Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φθηνότερα από τα συμβατικά το 2022


    Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι φθηνότερα από τα συμβατικά αυτοκίνητα μέχρι το 2022, σύμφωνα με έκθεση δημοσίευσε πρόσφατα το Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

     

    Μοχλός αυτής της εξέλιξης που θα αλλάξει άρδην την εικόνα του κλάδου του αυτοκινήτου θα είναι η κατακόρυφη πτώση του κόστους των μπαταριών.

     

    Η διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μεγάλη κλίμακα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για τη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, μιας από τις βασικές αιτίες πρόωρων θανάτων σε όλο τον κόσμο.

     

    Όμως, παρά τις επιδοτήσεις σε πολλές χώρες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβότερα από τα συμβατικά και έχουν περιορισμένη αυτονομία που τα καθιστά αποκλειστικά «αυτοκίνητα πόλης». Αυτή τη στιγμή μόλις το 1% των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως αντιστοιχεί σε ηλεκτροκίνητα.

     

    Η ανάλυση του BNEF που δημοσιοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2016 δείχνει ότι το συνολικό κόστος κατοχής -κόστος αγοράς και λειτουργικά κόστη- των αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα είναι χαμηλότερο από αυτό των συμβατικών οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης ως το 2022, ακόμα κι αν τα συμβατικά αυτοκίνητα μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων κατά 3,5% ετησίως.

     

    Η ανάλυση βασίζεται στις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τιμές του αργού πετρελαίου μεταξύ 50 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι κατά την επόμενη δεκαετία.

     

    —Το κόστος των μπαταριών

     

    Το κόστος των μπαταριών ιόντων-λιθίου έχει ήδη μειωθεί κατά 65% από το 2010 στα 350 δολάρια ανά Κιλοβατώρα το 2015. Σύμφωνα με τους αναλυτές του BNEF θα διαμορφωθεί κάτω από τα 120 δολάρια ανά Κιλοβατώρα ως το 2030.

     

    Το κόστος των μπαταριών και κατ” επέκταση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συμπιέσουν επενδύσεις όπως το Gigafactory της Tesla Motors που θα παράγει μπαταρίες με κόστος κατά 30% χαμηλότερο από τις υπόλοιπες. Άλλωστε η μπαταρία αντιστοιχεί στο 25%-50% του κόστους ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.

     

    Η έκθεση υποστηρίζει ότι ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα πωλούνται το 2040, περίπου 41 εκατομμύρια κομμάτια, θα είναι ηλεκτρικά.

     

    Αυτό μεταφράζεται σε μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 14% και στο 8% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

     

    —Η εικόνα των πωλήσεων

     

    Οι νέες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αντιστοιχούν στο ήμισυ των συνολικών το 2040 εάν διαδοθούν σε στόλους εταιρικών οχημάτων και σε προγράμματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Αντιθέτως, θα αντιστοιχούν στο 25% των συνολικών εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για πολλά χρόνια.

     

    Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν υπερφιλόδοξες, όπως αυτή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα περί ενός εκατ. ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2015 έναντι 280.000 EVs που πωλήθηκαν.

     

    ev-sales.jpg

     

     

    Αυτές οι αστοχίες οφείλονταν σε περιορισμένα στοιχεία πάνω για τις πραγματικές πωλήσεις και στο μειούμενο κόστος των μπαταριών, ενώ παράλληλα θεσπίζονται αυστηρότερα μέτρα καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αύξησης της αποδοτικότητας στην κατανάλωση καυσίμων.

     

    Από το 2009 και μετά το πλέον ευπώλητο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι το Nissan Leaf με 186.000 κομμάτια με το Tesla model S να ακολουθεί με 79.000 κομμάτια. Στα υβριδικά ηγείται το Chevrolet Volt με 87.000 τεμάχια.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2016/03/24/ilektrika-autokinita-poliseis-129268/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.