Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Γ.Γ. ΥΠΕΝ: Το Εξοικονομώ-Αυτονομώ θα Συνεχιστεί Κανονικά Παρά τις Συνέπειες του Lockdown


    Η επιστροφή του lockdown στην ελληνική πραγματικότητα μεταφράζεται σε μια σειρά προβλημάτων για τους πολίτες και την ευρύτερη οικονομική ζωή του τόπου. Από τις συνέπειες που επιφέρει η αναγκαστική πολιτική κοινωνικού αποκλεισμού δεν εξαιρούνται ούτε πρωτοβουλίες, όπως το φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εξοικονομώ- Αυτονομώ». 

    Πληροφορίες ήθελαν να υπάρχουν αρκετά αιτήματα για παράταση της εκκίνησης του προγράμματος, καθώς μηχανικοί και αρχιτέκτονες επικαλούνται τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις δραστηριότητές τους από το lockdown που ισχύει έως τα τέλη του μήνα.

    Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν το ΥΠΕΝ να εξετάζει την πιθανότητα να μεταθέσει χρονικά τις ημερομηνίες ανοίγματος της πλατφόρμας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει, θεωρητικά, με το πέρας της καραντίνας, παρά το ότι δεν έχει μεταβάλει στο παραμικρό τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων που αφορούν στην επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης και των συστημάτων ενεργειακής αυτονόμησης κατοικιών και κτηρίων.

    Όπως και να χει οι μηχανικοί που ζητούν την χρονική παράταση των ημερομηνιών υποβολής αίτησης επικαλούνται τις δυσκολίες στη μετακίνηση τους και τη συγκέντρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όπως έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα, το energia.gr απευθύνθηκε στην Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, από την οποία ζητήσαμε να μας διευκρινήσει τόσο την κατάσταση, όσο και τις προθέσεις του Υπουργείου για το θέμα.

    «Είναι γεγονός ότι έχουν προκύψει ορισμένα ζητήματα, υπό την έννοια ότι κάποιος ο οποίος θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, πρέπει να έρθει σε επαφή με έναν μηχανικό ο οποίος θα ελέγξει το σπίτι του. Ο μηχανικός μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πρόβλημα μετακίνησης, λόγω του lockdown. Σε περίπτωση που μπορεί να μετακινηθεί και να επισκεφθεί το χώρο του ενδιαφερόμενου, ενδεχομένως, να προκύψουν άλλα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να μην διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην κατοχή του, -άδεια οικοδομής κλπ- και να χρειάζεται να απευθυνθεί στην Πολεοδομία, Η Πολεοδομία όμως αυτή την περίοδο δεν δέχεται ελεύθερα το κοινό, αλλά ορίζει ραντεβού για μετά αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, επομένως, η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει εκ των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά η κα Σδούκου.

    «Επίσης, το πρόβλημα που ανακύπτει σε αυτές τις περίπτώσεις είναι ένα ζήτημα κατά κάποιο τρόπο,  ίσης μεταχείρισης των πολιτών, υπό την έννοια ότι υπάρχουν πολίτες που μπορεί να έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο αρχείο τους και πιο εύκολη πρόσβαση στις αρμόδιες αρχές, σε σύγκριση με ορισμένους άλλους, σε άλλες περιοχές της χώρας και έτσι να  μπορούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, όπως το έντυπο με τις εργασίες που χρειάζονται, με πιο ευχερή τρόπο. Ένας Ο άλλος πολίτης όμως, ο οποίος αντιμετωπίζει τα προβλήματα  που προανέφερα, θα μας πει ότι επειδή δεν μπορεί να ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες που απαιτούνται, θα χάσει την προθεσμία και θα μείνει εκτός προγράμματος», τόνισε.

