Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι εφτά (7) κατηγορίες παρεμβάσεων για το νέο πρόγραμμα Leader


    Επιδοτήσεις έως 400.000 ευρώ για «έξυπνα χωριά», μονάδες μεταποίησης αγροτικών και μη προϊόντων, ξενώνες, αλλά και για έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε αγροτικές περιοχές της χώρας μπορούν να διεκδικήσουν οι ενδιαφερόμενοι μέσω των τοπικών προγραμμάτων LEADER προϋπολογισμού 236 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Μάιο του 2023.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε την πρόσκληση σε ειδική εκδήλωση στη Στυλίδα, ώστε να προχωρήσει η επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης που θα «τρέξουν» τα μέτρα ανά περιοχή.

    Ειδικότερα, θα επιλεγούν κατά μέγιστο αριθμό 50 περιοχές εφαρμογής, οι οποίες συνολικά μπορούν να καλύπτουν έκταση ίση έως και το 100% των επιλέξιμων περιοχών παρέμβασης LEADER.

    Η υποβολή από έναν φορέα περισσοτέρων της μίας πρότασης είναι αποδεκτή υπό τον όρο ότι η μία εκ των προτάσεων κυμαίνεται μεταξύ 145.000-150.000 μόνιμων κατοίκων.

    Σύμφωνα με την πρόσκληση, το σχέδιο του τοπικού προγράμματος διαρθρώνεται στις ακόλουθες υπο-παρεμβάσεις:

    Κατηγορία 1: Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας

    Ο μέγιστος προϋπολογισμός των πράξεων της κατηγορίας αυτής δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ με εξαίρεση την υπο-παρέμβαση 1.1 «Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων», όπου οι ενισχύσεις μπορεί να ανέλθουν μέχρι τις 400.000 ευρώ.

    Δικαιούχοι μπορούν να είναι υφιστάμενοι ή υπό σύσταση φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που βάσει καταστατικού ή άλλου νόμιμου εγγράφου δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

    ► Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων

    Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις και μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.

    Η εν λόγω υπο-παρέμβαση είναι επιλέξιμη μόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέμβασης και αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο αυτών.

    Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται έως το 65% για το σύνολο της χώρας και έως το 80% για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

    ► Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων

    Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις και μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής μη γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.

    Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή βάσει του περιφερειακού χάρτη κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (Ε.Ε.) 1407/2013 (de minimis).

    ► Ενίσχυση μονάδων του δασοκομικού τομέα

    Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις και μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής προϊόντων από δασοκομικά προϊόντα.

    ► Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την πρώτη μεταποίηση

    Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις και μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την πρώτη μεταποίηση.

    Επίσης, επιλέξιμες είναι μόνο οι κατηγορίες πράξεων οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές.

    ► Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου

    Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις και μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, όπως καταλύματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και λοιπές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.

    ► Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών

    Επιδότηση μπορούν να λάβουν επενδύσεις που αφορούν σε ίδρυση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων υπηρεσιών, όπως παιδότοποι και γηροκομεία, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε δικαιούχους ανέργους, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές, καθώς και επιχειρήσεις παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

    ► Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας

    Στην παρέμβαση αυτή ενισχύονται πράξεις που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων με την εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας και συστημάτων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως το 65%.

    Κατηγορία 2: Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού

    Ο μέγιστος προϋπολογισμός των πράξεων της κατηγορίας αυτής δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 100%.

    Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν στην κατάρτιση/επιμόρφωση ομάδων του τοπικού πληθυσμού σε αντικείμενα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη στρατηγική του τοπικού προγράμματος.

    Κατηγορία 3: Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού

    Στην κατηγορία αυτή, το ανώτατο ύψος των ενισχύσεων μπορεί να αγγίξει μέχρι τις 400.000 ευρώ ή τις 20.000 ευρώ στις περιπτώσεις άυλων πράξεων, ενώ η ένταση ενίσχυσης ορίζεται έως το 100% για μη παραγωγικές επενδύσεις και βασικές υπηρεσίες.

    Επιλέξιμες είναι οι πράξεις κοινωνικού χαρακτήρα που συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού και την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών.

    ► Ενίσχυση βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι άθλησης, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.)

