Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια σε όλη την Ευρώπη και 4.1 εκατομμύρια άστεγοι


    Περισσότερα από 11 εκατομμύρια σπίτια σε όλη την Ευρώπη παραμένουν άδεια. Ο αριθμός αυτός είναι υπέρ-αρκετός για να στεγάσει όλους τους άστεγους της Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

     

    home.jpg

     

    Στην Ισπανία υπάρχουν 3.400.000 σπίτια άδεια, ενώ από 2 εκατομμύρια υπάρχουν σε Γαλλία και Ιταλία. Την ίδια ώρα 1.8 σπίτια κατά μέσο όρο παραμένουν χωρίς κάτοικο στη Γερμανία και περισσότερα από 700.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν την περίοδο του μεγάλου «κατασκευαστικού μπουμ» λίγο πριν από την οικονομική κρίση του 2007-2008 και δεν κατοικήθηκαν ποτέ. Επιπλέον, τα περισσότερα εξ αυτών κατασκευάστηκαν στην προοπτική της επένδυσης από ανθρώπους που δεν σκόπευαν να ζήσουν μέσα.

     

    «Είναι απίστευτο. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό», λέει ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Empty Houses στον Guardian. Σκοπός της οργάνωσης είναι να πιέσει, προκειμένου τα σπίτια αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. «Τα σπίτια υπάρχουν για να ζουν άνθρωποι μέσα. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε κάτι πάει πραγματικά στραβά στη στεγαστική αγορά», συμπληρώνει. Όπως προσθέτει, τα 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια της Ευρώπης υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μιας ηπείρου που αριθμεί λίγο περισσότερους από 4 εκατομμύρια αστέγους.

     

    houses_spain-thumb-large.jpg

     

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Φρικ Σπίνεγουιν, διευθυντής του FEANTSA, μιας οργάνωσης που ασχολείται με τους άστεγους σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Είναι σκάνδαλο. Χρειαζόμαστε απλά τα μισά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα στέγης σε όλη την Ευρώπη».

     

    Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα που καλούσε την Κομισιόν να αναπτύξει στρατηγική για επίλυση του προβλήματος στέγασης στην Ευρώπη «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Το ψήφισμα πέρασε με 349 ψήφους υπέρ και 45 κατά.

     

    Η Ισπανία έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Τα περισσότερα από τα σπίτια που σήμερα παραμένουν ακατοίκητα χτίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να στεγάσουν Βρετανούς και Γερμανούς σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τελευταίες έρευνες στη χώρα καταδεικνύουν ότι υπάρχουν 3.400.000 άδειες κατοικίες, δηλαδή το 14% των περιουσιών όλης της Ισπανίας. Ο αριθμός των άδειων σπιτιών αυξήθηκε περισσότερο από 10% μέσα σε μια δεκαετία.

     

    Η ισπανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι επιπλέον υπάρχουν 500.000 μισοτελειωμένες κατοικίες, καθώς οι κατασκευαστές σταμάτησαν την ανέγερσή τους με την έναρξη της κρίσης. Κατά τη διάρκεια, πάντως, του «κατασκευαστικού μπουμ» μεταξύ του 2004 και του 2008 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ κατασκευάζονταν περισσότερες από 800.000 κατοικίες ανά έτος.

    Ορισμένοι Δήμοι στην Καταλονία έχουν απειλήσει τις τράπεζες με πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε σπίτι στο οποίο κάνουν κατάσχεση και παραμένει ακατοίκητο για περισσότερα από δύο χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο της Τερράσα έχει ήδη διαμηνύσει στις τράπεζες ότι «πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βρουν ένοικους», αλλιώς θα το ίδιο θα κατάσχει τις κατοικίες και θα τις χρησιμοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς.

     

    Στη Γαλλία οι τελευταίες επίσημες έρευνες δείχνουν ότι το 2012 υπήρχαν 2.400.000 άδεια σπίτια. Η Ιταλία αναμένεται να δώσει επίσημα στοιχεία το προσεχές καλοκαίρι, όμως σχετική έρευνα που έγινε στη χώρα υπολόγισε ότι ο αριθμός έφτανε το 2012 στα 2 εκατομμύρια ακατοίκητες οικοδομές.

     

    Στην Πορτογαλία υπολογίζονται στις 735.000, ενώ στην Ελλάδα στις 300.000 (*εκτίμηση για το 2012) και στην Ιρλανδία 400.000.

     

    111.jpg

     


     

    Πηγή passwold.gr

    μετάφραση από theguardian.com

     

    Σχολιασμός μου

     

    Αν λάβουμε υπ όψη ότι σε κάθε σπίτι κατοικούν περισσότερα από ένα άτομο (2-6 μεσοσταθμικά) τότε η χωρητικότητα σε ανθρώπους για τα 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια αλλάζει σημαντικά.

