Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Επιδοτήσεις από €300 έως €3.000 για θέρμανση με φυσικό αέριο


    Πρόγραμμα της ΕΔΑ Αττικής με επιχορήγηση για εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο. Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Τα βήματα για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

    Πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης φυσικού αερίου σε οικιακούς καταναλωτές που κάνουν αίτηση για σύνδεση με το δίκτυο διανομής του Λεκανοπεδίου τρέχει η ΕΔΑ Αττικής.

    Πρόκειται για εταιρική δράση της ΕΔΑ και χρηματοδοτεί με ποσά από 300 έως και 3.000 ευρώ για την αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων πετρελαίου θέρμανσης με αυτόνομες και κεντρικές θερμάνσεις φυσικού αερίου.  Για τη συμμετοχή στη δράση ύψους 2,85 εκατ. ευρώ δεν υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, αλλά θα ισχύσει η σειρά προτεραιότητας με  βάση την ημερομηνία υποβολής της σύμβασης σύνδεσης και των σχετικών δικαιολογητικών ένταξης στο πρόγραμμα. Αρκεί η αίτηση για σύμβαση με την ΕΔΑ Αττικής να έχει γίνει μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

    Οι οικιακοί καταναλωτές της Αττικής, σύμφωνα με την ΕΔΑ, μπορούν να ωφεληθούν με επιδότηση από 300 ευρώ για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία, έως και 3.000 ευρώ για μια πολυκατοικία. Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες που αφορούν τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος για μία αυτόνομη θέρμανση κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 ευρώ και το μέσο κόστος για μία κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου υπολογίζεται περίπου στις 12.000 ευρώ. Επί της ουσίας τα ποσά επιδότησης της εταιρίας αντιστοιχούν στο περίπου 15% με 20% της δαπάνης.

    Σε ότι αφορά στη διαδικασία για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα, το ποσό επιδότησης θα το αποδίδει απευθείας η ΕΔΑ Αττικής στον ανάδοχο που θα επιλέξει ο καταναλωτής για να πραγματοποιήσει την κατασκευή εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και αφού ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση αυτής και η παραλαβή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.

    Σύμφωνα με την εταιρία τα βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:

    1. Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης – Υποβολή Δικαιολογητικών Α’ φάσης

    Ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής (ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, ο διαχειριστής στην περίπτωση πολυκατοικίας) υπογράφει τη σύμβαση σύνδεσης φυσικού αερίου με την ΕΔΑ Αττικής καταβάλλοντας τα σχετικά τέλη σύνδεσης (εφόσον αυτά απαιτούνται) σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες της Εταιρείας.

    Ταυτόχρονα με την κατάθεση των δικαιολογητικών σύμβασης σύνδεσης καταθέτει τα παρακάτω απαραίτητα δικαιολογητικά Α’ φάσης επιδότησης:

    1. Υπεύθυνη Δήλωση/Αίτηση Ένταξης στο πρόγραμμα Επιδότησης και Αποδοχής των Όρων Συμμετοχής σε αυτό.
    2. Στην περίπτωση μεμονωμένου διαμερίσματος σε πολυκατοικία ή μονοκατοικίας, φωτοαντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας (έκδοσης τελευταίου εξαμήνου έως την ημερομηνία κατάθεσης σύμβασης σύνδεσης).

    Η ΕΔΑ Αττικής προχωρά σε έλεγχο της ορθότητας των δικαιολογητικών της Α’ φάσης, ενημερώνει τον καταναλωτή (ή τον εξουσιοδοτημένο από αυτόν για τη διαχείριση της σύμβασης σύνδεσης) σχετικά με προέγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος επιδότησης και καταγράφει την σειρά προτεραιότητας ένταξής στο πρόγραμμα

    2. Τοποθέτηση Μετρητή, Κατασκευή Εσωτερικής Εγκατάστασης, Ενεργοποίηση Εσωτερικής Εγκατάστασης & Έκδοση Άδειας Χρήσης

    Μετά την υπογραφή της σύμβασης, η ΕΔΑ Αττικής προβαίνει στην κατασκευή του σημείου παροχής και στην τοποθέτηση του μετρητή της εγκατάστασης φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυξημένης ζήτησης, η ΕΔΑ Αττικής δύναται να συμφωνήσει με τον καταναλωτή μεγαλύτερο χρόνο ολοκλήρωσης σύνδεσης από τον προβλεπόμενο.

    Στη συνέχεια ο ανάδοχος εγκαταστάτης, που έχει επιλέξει ο καταναλωτής για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης, καταθέτει τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για θεώρηση και έγκριση στην ΕΔΑ Αττικής. Μετά την έγκριση αυτής προβαίνει στην κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και εν συνεχεία στην υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων για τον τεχνικό έλεγχο αυτής στην ΕΔΑ Αττικής. Η ΕΔΑ Αττικής προχωρά αρχικά στην προσωρινή ενεργοποίηση της εγκατάστασης (πραγματοποιείται έλεγχος της ισχύος του λέβητα). Στη συνέχεια, μετά την παραλαβή του σωστού φύλλου ρύθμισης και συντήρησης εγκαταστάσεων σταθερών εστιών καύσης (Φύλλο Ελέγχου Καύσης) από τον ανάδοχο εγκαταστάτη, η ΕΔΑ Αττικής εκδίδει την Άδεια Χρήσης φυσικού αερίου.

    3. Υποβολή Δικαιολογητικών Β’ φάσης και Πληρωμή Αναδόχου

    Ο καταναλωτής ή ο ανάδοχος εγκαταστάτης υποβάλλει στην ΕΔΑ Αττικής τα κάτωθι δικαιολογητικά για τον τελικό έλεγχο και απόδοση της επιδότησης:

    1. Σύμβαση επιδότησης μέρους του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου. Η σύμβαση είναι τουλάχιστον τριμερής (σ.σ. μεταξύ του καταναλωτή, του ανάδοχου εγκαταστάτη ή/και προμηθευτή εξοπλισμού και της ΕΔΑ Αττικής) και είναι ανεξάρτητη της σύμβασης σύνδεσης.
    2. Τιμολόγιο ανάδοχου εγκαταστάτη προς την ΕΔΑ Αττικής, στο οποίο η περιγραφή θα πρέπει να είναι «Επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αερίου ως Υπ’ αριθμ. ΗΚΑΣΠ ΧΧΧΧΧΧΧΧ» και με αξία (συμπ. ΦΠΑ) ίση με το επιδοτούμενο ποσό που δικαιούται ο ωφελούμενος καταναλωτής.
    3. Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου/αιτούντα καταναλωτή (σ.σ. ιδιοκτήτης ή διαχειριστής στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικίας), όπου ορίζει το ύψος του επιδοτούμενου ποσού και τον ανάδοχο εγκαταστάτη στον οποίον επιθυμεί να εκχωρηθεί αυτό (σ.σ. η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να φέρει πάντα την υπογραφή του δικαιούχου/αιτούντα).

    Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των παραπάνω δικαιολογητικών, και εφόσον πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος, εγκρίνεται η απόδοση του επιδοτούμενου ποσού προς τον ανάδοχο εγκαταστάτη. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποπληρωμή του ποσού επιδότησης προς τον ανάδοχο εγκαταστάτη από την ΕΔΑ Αττικής.

    Χρήστος Κολώνας
    [email protected]


    Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2065536/epidothseis-apo-300-eos-3000-gia-thermansh-me-fysi.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.