Jump to content
 • Novatron
 • Didonis
  Didonis

  Στο διαχωρισμό ανάμεσα στην ασφάλιση και στην ιδιότητα Μηχανικού, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

  Sign in to follow this  

  Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ενταχθεί σε σχέδιο νόμου που θα καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου στη Βουλή προς ψήφιση το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Γίνεται λόγος για «αδικία» σε βάρος των μηχανικών, που με αυτή τη ρύθμιση πρόκειται να εξαλειφθεί. Ουσιαστικά επιχειρείται να πάψουν οι μηχανικοί να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να έχουν εισόδημα.

   

  Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί, με που εγγράφονταν στο μητρώο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητα εάν είχαν κάποια επαγγελματική – οικονομική δραστηριότητα ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν εισέπρατταν έσοδα ή δεν είχαν ανοιχτά βιβλία, έπρεπε να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτό τοκαθεστώς προτίθεται να αλλάξει το υπουργείο Εργασίας, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Έτσι θα προταθεί οι μηχανικοί που δεν έχουν βιβλία ανοιχτά, άρα δεν ασκούν το εν λόγω επάγγελμα και συνεπώς δεν εισπράττουν κάποιο έσοδο, να μην υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

   

  Το μέτρο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος, οι οποίες δεν διορθώθηκαν στο τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έμεινε ως «νόμος Κατρούγκαλου». Η αρμόδια υπουργός, κ Έφη Αχτσιόγλου έχει προαναγγείλει ότι θα κατατεθούν μια σειρά από ανάλογες ρυθμίσεις που θα τακτοποιούν τα κακώς κείμενα προηγούμενων ετών και παλαιότερων νομολογιών.

   

  Πηγή: dikaiologitika.gr


  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Ναι οκ δεν αδικία. Επιλογή είναι, του κλάδου για να έχει ένα επίπεδο το ταμείο και να παίρνουμε μία καλή σύνταξη και να υπάρχει μία ρευστότητα για εγγυητικές. Όπως συμβαίνει και με άλλα ταμεία, νομικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι κτλ. 

   

  Τώρα αν γίνει αυτό πας στην λογική ΙΚΑ να βάζεις ένσημα δηλαδή ? Ε χαιρέτα μου τον πλάτανο. Κανείς δεν θα δηλώνει τίποτα και το ταμείο θα καταρρεύσει.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Για ποιά λογική ΙΚΑ μιλάς; Στην λογική του ΟΑΕΕ θα πάει και πολύ καλώς θα το κάνουν.

   

  Τερματισμός επαγγέλματος στην ΔΟΥ; Παύση πληρωμής εισφορών και στο ταμείο.

   

  Επίσης επιλογή του κλάδου δεν είναι, επιλογή των γενεών προ του 50 ήταν που αποφάσισαν κάτι με βάση την τότε οικονομική κατάσταση στο επάγγελμα του μηχανικού και κανένας δεν επιχείρησε να το αλλάξει.

   

  Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να πληρώνει υποχρεωτικές εισφορές και να υπάρχει ασφάλιση ιδιότητας είτε εργάζεσαι είτε οχι, οπότε μετά θα πρέπει να βρει ο άλλος μια οποιαδήποτε δουλειά για να κάθεται να πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ, χώρια που δεν ενδιαφέρονται οι εργοδότες για αυτό το θέμα και σου λένε χέστηκα αν εσύ ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ εγώ ΙΚΑ θα σου πληρώνω να είμαι καλυμμένος και κάτσε βρες τα εσύ τι πρέπει να κάνεις.

   

  Επίσης κακώς συμβαίνει και στα άλλα ταμεία, πρέπει να αλλάξει και εκεί αυτό. Επιδότηση ασφαλιστικών ταμείων και αναδιανεμόμενο σύστημα για να έχουν σύνταξη οι σημερινοί συνταξιούχοι και να κάθεται να πληρώνει ο άλλος εισφορές ενώ είναι άνεργος ή έχει βρει μια άλλη άσχετη δουλειά που εμπίπτει στο ΙΚΑ.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Το ταμείο θα καταρεύσει αν απαιτείς να παίρνεις σύνταξη/ ασφάλιση χωρίς να καταβάλεις εισφορές. Διαφορετικά θα γίνει απλά μικρότερο και θα εξυπηρετεί μικρότερο πληθυσμό, συνεχίζοντας να είναι βιώσιμο στον ίδιο βαθμό.

   

  Επίσης όταν έχεις ανοιχτά βιβλία, είσαι υποχρεωμένος σε εισφορές, όπως όλοι που ήταν παλιά ΤΕΒΕ. Το να πάρεις ένα πτυχίο και να δώσεις εξετάσεις για έχεις δικαίωμα στην εργασία, δεν σημαίνει ότι εξάσκησες αυτό το δικαίωμα.

  Επίσης αν δεν υπήρχε μαύρη εργασία, το ΙΚΑ θα ήταν μια χαρά βιώσιμο. Μην κρίνεις ένα νομοθέτημα στην βάση της παραβατικότητας και μη τήρησής του.

   

  Ας μην δηλώνουν. Να μεγαλώσουν τα capital control, να γίνουν όλες οι πληρωμές ηλεκτρονικές και να μην χρειάζεται να κάνουμε δήλωση. Το κράτος θα ξέρει τι εισόδημα έχουμε, έτσι κι αλλιώς.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Επιτέλους κάτι το οποίο έπρεπε να εφαρμοστεί από την περίοδο έναρξης της κρίσης.Αδιανόητο να μην έχεις εισόδημα, να κλείνεις βιβλία και να πληρώνεις Εφκα..

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Απορώ με κάποιους σχολιαστές που περιμένουν από τους άνεργους μηχανικούς να συντηρήσουν το ταμείο... απογοήτευση.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μόνο στην Ελλάδα πρέπει να διεκδικείς το αυτονόητο.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Απορώ με κάποιους σχολιαστές που περιμένουν από τους άνεργους μηχανικούς να συντηρήσουν το ταμείο... απογοήτευση.

  Αν δε ζήσεις μια κατάσταση - ανεργία - ανέχεια - οικονομικά αδιέξοδα δε μπορείς να τα κατανοήσεις... δικαιολογούνται επομένως από τη μία..

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  @body125z δεν χρειάζεται να ζήσεις κάποια πράγματα για να τα κατανοήσεις.
  Δέχομαι ότι αν δεν έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση δεν θα είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούν. Αλλά είναι αυτονόητο ότι αν κάποιος είναι άνεργος δεν μπορεί να διαθέσει +1.000 ευρώ για το ταμείο του. Και δεν ξέρω και αν υπάρχει κάποια άλλος κλάδος που να ισχύει κάτι τέτοιο (μπορει να υπάρχει, απλα δεν το ξέρω).

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Δυστυχώς "άργησαν" και τώρα μας μιλάνε πάλι για αδικίες του παρελθόντος για να το παίξουνε καλοί!

  Η ζημιά έχει γίνει, οι περισσότεροι χρωστάνε, έχουν μείνει συνάδελφοι χρόνια ανασφάλιστοι την στιγμή που οφείλουν τις εισφορές και με προσαυξήσεις ενώ οι λάθρο κυριλέ.

  Πάρτε το χαμπάρι, σύνταξη κανείς δεν θα πάρει στο μέλλον, ίσως κουπόνια σισιτίου, όλα τ'αλλα είναι λόγια για ν'αγαπιόμαστε.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.