Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  ΥΠΕΝ για το Νέο «Εξοικονομώ»: Στις 28 Φεβρουαρίου η πρεμιέρα για τις αιτήσεις

  Στις 28 Φεβρουαρίου θα κάνει πρεμιέρα το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», με την έναρξη υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

   

  Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, έχει ήδη «κλειδώσει» ο ενεργειακός στόχος που θα πρέπει να επιτυγχάνεται με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, κάτι που αποτελούσε μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες για να αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα. Όπως είχε γίνει γνωστό, σκοπός του ΥΠΕΝ ήταν ο ενεργειακός στόχος να συσχετισθεί με το εισόδημα του δικαιούχου, σε αντίθεση με το πρώτο «Εξοικονομώ», όπου δεν υπήρχε τέτοια πρόνοια.

   

  Ο λόγος ήταν να περιοριστούν οι απαιτήσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στο τμήμα του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που δεν θα καλύπτεται από την επιδότηση. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα θα προβλέπει πως οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς, για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, δηλαδή για άτομα με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 25.000. Από την άλλη πλευρά, για τις υπόλοιπες εισοδηματικές κατηγορίες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς. Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο για λειτουργία και το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, αφού η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών στο πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Μέσω του συστήματος, θα γίνονται οι υποβολές αιτήσεων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αιτήματος υπαγωγής τους.

   

  Το σύστημα αναπτύχθηκε από την ΕΕΤ και θα προσφερθεί δωρεάν στο ΥΠΕΝ, για την υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ». Μάλιστα, χθες υπογράφηκε η σχετική σύμβαση στο ΥΠΕΝ, από τον υπουργό Γ. Σταθάκη και τον πρόεδρο της ΕΕΤ, Νίκο Καραμούζη. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.

   

  Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα φτάνει τα 25.000 ευρώ, έναντι 15.000 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ το ποσό που δεν καλύπτει η επιδότηση θα μπορεί να καλυφθεί και από ίδια κεφάλαια του δικαιούχου, πέρα από άτοκο τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, το ποσοστό επιχορήγησης θα εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα. Γι’ αυτό τον σκοπό προβλέπονται 7 εισοδηματικές κλίμακες, ενώ έχουν προστεθεί και κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Έτσι, για παράδειγμα, θα λάβουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ. Για τις πρώτες 4 κατηγορίες, το ανώτερο ποσοστό επιχορήγησης είναι 70%.

   

  Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF/
  User Feedback
  μήπως είναι στις 29......έχω χορτάσει υποσχέσεις και ημερομηνίες, για να δούμε αυτή την φορά.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Θα το ανοίξουν Τεταρτη 28 /02. Και το συστημα θα ειναι πληρες λειτουργικό χωρις να κρασαρει και η πλατοφορμα δεν θα πέσει απο τον πανικο?

   

  Όνειρο Απατηλό 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Εξοικονόμηση άνω του 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες δικαιούχων και άνω του 70% για τους υπόλοιπους?

  Προβλέπω θρήνο...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Για να ανοίξει το πρόγραμμα δεν θα πρέπει να βγει πρώτα η απόφαση σε ΦΕΚ;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Εξοικονόμηση άνω του 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες δικαιούχων και άνω του 70% για τους υπόλοιπους?

  Προβλέπω θρήνο...

   θρήνο και πεταγμα εξω απο το προγραμμα...

  Θα πρεπει να εχουν κατηγορία απο Δ και κατω, να πιανουν οπως ειπες 40% και 70% και οσοι πανε τραπεζες για ατοκο...να ειναι πιστοληπτικα οκ.

  Αρα...οι μισοι δεν θα μπουν

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Φήμες λένε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν και αυθαιρεσίες ή θα πρέπει να είναι τακτοποιημένες για να μπει στο πρόγραμμα το ακίνητο.

   

  Οπότε θα βγουν μερικοί ακόμα εκτός.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ουσιαστικά προωθούν την εξωτερική θερμομόνωση σε σπίτια με καλά εισοδήματα. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  ενώ το ποσό που δεν καλύπτει η επιδότηση θα μπορεί να καλυφθεί και από ίδια κεφάλαια του δικαιούχου

   

   

  Αυτό είναι το βασικο...

