Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • 5 εκατ. ευρώ για «πράσινη» διαχείριση υδάτων από ΧΜ ΕΟΧ και ΠΔΕ


    Με στόχο να συμβάλουν στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, οι τρεις Δότριες Χώρες (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) δημιούργησαν μηχανισμό, ο οποίος αποτελεί εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης, για έργα σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας, μέσω Προγραμμάτων σε 15 δικαιούχες χώρες. Ο ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021 περιλαμβάνει 5 Τομείς Προτεραιότητας που αναλύονται σε 23 Προγραμματικές Περιοχές.

    Τον Οκτώβριο του 2017 η Ελλάδα υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με τις Δότριες χώρες του ΧΜ ΕΟΧ για προγράμματα σε συνολικά επτά Προγραμματικές Περιοχές. Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιοχής 11: «Περιβάλλον και οικοσυστήματα» συμφωνήθηκε η υλοποίηση του Προγράμματος «Διαχείριση Υδάτων» για την περίοδο 2014-2021. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 5.000.000€ και η διαχείριση του Προγράμματος ανατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υ.Π.ΕΝ., Τομέα Περιβάλλοντος».

    Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδοχής του «υπομνήματος (ConceptNote)» για το Πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτων» του ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον σχετικό Κανονισμό,και η Προγραμματική Συμφωνία, μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και της Επιτροπής Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ περιόδου 2014-2021 για την υλοποίησή του, θα συναφθεί το αμέσως ερχόμενο διάστημα.

    Το Πρόγραμμα καλείται να καλύψει ανάγκες διαχείρισης των υδάτων ιδιαίτερα ευαίσθητων περιοχών και νησιών, συμπεριλαμβάνοντας τη στήριξη έργων που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ύδατος και την παροχή ύδατος μέσω αφαλάτωσης. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού ή ειδικών ομάδων πληθυσμού υποστηρίζονται μέσω σχημάτων «μικρών επιχορηγήσεων».

    Στο πλαίσιο του Προγράμματος, που έχει ως γενικό στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων σωμάτων, θα χρηματοδοτηθούν πράξεις που αφορούν σε προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης ή αναβάθμιση παλαιών μονάδων αφαλάτωσης, σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογίες (όπως για παράδειγμα τεχνολογίες για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τη διάθεση άλμης από μονάδες αφαλάτωσης), καθώς και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Ταυτόχρονα, θα χρηματοδοτηθούν έργα για την αντιμετώπιση διαρροών νερού και τη μείωση της απώλειας ύδατος (όπως για παράδειγμα τηλεμετρικά συστήματα) σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογίες, καθώς και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει επίσης ερευνητικά έργα σχετικά με την καλή κατάσταση των υδάτινων σωμάτων, τα οποία θα παρέχουν δεδομένα και λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων σωμάτων ή τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και δράσεις ευαισθητοποίησης σε σχολεία που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα ύδατος και τη σημασία της βελτίωσης της κατάστασης των υδάτινων σωμάτων.

    Οι πράξεις που θα ενταχθούν, δύναται να υλοποιηθούν σε συνεργασία των φορέων υλοποίησης με ημεδαπούς ή αλλοδαπούς εταίρους ενώ ενθαρρύνεται η συνεργασία με εταίρους από τις Δότριες χώρες.

    Για τη διαδικασία συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μέσω ανοικτών προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που θα δημοσιευτούν από τον Διαχειριστή του Προγράμματος μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας, ενώ θα προηγηθεί σχετική ημερίδα δικτύωσης.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν σχετική πληροφόρηση από τους παρακάτω ιστότοπους:

    https://eeagrants.org/

    http://eeagrants.gr/

    http://www.eysped.gr/el/Pages/eea.aspx


    Πηγή: http://greenagenda.gr/5-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%85%CE%B4/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.