Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • webTV

    Michanikos.gr webTV

    614 ειδήσεις in this category

    1. webTV

      Engineer

      Ο κατάλογος των 7 πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2024 ανακοινώθηκε σήμερα από την Europa Nostra, την Ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που έχει δεσμευτεί για τη διαφύλαξη και την προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).
      Αυτά είναι τα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόποι πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2024:
      - Νησιά των Κυκλάδων: oι περιπτώσεις της Σίφνου, Σερίφου και Φολεγάνδρου, ΕΛΛΑΔΑ
      - Εργατικές κατοικίες (courées), Roubaix-Tourcoing, ΓΑΛΛΙΑ
      - Εκκλησία του San Pietro, Gessate, Μιλάνο, ΙΤΑΛΙΑ
      - Συναγωγή της Σιένα, ΙΤΑΛΙΑ
      - Οικία του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, Šabac, ΣΕΡΒΙΑ
      - Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, Altınözü / Hatay, ΤΟΥΡΚΙΑ
      - Σιδηρά Πύλη της Αντιόχειας, Antakya / Hatay, ΤΟΥΡΚΙΑ
      Η ανακοίνωση έγινε σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τους υποψηφίους και τους εκπροσώπους των επιλεγμένων χωρών, η οποία προσέλκυσε συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.
      Ο φετινός κατάλογος περιλαμβάνει δύο μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην επαρχία Hatay της Τουρκίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ανθρώπινες απώλειες, όπως και απώλειες πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και ένα θρησκευτικό κτίριο στη Σιένα της Ιταλίας που υπέστη δομικές ζημιές ως αποτέλεσμα του σεισμού που σημειώθηκε τον ίδιο μήνα.
      Το Διοικητικό Συμβούλιο της Europa Nostra επέλεξε τους φιναλίστ μεταξύ των 11 μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς από εννέα χώρες που είχαν προηγουμένως προταθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του προγράμματος 7 Most Endangered. Οι υποψηφιότητες των μνημείων για το πρόγραμμα 7 Most Endangered 2024 προτάθηκαν από οργανώσεις μέλη, συνεργαζόμενες οργανώσεις και μεμονωμένα μέλη της Europa Nostra.
      Η επιλογή των 7 μνημείων και τόπων έγινε με βάση την πολιτιστική σημασία και αξία του καθενός, καθώς και τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σήμερα. Ο βαθμός εμπλοκής των τοπικών κοινοτήτων και η δέσμευση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου υποψηφίου για το καθένα) για τη διάσωση αυτών των τόπων θεωρήθηκαν κρίσιμες προστιθέμενες αξίες. Ένα άλλο κριτήριο επιλογής ήταν η δυνατότητα αυτών των τόπων να λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
      Τα 7 επιλεγμένα μνημεία και τόποι έχουν επιλεγεί ώστε να λάβουν επιχορήγηση από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 10.000 ευρώ ανά τοποθεσία, με σκοπό την υλοποίηση μιας συμφωνημένης και έγκαιρης δραστηριότητας που θα συμβάλει στη διάσωση των απειλούμενων τοποθεσιών.
      Ομάδες εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν την Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μαζί με τους οργανισμούς που πρότειναν τις 7 επιλεγμένες περιοχές και άλλους εταίρους, θα συγκεντρώσουν τώρα πληροφορίες και θα συναντηθούν με τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για να αξιολογήσουν τις περιοχές και να εκδώσουν μια τεχνική και οικονομική έκθεση με συστάσεις για δράση.

      Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Europa Nostra, Guy Clausse, δήλωσε: “Ο κατάλογος των 7 πιο απειλούμενων μνημείων του 2024 περιλαμβάνει τρία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από φυσικές καταστροφές, καθώς και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από κατεδάφιση, ακατάλληλη ανάπτυξη ή έλλειψη χρηματοδότησης. Μαζί με τους εταίρους μας (ευρωπαϊκούς και εθνικούς), θα παράσχουμε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, θα εντοπίσουμε πιθανές πηγές χρηματοδότησης και θα κινητοποιήσουμε το ευρύ μας δίκτυο για να στηρίξουμε τις προσπάθειες των τοπικών κοινοτήτων να σώσουν αυτούς τους χώρους. Είναι κοινή μας ευθύνη να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινή μας κληρονομιά. Η κληρονομιά μας είναι καθοριστική για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης, συμπεριληπτικής και ειρηνικής Ευρώπης.”
      H Διευθύντρια και Επικεφαλής του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Shiva Dustdar, ανέφερε: “Όταν η καταστροφή έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, καθώς και την Ιταλία, πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του Ινστιτούτου, ήταν εκεί για να παράσχει επείγουσα βοήθεια και στήριξη. Τώρα, με το πρόγραμμα 7 Most Endangered 2024, θα παράσχουμε την εμπειρογνωμοσύνη μας μέσω τόσο του εν ενεργεία όσο και του συνταξιούχου προσωπικού σε τρεις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από αυτές τις καταστροφές. Αυτό καταδεικνύει την επωφελή για όλους συνεργασία, μεταξύ μιας δυναμικής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Συμβάλλει επίσης στη διαφώτιση των χώρων που θα μπορούσαν τελικά να επωφεληθούν από τη συμβουλευτική και χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Είμαστε υπερήφανοι που πρόσφατα ανανεώσαμε τη συμφωνία συνεργασίας μας με την Europa Nostra μέσω αυτού του εμβληματικού προγράμματος.”
      Νησιά των Κυκλάδων: oι περιπτώσεις της Σίφνου, Σερίφου και Φολεγάνδρου
      Το αρχιπέλαγος των Κυκλάδων απλώνεται στο Αιγαίο Πέλαγος και αποτελείται από περίπου 220 νησιά, μεταξύ των οποίων η Δήλος, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
      Εκτός από την ιστορική σημασία που φέρει το Αιγαίο Πέλαγος, ένας συνδυασμός φυσικών στοιχείων και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής καθορίζει το κυκλαδίτικο τοπίο. Το ορεινό και τραχύ ανάγλυφο των νησιών συμβάλλει στον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, προσφέροντας μαγευτικές και γραφικές εικόνες που καθορίζουν το τοπίο της περιοχής. Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο του κυκλαδίτικου τοπίου είναι η παρουσία γεωργικών εκτάσεων που φιλοξενούν μικρά αγροτικά σπίτια και βοηθητικές κατασκευές όπως ανεμόμυλους ή αγροκτήματα. Στα περισσότερα νησιά υπάρχουν ξερολιθιές, οι οποίες επιτρέπουν την καλλιέργεια σε εδάφη με απότομες κλίσεις. Τα λιμάνια των Κυκλάδων συμβάλλουν επίσης στον χαρακτήρα τους. Σε ορισμένα νησιά, το λιμάνι βρίσκεται στον κύριο οικισμό (Χώρα), ενώ σε άλλα, τα δύο μέρη συνδέονται με ένα στενό δρόμο.
      Οι Κυκλάδες, φημισμένες για τη μοναδική γοητεία και τον πλούσιο πολιτισμό τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα προκλήσεων που θέτει η έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Παρά την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, δημιουργείται παράλληλα και πλήθος περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως η υποβάθμιση των φυσικών πόρων, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η λειψυδρία, τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, καθώς η ταχεία τουριστική οικοδόμηση απειλεί να επισκιάσει την εγγενή ομορφιά τους.
      Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μικρότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντός των Κυκλάδων, οι οποίοι υφίστανται το κύριο βάρος του υπερτουρισμού. Η επιβάρυνση των υποδομών και η αυξανόμενη ζήτηση για καταλύματα αποτελούν σημαντικές προκλήσεις. Η ζήτηση για νέες κατασκευές πέραν των ορίων των οικισμών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να αποκαλύπτουν σταθερή αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών από 916 το 2018 σε 1.280 το 2022. Τα δομημένα τετραγωνικά μέτρα, που αυξάνονται από 291.722 τ.μ. το 2018 σε 419.232 τ.μ. το 2022, υπογραμμίζουν την εντατικοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

