Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τρένα υδρογόνου: Δεκαοκτώ μήνες επιτυχημένης δοκιμαστικής λειτουργίας


    Μετά από 530 ημέρες και περισσότερα από 180.000 χιλιόμετρα δρομολογίων, η δοκιμαστική λειτουργία των πρώτων δύο τρένων υδρογόνου παγκοσμίως ολοκληρώθηκε επίσημα στα τέλη Φεβρουαρίου. Δύο πρωτότυπα του μοντέλου της Alstom Coradia iLint εκτελούν επιβατικά δρομολόγια από τον Σεπτέμβριο του 2018.

    Από το 2022, 14 τρένα της σειράς Coradia iLint θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες ντιζελοκίνητους συρμούς. Η LNVG ήταν η πρώτη εταιρεία που πίστεψε στο υδρογόνο, επενδύοντας σε αυτό με την παραγγελία 14 συρμών Coradia iLint, με 30 έτη συντήρησης και παροχής ισχύος. Το έργο αυτό αναδεικνύει τη σημασία των πράσινων μεταφορών για το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές σιδηροδρομικών οχημάτων στην Ευρώπη, η Alstom θα αναλάβει την παραγωγή των συρμών με κυψέλες υδρογόνου για λογαριασμό της LNVG και θα είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των οχημάτων στις εγκαταστάσεις της στο Salzgitter. Η εταιρεία αερίων και μηχανολογικών εφαρμογών Linde θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται έναν σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου για τα τρένα της σειράς, κοντά στον σταθμό του Bremervoerde.

    «Τα δύο πρωτότυπα των Coradia iLint απέδειξαν το τελευταίο ενάμιση έτος ότι η τεχνολογία κυψελών καυσίμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στα καθημερινά επιβατικά δρομολόγια. Το γεγονός αυτό μας καθιστά ισχυρή κινητήρια δύναμη στον δρόμο προς τις βιώσιμες σιδηροδρομικές μεταφορές χωρίς εκπομπές ρυπών» σχολιάζει ο Jörg Nikutta, διευθύνων σύμβουλος για τη Γερμανία και την Αυστρία εκ μέρους της Alstom Transport Deutschland GmbH. «Επιπλέον, έχουμε αποκομίσει πολύτιμα στοιχεία από τη δοκιμαστική λειτουργία των συρμών με κυψέλες καυσίμου, τα οποία θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας πρόωσης» αναφέρει.

    «Είμαστε η πρώτη σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία έλαβε την άδεια να θέσει σε λειτουργία τα πρώτα δύο τρένα με κυψέλες καυσίμου στο δίκτυο Weser-Elbe και αισθανόμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Από την πρώτη στιγμή, οι επιβάτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα τρένα και τη νέα τεχνολογία πρόωσης που διαθέτουν. Εκτός από τα πολύ χαμηλά επίπεδα παραγωγής θορύβου, το τρένο υδρογόνου κατάφερε να σημειώσει επιτυχία χάρη στη λειτουργία του χωρίς εκπομπές ρυπών, ειδικά σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής. Η λειτουργία του iLint αποτέλεσε ένα πολύ ξεχωριστό κίνητρο για τους οδηγούς των τρένων μας» υπογραμμίζει ο Andreas Wagner, επικεφαλής του τομέα SPNV κι εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (evb).

    Η Carmen Schwabl, διευθύνουσα σύμβουλος της LNVG, προσθέτει: «Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση των δοκιμαστικών δρομολογίων, εκπληρώθηκαν οι απαιτήσεις για τη συνεχή λειτουργία των συρμών υδρογόνου από το 2022. Με αυτόν τον τρόπο, η LNVG συμβάλλει στην εφαρμογή βιώσιμων, καινοτόμων και οικολογικών λύσεων στις μεταφορές, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές».

    «Σήμερα η Alstom γράφει ιστορία στον τομέα του υδρογόνου. Το έργο είναι μείζονος σημασίας για τη βιομηχανική πολιτική που υπερβαίνει τα όρια της Γερμανίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας το πρώτο ανταγωνιστικό προϊόν στις μεταφορές με υδρογόνο σε βιομηχανικό επίπεδο» λέει ο υπουργός Οικονομικών και Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας, Δρ. Bernd Althusmann.

