Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ψηφιακό το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι


    Ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) η τεχνολογική αναβάθμιση των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας. Ο Διαχειριστής της υψηλής τάσης ολοκλήρωσε την αντικατάσταση των αναλογικών προβολικών συστημάτων με ψηφιακά καθώς και τον εκσυγχρονισμό των αιθουσών ελέγχου (control rooms).

    Το Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας και το Σύστημα Διαχείρισης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ αποτελούν κρίσιμες εθνικές υποδομές απαραίτητες για την παρακολούθηση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος Παραγωγής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    Στο Κρυονέρι Αττικής,  στεγάζονται το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και το Νότιο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας.   Το Βόρειο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας λειτουργεί στην Πτολεμαΐδα ενώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται εγκατεστημένο και λειτουργεί το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή.

    Digital-new-450x265.jpg
    Το νέο ψηφιακό σύστημα ελέγχου

    Πριν το καλοκαίρι, σχεδιάζεται να  ολοκληρωθεί και το νέο Κέντρο Ελέγχου που κατασκευάζεται στην Κρήτη, ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία μόλις διασυνδεθεί το νησί με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το συνολικό έργο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι πληροφορίες των τριών Κέντρων απεικονίζονται στους ειδικούς πίνακες, οι οποίοι από αναλογικοί έγιναν ψηφιακοί και προστέθηκαν οι νέες διασυνδέσεις. Όσο διασυνδέονται τα νησιά, θα προστίθενται νέες γραμμές στους ψηφιακούς πίνακες. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της λειτουργίας του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος Παραγωγής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε πραγματικό χρόνο γίνεται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο από το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ, που εργάζεται στις αίθουσες ελέγχου των Κέντρων.

     

    Analog-old-450x338.jpg
    Το αναλογικό σύστημα ελέγχου που αντικαταστάθηκε

    Στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι βρέθηκε χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Μιλώντας προς τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ  επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι νέες υποδομές του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας συνδέονται άρρηκτα με το νέο τοπίο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, «ένα τοπίο στο οποίο θέλουμε να περάσουμε το ταχύτερο δυνατόν με το target model (σ.σ. το ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχο για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας), που θα εισάγει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή».

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η τεχνολογική πρόοδος στο νέο Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στο target model, που απαιτεί μια πιο σύνθετη λειτουργία σε επίπεδο παρακολούθησης του συστήματος. Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στο σημαντικό βήμα που έγινε με την ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ώστε η συμπρωτεύουσα να γίνει το κέντρο της ενεργειακής συνεργασίας με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για τον ρόλο του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στάθηκε στο «κεφάλαιο» της περιβαλλοντικής προστασίας, το οποίο συνδέεται με τις νησιωτικές διασυνδέσεις που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, «μιλώντας για το περιβάλλον, αναφέρομαι στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις της Κρήτης και των υπόλοιπων νησιών. Διότι κάθε χρόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι δίνουμε 700-800 εκατ. ευρώ στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Όχι μόνο θα εξοικονομούμε πάρα πολλά χρήματα εάν γίνουν αυτές οι διασυνδέσεις που θα αποσβεστούν πολύ γρήγορα, αλλά κυρίως δεν θα έχουμε τη σημερινή περιβαλλοντική επιβάρυνση με τους λειτουργούντες σταθμούς στην Κρήτη και στα υπόλοιπα νησιά. Γι’ αυτό το λόγο θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ για την επιτάχυνση της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής σύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά μας γιατί μόνο να κερδίσουμε έχουμε».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης προανήγγειλε την κατασκευή του νέου Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας στο Ηράκλειο Κρήτης, ενόψει της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα.


    Πηγή: https://www.tovima.gr/2019/12/21/society/psifiako-to-kentro-elegxou-energeias-sto-kryoneri/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.