    ► Ενίσχυση βασικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενσωμάτωση προσφύγων/μεταναστών

    Κατηγορία 4: Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού

    Ο μέγιστος προϋπολογισμός των πράξεών της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ ή τις 20.000 ευρώ στις περιπτώσεις αυλών πράξεων και η ένταση ενίσχυσης ορίζεται έως το 100%.

    ► Έργα υποδομών μικρής κλίμακας.

    ► Ενίσχυση υπηρεσιών και υποδομών αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικών πληροφοριών και λοιπών υποδομών μικρής κλίμακας.

    Κατηγορία 5: Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων

    ► Ενίσχυση πολιτιστικών ή αθλητικών εκδηλώσεων

    Ο μέγιστος προϋπολογισμός των πράξεων μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ και η ένταση ενίσχυσης ορίζεται έως 75%.

    Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ δικαιούχοι μπορούν να κριθούν τοπικοί φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου Δημοσίου, ή σύλλογοι/οργανισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

    ► Ενίσχυση μελετών, υπηρεσιών και υποδομών που συνδέονται με τον πολιτισμό και την αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Η ενίσχυση των πράξεων στην εν λόγω κατηγορία μπορεί να ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ και τις 20.000 ευρώ για άυλες ενέργειες, ενώ η έντασή της ορίζεται έως το 100%.

    Κατηγορία 6: Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος

    Ο μέγιστος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβεί τις 400.000 ευρώ ή τις 20.000 ευρώ στις περιπτώσεις άυλων πράξεων και η ένταση ενίσχυσης ορίζεται έως το 100%.

    ► Εργα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάδειξη αυτών

    ► Εργα πράσινων υποδομών «green infrastructure» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές

    Κατηγορία 7: Δικτύωση και συνεργασία

    Ο μέγιστος προϋπολογισμός των πράξεων της κατηγορίας αυτής δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 40.000 ευρώ για ενέργειες που αφορούν αποκλειστικά στη σύσταση και λειτουργία του συνεργατικού σχήματος, καθώς και στην προετοιμασία του σχεδίου δράσης, και η ένταση ενίσχυσης ορίζεται έως το 90% για την υπο-παρέμβαση «Συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων» και έως 1 00% για τις λοιπές υπο-παρεμβάσεις.

    ► Συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων

    Επιλέξιμες είναι οι πράξεις συνεργασίας μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων ομοειδών ή συμπληρωματικών προϊόντων με σκοπό τη διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας, την κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων, καθώς και την ανάπτυξη και/ή εμπορία κοινών προϊόντων.

    Η ένταση ενίσχυσης ορίζεται έως το 90%.

    ► Συνεργασία μεταξύ τοπικών δημόσιων ή/και ιδιωτικών φορέων ή/και ΜΚΟ για την κοινωνική ή/ και πολιτιστική ή/και περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της περιοχής, την προώθηση της υγιεινής διατροφής και τη μείωση σπατάλης τροφίμων

    ► Έξυπνα Χωριά: συνεργασία για την ολιστική και καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών

    Η πολιτική των Έξυπνων Χωριών «Smart Villages» αποτελεί μία νέα πολιτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτικών περιοχών.

    Σκοπός της πολιτικής αυτής είναι η συσπείρωση των τοπικών φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων.

    Στο πλαίσιο αυτό, επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν στην ίδρυση ενός συνεργατικού σχήματος με τη συμμετοχή τοπικών ιδιωτικών φορέων, με τη δυνατότητα συμμετοχής και τοπικών δημόσιων φορέων, για την προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης εστιασμένου στην αντιμετώπιση ενός ή περισσοτέρων προβλημάτων της περιοχής.

    Βασικό χαρακτηριστικό του θα πρέπει να είναι π κοινωνική ή/και τεχνολογική καινοτομία και να προβλέπει δράσεις όπως ευρυζωνικότητα, παραγωγή ή εξοικονόμηση ενέργειας, αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, εξυπηρέτηση των νέων ή των ηλικιωμένων της περιοχής, αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών Υγείας και άρση της κοινωνικής απομόνωσης. Η ένταση ενίσχυσης ορίζεται έως το 100%.


    Πηγή: https://workenter.gr/leader-poioi-tha-lavoun-100-epidotisi-gia-posa-eos-400-000-evro-374964/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.