     

    Ακόμα και αν αφαιρεθεί περισσότερο από το 50% από αυτά ως ημιτελή ή να χρήζουν ανάγκη σημαντικών επισκευών από εγκατάλειψη ή άλλους λόγους ο αριθμός υπερκαλύπτει στο πολλαπλάσιο ανάγκες στέγασης ανθρώπων.

     

    Με τα δις που χορηγεί η Ευρώπη για διάσωση Τραπεζών αν ένα μικρό ποσοστό από αυτά δοθούν σε προγράμματα στέγασης με εγγύηση ενοικίου, αξιοποίησης των ακινήτων αυτών κλπ και δεν θα υπάρχουν άστεγοι και οι έχοντες εγκατελειμένα ή μη αξιοποιούμενα ακίνητα θα έχουν μια ελπίδα να μη καταστραφούν ακόμα περισσότερο από την εγκατάλειψη. Αλλα και οι οικονομίες (οι πραγματικές και όχι μονο οι λογιστικές σε τερματικά) θα έχουν ελπίδα ανόρθωσης.

     

    Η βούληση πρέπει πρώτα απ όλα να υπάρξει (σώζω ανθρώπους και σπίτια και όχι μόνο τράπεζες) και τρόποι με διαδικασίες θα βρεθούν.





    Didonis

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Μα οι άστεγοι υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται προς εκφοβισμό της μικρομεσαίας και μεσαίας τάξης.

     

    Εάν δεν υπήρχαν ο κόσμος θα σήκωνε κεφάλι στις εκάστοτε απαιτήσεις της εξουσίας

    • Upvote 4
    • Downvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Το άρθρο είναι κατά τη γνώμη μου παραπλανητικό και χωρίς καμία λογική.

    Τα ακίνητα αυτά ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και μέρος τους σε τράπεζες. 

    Πως θα χρησιμοποιηθούν για τους άστεγους; Θα δημευτούν;

    Για το σχόλιο; Τα δίς που χορηγεί η Ευρώπη είναι δάνεια. Θα δανειστούν τα κράτη δισ. ευρώ για προγράμματα στέγασης;

    Γνωρίζουμε για τι μιλάμε;

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Μα οι άστεγοι υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται προς εκφοβισμό της μικρομεσαίας και μεσαίας τάξης.

     

    Εάν δεν υπήρχαν ο κόσμος θα σήκωνε κεφάλι στις εκάστοτε απαιτήσεις της εξουσίας

     

    Ακριβώς! Επιπλέον είναι χρήσιμοι για την καλή εικόνα των εκάστοτε "φιλανθρώπων"...

     

    Ο άστεγος και ο ζητιάνος των μεγαλουπόλεων έχουν τον ρόλο να αποκτηνώνουν τους υπόλοιπους και να τους κρατάνε στο κοπάδι. Μην κοιτάς που σε εμάς και στις παλαιότερες γενιές λειτουργεί ο συγκριτισμός,έχοντας εμπειρίες από άλλες εποχές. Το νέο παιδί που βλέπει καθημερινά ανθρώπους ανήμπορους και παρατημένους στην τύχη τους, αποκτηνώνεται και γίνεται αδίστακτος σε βάθος χρόνου,όσον αφορά την δικιά του επιβίωση.

     

    Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω με τον didonis. Ένα ελληνικό κράτος* όφειλε να φροντίζει να μην μένει κανένας άνθρωπος στον δρόμο. Ο κόσμος μας όμως δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Οι άστεγοι είναι απαραίτητοι για την εξουσία.

     

    * δεν με απασχολεί τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου

    Edited by atsalovergas
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Το πρόβλημα δεν είναι τόσο

    γιατί υπάρχουν κενά ακίνητα

    αλλά γιατί υπάρχουν άνθρωποι που μένουν εκτός αυτών

    και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα συμβαίνει αυτό ανά άστεγο (υπάρχουν περιστασιακοί άστεγοι και μόνιμα άστεγοι).

     

    Κάποιοι (δεν μπορώ να εκτιμήσω ποσοστό) το κάνουν από επιλογή. Παράδειγμα είναι οι κοινωνικές δομές όπου παρόλο που σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει χωρητικότητα προκειμένου να γίνει υποδοχή και άλλων αστέγων, αυτοί προτιμούν να διαμένουν σε υπαίθριους χώρους.

    Κάποιοι άλλοι είναι περιστασιακά άστεγοι. Βέβαια ακόμα και για 2 βράδια συνεχόμενα να κοιμηθεί κάποιος στον δρόμο μιας πόλης (και όχι κάμπινγκ στην ύπαιθρο) είναι συγκλονιστικά άσχημη εμπειρία...

     

    Το θέμα όμως είναι ότι η στέγαση είναι διαρκές και πάγια αναγκαίο αγαθό.

