Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πίστα αγώνων στην οροφή του εργοστασίου της FIAT το 1923


    Έχετε ξαναδεί πίστα αγώνων στην οροφή ενός κτιρίου; Μια τέτοια περίπτωση θα δούμε σήμερα στο Τορίνο της Βόρειας Ιταλίας όπου στήθηκε στην περίτεχνη ταράτσα ενός εργοστασίου της FIAT, ειδική διαμορφωμένη πίστα για αγώνες.

    Όταν ο Giovanni Agneli, διευθύνων σύμβουλος της FIAT επισκέφτηκε το εργοστάσιο της FORD στο Ντιτρόιτ, μια περίεργη ιδέα του καρφώθηκε στο μυαλό. Αποφάσισε να επεκτείνει την παραγωγή της εταιρίας του υιοθετώντας νέες τεχνολογίες σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο με καινοτόμα αρχιτεκτονική άποψη.

    Χτισμένο μεταξύ 1916 και 1923, το κτίριο του εργοστασίου Lingotto ήταν πνευματικό τέκνο του Ιταλού μηχανικού Giacomo Mattè-Trucco και ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια του μεγέθους του, που βασίστηκε η κατασκευή τους σε μεγάλο βαθμό στο οπλισμένο σκυρόδεμα.

    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT

    Το κτίριο αποτελείται από δύο παράλληλα συγκροτήματα, με μήκος 507 μέτρα και ύψος 24 μέτρα το καθένα, τα όποια ενώνονται σε 5 σημεία με τα δύο ακριανά να έχουν κλίση ώστε οι στροφές να γίνονται πιο ομαλά.

    Τα αυτοκίνητα συναρμολογόνταν καθώς ανέβαιναν ορόφους. Κάθε όροφος ήταν αφιερωμένος σε ένα στάδιο της παραγωγής και έτσι επέτρεπε στους εργάτες να μην χρειάζονται να μετακινούνται από τον σταθμό της εργασίας τους, μειώνοντας σημαντικά τους τελικούς χρόνους συναρμολόγησης των αυτοκινήτων.

    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
     

    Το σήμα κατατεθέν του εργοστασίου φυσικά είναι η δοκιμαστική πίστα στην οροφή του εργοστασίου. Δύο μεγάλες ευθείες 443 μέτρων ενώνονται και δημιουργούν μια ατέρμονη πίστα για την δοκιμή των αυτοκινήτων της FIAT που τόσα έχουμε ακούσει για την αξιοπιστία τους(?).

    Οι όροφοι μεταξύ τους ενώνονταν με σπειροειδείς ράμπες και έτσι τα αυτοκίνητα ήταν εύκολο να ανεβοκατεβαίνουν ορόφους. Από την παραγωγή, στην οροφή για τεστ και πάλι κάτω στο ισόγειο για την παρουσίαση στους εκθεσιακούς χώρους.

    Το εργοστάσιο Lingotto άνοιξε το 1926 παρουσία του βασιλιά Vittorio Emanuele III. Εκείνη την εποχή, το Lingotto ήταν το πιο προηγμένο εργοστάσιο της Ευρώπης με περίπου 12.000 εργάτες «μπλε κολάρων», (σσ. χειρωνάκτες εργάτες) και 500 εργάτες «λευκών κολάρων» που εργάζονταν τρεις βάρδιες σε έναν συνεχή κύκλο.

    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT

    Για την εποχή του, το κτίριο Lingotto ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακό και επιδραστικό, τόσο που ο διάσημος αρχιτέκτονας Le Corbusier το χαρακτήρισε «ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της βιομηχανίας» και «οδηγό για την πολεοδομία».

    Αν και εμπνευσμένο από την Αμερική, το Lingotto ξεχώριζε από τα αμερικανικά εργοστάσια της ίδιας περιόδου. Τα αμερικανικά εργοστάσια ήταν αρκετά φθηνές εγκαταστάσεις και είχαν ξεκάθαρο μέλημα, την κατασκευή των αυτοκινήτων. Το εργοστάσιο της FIAT απ’ την άλλη ήταν μια έκφραση νεωτερισμού. Ο Μαρινέτι το χαρακτήρισε ως «την πρώτη εφεύρεση της φουτουριστικής κατασκευής».

    Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το εργοστάσιο είχε ξεπεραστεί και αποφασίστηκε να κλείσει τελικά το 1982. Σε σχεδόν 60 χρόνια 80 μοντέλα αυτοκινήτων, 35 διαφορετικοί τύποι κινητήρα, καθώς και επαγγελματικά οχήματα, εξαρτήματα και οικιακές συσκευές, παρήχθησαν.

    Το κλείσιμο του εργοστασίου οδήγησε σε δημόσιο debate για το μέλλον του. Πραγματοποιήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ο οποίος τελικά απονεμήθηκε στον Renzo Piano, ο οποίος οραματίστηκε έναν συναρπαστικό δημόσιο χώρο για την πόλη.

    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT

    Το παλιό εργοστάσιο μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο συγκρότημα, με αίθουσες συναυλιών, θέατρο, συνεδριακό κέντρο, εμπορικές στοές και ξενοδοχείο. Το ανατολικό τμήμα του κτιρίου είναι η έδρα της σχολής μηχανικής αυτοκινήτου του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Τορίνο.

    Η πίστα διατηρήθηκε ευτυχώς και μπορείτε να την επισκεφθείτε στον τελευταίο όροφο του εμπορικού κέντρου και του ξενοδοχείου. Με την πάροδο του χρόνου, γυρίστηκαν πολλές  κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, όπως το The Italian Job, με πρωταγωνιστή τον Sir Michael Caine.

    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT
    Πίστα αγώνων στο εργοστάσιο της FIAT

    Πηγές: Turin Guides, The Carnel House Organization, Getty Images, Rare Historical Photos


    Πηγή: https://www.geografikoi.gr/fiat-factory/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.