Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Υπεγράφη η ΚΥΑ για το δορυφορικό internet στην Ελλάδα


    Το δορυφορικό ίντερνετ φαίνεται πως πλησιάζει στο να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα.

    Με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς επικαιροποιείται η ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και θεσπίζεται νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι κεραίες που περιγράφονται παραπάνω θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.

    Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του δορυφορικού ίντερνετ

    Χωρίς αμφιβολία, το δορυφορικό ίντερνετ θα αποτελεί σύντομα μία ακόμη επιλογή για τους χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα. Όπως όλα όμως, έτσι και αυτό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

    Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως κάθε χρήστης μπορεί να έχει σύνδεση από κάθε σημείο στη Γη, χωρίς να παίζει ρόλο η απόσταση από κεραίες ή θύρες συνδεσιμότητας. Κάτι που θα είναι πολύ βολικό για όσους ζουν σε απομακρυσμένες ή αγροτικές περιοχές, σε βουνά ή οπουδήποτε αλλού. Σε σημεία δηλαδή που η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι από προβληματική έως ανύπαρκτη.

    Δεύτερο πλεονέκτημα είναι η πρόσβαση. Πολύ συχνά, με τις υπάρχουσες επίγειες συνδέσεις, εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην καλωδίωση, κάθε χρήστης μένει χωρίς ίντερνετ από λίγα λεπτά μέχρι ώρες και ημέρες. Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο με το δορυφορικό ίντερνετ.

    Στα μειονεκτήματα, πρώτο και σημαντικότερο είναι η καθυστέρηση απόκρισης. Δεδομένου πως το σήμα του ιντερνετ πρέπει να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ γης και δορυφόρου, είναι πολύ πιανό να υπάρχει το λεγόμενο latency (καθυστέρηση) στην απόκριση του ιντερνετ. Βέβαια αυτή η καθυστέρηση είναι μεταξύ 500 και 900 μιλισεκόντ, πολύ μικρότερη από μία σύνδεση πχ dial up. Παρόλα αυτά, εάν ο χρήστης θέλει να κάνει χρήση της σύνδεσης για τηλεδιασκέψης, online gaming ή κάτι που απαιτεί σταθερή και γρήγορη σύνδεση, είναι πιθανό να δυσκολευτεί με το δορυφορικό ίντερνετ.

    Ένα αρκέτα σοβαρό μειονέκτημα είναι το κόστος, που έχει μειωθεί σε σχέση με 10 χρόνια πριν, αλλά και πάλι είναι μεγαλύτερο από το επίγειο ίντερνετ. Και τέλος, το ζήτημα του καιρού, μπορεί να επηρεάσει τη συνδεσιμότητα με δορυφορικό ιντερνετ. Με μία καταιγίδα για παράδειγμα, δεν θα υπάρξει μεν διακοπή αλλά θα μειωθούν οι ταχύτητες download και upload.

    Το ΦΕΚ της ελληνικής κυβέρνησης για το δορυφορικό ίντερνετ


    Πηγή: https://gr.euronews.com/2021/11/01/sateillite-internet-erxetai-stin-ellada-ti-prepei-na-gnorizete



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Η συγκεκριμένη ΚΥΑ προφανώς φωτογραφίζει το δίκτυο Starlink της SpaceX του Elon Musk, το οποίο μάλλον ο αρθρογράφος αγνοεί. Το δίκτυο Starlink αποτελείται από χιλιάδες δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται το βασικό μειονέκτημα που παρατηρείται στα συμβατικά δορυφορικά δίκτυα, που βασίζονται σε έναν γεωστατικό δορυφόρο.

    Edited by thanar
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.