Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Εντός Φεβρουαρίου Δύο Δράσεις του ΕΣΠΑ για Εξοικονόμηση Ενέργειας στις Επιχειρήσεις


    Δύο δράσεις του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα σε εκδήλωση ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Ενέργειας, κ. Γιώργος Μάρκου.

    Ειδικότερα, ο κ. Μάρκου μιλώντας την περασμένη Τρίτη σε εκδήλωση με τίτλο «εξοικονόμηση ενέργειας, βιομηχανία και ανταγωνιστικότητα», που διοργάνωσε το επενδυτικό φόρουμ A-Energy Investments τόνισε πως εντός του άλλου μήνα αναμένονται να προκηρυχθούν δύο δράσεις του ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις. Η πρώτη έχει τίτλο «βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων» και η δεύτερη «προώθηση συστημάτων θέρμανσης ψύξης από ΑΠΕ καθώς και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού για ιδιοκατανάλωση». Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου η πρώτη δράση θα έχει δημόσια δαπάνη 70 εκατ. ευρώ και οι επιλέξιμοι προϋπολογισμοί των προτάσεων θα κυμαίνονται από 20.000 μέχρι 600.000 ευρώ. Επιλέξιμες δράσεις θα είναι οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, για την ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας, τόσο για χρήση ψύξης/θέρμανσης χώρων, όσο και για την παραγωγική διαδικασία. Η δεύτερη δράση θα έχει δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ, όπου ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ξεκινά από τα 20.000 ευρώ και φθάνει το 1.000.000  ευρώ. Επιλέξιμες δράσεις είναι η εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ με χρήση βιομάζας, βιοαερίου γεωθερμίας και λοιπών συστημάτων ΑΠΕ, αλλά και η εγκατάσταση συστημάτων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας με χρήση ΑΠΕ μόνο όταν λειτουργούν ως εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής.

    Παράλληλα, ο κ. Μάρκου τόνισε πως αναμένεται σύντομα υπουργική απόφαση που θα τροποποιεί το πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας. «Μέχρι σήμερα το net metering επιτρεπόταν για φωτοβολταϊκά μέχρι το όριο των 500kw. Το όριο θα ανέβει στο 1MW και θα μπορούν μεγαλύτερες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτημα για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και επίσης θα είναι ανοιχτό σε όλες τις τεχνολογίες, δηλαδή στην συμπαραγωγή και στη βιομάζα και όχι μόνο για τα φωτοβολταϊκά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Να σημειωθεί πως το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας στις υποδομές αποτελεί έναν από τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σύμφωνα με το σχέδιο το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το 2030 θα φθάσει στο 30%. Η Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Γιάννα Νίκου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε πως για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και στη βιομηχανία και στις υποδομές της ενέργειας. Μάλιστα επεσήμανε πως στον κτιριακό τομέα για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 πρέπει να έχουμε ένα «εξοικονομώ» το έτος και χρειάζονται επίσης χρηματοδοτήσεις. Επίσης τόνισε πως «ούτε ένα ούτε δύο ΕΣΠΑ μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης, πρέπει να περάσουμε σε άλλη λογική, δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο επιδοτήσεις θα πρέπει να πάμε σε επιστρεπτές ενισχύσεις και σε ενισχύσεις που δίνονται υπό τη μορφή δανείου για να υπάρχει μόχλευση πόρων» .


    Πηγή: https://www.energia.gr/article/151555/entos-fevroyarioy-dyo-draseis-exoikonomhshs-energeias-stis-epiheirhseis



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.