      Την υποψηφιότητα των Κυκλάδων, και συγκεκριμένα των νησιών Σίφνου, Σερίφου και Φολεγάνδρου, στο πρόγραμμα «7 Most Endangered 2024», έκανε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Η ΕΛΛΕΤ υποστηρίζει πως είναι καίριας σημασίας η λήψη στρατηγικών μέτρων βασισμένων σε πολιτικές για την αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων στις Κυκλάδες, προτείνοντας η προσέγγιση για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των νησιών να είναι ολιστική. Στις άμεσες προτεραιότητες θα πρέπει να περιλαμβάνεται η θέσπιση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό με σκοπό τη ρύθμιση και διαχείριση των δραστηριοτήτων, μαζί με τη θεσμοθέτηση ενός δεσμευτικού Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου για το Νότιο Αιγαίο. Η πρόταση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη κατάρτισης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τον καθορισμό ζωνών ανάδειξης του τοπίου, τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύγκλιση των πολιτικών και τη δημιουργία ειδικών θεσμικών ρυθμίσεων για την ενσωμάτωση της φέρουσας ικανότητας στο χωρικό σχεδιασμό.
      Η ΕΛΛΕΤ δρομολόγησε δράσεις με αντίκτυπο, εστιάζοντας σε τρία κυκλαδίτικα νησιά – τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των δημόσιων διαβουλεύσεων αφορούν κρίσιμες πτυχές όπως η έναρξη τουριστικών επενδύσεων, η υπερδόμηση και η προστασία των φυσικών και γεωργικών περιοχών. Μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που ξεκίνησε το 2013, υποστηρίζει τη φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού, με στόχο τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Το πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ “Αειφόρο Αιγαίο”, που ξεκίνησε το 2004, έχει λειτουργήσει ως πλατφόρμα για δράσεις ευαισθητοποίησης, διαβουλεύσεις σχετικά με αναπτυξιακά μοντέλα και παρεμβάσεις για τη διασφάλιση του βιώσιμου μέλλοντος των νησιών.
      Η ΕΛΛΕΤ οραματίζεται την αξιοποίηση του προγράμματος «7 Most Endangered» για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανεξέλεγκτη δόμηση και την προσπάθεια επιρροής των κυβερνητικών πολιτικών για τη βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στα νησιά. Στους υποστηρικτές αυτής της εκστρατείας περιλαμβάνονται οι δήμαρχοι των τριών νησιών που λειτουργούν ως παράδειγμα: της Σίφνου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου.
      Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Europa Nostra δήλωσε: “Μέσω του προγράμματος 7 Most Endangered, ο φορέας που καταθέτει την υποψηφιότητα στοχεύει στη διεθνή αναγνώριση της απειλής που τίθεται στον σημαντικό και ευαίσθητο κυκλαδικό χώρο, καθώς και στην προώθηση κοινών και επιτυχημένων πρακτικών για την προστασία αυτού του ευρωπαϊκού πολιτιστικού αγαθού που ονομάζεται Κυκλαδικό Τοπίο”.
      Ξεκίνησε η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το πρόγραμα “7 πιο απειλούμενα” 2025
      Αν γνωρίζετε κάποια σημαντική κληρονομιά στην Ευρώπη που απειλείται, μπορείτε να την προτείνετε για το πρόγραμμα 7 Most Endangered 2025 και να συμμετέχετε στις προσπάθειές μας για τη διάσωση της κληρονομιάς μας! Τόσο η υλική όσο και η άυλη κληρονομιά είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το αν είναι δημόσια ή ιδιωτική.
      Μπορείτε να υποβάλετε μια υποψηφιότητα για το πρόγραμμα με την υποστήριξη μιας οργάνωσης μέλους ή συνεργαζόμενης οργάνωσης της Europa Nostra ή με το να γίνετε μεμονωμένο μέλος της Europa Nostra.
      Για περισσότερες πληροφορίες και ηλεκτρονικές υποβολές, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του 7 Most Endangered.
    2. webTV

      Engineer

      Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες, για να παραδοθεί η Διώρυγα της Κορίνθου και πάλι στη ναυσιπλοΐα. Βλέπουμε τα έργα αποκατάστασης, του δυτικού πρανούς της Διώρυγας της Κορίνθου.
      Η 1η φάση ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023, καθώς την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 δόθηκε ξανά σε κυκλοφορία για την θερινή περίοδο έως τις 2 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.
      Η Διώρυγα έκλεισε πάλι τον Οκτώβριο για να συνεχιστούν οι εργασίες προκειμένου το έργο να παραδοθεί οριστικά στις αρχές του 2024.
      Σύμφωνα με την Ανώνυμο Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου το κανάλι θα είναι διαθέσιμο για την ναυσιπλοΐα από την 1η Μαΐου 2024 προκειμένου να εξυπηρετήσει την κίνηση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
       
