Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Engineer

  Κατάδυση στο Αδριάνειο Υδραγωγείο, απο ΕΥΔΑΠ και ΕΜΠ

  Sign in to follow this  

  Υπόγεια χαρτογράφηση σε ένα υδρευτικό δίκτυο 25 χιλιομέτρων, που άρχισε να φτιάχνεται το 125 μ.Χ. και που όπως φαίνεται μεταφέρει ακόμη νερό κάτω από την Αττική, 1.877 χρόνια μετά την κατασκευή του...

  Μια γοητευτική εξερεύνηση κάτω από τα πόδια των Αθηναίων, με οδηγό αρχαίες σήραγγες, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγους μήνες. Η ΕΥΔΑΠ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πραγματοποιούν για πρώτη φορά εκτεταμένη εξερεύνηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι εντυπωσιακός: να εκτιμηθεί η παροχετευτικότητα του δικτύου και η ποιότητα του νερού του, ώστε να αξιοποιηθεί για την άρδευση δημόσιων εκτάσεων στην Αθήνα.

  Ενα φιλόδοξο σχέδιο που θα ξαναβγάλει στο προσκήνιο το Υδραγωγείο που δημιουργήθηκε με εντολή του αυτοκράτορα Αδριανού λόγω της ξηρασίας που είχε χτυπήσει την πόλη και που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το 140 μ.Χ. Οι εργασίες άρχισαν τον περασμένο Ιούλιο, ενώ στις 19 Οκτωβρίου έγινε η πρώτη δοκιμή άντλησης υδάτων από πλημμυρισμένο τμήμα του, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στην ιστορία του Υδραγωγείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ώς τα Χριστούγεννα, ενώ οι αρμόδιοι περιμένουν ήδη με αγωνία τα αποτελέσματα.

  Στις σήραγγες

  Με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, οι επιστήμονες του ΕΜΠ και τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ καταδύονται στις σήραγγες του Αδριάνειου, φωτογραφίζουν, βιντεοσκοπούν και λαμβάνουν δείγματα νερού. Σε αυτήν τη φάση η υπόγεια εξέταση γίνεται σε επιλεγμένα σημεία από τα οποία διέρχεται το δίκτυο, στη Μεταμόρφωση, στο Νέο Ηράκλειο, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στο Νέο Ψυχικό, στους Αμπελοκήπους.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι η τελευταία αυτοψία στο σύνολο του Υδραγωγείου είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του περασμένου αιώνα από την Ούλεν. Κατά τη διάρκειά της είχαν χαρτογραφηθεί οι στοές και τα πηγάδια του, είχαν επισκευαστεί τμήματά του και το Αδριάνειο είχε λειτουργήσει για τελευταία φορά. Από τη δεκαετία του ’30 απέμεινε απλώς ως μια υπόμνηση του παρελθόντος.

  Την περίοδο 2013-2014 άρχισε για πρώτη φορά η εξερεύνηση του Υδραγωγείου – και συγκεκριμένα φρεατίων του στις περιοχές Αχαρνών και Κηφισιάς – υπό την έγκριση και παρακολούθηση της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του Παναγιώτη Δευτεραίου με θέμα «Προσομοίωση λειτουργίας αρχαίων υδραυλικών έργων και ειδικότερα των υπόγειων υδραγωγείων της Αττικής» στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Ο Παναγιώτης Δευτεραίος έχει σημαντική εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα έχει ιδρύσει την Αστική Σπηλαιολογία, η οποία ασχολείται με αυτοψίες, επιθεωρήσεις, ελέγχους, αποτυπώσεις αρχαίων, παλαιών και σύγχρονων υπόγειων δυσπρόσιτων τεχνικών έργων και πηγαδιών έως και πολύ μεγάλα βάθη. Η έρευνα σταμάτησε λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, ενώ τον περασμένο Ιούλιο άρχισε πάλι με τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ και του Πολυτεχνείου – το οποίο εκπροσωπείται από τον Παναγιώτη Δευτεραίο -, διανύοντας πλέον το τελικό της στάδιο.

  Εικόνες από το παρελθόν

  Μια καταβύθιση στο παρελθόν με κοινωνικές προεκτάσεις για το παρόν έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες εικόνες είναι εντυπωσιακές. Σε ορισμένα σημεία το νερό σχηματίζει καταρράκτες, σε άλλα λιμνάζει λόγω της κατολίσθησης βράχων, αλλού ρέει. Στη Δεξαμενή υπάρχουν ακόμη υπόγειοι ρωμαϊκοί θόλοι, ενώ στην είσοδό της μπορεί κάποιος να δει επιγραφές που χαράχτηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια.

