Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πώς θα προχωρήσει το mega-ΣΔΙΤ για τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα


    Το ενδιαφέρον ξένων ομίλων που επενδύουν στις υποδομές τηλεπικοινωνιών αναμένεται να προσελκύσει το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ που προωθείται στην Ελλάδα για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο σχεδιασμός.

    Ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους μπορεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο έργο με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα, την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών «όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη» ανά την Ελλάδα, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για το έργο Ultrafast Broadband, που εγκρίθηκε χθες από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ. Τα τεύχη του διαγωνισμού βρίσκονται προς τελική διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπουργείου Οικονομίας και υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.

    Το έργο χρηματοδοτείται με περίπου 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια. Πρόκειται για μοντέλο που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

    Με βάση τον σχεδιασμό, η Ελλάδα θα μοιραστεί σε επτά περιοχές (LOTs) και οι ανάδοχοι θα αναλάβουν να αναπτύξουν δίκτυο κορμού με τεχνολογία οπτικών ινών που θα προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Mbps, οι οποίες θα μπορούν να αναβαθμιστούν στο 1 Gbps. Το δίκτυο κορμού θα αναπτυχθεί σε περιοχές στις οποίες δεν έχουν αποφασίσει να επενδύσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι την επόμενη πενταετία, με βάση τα επενδυτικά τους σχέδια (όπως για τα δίκτυα με βάση την τεχνολογία vectoring).

    Οι διαχειριστές του συγκεκριμένου δικτύου θα το διαθέτουν, με βάση ρυθμιζόμενες τιμές χονδρικής, στους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους προκειμένου οι τελευταίοι να παρέχουν υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα LOTs θα είναι διαμορφωμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εξίσου ελκυστικά σε υποψήφιους επενδυτές (π.χ. μπορούν περιοχές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης να είναι στο ίδιο LOT με κάποια λιγότερο ελκυστική περιοχή). Επιπλέον, η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των LOTs που μπορεί να διεκδικήσει κάθε υποψήφιος, με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

    Το πλαφόν μπορεί να είναι τα 2 ή 3 LOTs, υποστηρίζουν παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία. Τα ίδια στελέχη προβλέπουν πως οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) εγχώριοι πάροχοι θα συμμετάσχουν. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι, πάντως, να προσελκύσει και επενδυτικούς ομίλους που τοποθετούνται στις υποδομές (infrastructure funds) που έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα ανά την Ευρώπη.

    Τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα θα αναπτυχθούν, όπως προαναφέρθηκε, σε «αγροτικές και περιαστικές περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υψηλής ταχύτητας καθώς και σε αστικές περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας». Πρόκειται στην ουσία για τις λεγόμενες «λευκές περιοχές», που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ενδιαφέροντος από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, στο πλαίσιο των επενδύσεων που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη με βάση την τεχνολογία VDSL.

    Οι ανάδοχοι αναμένεται να υπογράψουν συμβάσεις εκμετάλλευσης των δικτύων που θα αναπτυχθούν για 20 χρόνια. Τα πρώτα 4 έτη είναι η φάση ανάπτυξης του δικτύου και τα υπόλοιπα αποτελούν τη φάση παραχώρησης και λειτουργίας του δικτύου.

    Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολούθησε από κοντά και στήριξε την επιλογή για προώθηση του μεγάλου έργου με ΣΔΙΤ, με βάση και τη θετική εμπειρία από το προηγούμενο αντίστοιχο έργο στη χώρα μας. Πρόκειται για το έργο των ευρυζωνικών συνδέσεων σε αγροτικές περιοχές (Rural Broadband), που είχε, μάλιστα, βραβευθεί από την Κομισιόν.

    Μέσω του Rural Broadband, που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ από τον ΟΤΕ και τον όμιλο Intracom ΙΝΤΚΑ +1,21% (είχαν αναλάβει διαφορετικές περιοχές), καλύπτονται 5.077 οικισμοί της χώρας με συνολικό πληθυσμό 525.327 κατοίκων.


    Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1660342/pos-tha-prohorhsei-to-megasdit-gia-ta-nea-eyryzoni.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.