  Και η επιδοτηση να δινεται στο δικαιουχο ή στους προμηθευτες, χωρις τη μεσολαβηση των τραπεζων.

  Edited by terry

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Τέρυ πως ακριβώς θα γίνει αυτό που λες ? Ποιος θα ελέγχει τα τιμολόγια ? Έχεις πάρει ΕΣΠΑ φαντάζομαι, δεν πήγαινες στην τράπεζα να σου ελέγξει δικαιολογητικά ? 

   

  Αναγκαστικά χρειάζεται κάποιος ενδιάμεσος μεταξύ κράτους και δικαιούχου που θα κάνει έλεγχο. Βάζανε τις τράπεζες για μεγαλύτερη ευελιξία. Αν γίνει και ηλεκτρονικό σύστημα πιστεύω δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αυτό εν μέρει ίσχυε και στο πρώτο εξοικονομώ αφού αν υπήρχε διαφορά στα τετραγωνικά δεν προχώραγαν τις αιτήσεις εκτός και αν πήγαινες τακτοποίηση.

  Φήμες λένε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν και αυθαιρεσίες ή θα πρέπει να είναι τακτοποιημένες για να μπει στο πρόγραμμα το ακίνητο.

   

  Οπότε θα βγουν μερικοί ακόμα εκτός.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Guest
  This is now closed for further comments

