Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μία μόνο προσφορά από ΤΕΡΝΑ-GMR για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι


    Με μία προσφορά πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα η δημοπράτηση για την «Μελέτη – κατασκευή – χρηματοδότηση – λειτουργία – συντήρηση και εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μελέτη – κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων».

     

    Η μοναδική παρουσία ήταν από την Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR. Η GMR είναι Ινδικός όμιλος άγνωστος στην Ευρώπη. Το κάθε υποψήφιο σχήμα θα καταθέσει 3 φακέλους: ο πρώτος περιέχει τα πιστοποιητικά συμμετοχής, ο δεύτερος φάκελος περιέχει την Τεχνική Προσφορά και ο τρίτος φάκελος την Οικονομική Προσφορά.

     

    Θα πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών για την Κρήτη, το μεγαλύτερο έργο σε αεροδρόμιο από την ολοκλήρωση του Ελ.Βενιζέλος και το πρώτο έργο παραχώρησης που δημοπρατείται 11 χρόνια μετά τη δημοπράτηση για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

     

    Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα έτος. Σε αυτό το διάστημα θα ελεγχθούν αρχικά τα πιστοποιητικά συμμετοχής και να ανακοινωθεί αν περνάμε στην τελική φάση όπου θα ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές.

     

    Κατόπιν θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος-παραχωρησιούχος και θα ξεκινήσει η προσυμβατική περίοδος, όπου το έργο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και τέλος να υπογραφεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης.

     

    Η διάρκεια της παραχώρησης έχει οριστεί σε 444 μήνες (37 χρόνια) από την ανάθεση της σύμβασης. Μέσα σε αυτό το χρόνο έχει υπολογιστεί και ο χρόνος κατασκευής περίπου 5 χρόνια με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μας οδηγούν στην ολοκλήρωση του έργου λίγο πριν την καλοκαιρινή σεζόν του 2022.

     

    Σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις, το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 850εκ.ευρώ, με το κόστος των απαλλοτριώσεων να φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Ανάδοχος όμως είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότηση του έργου.

     

    Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει στον Ανάδοχο ως οικονομική συμβολή αυτού: κατά μέγιστο ποσό 220εκ.ευρώ ως χρηματοδοτική συμβολή στην δαπάνη μελετών - κατασκευών και μέρος του εισπραττόμενου Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων κατά την περίοδο μελετών – κατασκευών και κατά την Περίοδο Λειτουργίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Διακήρυξη και το Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης.

     

    Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία αεροδρομίου σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στον δήμο Μίνωα Πεδιάδος, με μήκος αεροδιαδρόμου 3,2 χλμ και εφόσον καταστεί αναγκαίο, θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης στα 3,8 χλμ. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται και οδικά έργα μήκους 30χλμ.

     

    Στην εταιρεία παραχώρησης το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει ποσοστό μεταξύ 35% έως 55%, ενώ παραχωρούνται συνολικά 400 στρέμματα για εμπορική εκμετάλλευση.

     

    ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

     

    Το έργο αφορά στη χρηματοδότηση – μελέτη – κατασκευή – λειτουργία – εκμετάλλευση και συντήρηση του Αεροδρομίου, καθώς και τη μελέτη – κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών συνδέσεών του (με ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ) μέσω της ανάθεσης και εκτέλεσης σύμβασης παραχώρησης. Το Έργο συνοπτικά περιλαμβάνει:

     

    Αεροδρόμιο

     

    Όλες τις απαραίτητες έρευνες, μελέτες, κατασκευές, συστήματα και εξοπλισμό για τη λειτουργία του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης στην περιοχή Καστελλίου Δήμου Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου), συμπεριλαμβανομένου του αναγκαίου οδικού του δικτύου. Το Αεροδρόμιο από την έναρξη λειτουργίας του θα

    αντικαταστήσει τον σημερινό εν λειτουργία Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» που βρίσκεται στην περιοχή της Αλικαρνασσού.

     

    Το Αεροδρόμιο χωροθετείται σε επαφή με το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι Δήμου Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου) και θα λειτουργεί παράλληλα με αυτό.

     

    Οδικό Δίκτυο Σύνδεσης:

    Θα υπάρχουν οδικές προσβάσεις με τον ΒΟΑΚ μέσω νέου κλειστού αυτοκινητοδρόμου (μήκους 18 χλμ. περίπου, διατομής 2 λωρίδων ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένο οδόστρωμα), που θα καταλήγουν στη Χερσόνησο. Για τη σύνδεση με τον ΝΟΑΚ προβλέπεται η μελέτη και κατασκευή της οδικής σύνδεσης μήκους 6 χλμ. περίπου διατομής μίας λωρίδας ανά κατεύθυνση με λωρίδα πολλαπλών χρήσεων χωρίς διαχωρισμένο οδόστρωμα, από το Αεροδρόμιο μέχρι τον άξονα Ηράκλειο – Αρκαλοχώρι – Βιάννος.

     

    «Εξοπλισμός Αεροναυτιλίας Αεροδρομίου» («Navigational Aids - Navaids»)

    Ο Εξοπλισμός Αεροναυτιλίας Αεροδρομίου θα λειτουργεί, θα συντηρείται, θα αναβαθμίζεται ή θα αντικαθίσταται με ευθύνη και κατ' επιλογήν της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Η ΥΠΑ θα αναλάβει την λειτουργία όλου του Εξοπλισμού Αεροναυτιλίας Αεροδρομίου και την παροχή όλων των υπηρεσιών αεροναυτιλίας στους αερομεταφορείς που χρησιμοποιούν το Αεροδρόμιο.

     

    Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/special-editions/paraxoriseis-sdit/item/36890-mia-prosfora-apo-terna-gmr-gia-to-neo-aerodromio-sto-kasteli





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Η επισυναπτόμενη φωτογραφία είναι από παλαιότερο θέμα σχετικά με κτήρια στην Κοπεγχάγη. Η φωτογραφία στο αρχικό θέμα στο ypodomes είναι διαφορετική και δείχνει αεροδρόμιο.

    Link to comment
    Share on other sites

    To περιμένουμε πως και πως  αυτό το αεροδρόμιο.Ακόμα και της ΣΗΤΕΙΑΣ οι εγκαταστάσεις του εκεί αεροδρομίου είναι πλέον καλύτερες από του Ηρακλείου 

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.