  Το Αδριάνειο αποτελεί το σπουδαιότερο υδρευτικό σύστημα που είχε η Αθήνα κατά την αρχαιότητα. Οι σήραγγές του ξεκινούν από τους πρόποδες της Πάρνηθας και της Πεντέλης και καταλήγουν στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στη Δεξαμενή του Κολωνακίου. Μολονότι χρονολογείται τον 2ο αιώνα μ.Χ., θεωρείται σπουδαίο τεχνικό έργο διότι έχει κατασκευαστεί με κεκλιμένη διαδρομή ελεγχόμενης κλίσης, ενώ περνάει κάτω από τον ποταμό Κηφισό με ένα σύνθετο ελιγμό.

  Σε σημαντικό τμήμα του το δίκτυο αναπτύσσεται σε μεγάλα βάθη – μεγαλύτερα των 20 μέτρων -, με αποτέλεσμα να αξιοποιεί την υπόγεια υδροφορία και από άλλες περιοχές της διαδρομής του όταν ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται ψηλότερα. Τούτο το επιτυγχάνει μέσω των φρεατίων του αλλά και της ίδιας της σήραγγας. Κατά την κατασκευή του έργου διανοίχτηκαν συνολικά 465 πηγάδια, τα οποία απείχαν περίπου 35 μέτρα το ένα από το άλλο. Με το πέρασμα των χρόνων και επειδή ήταν εκτεθειμένα σε δολιοφθορές, κάποια σφραγίστηκαν ενώ άλλα γκρεμίστηκαν. Στις αρχές του 20ού αιώνα η Ούλεν κατέγραψε 299 φρεάτια. Σήμερα παραμένουν ορατά περίπου 130.

  Οπως επισημαίνει η ΕΥΔΑΠ, «το Αδριάνειο Υδραγωγείο και η Δεξαμενή λειτούργησαν υδροδοτώντας την περιοχή της Αθήνας μέχρι την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τότε πια το Υδραγωγείο εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να πέσουν τα σαθρά τοιχώματά του. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, την περίοδο εκείνη οι Αθηναίοι στράφηκαν στην κατασκευή πηγαδιών στα σπίτια τους».

  Κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις υδροδοτικές υποδομές της Αθήνας, με αποτέλεσμα η πόλη να έρθει αντιμέτωπη με ένα οξύτατο πρόβλημα ύδρευσης. «Με πρωτοβουλία της εκάστοτε δημοτικής Αρχής έγιναν σημαντικά έργα, όπως επισκευές και καθαρισμοί του Αδριάνειου Υδραγωγείου, το οποίο τέθηκε και πάλι σε λειτουργία λίγο μετά το 1840. Το 1870 ανακαλύφθηκε και η Αδριάνειος Δεξαμενή, η οποία ανακατασκευάστηκε και λειτούργησε πάλι» επισημαίνει η ΕΥΔΑΠ.

  Σύμφωνα με τον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, αρχιμηχανικό του Δήμου Αθηναίων κατά τον 19ο αιώνα, όταν υποστυλώθηκε το δίκτυο, η συνολική παροχή του Υδραγωγείου έφτανε τους θερινούς μήνες τα 7.000 κ.μ. ημερησίως. Ο ίδιος, την περίοδο 1903-1905, κατασκεύασε μια σειρά πηγαδιών πετυχαίνοντας αύξηση της παροχετευτικότητας του Αδριάνειου κατά 750 κ.μ. την ημέρα. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ανάγκες καλύπτονταν μετά δυσκολίας. Το πρόβλημα έγινε ακόμη οξύτερο με τη Μικρασιατική Καταστροφή, εξαιτίας της οποίας ο πληθυσμός της Αθήνας πολλαπλασιάστηκε από τους 150.000 κατοίκους στους 800.000. Οι νερουλάδες από την Κηφισιά και το Μαρούσι που άρχισαν να προμηθεύουν με νερό τους Αθηναίους έκαναν πλέον «χρυσές δουλειές».

  Προσπάθεια αξιοποίησης

  Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα από όταν το Αδριάνειο σταμάτησε να χρησιμοποιείται, οι εμπλεκόμενοι εκτιμούν ότι κάποια τμήματα του δικτύου δεν συνδέονται μεν μεταξύ τους λόγω κατολισθήσεων, όμως σε άλλα σημεία μεταφέρεται ακόμη νερό, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο. Τη δεκαετία του ’70, όπως είχε επισημάνει παλαιότερα σε άρθρο της στο www.urbanspeleology.blogspot.gr η Εφη Νεστορίδη, τότε διευθύντρια Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, είχε επιχειρηθεί η άρδευση του Εθνικού Κήπου και του Πεδίου του Αρεως από το Αδριάνειο Υδραγωγείο λόγω λειψυδρίας.

  Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε σχεδόν αμέσως διότι κιτρίνιζαν τα φύλλα των φυτών. «Σήμερα όμως», συνέχιζε η Εφη Νεστορίδη, «το δίκτυο αποχέτευσης έχει επεκταθεί και οι βόθροι στο Λεκανοπέδιο έχουν μειωθεί κατά πολύ. Η εταιρεία Αττικό Μετρό, κατά την κατασκευή του σταθμού Πανόρμου, όπου αναγκάστηκε να διακόψει το Υδραγωγείο, μέτρησε μέση ωριαία παροχή της τάξεως των 480 κ.μ. και παρατήρησε ότι το νερό είχε ιδιαίτερη διαύγεια. Δειγματοληψίες του νερού που διενήργησε η ΕΥΔΑΠ κατά την περίοδο αυτή έδειξαν ότι το νερό έχει επανέλθει σε καλά επίπεδα, αλλά λόγω των πολλών πιθανών παράνομων συνδέσεων κατά μήκος της διαδρομής δεν κρίθηκε απόλυτα ασφαλής η εκμετάλλευσή του για πόσιμο νερό. Παρ’ όλ’ αυτά, λειτουργεί ακόμα…». Τα νεότερα μυστικά του αρχαίου αυτού μνημείου αναμένεται να αποκαλύψει σε λίγο καιρό η ενδιαφέρουσα έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

   

  Πηγή: http://sekes-eydap.gr/κατάδυση-στο-αδριάνειο-υδραγωγείο-απ/

  Edited by Engineer


  Sign in to follow this  


  User Feedback


  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Roy_Hobbs
   καλησπέρα, είχα μια περίπτωση αφανούς διαρροής που διαπιστώθηκε όταν ήρθε ένας λογαριασμός 900 ευρώ. Κάνοντας τη σχετική αναζήτηση βρήκα έγγραφο της ΕΥΔΑΠ (συνημμένο 1) το οποίο σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάει για μείωση της χρέωσης βάσει της 3η κλίμακας (1,83ευρώ/κ.μ. και όχι 3,20 ευρώ/κ.μ. που είναι η 5η κλίμακα) αλλά και μείωση κατά 40% της τιμολογηθείσας κατανάλωσης.
   Το ζήτημα είναι ότι πέραν της υπέρογκης χρέωσης για κατανάλωση νερού, ο λογαριασμός ως γνωστόν έχει μια επιπλέον χρέωση υπέρ αποχέτευσης που υπολογίζεται ως το 75% της κατανάλωσης. Είναι προφανές ότι τα επιπλέον κυβικά νερού δεν κατέληξαν στο αποχετευτικό δίκτυο αλλά στο υπέδαφος. Για το λόγο αυτό απ'ότι βρήκα ο Συνήγορος του καταναλωτή έχει κάνει επανειλημμένες συστάσεις προς την ΕΥΔΑΠ (συνημμένα 2 και 3) προκειμένου να μην προβαίνει σε χρέωση υπέρ αποχέτευσης σε περιπτώσεις αφανών διαρροών στις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση νερού δεν είναι πραγματική (άνω των 90 κ.μ. αυξημένη άνω του 50% από το προηγούμενο τρίμηνο).
   Έχει τύχει σε κάποιον παρόμοια περίπτωση για να έχω μια εικόνα τι θα υποστηρίξει η ΕΥΔΑΠ για τις χρεώσεις νερού - αποχέτευσης?
   ευχαριστώ
   miosi_logariasmou.pdf 2014-09-12.Συσταση-ΕΥΔΑΠ.pdf 2015-06-02.Epistoli-EYDAP.pdf
  • By maning
   Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα.
   Αρχές Μαϊόυ έγινε αντικατάσταση ρολογιού της ΕΥΔΑΠ με καινούργιο.
   Εκτοτε και χωρίς να το έχω αντιληφθεί υπήρξε διαρόη (μετά το ρολόι και πριν το σπίτι μου) σε σωλήνωση.
   Η απόσταση από το ρολόι έως το σπίτι είναι περίπου 140 Μέτρα, και ρωτάω το εξής:
   σίγουρα αυτό οφείλεται σε κάποιο λάθος κατα την διάρκεια των έργων τι μπορώ να κάνω για να μην επομιστώ εγώ το κόστος επισκευής;
  • By Engineer
   Για το 2018 έχει μετατεθεί η πώληση ποσοστών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ενώ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, το 11% της πρώτης και το 23% της δεύτερης θα πωληθούν ή θα αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή εναλλακτική για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων συμμετοχών. Σήμερα, στην ΕΥΔΑΠ, το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στην ΕΥΑΘ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5,46% ανήκει στη Suez Environment Company και το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο.
    