 • Similar Content

  • By dimitris GM
   Την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και την απλοποίηση των διαδικασιών, με στόχο την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και την προώθηση των επενδύσεων, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, όπου παρουσίασε το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και το οποίο τίθεται αύριο σε δημόσια διαβούλευση.
   "Εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία. Πάμε να πετύχουμε το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία θα ενθαρρύνεται και ταυτόχρονα δε θα ζημιώνεται το φυσικό περιβάλλον", δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
   Με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται νέο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των δασικών χαρτών, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις.
   Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ προβλέπεται ζωνοποίηση περιοχών Natura.
   Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις επίσης όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, την επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα, αλλά και για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων για τα αστικά λύματα.
   Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
   Όσον αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ο κ. Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε ότι τα προστατευόμενα πάρκα παραμένουν ως έχουν και τόνισε ότι "απαντούμε σε υπαρκτές αδυναμίες του συστήματος", προσθέτοντας, ότι "με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε αποτελεσματικά την προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος".
   Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, "δεν κατηγορούμε κανέναν, τα υπάρχοντα διοικητικά συμβούλια των ΦΔΠΠ προσπαθούν χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό".
   Έτσι, ιδρύεται Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνέχεια του ΕΚΠΑΑ, που θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ και ο οποίος θα λειτουργεί επιτελικά, θα χαράσσει την πολιτική, θα συντονίζει την εφαρμογή της και θα διαχειρίζεται την αυξημένη χρηματοδότηση για τις περιοχές αυτές.
   Όπως έγινε γνωστό, ο Οργανισμός θα συνάψει αμέσως μνημόνια συνεργασίας με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τη φύλαξη των περιοχών.
   Επιπλέον, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τις Περιφέρειες και με Δήμους για την πραγματοποίηση έργων και για αναπτυξιακά προγράμματα. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα χρηματοδοτούνται σχετικά.
   Ενώ, καταργούνται τα 36 Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης και δημιουργούνται 24 αποκεντρωμένες δομές (ΜΔΠΠ). Ταυτόχρονα, χωρίς να γίνουν απολύσεις, η στελέχωση των δομών θα γίνει με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
   Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το μοντέλο που προωθείται προσιδιάζει σε πολλά ευρωπαϊκά σχήματα, όπως στη Φινλανδία και την Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να είναι περισσότερο λειτουργικό διοικητικά και με αυξημένη χρηματοδότηση.
   Αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών
   Με το νομοσχέδιο αυτό αναμορφώνονται όλοι οι δασικοί χάρτες -κυρωμένοι, όσοι έχουν αναρτηθεί κ.λπ.- ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτές τις διοικητικές πράξεις. Αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αντιρρήσεων.
   Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να "κλείσει" το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα.
   Προβλέπεται επίσης η κύρωση των Δασικών Χαρτών σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης αντιρρήσεων που έχουν ομαδοποιηθεί ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως γίνεται σήμερα.
   Επίσης, ενισχύονται οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων για να αποσυμφορηθεί το έργου τους ενώ εφαρμόζεται σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενο έργο, αλλαγή σύνθεσής τους, συχνότερες υποχρεωτικές συνεδριάσεις ανά μήνα, πρόβλεψη αναπληρωτών κ.λπ..
   Ενώ, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές, για τις οποίες, πριν το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της διοίκησης, με τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός.
   Ειδικότερα, πρόκειται για διανομές (εποικιστικά), αναδασμοί, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση, άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Όλες οι παραπάνω αφορούν αγροτικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην ΕΕ και λάμβαναν επιδοτήσεις.
   Οι εν λόγω εκτάσεις αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις, γιατί παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω πράξεις της διοίκησης και θα έπρεπε να αποτυπωθούν ως Αγροτικές Εκτάσεις. "Μιλάμε για περιπτώσεις που παρατηρείται κατά φαντασίαν δάσος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
   Ταυτόχρονα ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε τη διάθεση 245 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την πραγματοποίηση αναδασώσεων ανά την επικράτεια.
   Ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις
   Όπως ανακοινώθηκε, γίνεται εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών με τις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί ως οικιστικές πυκνώσεις σε συμμόρφωση με το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ (ΟλΣτΕ 685/2019).
   Μάλιστα, εκδίδεται προεδρικό διάταγμα, το οποίο καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων κατοικίες εντός δασικών εκτάσεων, με τήρηση των συνταγματικών επιταγών και τη διαφύλαξη του δασικού ισοζυγίου, μπορούν υπό όρους να "τακτοποιούνται", με βάση τον νόμο για τα αυθαίρετα.
   Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, "δε θα κάνουμε ερασιτεχνισμούς, δε θα προχωρήσουμε ερήμην του ΣτΕ, και δε θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, γιατί θέλουμε η νέα ρύθμιση να μην κριθεί εκ νέου αντισυνταγματική" και πρόσθεσε ότι "θα αντιμετωπίσουμε σε στέρεες βάσεις το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων".
   Όπως έγινε γνωστό, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων και να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης, με δήλωση υπαγωγής στις διατάξεις του νέου νόμου εντός 6 μηνών από την ισχύ του και καταβολή προστίμου ανάλογα με την κατηγορία, την έκταση και την παλαιότητα του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα έχουν και προσωρινή αναστολή όλων των διοικητικών κυρώσεων.
   Επιπλέον ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι "δε θα κάνουμε πίσω στο ζήτημα των κατεδαφίσεων", κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχει υπογράψει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στο νησί της Μακρονήσου.
   Ζωνοποίηση περιοχών Natura
   Με το νέο νομοσχέδιο μέσα σε κάθε προστατευόμενη περιοχή θα προβλέπονται από 1 έως 4 ζώνες κλιμακούμενης προστασίας, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
   Συγκεκριμένα προβλέπονται: Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης, Ζώνη προστασίας της φύσης, Ζώνη διαχείρισης οικοτόπων και ειδών και Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων
   Σε κάθε ζώνη προβλέπονται οι επιτρεπόμενες και απαγορευόμενες δραστηριότητες βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία (π.δ. 59/2018).
   "Ό,τι κάνουμε γίνεται με βάση τις προβλέψεις του Ενωσιακού Δικαίου. Σε όσες περιοχές επιτρέπονται δραστηριότητες, θα γίνουν με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
   Διαχείριση αποβλήτων
   Όσον αφορά τα μη επικίνδυνα απόβλητα, απλουστεύεται και επισπεύδεται η υφιστάμενη διοικητική διαδικασία για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
   Κατ' εξαίρεση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή της Κέρκυρας, και για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) γίνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κατά παρέκκλιση των υφισταμένων προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ.
   Επιπλέον, γίνεται υποχρεωτική για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να διαθέτουν καφέ κάδο, σε όλους τους δήμους που υπάρχει η σχετική υποδομή.
   Για τα επικίνδυνα απόβλητα όπως ο αμίαντος, οι ιδιοκτήτες πλέον έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για ασφαλή συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων που βρίσκονται στο ακίνητό τους και να εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με σχετική άδεια.
   Μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του υπόχρεου με την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αρμόδια υπηρεσία, ύστερα από σχετική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, προβαίνει σε συλλογή και απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και καταλογίζει τη σχετική δαπάνη στον ιδιοκτήτη και στον επικαρπωτή του ακινήτου.
   Ειδικά για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπως στο Μάτι, η δαπάνη μεταφοράς αμιάντου καταβάλλεται από την αρμόδια υπηρεσία.
   Τέλος, όσον αφορά στα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑEKK), για την έκδοση οικοδομικής άδειας προϋπόθεση είναι η σύναψη συνεργασίας με εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ για την αποκομιδή των μπάζων. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού στο συγκεκριμένο ζήτημα".
   Ενώ, για τις περιοχές που δεν υπάρχει εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή των ΑΕΚΚ για τη διασφάλιση της διαχείρισης των παραγόμενων αποβλήτων.
   Επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα
   Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο εισάγεται μία ολιστική προσέγγιση του προβλήματος, με επιβολή του υπάρχοντος τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτως πάχους τοιχώματος.
   Μοναδική εξαίρεση είναι οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες, λόγω προώθησης υλικών που δύνανται να βιοαποδομηθούν ή/και λιπασματοποιηθούν.
   Αστικά λύματα
   Τέλος, προωθείται χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για κατασκευή εξωτερικών αγωγών διακλαδώσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Ενώ, σε συνεννόηση με την ΕΕ και τα συναρμόδια υπουργεία θα βρεθούν τρόποι για χρηματοδότηση και των δαπανών κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης από την οικία έως το εξωτερικό δίκτυο.
   Στη συνέντευξη Τύπου παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΝ κκ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Μανόλης Γραφάκος, και Αλαξάνδρα Σδούκου.
    
