Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ψηφίστηκαν από την Βουλή στις 10/4/13 οι τροποποιήσεις του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011


    Ψηφίστηκαν από την Βουλή στις 10/4 οι νέες διατάξεις που τροποποιούν τον Επενδυτικό νόμο 3908/2011, δίνοντας του ένα “φιλικότερο” προφίλ, ενώ οι τροποποιήσεις βελτιώνουν πραγματικά τον υπάρχοντα νόμο. Μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ (οπότε θα είναι και η επίσημη ισχύς του) θα παραμένει “ανοιχτός” όλο τον χρόνο, ενώ δυο φορές το έτος (Μάιο και Νοέμβριο) θα γίνονται οι αξιολογήσεις.

     

    Μερικές από τις τροποποιήσεις είναι:

    • Καταργείται η υποχρέωση συνδυασμού επιχορήγησης και φοροαπαλλαγής και δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να επιλέγει την λήψη του συνόλου της ενίσχυσης με μορφή επιχορήγησης
    • Εφόσον ο επενδυτής επιλέξει την επιχορήγηση μέσω της φορολογικής απαλλαγής έχει το δικαίωμα να την εφαρμόσει για 10 ή 12 χρόνια (εαν είναι νέα επιχείρηση), αντί 8 ή 10 έτη που ίσχυε μέχρι σήμερα
    • Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής μέχρι και το 100% της επιδότησης με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής (με προσαύξηση 10%)
    • Δίνεται δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής με άμεσα ρευστοποιήσιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησης, που υπολογίζονται με την μέση αξία τους των τελευταίων τριών μηνών.
    • Αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης κυρίως στις Πολύ Μικρές και Μικρές επιχειρήσεις που θα κάνουν την επένδυσή τους σε περιοχές Β.Ε.Π.Ε. (εφόσον με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου δεν εξαντλούσαν σε ποσοστό το ανώτατο όριο του Χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων)
    • Μειώνεται στα 5 χρόνια (από 6) ο χρόνος που πρέπει να παρέλθει από την ίδρυση ή τον τελευταίο εκσυγχρονισμό σε ξενοδοχειακή μονάδα 3* και άνω και η οποία πρόκειται να ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου για νέο εκσυγχρονισμό.
    • Εντάσσονται τα Κέντρα Αποκατάστασης στις ευνοϊκές διατάξεις επιχορήγησης καθώς και ολοκληρωμένα σύνθετα επενδυτικά σχέδια του τουρισμού υγείας, ο ορισμός των οποίων θα καθοριστεί με ΚΥΑ.
    • Εντάσσονται οι επενδύσεις που αφορούν σε εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (Συνεδριακών Κέντρων, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας, Θεματικών Πάρκων, Τουριστικών Λιμένων Σκαφών Αναψυχής, γηπέδων Γκολφ, Εγκαταστάσεων Τουρισμού Υγείας, εγκαταστάσεων Αξιοποίησης Ιαματικών Πηγών, Χιονοδρομικών Κέντρων, Κέντρων Προπονητικού – Αθλητικού Τουρισμού, Αυτοκινητοδρομίων)
    • Εντάσσεται η μετατροπή παραδοσιακών, διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες (καθώς και ο εκσυγχρονισμός τους) που είτε είναι είτε αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 2*
    • Εντάσσονται πλέον και επενδύσεις σε επιχειρήσεις camping 3*
    • Εντάσσονται επενδύσεις που αφορούν εκσυγχρονισμό και επεκτάσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, όταν κατατίθενται επενδυτικά σχέδια με τη μορφή δικτύων συνεργασίας επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας
    • Επίσης κάτι καινούριο είναι ότι ενισχύονται οι ΙΚΕ, οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), καθώς οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ.Επ.)
    • Στα μεγάλα επενδυτικά έργα μέχρι και 50 εκ ευρώ παρέχεται το δικαίωμα επιλογής όλων των ειδών των ενισχύσεων, μεμονωμένα ή συνδυαστικά
    • Μεταβάλλονται τα όρια της συσσώρευσης των ενισχύσεων και γίνονται 15 εκ ευρώ για μεμονωμένες και 30 εκ για συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις αντίστοιχα
    • Επίσης όσον αφορά τις κτηριακές δαπάνες: Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι ειδικές δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το (60%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων το ποσοστό προσαυξάνεται κατά 10% (ανέρχεται δηλαδή στο 70%).

     

    Αυτές ήταν ορισμένες από τις αλλαγές στον Επενδυτικό Νόμο 3908/2011. Η ενεργοποίηση του αναμένεται μετά την δημοσίευση του σε ΦΕΚ.

     

    Πηγή: http://epixeirein.gr/2013/04/14/tropopoiiseis-3908/#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tropopoiiseis-3908





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.