   Η Suez, σύμφωνα με το tovima.gr, φέρεται μάλιστα να επιθυμεί την απόκτηση ποσοστού 20%-23%, αλλά ενδεχομένως μακροπρόθεσμα και το μάνατζμεντ στις ελληνικές εταιρείες ύδρευσης.
    
   Οπως ανέφερε προσφάτως στην Αθήνα ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος της Suez, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιρειών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε τη διαχείριση. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε». Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, δήλωσε ότι «οι μεγάλες εταιρείες της Γαλλίας έχουν αποδείξει ότι έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν σε συνεργασία με ελληνικές να ανοίξουν νέους επιχειρηματικούς δρόμους».
    
   Η Suez Environnement, που ελέγχει το 5,46% της ΕΥΑΘ, φέρεται να ενδιαφέρεται να συμπράξει επίσης και με την ΕΥΔΑΠ με αντικείμενο τη διαχείριση υδάτινων πόρων στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και τη διεκδίκηση έργων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου που ενδέχεται να δημοπρατήσει η ΕΥΑΘ, αλλά και σε διαγωνισμούς στους τομείς του περιβάλλοντος, του βιολογικού καθαρισμού και της διαχείρισης απορριμμάτων.
    
   Επεκτάσεις
    
   Το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2017-2023 της ΕΥΑΘ, που ανέρχεται στα 166 εκατ. ευρώ, προβλέπει την άμεση επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (διυλιστήριο) με παράλληλη επέκταση της εταιρείας σε νέες περιοχές υδροδότησης. Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης επέκτασης της ΕΕΝΘ, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ περίπου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2021.
    
   Σε ό,τι αφορά τις επεκτάσεις σε νέες περιοχές, αυτές αφορούν ανατολικά τους Δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας - Χορτιάτη (εκτός Πανοράματος και Πυλαίας) και στα δυτικά τους περισσότερους οικισμούς της Χαλάστρας και του Αγίου Αθανασίου, τον Εχέδωρο και τη ΔΕ Ωραιοκάστρου.
    
   Μετά την κατασκευή των έργων υδροδότησης των νέων οικισμών περιφερειακά της Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ περίπου), ο πληθυσμός εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 126.000 κατοίκους περίπου, ενώ η ζήτηση κατά 9 εκατ. και πλέον κ.μ. νερού ετησίως αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας.
    
   Το πενταετές business plan που έχει εκπονήσει η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει προϋπολογιστεί στα 967 εκατ. ευρώ, ποσό όμως το οποίο αναμένεται να περιοριστεί γύρω στα 620 εκατ. μετά τις εκπτώσεις που θα προσφερθούν κατά τη διαδικασία των προσφορών - πλειστηριασμών.
    
   Περιβάλλον και σπατάλη
    
   Οι επενδύσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κανονιστικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης (ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής) και εκτίμηση του management της εισηγμένης είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
    
   Επίσης, ένα άλλο τμήμα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στο μέτωπο της αντιμετώπισης της σπατάλης του νερού.
   Στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος το 2021, το business plan προβλέπει με συντηρητικά κριτήρια (και χωρίς αλλαγή τιμολογίων) κύκλο εργασιών στα 345 εκατ. (+6% από τον περυσινό, βασισμένο στην προσθήκη δικτύων που διαχειρίζονται σήμερα από δήμους) και μεικτά κέρδη στα 153 εκατ. ευρώ (+7% σε σχέση με το 2016).
    
   Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%80-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B8-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-11/
  • By Engineer
   Για το 2018 έχει μετατεθεί η πώληση ποσοστών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ενώ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, το 11% της πρώτης και το 23% της δεύτερης θα πωληθούν ή θα αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή εναλλακτική για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων συμμετοχών. Σήμερα, στην ΕΥΔΑΠ, το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στην ΕΥΑΘ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5,46% ανήκει στη Suez Environment Company και το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο.
    
   Η Suez, σύμφωνα με το tovima.gr, φέρεται μάλιστα να επιθυμεί την απόκτηση ποσοστού 20%-23%, αλλά ενδεχομένως μακροπρόθεσμα και το μάνατζμεντ στις ελληνικές εταιρείες ύδρευσης.
    