   ...https://www.capital.gr/epikairotita/3413867/nomosxedio-upen-gia-aplousteusi-periballontikis-adeiodotisis

   View full είδηση
  • By dimitris GM
   Την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και την απλοποίηση των διαδικασιών, με στόχο την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και την προώθηση των επενδύσεων, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, όπου παρουσίασε το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και το οποίο τίθεται αύριο σε δημόσια διαβούλευση.
   "Εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία. Πάμε να πετύχουμε το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία θα ενθαρρύνεται και ταυτόχρονα δε θα ζημιώνεται το φυσικό περιβάλλον", δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
   Με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται νέο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των δασικών χαρτών, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις.
   Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ προβλέπεται ζωνοποίηση περιοχών Natura.
   Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις επίσης όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, την επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα, αλλά και για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων για τα αστικά λύματα.
   Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
   Όσον αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ο κ. Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε ότι τα προστατευόμενα πάρκα παραμένουν ως έχουν και τόνισε ότι "απαντούμε σε υπαρκτές αδυναμίες του συστήματος", προσθέτοντας, ότι "με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε αποτελεσματικά την προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος".
   Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, "δεν κατηγορούμε κανέναν, τα υπάρχοντα διοικητικά συμβούλια των ΦΔΠΠ προσπαθούν χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό".
   Έτσι, ιδρύεται Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνέχεια του ΕΚΠΑΑ, που θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ και ο οποίος θα λειτουργεί επιτελικά, θα χαράσσει την πολιτική, θα συντονίζει την εφαρμογή της και θα διαχειρίζεται την αυξημένη χρηματοδότηση για τις περιοχές αυτές.
   Όπως έγινε γνωστό, ο Οργανισμός θα συνάψει αμέσως μνημόνια συνεργασίας με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τη φύλαξη των περιοχών.
   Επιπλέον, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τις Περιφέρειες και με Δήμους για την πραγματοποίηση έργων και για αναπτυξιακά προγράμματα. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα χρηματοδοτούνται σχετικά.
   Ενώ, καταργούνται τα 36 Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης και δημιουργούνται 24 αποκεντρωμένες δομές (ΜΔΠΠ). Ταυτόχρονα, χωρίς να γίνουν απολύσεις, η στελέχωση των δομών θα γίνει με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
   Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το μοντέλο που προωθείται προσιδιάζει σε πολλά ευρωπαϊκά σχήματα, όπως στη Φινλανδία και την Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να είναι περισσότερο λειτουργικό διοικητικά και με αυξημένη χρηματοδότηση.
   Αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών
   Με το νομοσχέδιο αυτό αναμορφώνονται όλοι οι δασικοί χάρτες -κυρωμένοι, όσοι έχουν αναρτηθεί κ.λπ.- ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτές τις διοικητικές πράξεις. Αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αντιρρήσεων.
   Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να "κλείσει" το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα.
   Προβλέπεται επίσης η κύρωση των Δασικών Χαρτών σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης αντιρρήσεων που έχουν ομαδοποιηθεί ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως γίνεται σήμερα.
   Επίσης, ενισχύονται οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων για να αποσυμφορηθεί το έργου τους ενώ εφαρμόζεται σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενο έργο, αλλαγή σύνθεσής τους, συχνότερες υποχρεωτικές συνεδριάσεις ανά μήνα, πρόβλεψη αναπληρωτών κ.λπ..
   Ενώ, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές, για τις οποίες, πριν το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της διοίκησης, με τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός.
   Ειδικότερα, πρόκειται για διανομές (εποικιστικά), αναδασμοί, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση, άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Όλες οι παραπάνω αφορούν αγροτικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην ΕΕ και λάμβαναν επιδοτήσεις.
   Οι εν λόγω εκτάσεις αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις, γιατί παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω πράξεις της διοίκησης και θα έπρεπε να αποτυπωθούν ως Αγροτικές Εκτάσεις. "Μιλάμε για περιπτώσεις που παρατηρείται κατά φαντασίαν δάσος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
   Ταυτόχρονα ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε τη διάθεση 245 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την πραγματοποίηση αναδασώσεων ανά την επικράτεια.
   Ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις
   Όπως ανακοινώθηκε, γίνεται εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών με τις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί ως οικιστικές πυκνώσεις σε συμμόρφωση με το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ (ΟλΣτΕ 685/2019).
   Μάλιστα, εκδίδεται προεδρικό διάταγμα, το οποίο καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων κατοικίες εντός δασικών εκτάσεων, με τήρηση των συνταγματικών επιταγών και τη διαφύλαξη του δασικού ισοζυγίου, μπορούν υπό όρους να "τακτοποιούνται", με βάση τον νόμο για τα αυθαίρετα.
   Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, "δε θα κάνουμε ερασιτεχνισμούς, δε θα προχωρήσουμε ερήμην του ΣτΕ, και δε θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, γιατί θέλουμε η νέα ρύθμιση να μην κριθεί εκ νέου αντισυνταγματική" και πρόσθεσε ότι "θα αντιμετωπίσουμε σε στέρεες βάσεις το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων".
   Όπως έγινε γνωστό, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων και να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης, με δήλωση υπαγωγής στις διατάξεις του νέου νόμου εντός 6 μηνών από την ισχύ του και καταβολή προστίμου ανάλογα με την κατηγορία, την έκταση και την παλαιότητα του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα έχουν και προσωρινή αναστολή όλων των διοικητικών κυρώσεων.
   Επιπλέον ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι "δε θα κάνουμε πίσω στο ζήτημα των κατεδαφίσεων", κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχει υπογράψει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στο νησί της Μακρονήσου.
   Ζωνοποίηση περιοχών Natura
   Με το νέο νομοσχέδιο μέσα σε κάθε προστατευόμενη περιοχή θα προβλέπονται από 1 έως 4 ζώνες κλιμακούμενης προστασίας, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
   Συγκεκριμένα προβλέπονται: Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης, Ζώνη προστασίας της φύσης, Ζώνη διαχείρισης οικοτόπων και ειδών και Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων
   Σε κάθε ζώνη προβλέπονται οι επιτρεπόμενες και απαγορευόμενες δραστηριότητες βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία (π.δ. 59/2018).
   "Ό,τι κάνουμε γίνεται με βάση τις προβλέψεις του Ενωσιακού Δικαίου. Σε όσες περιοχές επιτρέπονται δραστηριότητες, θα γίνουν με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
   Διαχείριση αποβλήτων
   Όσον αφορά τα μη επικίνδυνα απόβλητα, απλουστεύεται και επισπεύδεται η υφιστάμενη διοικητική διαδικασία για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
   Κατ' εξαίρεση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή της Κέρκυρας, και για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) γίνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κατά παρέκκλιση των υφισταμένων προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ.
   Επιπλέον, γίνεται υποχρεωτική για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να διαθέτουν καφέ κάδο, σε όλους τους δήμους που υπάρχει η σχετική υποδομή.
   Για τα επικίνδυνα απόβλητα όπως ο αμίαντος, οι ιδιοκτήτες πλέον έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για ασφαλή συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων που βρίσκονται στο ακίνητό τους και να εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με σχετική άδεια.
   Μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του υπόχρεου με την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αρμόδια υπηρεσία, ύστερα από σχετική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, προβαίνει σε συλλογή και απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και καταλογίζει τη σχετική δαπάνη στον ιδιοκτήτη και στον επικαρπωτή του ακινήτου.
   Ειδικά για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπως στο Μάτι, η δαπάνη μεταφοράς αμιάντου καταβάλλεται από την αρμόδια υπηρεσία.
   Τέλος, όσον αφορά στα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑEKK), για την έκδοση οικοδομικής άδειας προϋπόθεση είναι η σύναψη συνεργασίας με εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ για την αποκομιδή των μπάζων. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού στο συγκεκριμένο ζήτημα".
   Ενώ, για τις περιοχές που δεν υπάρχει εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή των ΑΕΚΚ για τη διασφάλιση της διαχείρισης των παραγόμενων αποβλήτων.
   Επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα
   Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο εισάγεται μία ολιστική προσέγγιση του προβλήματος, με επιβολή του υπάρχοντος τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτως πάχους τοιχώματος.
   Μοναδική εξαίρεση είναι οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες, λόγω προώθησης υλικών που δύνανται να βιοαποδομηθούν ή/και λιπασματοποιηθούν.
   Αστικά λύματα
   Τέλος, προωθείται χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για κατασκευή εξωτερικών αγωγών διακλαδώσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Ενώ, σε συνεννόηση με την ΕΕ και τα συναρμόδια υπουργεία θα βρεθούν τρόποι για χρηματοδότηση και των δαπανών κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης από την οικία έως το εξωτερικό δίκτυο.
   Στη συνέντευξη Τύπου παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΝ κκ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Μανόλης Γραφάκος, και Αλαξάνδρα Σδούκου.
    
