Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΕΣΠΑ 2016 - Tα νέα προγράμματα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποιες οι προθεσμίες


    Στη διάθεση του κοινού και των υποψήφιων προς χρηματοδότηση βρίσκονται τα 4 πρώτα προγράμματα επιδότησης "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" τουΕΣΠΑ 2014-2020, από το Υπουργείο Οικονομίας.

     

    Την άμεση ενεργοποίηση 4 δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου.

     

    Οι δημοσιεύσεις των προσκλήσεων για τις τέσσερις νέες δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη από τον υπουργό στην οποία συμμετείχαν και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, η ειδική γραμματέας ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα και ο ειδικός γραμματέας ΕΚΤ Γιώργος Ιωαννίδης.

     

    Οι δράσεις και το χρονοδιάγραμμά τους έχουν ως εξής:

     

    - Η ημερομηνία έναρξης υποβολής της πρότασης για τη δράση "ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" και η έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 8η Μαρτίου 2016 και ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 15η Απριλίου 2016.

     

    - Για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα η ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων και η ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 17η Μαρτίου 2016 και η ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων είναι η 27η Απριλίου 2016.

     

    - Για την δράση "αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές" η ημερομηνία έναρξης της υποβολής είναι η 7η Απριλίου 2016, η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι η 20η Μαΐου 2016 με ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών την 11η Φεβρουαρίου 2016

     

    - Για τη δράση "ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών" η ημερομηνία έναρξης της υποβολής προτάσεων είναι η 29η Μαρτίου 2016 και η ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 17η Μαΐου 2016 και ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 11η Φεβρουαρίου 2016.

     

    Ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ για τα 4 προγράμματα θα αφορά δύο φάσεις προκηρύξεων. Για τη πρώτη φάση οι ημερομηνίες προαναφέρθηκαν και ο προϋπολογισμός είναι 252 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα αφορούν προκηρύξεις για τα ίδια προγράμματα εντός του έτους.

     

    Ακόμη αναφέρθηκε ότι στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα για θερμοκοιτίδες, cluster και άλλα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης.

     

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο υπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι η ετήσια απορρόφηση περίπου 2,5 δις ευρώ κοινοτικής συνδρομής.

     

    Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, οι προτάσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται με φυσική μορφή μόνο από αυτούς που θα ενταχθούν στα προγράμματα, ενώ έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ειδικός λογαριασμός για τις προκαταβολές των προγραμμάτων, χωρίς να απαιτούνται εγγυητικές επιστολές από τους δικαιούχους.

     

    Ακόμη, αναφέρθηκε από τον υπουργό, ότι ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται στην ΕΕ και αναμένεται η έγκρισή του, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ".

     

    Συνοπτικά τα τέσσερα προγράμματα

     

    1. “Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές”. Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.

     

    Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εξής οκτώ τομείς: αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ΠΔΒ), υλικά/κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας ΤΠΕ και υγεία. Δείτε εδώ πώς θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα.

     

    2. "Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών"

     

    Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεων του τουρισμού, για τον εκσυγχρονισμό τους, την ποιοτική αναβάθμισή τους και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά. Δείτε εδώ πως θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα.

     

    3. "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα"

     

    Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, αφορά δυνητικούς δικαιούχους για την ίδρυση νέας επιχείρησης, και είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Οι τομείς τους οποίους αφορά είναι οι ίδιοι με τους παραπάνω.Δείτε εδώ πως θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα.

     

    4. "Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης"

     

    Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ θα αφορά την ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.Δείτε εδώ πώς θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα. Που κατανεμήθηκαν τα λεφτά του ΕΣΠΑ 2007-2013

     

    Στο μεταξύ, σε έρευνα του οργανισμού ΔιαΝΕΟσις καταγράφονται τα ποσά που έχουν απορροφηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία, και που έχουν κατανεμηθεί αυτά. Συνολικά με τοΕΣΠΑ 2007-2013 η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί κονδύλια ύψους 20, 1 δις.

     

    espa.jpg

     

    Τα επιχειρησιακά προγράμματα (11.441 έργα στο σύνολό τους) στα οποία κατανεμήθηκαν τα χρήματα στη χώρα μας σε αριθμούς είναι τα εξής:

     

    Ενίσχυση της προσπελασιμότητας: 8.290.825.230 ευρώ

    Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα: 1.041. 971.653 ευρώ

    Περιβάλλον/ Αειφόρος Ανάπτυξη: 3.639. 920.814 ευρώ

    Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων: 101.715. 392 ευρώ

    Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής: 390.490.011 ευρώ

    Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση: 1.680.292.884 ευρώ

    Διοικητική Μεταρρύθμιση: 314.281.766 ευρώ

    Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού: 2.259.747.213 ευρώ

    Ψηφιακή Σύγκλιση: 510.542.878 ευρώ

     

    espa2.jpg

     

    Το “Σχέδιο Μάρσαλ” για την καταπολέμηση της ανεργίας

     

    Στο επονομαζόμενο “Σχέδιο Μάρσαλ”, έχουν ενταχθεί 181 έργα προτεραιότητας, με σκοπό την τόνωση των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού17,8 δις. Βασικό κριτήριο για την ένταξή τους ήταν η συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της ανεργίας, με την εκτίμηση πως συνολικά θα δημιουργούσαν 90.000 θέσεις εργασίας.





    Mint

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Αποκλείονται οι συνεργασίες φυσικών προσώπων τα οποία κατά την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου είναι μεταξύ τους είτε σύζυγοι, είτε συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

     

    Μαλιστα ....

    Link to comment
    Share on other sites

    Όλοι εμείς που δηλώναμε (και είμαστε) "μπλοκάκηδες", για την εφορία θεωρούμαστε σαν "μισθωτοί", για το ΕΣΠΑ θεωρούμαστε το ίδιο; Ότι έχουμε δηλαδή "σχέση μισθωτής εργασίας" οπότε αποκλειόμαστε εκ των προτέρων;

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.