   Οπως ανέφερε προσφάτως στην Αθήνα ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος της Suez, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιρειών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε τη διαχείριση. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε». Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, δήλωσε ότι «οι μεγάλες εταιρείες της Γαλλίας έχουν αποδείξει ότι έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν σε συνεργασία με ελληνικές να ανοίξουν νέους επιχειρηματικούς δρόμους».
    
   Η Suez Environnement, που ελέγχει το 5,46% της ΕΥΑΘ, φέρεται να ενδιαφέρεται να συμπράξει επίσης και με την ΕΥΔΑΠ με αντικείμενο τη διαχείριση υδάτινων πόρων στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και τη διεκδίκηση έργων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου που ενδέχεται να δημοπρατήσει η ΕΥΑΘ, αλλά και σε διαγωνισμούς στους τομείς του περιβάλλοντος, του βιολογικού καθαρισμού και της διαχείρισης απορριμμάτων.
    
   Επεκτάσεις
    
   Το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2017-2023 της ΕΥΑΘ, που ανέρχεται στα 166 εκατ. ευρώ, προβλέπει την άμεση επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (διυλιστήριο) με παράλληλη επέκταση της εταιρείας σε νέες περιοχές υδροδότησης. Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης επέκτασης της ΕΕΝΘ, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ περίπου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2021.
    
   Σε ό,τι αφορά τις επεκτάσεις σε νέες περιοχές, αυτές αφορούν ανατολικά τους Δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας - Χορτιάτη (εκτός Πανοράματος και Πυλαίας) και στα δυτικά τους περισσότερους οικισμούς της Χαλάστρας και του Αγίου Αθανασίου, τον Εχέδωρο και τη ΔΕ Ωραιοκάστρου.
    
   Μετά την κατασκευή των έργων υδροδότησης των νέων οικισμών περιφερειακά της Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ περίπου), ο πληθυσμός εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 126.000 κατοίκους περίπου, ενώ η ζήτηση κατά 9 εκατ. και πλέον κ.μ. νερού ετησίως αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας.
    
   Το πενταετές business plan που έχει εκπονήσει η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει προϋπολογιστεί στα 967 εκατ. ευρώ, ποσό όμως το οποίο αναμένεται να περιοριστεί γύρω στα 620 εκατ. μετά τις εκπτώσεις που θα προσφερθούν κατά τη διαδικασία των προσφορών - πλειστηριασμών.
    
   Περιβάλλον και σπατάλη
    
   Οι επενδύσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κανονιστικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης (ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής) και εκτίμηση του management της εισηγμένης είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
    
   Επίσης, ένα άλλο τμήμα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στο μέτωπο της αντιμετώπισης της σπατάλης του νερού.
   Στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος το 2021, το business plan προβλέπει με συντηρητικά κριτήρια (και χωρίς αλλαγή τιμολογίων) κύκλο εργασιών στα 345 εκατ. (+6% από τον περυσινό, βασισμένο στην προσθήκη δικτύων που διαχειρίζονται σήμερα από δήμους) και μεικτά κέρδη στα 153 εκατ. ευρώ (+7% σε σχέση με το 2016).
    
   Πηγή: http://greenagenda.g...-επενδύσεις-11/
    
   Click here to view the είδηση
  • By Engineer
   Μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 παρατείνεται η εφαρμογή του Προγράμματος Ευνοϊκής Ρύθμισης Οφειλών της ΕΥΔΑΠ, το οποίο έληγε σήμερα 31 Οκτωβρίου, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και προσέλευσης του καταναλωτικού κοινού, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία.
    
   Την παράταση για άλλους δύο μήνες, έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, του ευνοϊκού προγράμματος διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή αποφάσισε σήμερα το ΔΣ της Επιχείρησης. Παράλληλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μέχρι και σήμερα, οπότε έληγε η προηγούμενη προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση, έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους περισσότεροι από 510.000 πελάτες, με συνολικό ύψος οφειλής άνω του 1,335 δισ. ευρώ.
    
   «Το ΔΣ της Επιχείρησης, στη σημερινή του συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τη συνεχιζόμενη προσέλευση των πελατών της για διακανονισμό των οφειλών τους με αμείωτο ρυθμό, και ανταποκρινόμενο στα σχετικά πολλαπλά αιτήματα φορέων, αποφάσισε, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία και στους υπόλοιπους πελάτες, να παρατείνει την ισχύ του συνολικού προγράμματος διακανονισμού των οφειλών με 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ορίζοντας ελάχιστη μηνιαία δόση τα 10 ευρώ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ.
    
   Πηγή: http://www.amna.gr/articlep/129369/Paratasi-eos-to-telos-tou-etous-stis-ruthmiseis-EYDAP-kai-DEI
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.