   ...https://www.capital.gr/epikairotita/3413867/nomosxedio-upen-gia-aplousteusi-periballontikis-adeiodotisis
  • By Engineer
   Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εντός του Μαρτίου, το συγκεκριμένο στάδιο αδειοδότησης καταργείται.
   Δεν θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος κύκλος υποβολής αιτήσεων για λήψη άδειας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είχε προγραμματιστεί για το Μάρτιο, καθώς με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον ίδιο μήνα, το συγκεκριμένο στάδιο αδειοδότησης καταργείται.
   Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτό έκανε γνωστό σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ζητηθεί από τη ΡΑΕ γνωμοδότηση για την απαιτούμενη τροποποίηση του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ.
   Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από την Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
   Η Βεβαίωση αυτή θα προκύπτει από μια πολύ πιο ευέλικτη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, κατά την οποία θα ελαχιστοποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης.
   Τον Ιούνιο του 2020, σε σύντομο δηλαδή χρονικό διάστημα μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με το νέο πλαίσιο. Στόχος των ρυθμίσεων είναι η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εντός του Μαρτίου, το συγκεκριμένο στάδιο αδειοδότησης καταργείται.
   Δεν θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος κύκλος υποβολής αιτήσεων για λήψη άδειας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είχε προγραμματιστεί για το Μάρτιο, καθώς με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον ίδιο μήνα, το συγκεκριμένο στάδιο αδειοδότησης καταργείται.
   Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτό έκανε γνωστό σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ζητηθεί από τη ΡΑΕ γνωμοδότηση για την απαιτούμενη τροποποίηση του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ.
   Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από την Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
   Η Βεβαίωση αυτή θα προκύπτει από μια πολύ πιο ευέλικτη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, κατά την οποία θα ελαχιστοποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης.
   Τον Ιούνιο του 2020, σε σύντομο δηλαδή χρονικό διάστημα μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με το νέο πλαίσιο. Στόχος των ρυθμίσεων είναι η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
  • By Engineer
   Σε τροχιά αναθεώρησης κινείται πλέον το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, με την προετοιμασία για την υποβολή των αναθεωρημένων Περιφερειακών και Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προς την Ε.Ε. να ανεβάζει ρυθμούς.
   Πρόκειται για τεχνική διαδικασία, αλλά ουσιαστική, καθώς θα θέσει το πλαίσιο που αφορά στο ΕΣΠΑ, μέχρι την ολοκλήρωσή του. Είναι δηλαδή μία άσκηση με ιδιαίτερη σημασία για τον τομέα της επιχειρηματικότητας, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο «Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)».
    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης αναμένεται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τη στρατηγική αφενός για την επιτυχή ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου, η οποία λόγω του κανόνα Ν+3 ολοκληρώνεται 31.12.2023, αφετέρου - και σημαντικότερο - για την αμεσότερη απόδοση των ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση στην πράξη της επιχειρηματικότητας.
    