    3. webTV

      Engineer

      Το Σανταντέρ είναι πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της αυτόνομης κοινότητας και ιστορικής περιοχής της Κανταβρίας στις βόρειες ακτές της Ισπανίας. Ο δήμος του Σανταντέρ υπολογίζεται ότι το 2013 είχε 178.465 κατοίκους. Η πόλη είναι κτισμένη στις νότιες ακτές του ακρωτηρίου Μαγιόρ, το οποίο σχηματίζει ένα λιμάνι στο Βισκαϊκό κόλπο.
      Η πόλη έχει δεσμευτεί να μετατραπεί σε μια έξυπνη πόλη και ήδη αποτελεί ένα «αστικό εργαστήριο», με «αιχμή του δόρατος» την ανάπτυξη του IoT ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια.
      Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα κοινότητα, ερευνητικά ινστιτούτα και οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιούν τους πόρους της πόλης για να σχεδιάσουν, να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν τεχνολογίες, υπηρεσίες και εφαρμογές που ταιριάζουν στις απαιτήσεις των αστικών οικοσυστημάτων.
      Η Santander δεσμεύεται για την καινοτομία, εστιάζοντας τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας έξυπνης, καινοτόμου και ανοιχτής στρατηγικής πόλης που προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές, αποτελεσματικές και συνεργατικές υπηρεσίες, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα καθώς και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων υλοποιώντας επιτυχώς το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα Santander Smart City, ένα ολιστικό πρόγραμμα για την παροχή πιο αποτελεσματικών αστικών υπηρεσιών, την αύξηση της ικανοποίησης των πολιτών και τη συμβολή στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Για τη στήριξή του καθώς και της γενικότερης στρατηγικής της πόλης και συνακόλουθα την αξιοποίηση των επιπτώσεων του έργου δόθηκαν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα όπως η μείωση κατά 60% του φόρου ακίνητης περιουσίας για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα.
      Η πόλη επιζητούσε «έξυπνους» τρόπους ώστε να βελτιώσει την μητροπολιτική διακυβέρνηση, την κυκλοφοριακή κίνηση, την στάθμευση στο κέντρο της πόλης και να βελτιστοποιήσει τη χρήση του χώρου στάθμευσης μεταξύ των οδηγών και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
      Έτσι αποφασίστηκε η εγκατάσταση ενός εκτεταμένου δικτύου 14.000 αισθητήρων διαφόρων τύπων (στατικών, δυναμικών, συμμετοχικών). Τα δεδομένα από αυτούς «ρέουν» προς τις βάσεις των πληροφοριακών συστημάτων και το Ολοκληρωμένο Κέντρο Λειτουργίας και Ελέγχου, όπου αναλύονται οι πληροφορίες που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπουν στα στελέχη της πόλης να βελτιστοποιήσουν την διοίκηση και να διαχειριστούν αποδοτικότερα τους διαθέσιμους πόρους που διαθέτει η πόλη.
      Τοποθετήθηκαν αισθητήρες στάθμευσης, θαμμένοι κάτω από την άσφαλτο σε κεντρικούς χώρους στάθμευσης του κέντρου της πόλης, προκειμένου να ανιχνευθεί η διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης σε αυτές τις ζώνες. Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν πάνελ που βρίσκονται στις διασταυρώσεις των κεντρικών δρόμων για να καθοδηγούν τους οδηγούς προς τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης, ώστε η κατανάλωση ενέργειας των αυτοκινήτων να μειωθεί καθώς και οι εκπομπές CO2.