    Και η στέγαση δεν είναι μόνο τέσσερις τοίχοι και μια στέγη αλλά και παροχή νερού, ρεύματος κλπ

    Η εξασφάλιση στέγης και τα έξοδα σχετικά με την διαβίωση σε αυτήν απορροφάει σημαντικότατο μέρος από τον προυπολογισμό ενός ατόμου.

    Επίσης όλες οι απαιτούμενες υποδομές γύρω από ένα ακίνητο σε αστικό περιβάλλον απορροφούν τεράστια ποσά από την κοινότητα - δήμο - πολιτεία (εξασφάλιση πρόσβασης στο ακίνητο, καθαριότητα, αποκομιδή απορριμάτων που παράγονται από το κάθε ακίνητο κλπ).

    Δηλαδή κάποιοι άνθρωποι βιοπορίζονται από το ακίνητο είτε από ποσά που προέρχονται για την εξασφάλιση κτήσης αυτού (οικοδόμοι, μηχανικοί, δικηγόροι κλπ) είτε από ποσά που πηγάζουν από την διαβίωση σε αυτό (συντήρηση, επίπλωση, καθαριότητα κλπ).

     

    Με ποιο τρόπο ένα κενό ακίνητο που αποτελεί ιδιοκτησία η οποία αποκτήθηκε, συντηρείται και χρεώνεται διαρκώς με φόρους θα διατεθεί (για λίγο ή για πολύ) σε κάποιον χωρίς αντάλλαγμα;

    Και ο γείτονας ο οποίος παλεύει να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο πως θα νιώσει; 

    Edited by Brasco
    • Upvote 2
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    συνάδελφοι ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα  το να έχουμε συνανθρώπους άστεγους  το θεωρώ  η μέγιστη  μ@@@

    τόσα ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν...ειδικά πόσα έχουν και χρεος στο δημόσιο

    οι άστεγοι στην ελλάδα ΔΕΝ ΗΤΑΝ και δεν είναι ακόμα και τώρα   μεγάλος αριθμός

     

    θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να έχει μια στεγη για τη νυχτα και δημόσια λουτρά...

     

    ειδικά η προσωπική υγιεινή είναι κύριο θέμα...

     

    πως θα πάει ο άστεγος  να ζητήσει δουλειά ακόμα και σερβιτόρου?

     

    το λιγότερο είναι ντροπή για ΕΜΑΣ ως κοινωνία

    Edited by akius
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    συνάδελφοι ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα  το να έχουμε συνανθρώπους άστεγους  το θεωρώ  η μέγιστη  μ@@@

    τόσα ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν...ειδικά πόσα έχουν και χρεος στο δημόσιο

     

    θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να έχει μια στεγη για τη νυχτα και δημόσια λουτρά...

     

    ειδικά η προσωπική υγιεινή είναι κύριο θέμα...

     

    πως θα πάει ο άστεγος  να ζητήσει δουλειά ακόμα και σερβιτόρου?

     

    το λιγότερο είναι ντροπή για ΕΜΑΣ ως κοινωνία

     

    Σωστός akius.

     

    ΥΓ. Σε μία χώρα εκτός της ΕΕ,όπως είναι η Νορβηγία,το κράτος στεγάζει υποχρεωτικά και βάσει νομου, όλους τους Νορβηγούς πολίτες (μόνο τους Νορβηγούς). Τους δίνει σπίτι και καλύπτει το ενοίκιο. Όταν οι άνθρωποι βρούνε δουλειά,έπειτα καταβάλλουν το ενοίκιο από την τσέπη τους.

    Edited by atsalovergas
    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ ναι.

    Μπορείς να μας εξηγήσεις την σκέψη σου; Προτείνεις δήμευση, χρηματοδότηση από τον κρατικό προυπολογισμό, χρηματοδότηση με νεα δάνεια, πως θα γίνει η σύνδεση κατοικιών - αστέγων;

    Link to comment
    Share on other sites

    Σωστός akius.

     

    ΥΓ. Σε μία χώρα εκτός της ΕΕ,όπως είναι η Νορβηγία,το κράτος στεγάζει υποχρεωτικά και βάσει νομου, όλους τους Νορβηγούς πολίτες (μόνο τους Νορβηγούς). Τους δίνει σπίτι και καλύπτει το ενοίκιο. Όταν οι άνθρωποι βρούνε δουλειά,έπειτα καταβάλλουν το ενοίκιο από την τσέπη τους.

     

     

    σε μια χώρα σαν την ελλάδα μπορούμε να το πάμε και παρακάτω

    το κράτος να παρέχει στεγη και  μερική απασχόληση σε νησιά ακριτικά  με σύμφωνη γνώμη φυσικά του άστεγου.....μεγίστη , αγιος ευστράτιος κτλ

    όπως αντίστοιχα και σε συνταξιούχους

     

    στην ελλάδα υπάρχουν και εθνικά θέματα δεν είμαστε ελβετία ούτε θαμαστε  ΠΟΤΕ  

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.