    «Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών στηρίζει με μεγάλη χαρά τον φάρο των σύγχρονων μεταφορών: το τρένο υδρογόνου στο Bremervörde. Το έργο αυτό αποτελεί τη ναυαρχίδα των μεταφορών του μέλλοντος» επισημαίνει ο Enak Ferlemann, κοινοβουλευτικος υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών. «Το υδρογόνο είναι μια πραγματικά αποτελεσματική εναλλακτική του ντίζελ με χαμηλές εκπομπές. Ιδιαίτερα στις δευτερεύουσες γραμμές, όπου οι εναέριες γραμμές επαφής είναι οικονομικά ασύμφορες ή δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, τα συγκεκριμένα τρένα μπορούν να ταξιδέψουν με τρόπο καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον. Ελπίζουμε να δούμε περισσότερες τέτοιες εφαρμογές» δηλώνει.

    Coradia iLint

    Το Coradia iLint είναι το πρώτο επιβατικό τρένο παγκοσμίως το οποίο τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια με σκοπό την πρόωση. Πλήρως απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων, το τρένο αυτό είναι αθόρυβο κι αποβάλλει μόνο υδρατμούς και νερό συμπύκνωσης. Ο συρμός διαθέτει ποικίλες καινοτομίες: μετατροπή καθαρής ενέργειας, ευέλικτη αποθήκευση ενέργειας σε συσσωρευτές κι έξυπνη διαχείριση κινητήριας ισχύος και διαθέσιμης ενέργειας. Ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε γραμμές χωρίς ηλεκτροκίνηση, το Coradia iLint καθιστά εφικτές τις βιώσιμες σιδηροδρομικές λειτουργες.

    Alstom

    Ανοίγοντας τον δρόμο για πιο πράσινες και έξυπνες μεταφορές παγκοσμίως, η Alstom αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά ολοκληρωμένα συστήματα που θέτουν τα βιώσιμα θεμέλια για το μέλλον των μεταφορών. Προσφέρει ένα πλήρες φάσμα εξοπλισμού και υπηρεσιών, από τρένα υψηλής ταχύτητας, μετρό, τραμ και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μέχρι ολοκληρωμένα συστήματα, εξατομικευμένες υπηρεσίες, καθώς και λύσεις υποδομών, σηματοδότησης και ψηφιακής μετακίνησης. Κατά το οικονομικό έτος 2019/20, η Alstom κατέγραψε πωλήσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ και παραγγελίες ύψους 9,9 δισ. ευρώ. Με έδρα στη Γαλλία, η Alstom έχει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες κι απασχολεί 38.900 εργαζόμενους.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1602569/trena-udrogonou-dekaokto-mines-epituximenis-dokimastikis-leitourgias-ton-duo-proton



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το υδρογόνο πιθανότατα έχει περισσότερο μέλλον από το "μόνο μπαταρία". Να τονιστεί ότι η κίνηση στην περίπτωση "υδρογόνου" συνεχίζει να είναι ηλεκτρική (!) αλλά το αρχικό ρεύμα παρέχεται από το υδρογόνο με μοναδικό απόβλητο το νερό (!). Η Ιαπωνία που δεν είναι αδαής στα θέματα τεχνολογίας στοχεύει να πάει στο υδρογόνο σε εθνικό επίπεδο στους επόμενους μήνες.

    Edited by curzondax
    Link to comment
    Share on other sites

    Είναι πολύ μεγάλο το κόστος κατασκευής οχημάτων με υδρογονο-κυψέλες. Επίσης σαν διαδικασία έχει χαμηλό δείκτη ενεργειακής αξιοποίησης.

    Προς το παρόν τα καθαρώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν μπει στη διαδικασία μαζικής παραγωγής Γερμανίας και Ιαπωνίας. Για τα υπόλοιπα θα δούμε...

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.