      Στις εισόδους της πόλης εξάλλου, έχουν τοποθετηθεί 60 συσκευές καταγραφής που μετρούν τον όγκο της κυκλοφορίας, την οδική συμφόρηση και την ταχύτητα των οχημάτων. Οι πληροφορίες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους διαχειριστές των υποδομών της πόλης να παρακολουθούν την κυκλοφοριακή ροή και να προσαρμόζουν αναλόγως τη λειτουργία των φαναριών και την καθοδήγηση των οδηγών. Επίσης, έχουν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ακουστικών αισθητήρων καταγραφής αστικών θορύβων που βοηθούν στον έλεγχο της κυκλοφορίας.
      Αξιοσημείωτο είναι και το σύστημα συγκομιδής απορριμμάτων οπού οι αισθητήρες καταγράφουν των όγκο των απορριμμάτων και τη διαθέσιμη χωρητικότητα. Οι τοπικές αρχές μπορούν να οργανώσουν την συχνότητα των δρομολογίων συγκομιδής, σύμφωνα με την πληρότητα του χώρου των κάδων.
      Επιπλέον, έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες σε στατικές τοποθεσίες (λαμπτήρες δρόμου, προσόψεις, στάσεις λεωφορείων) επεκτείνοντας την ήδη διευρυμένη υποδομή IoT η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί σε όλη την πόλη. Περίπου 2000 συσκευές IoT που είναι εγκατεστημένες σε λαμπτήρες δρόμου και προσόψεις, διαθέτουν διαφορετικούς αισθητήρες, οι οποίοι προσφέρουν μετρήσεις σε διαφορετικές περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως θερμοκρασία, CO, θόρυβος και φωτεινότητα. Εκτός από τη μέτρηση παραμέτρων σε στατικά σημεία, 150 συσκευές που βρίσκονται σε δημόσια οχήματα (λεωφορεία, ταξί) ανακτούν περιβαλλοντικές παραμέτρους όπως CO, NO2, O3, σωματίδια, θερμοκρασία και υγρασία. Περίπου 50 συσκευές έχουν αναπτυχθεί σε δύο πράσινες ζώνες της πόλης, για την παρακολούθηση παραμέτρων που σχετίζονται με την άρδευση, όπως θερμοκρασία και υγρασία, υδρόμετρο, ανεμόμετρο, ηλιακή ακτινοβολία, ατμοσφαιρική πίεση προκειμένου να γίνει η άρδευση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.
      Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εφαρμογή «El pulso de la Ciudad» (Ο σφυγμός της πόλης), χάρη στην οποία οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν και να στέλνουν πληροφορίες σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος καθώς και γεγονότα στην πόλη. Επιτρέπει πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας, δελτία και προβλέψεις καιρού, πληροφορίες για δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς και ενοικίασης ποδηλάτων, αποτελώντας ένα σημαντικό βοήθημα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Οι πληροφορίες που αφορούν σε αξιοθέατα, καταστήματα, μουσεία, δημόσιους χώρους οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι γεωκωδικοποιημένες.
      Οι θετικές επιπτώσεις της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι μειωμένες εκπομπές CO2 που προκαλούνται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργείται από οχήματα που αναζητούν θέσεις στάθμευσης, η αύξηση της ποιότητας στην υγεία του πολίτη με μειωμένο άγχος, καλύτερη ποιότητα αέρα, η προσέλκυση επενδυτικών πόρων, η ενίσχυση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ο λιγότερος χρόνος που χάνεται σε μποτιλιαρίσματα, η ανάλυση χρήσης χώρων στάθμευσης σε διαφορετικούς χώρους και χρονικές περιόδους, η ανάλυση ιστορικών δεδομένων χρήσης χώρου στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο, η πρόβλεψη της διαθεσιμότητας θέσεων στάθμευσης σε δεδομένες περιοχές, η παροχή καθοδήγησης σε πραγματικό χρόνο στους οδηγούς για διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης ή ζώνες με περισσότερες διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης και η βελτίωση των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών.
    4. webTV