    «Από την άλλη όμως, εμείς ανοίγουμε την πλατφόρμα στις 30 Νοεμβρίου και προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους, μηχανικούς και πολίτες, να μπουν στην πλατφόρμα από το πρωί και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως εξάντλησης των χρημάτων που αναλογούν ανά Περιφέρεια. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ζήτηση, τότε ο λογαριασμός θα παραμείνει ανοικτός έως ότου τελειώσουν τα χρήματα. Αν όμως σε μια περιφέρεια υπάρχουν ολοκληρωμένοι φάκελλοι, αυτοί θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη ημερομηνία έως εξάντλησης των χρημάτων. Το ότι θα μείνουν πολλοί εκτός, επειδή δεν θα επαρκούν τα χρήματα αποτελεί γεγονός και πάντα θα υπάρχουν παράπονα» υποστήριξε η ΓΓΕΟΠΥ και κατέληξε:

    «Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμα και όχι αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και τα προβλήματά της. Επειδή, αν μεταθέσουμε τις ημερομηνίες για τον Ιανουάριο, η κρίση του κορονοϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί. Εμείς από την άλλη, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε δουλειές για την αγορά, αφού υπάρχει πολύς  κόσμος που θέλει να δουλέψει, υδραυλικοί, μηχανικοί κλπ. Η βούληση του υπουργείου είναι μέσα στις συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, να αφήσουμε ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για τους επαγγελματίες να συνεχίσουν να παράγουν έσοδα και να κινηθεί η αγορά. Για αυτό θέλουμε το πρόγραμμα να προχωρήσει κανονικά.»

    Θυμίζουμε ότι με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ η πλατφόρμα ανά περιφέρεια θα δέχεται αιτήσεις:

    · Κρήτη, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο: 30 Νοεμβρίου

    · Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 2 Δεκεμβρίου

    · Δυτική Μακεδονία: 4 Δεκεμβρίου

    · Κεντρική Μακεδονία: 7 Δεκεμβρίου

    · Θεσσαλία: 9 Δεκεμβρίου

    · Ήπειρος, Ιόνια Νησιά: 11 Δεκεμβρίου

    · Αττική: 14 Δεκεμβρίου

    · Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος: 16 Δεκεμβρίου

    · Δυτική Ελλάδα: 18 Δεκεμβρίου

    · Πολυκατοικίες: 11 Ιανουαρίου 2021


    Πηγή: https://www.energia.gr/article/172270/al-sdoykoy-to-exoikonomoaytonomo-tha-synehistei-kanonika-para-tis-synepeies-toy-lockdown-



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    "Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ζήτηση, τότε ο λογαριασμός θα παραμείνει ανοικτός έως ότου τελειώσουν τα χρήματα".

    "Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμα και όχι αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και τα προβλήματά της".

    "Η βούληση του υπουργείου είναι μέσα στις συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, να αφήσουμε ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για τους επαγγελματίες να συνεχίσουν να παράγουν έσοδα και να κινηθεί η αγορά. Για αυτό θέλουμε το πρόγραμμα να προχωρήσει κανονικά"

     

    Εδώ γελάμε

    Link to comment
    Share on other sites

    έλεος με τις μπαρούφες των τεχνοκρατών και των ειδικών των υπουργείων.....τι νομίζουν ότι είμαστε???Δεν μπορούν να βγάλουν εγκαίρως έναν οδηγό προγράμματος και μας "απειλούν" ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα!!!! Τα ίδια με τα αυθαίρετα, τα ίδια και με το εξοικονομώ....ΕΛΕΟΣ....

    Η κα Σδούκου....

    "Η κ. Σδούκου είναι τα τελευταία χρόνια σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και στην ομάδα των στενών συνεργατών του για ενεργειακά θέματα.

    Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1978. Έχει πτυχίο Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο του Bristol στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο και από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις Ευρωπαϊκές & Οικονομικές Σπουδές. Το 2010 παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα σπουδών Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Harvard. 

    Τελειώνοντας την πρακτική της άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ακολούθησε τη μάχιμη δικηγορία για 5 χρόνια.

    Από το 2004 ασκεί καθήκοντα ειδικής νομικής Συμβούλου σε θέματα Ανάπτυξης, Ενέργειας και  Περιβάλλοντος στα αρμόδια Υπουργεία.

