Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ελβετία: Εκκενώνεται οικισμός στις Άλπεις που απειλείται από κατολίσθηση


    Με βαριά καρδιά, οι κάτοικοι του Μπριντς άρχισαν να εκκενώνουν το χωριουδάκι τους στις νοτιοανατολικές Άλπεις, στην Ελβετία, καθώς απειλείται από την επικείμενη κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού από πάνω του.

    Οι 85 κάτοικοι του γραφικού χωριού, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το Νταβός και 50 από το Σεντ Μόριτς, θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους μέχρι τις 18:00 της Παρασκευής. Οι αρχές αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία καθώς διαπίστωσαν ότι τα βράχια, βάρους εκατομμυρίων τόνων, μετακινούνται πιο γρήγορα απ’ ότι υπολόγιζαν μέχρι τώρα οι ειδικοί.

    «Ήθελα να ανέβω για μια τελευταία φορά και να αποχαιρετίσω το σπίτι των γονιών μου. Δεν ξέρουμε αν το Μπριντς θα υπάρχει ακόμη σε δύο εβδομάδες», είπε στο πρακτορείο Keystone-ATS μια γυναίκα που μεγάλωσε στο ορεινό χωριό. Με δάκρυα στα μάτια, εξήγησε ότι ήταν δύσκολο να πει αντίο αφού για πολύ καιρό πίστευε ότι δεν θα ήταν απαραίτητη η εκκένωση.

    Πάνω από το χωριό, αμέτρητοι βράχοι, στο μέγεθος περίπου που έχει ένα σπιτάκι κήπου, είναι διάσπαρτοι στον λειμώνα. Πέτρες και μικρότεροι βράχοι κατρακυλούν ανά τακτά διαστήματα από το βουνό. Το φαινόμενο εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όπως εξήγησε ο Κρίστιαν Γκάρτμαν, ο υπεύθυνος Τύπου της κοινότητας Άλμπουλα, στην οποία ανήκει το Μπριντς, ένα χωριό που αναφέρεται για πρώτη φορά σε γραπτά κείμενα στα μέσα του 9ου αιώνα.

    Οι μετεωρολογικές συνθήκες επιταχύνουν το φαινόμενο και οι κάτοικοι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην περιοχή για πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Συνολικά, 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων απειλούν το χωριό, όμως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ζημιές.

    ***

    ***

    The village of Brienz/Brinzauls is acutely threatened by landslides. With the core drillings of the Stump-BTE, the geologists want to get as comprehensive a picture as possible of the sliding subsoil. They hope to derive measures from this that can help stabilise the subsoil and save the village.

     

     


    Πηγή: https://www.protothema.gr/world/article/1369600/elvetia-ekkenonetai-ena-horioudaki-stis-alpeis-pou-apeileitai-apo-katolisthisi/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.