   Το τελευταίο εξάμηνο, με βάση τα στοιχεία υλοποίησης, διαπιστώθηκε ότι ο πολυκερματισμός των δράσεων επιχειρηματικότητας είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων προγραμματισμού στις επιχειρήσεις, αλλά και στο δημόσιο, καθυστερήσεις και ενστάσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και εντέλει ένα μη ικανοποιητικό ρυθμό απόδοσης των επιδοτήσεων προς την αγορά. Για τον λόγο αυτόν και ενόψει της τελευταίας προγραμματικής αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020, αλλάζει η στρατηγική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ.
    
   Πρώτον, οι υφιστάμενες προσκλήσεις θα επιταχυνθούν και στόχος είναι μέχρι τότε να εξαλειφθούν όλες οι εκκρεμότητες από πλευράς του δημοσίου (ολοκλήρωση αξιολογήσεων και εντάξεων), ώστε να μένει μόνο η υλοποίηση του σχεδίου από τον επιχειρηματία.
   Και δεύτερον, η δημοσίευση λίγων, αλλά εμβληματικών νέων προσκλήσεων για ΜμΕ, οι οποίες θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
    
   Ενδεικτικά:
   - Ανανέωση και αναβάθμιση εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ψηφιακού, τεχνικού και παγίου εξοπλισμού. Η κρίση των τελευταίων ετών έπληξε το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την απαξίωση και απόσβεση σε μεγάλο βαθμό του μηχανολογικού και ψηφιακού εξοπλισμού τους, έτσι ώστε να καθίστανται μη ανταγωνιστικές. Πρόκειται για μία πρόσκληση που σχεδιάζεται ώστε να καλύπτει μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων και «μενού» επιλέξιμων δράσεων στη βάση διαπιστωμένων αναγκών τους. Η αξιολόγηση προγραμματίζεται να είναι με άμεση διαδικασία.
   - Επιδότηση ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης. Όπως τονίζει συχνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως αναφέρθηκε και από τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το ΕΣΠΑ 2021-2027, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό κατάλληλα εκπαιδευμένο και διαρκώς εκπαιδευόμενο, προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους· το λεγόμενο reskilling και upskilling. Και ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται στην πράξη, με πρόσκληση προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσια συμμετοχή, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στους τομείς όπου εκτιμούν ότι υπάρχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
   - Διερεύνηση για την επιδότηση μισθολογικού κόστους και λειτουργικών δαπανών για νέες εταιρείες που ιδρύονται στην Ελλάδα. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς και επιχειρήσεων, που επιθυμούν να επεκταθούν περαιτέρω. Οι επιδοτήσεις εξετάζεται να δίνονται εξαντλώντας κατά το δυνατόν τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, δηλαδή επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να εγκατασταθούν σε λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες θα λάβουν και μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης.
    
   Οι νέες δράσεις σχεδιάζονται ήδη, σε συνεργασία με την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑνΕΚ, με στόχο να προκηρυχθούν το συντομότερο εντός του 2020.
    
   ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.