Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Το πέρασμα της Κατάρας: Η ορεινή διαδρομή θρύλος στο ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου


    H παράδοση θέλει την Kατάρα, το ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου μέσω του οποίου διεξάγεται κυρίως η κυκλοφορία από  τη Θεσσαλία προς την Hπειρο, να πήρε το όνομα από ένα δεσπότη των Iωαννίνων που θέλησε να την διασχίσει το 1800 με προορισμό τα Tρίκαλα.

    Αποτέλεσμα εικόνας για αυχενας καταρας

    Στη διαδρομή δεν άντεξε και όταν έφτασε σε κάποιο ξέφωτο, που σήμερα είναι γνωστό ως «κάμπος του δεσπότη», λίγο πριν ξεψυχήσει, καταράστηκε το μέρος…

    katara pinakida

    Θρύλοι και παραδόσεις, όπως αυτός του δεσπότη, τυλίγουν την ιστορία του περάσματος της Kατάρας ενώ άλλοι πολλοί αφορούν σε περιπέτειες καραβανιών τα παλαιότερα χρόνια και οδηγών αυτοκινήτων αργότερα που ταξίδευαν προς και από την Hπειρο.

    Σε υψόμετρο 1.699, στον αυχένα της, το χιόνι τον χειμώνα φτάνει και τα δύο μέτρα, αλλά τις συνθήκες καθιστούν εφιαλτικές οι σφοδροί άνεμοι που σαρώνουν τον ορεινό όγκο από κάθε κατέυθυνση.

    η διαβαση from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

    «Πρόκειται για μια διαδρομή 18 χιλιομέτρων με στενό δρόμο, ανηφόρες και στροφές και όταν χιονίζει και φυσάνε αέρηδες από παντού, είναι αδύνατο ο οδηγός να βρει τον δρόμο. Σε τέτοιες συνθήκες μπροστά καθαρίζουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και όταν οι χειριστές κοιτάξουν πίσω δεν βλέπουν τον δρόμο από το χιόνι»…

    Για τους οδηγούς παραμένει η δυσκολότερη διαδρομή στο ελληνικό οδικό δίκτυο και τον χειμώνα μετατρέπεται σε πραγματικό φόβητρο.

    Λέγεται μάλιστα ότι όταν κάποιος οδηγός φορτηγού περάσει την Kατάρα με χιονοθύελλα και τον ρωτήσουν συνάδελφοί του πώς είναι ο καιρός στην κορυφή απαντάει με τη φράση: «Xορεύουν οι διαβόλοι».

    Το 2010 η διάβαση της Κατάρας πέρασε στην ιστορία καθώς η διάνοιξη και λειτουργία της Εγνατίας οδού έφερε την παράκαμψη του δυσκολότερου  και πιο τρομακτικού σημείου της διαδρομής Καλαμπάκα Μέτσοβο μέσω του χωριού Μαλακάσι και του περάσματος του αυχένα της Κατάρας λίγο πριν ή μετά το Μέτσοβο ανάλογα την κατεύθυνση.

    080501-8537

    Ο δρόμος χρησιμοποιείται βέβαια ακόμη και τώρα συνδέοντας διάφορα χωριά και για τους ταξιδιώτες που θέλουν να ζήσουν την άγρια οδηγική εμπειρία μέσα σε μια από τις δυσκολότερες διαδρομές αλλά συνάμα τις πλέον όμορφες  που υπάρχουν , αν σκεφτούμε ότι οδηγείτε επάνω στα υψόμετρα της Πίνδου ανάμεσα σε έλατα , κωνοφόρα δένδρα και οργιώδη πράσινο περιβάλλον .

    Αν είστε από αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν την διαδρομή και ίσως να είναι τυχεροί να ζήσουν σε μια απόσταση 20 χλμ  και κυριολεκτικά από στροφή σε στροφή την εναλλαγή του καιρού όλων των εποχών ( από λιακάδα σε βροχή από βροχή σε χιονόπτωση σε χαλάζι και ξανά σε λιακάδα ) ο δρόμος είναι δικός σας !!


    Πηγή: https://airmagazine.net/2017/05/25/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.