    Έχει διατελέσει Σύμβουλος του Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Σύμβουλος του Υπουργού στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής και στη συνέχεια Νομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

    Από το 2007 είναι Στέλεχος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά."

    ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΣΤΟ ΜΑΧΙΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    ελεος με τους ανεπάγγελτους......

    Link to comment
    Share on other sites

    Καλημέρα. Αυτοι δεν παίζονται με τίποτα. Με lock down και χωρίς τη δημοσίευση του οδηγού? Και με τις πολεοδομίες να σου δίνουν φάκελο και στέλεχος μετά από ένα μήνα? Κάνουν πάλι τα ίδια με τα αυθαίρετα? Πρέπει εμεις οι μηχανικοί να αρνηθούμε να συμετάσχουμε σε αυτήν την κοροιδία... Μόνο έτσι το υπουργείο μας θα έβαζε μυαλό.

    Link to comment
    Share on other sites

    Να βγάλουν τον επίσημο οδηγό και τα παραρτήματα  εντός 2-3 ημερών (τραγικό το ότι δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα....)   και να ξεκινήσουν το πρόγραμμα κανονικά....

    3 μήνες τώρα ξέρουμε ότι θα αρχίσει το πρόγραμμα..... Ετσι κι' αλλιώς η προκήρυξη είναι για συνεχόμενα 5 χρόνια.... 

    Μια ζωή την τελευταία στιγμή θυμόμαστε ότι δεν προλαβαίνουμε....

    Link to comment
    Share on other sites

    32 λεπτά πριν, pggiotas said:

    Μια ζωή την τελευταία στιγμή θυμόμαστε ότι δεν προλαβαίνουμε....

    Σε αυτό έχεις δίκιο αλλά με συγχωρείς, σε μια περίοδο lockdown που πρέπει να τρέξεις να μετρήσεις και να τακτοποιήσεις πριν βγάλεις ΠΕΑ, να εξηγήσεις ότι στην περίπτωση των χωνευτών κουφωμάτων πρέπει να κάνεις το σπίτι σου γιαπί, να προφυλαχτείς, να πας στο γραφείο σου και να έχεις και τον κάθε δύσπιστο αστυνομικό να μην καταλαβαίνει ότι δουλέυεις μέχρι αργά στο γραφείο σου, η παράταση είναι επιβεβλημένη. 

    Έχω πάρει στο helpdesk πάνω από 20 φορές, οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι ισχύει στην περίπτωση αυθαιρέτων σχετικά με το ύψος του προστίμου που πρέπει να εξοφληθεί προκειμένου να ενταχθεί κάποιος, δε γνωρίζουν τι γίνεται με αυτούς της κατηγορίας 5 και θέλουν να ενταχθουν στο πρόγραμμα (που μένουν εκτός προφανώς). Σε κάθε ερώτηση για το πότε θα βγει ο οδηγός μας λένε "προσεχώς". Αν μέσα σε αυτό το περιβάλλον κρίνει κάποιος σωστό ότι δεν πρέπει να δωθεί μια παράταση τότε θα με ενδιέφερε να ακούσω τα επιχειρήματα του. 

    Ας ήταν σωστό το ΥΠΕΝ απέναντι μας και εμείς ας ουρλιάζαμε.

    Link to comment
    Share on other sites

    Η γνώμη μου είναι οτι δεν πρέπει να πάρει άλλη παράταση το πρόγραμμα, είχαν πολύ χρόνο οι ιδιοκτήτες και εμείς οι μηχανικοί. Άλλωστε το πρόγραμμα θα βοηθήσει και μεγάλο μέρος της κατασκευαστικής αγοράς να κινηθεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. 

    Προσωπικά σε όσους έρχονται από τέλη Οκτωβρίου και μετά τους εξηγώ οτι μπορώ να τους τα ετοιμάσω όλα αλλά θα βάλουν παιδί-εγγόνι να κάνει την αίτηση. Τα περσινά ΔΕΝ τα ξανατραβάω για κανένα λόγο. 

    Edited by cve20126
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.