      GTnews

      Με ορόσημο το 2030 και με δεδομένο ότι βασική προϋπόθεση και πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας είναι ο τομέας των υποδομών η Next is Now και η Dome Consulting συνδιοργάνωσαν συνέδριο με θέμα «Υποδομές και Δίκτυα: Η Ελληνική Πραγματικότητα. Εκσυγχρονισμός, Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη».
      Συζητήθηκαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, ακαδημαϊκού, κατασκευαστικού και τεχνικού κλάδου τα προβλήματα, οι βέλτιστες πρακτικές για την επίλυσή τους, όπως και οι ρεαλιστικές προοπτικές των εμβληματικών έργων υποδομής στη χώρα.
      Ο σχεδιασμός έως το 2030, τα εργαλεία χρηματοδότησης, η περιφερειακή ανάπτυξη, τα έργα νέας γενιάς για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις υποδομές και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών είναι τα βασικά πεδία συζήτησης και γόνιμου διαλόγου στο πλαίσιο του συνεδρίου.
      Δείτε εδώ πληροφορίες για το συνέδριο και τις ομιλίες μεμονωμένα https://infrastructures.gr/
      Ακολουθεί το συνέδριο συνολικά: 
       
    5. webTV

      Engineer

      Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση η οποία εμπεριέχει τα big data, το υπολογιστικό νέφος, η τρισδιάστατη εκτύπωση, το διαδίκτυο των πραγμάτων, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τους βασικούς μοχλούς μετασχηματισμού των λιμένων σε πραγματικά αυτοματοποιημένους «έξυπνους» λιμένες.
      Το Ρότερνταμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας μετά την πρωτεύουσα Άμστερνταμ, τόσο σε έκταση (319,35 χμ²), όσο και σε πληθυσμό με 616.528 και 1,3 εκατομμύρια κατοίκους στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Το λιμάνι της πόλης είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν και το μεγαλύτερο παγκοσμίως και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Nieuwe Maas. Το όνομα Ρότερνταμ προέρχεται από τη συγχώνευση των ονομασιών Rotte(r)+dam, δηλαδή ένα φράγμα (dam) σε έναν μικρό ποταμό, τον Ρόττε (Rotte), που εκβάλλει στον Νίουε Μάας στην καρδιά της πόλης.
      Η Λιμενική αρχή που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του είναι σε διαρκή συνεργασία με το Δήμο της πόλης, ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχός της από κοινού με το Ολλανδικό κράτος. Πολλές από τις διεργασίες του λιμανιού έχουν δοθεί με Συμβάσεις Παραχώρησης σε ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις. Η στρατηγική θέση του και οι εγκαταστάσεις του προσελκύουν πολλές νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, ερευνητικά και επιστημονικά ινστιτούτα. Επιπροσθέτως, προωθείται η ανάπτυξη μιας καινοτόμου εφαρμογής η οποία θα συλλέγει, θα αναλύει και θα επεξεργάζεται δεδομένα καιρού real time, θα συμβάλει στην ταχύτερη και βελτιστοποιημένη λήψη αποφάσεων και την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας στο λιμάνι, ενώ θα αποτελέσει τη βάση για τη φιλοξενία στο μέλλον συνδεδεμένων πλοίων. Η συλλογή των δεδομένων θα προέρχεται από ένα δίκτυο αισθητήρων κατά μήκος αποβάθρων, αγκυροβολίων και δρόμων. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιώντας τεχνολογικές λύσεις Blockchain η διαχείριση των εργασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και η πληρωμή λιμενικών τελών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, την ορθή λιμενική διακυβέρνηση και τη λογοδοσία.
      Στο λιμάνι του Ρότερνταμ είναι δυνατό να εξοικονομηθεί έως και μία ώρα στο χρόνο πρόσδεσης, που συνεπάγεται πρώτον εξοικονόμηση χρημάτων από τις ναυτιλιακές σε ποσό που ενδέχεται να φτάνει τις 80.000 δολάρια. Οι αισθητήρες με δυνατότητα ΙοΤ συγκεντρώνουν πληροφορίες από τις παλίρροιες και τα ρεύματα, τη θερμοκρασία, την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου, τη στάθμη του νερού, τη διαθεσιμότητα θέσεων και την ορατότητα, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι χειριστές έχουν μια σειρά από τρόπους ελέγχου, προσαρμοσμένους σε διαφορετικούς τύπους εργασιών και τους υποβοηθούν να λαμβάνουν αποφάσεις που μειώνουν το χρόνο εργασίας, καθορίζουν τους χρόνους για την αποβάθρα, τη φόρτωση και την εκφόρτωση των πλοίων.
      Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ χρησιμοποιεί την τεχνολογία ΙοΤ για να δημιουργήσει ένα ακριβές ψηφιακό αντίγραφο των λειτουργιών του λιμένα. Σε αυτό θα αντικατοπτρίζεται το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του και θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι κινήσεις των πλοίων, οι υποδομές, και τα δεδομένα βάθους νερού με υψηλή ακρίβεια με απόρροια την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών του λιμένα με παράλληλη την αύξηση του βαθμού αυστηροποίησης των προτύπων ασφαλείας, την δημιουργία ενός αποδοτικότερου, ταχύτερου και ασφαλέστερου οικονομικού περιβάλλοντος, την εγκαθίδρυση υψηλών πρότυπων εποπτείας και εκτελωνισμού, όπως η πραγματικού χρόνου, η οπτική εποπτεία των εμπορευμάτων και των κανονιστικών ρυθμίσεων, χαμηλού κόστους παραγωγή και διαχείριση των στόχων στους τερματικούς σταθμούς, βελτιωμένες προϋποθέσεις διαχείρισης, λήψης αποφάσεων σε επίπεδο διοίκησης και την έγκαιρη αντίδραση από αιφνίδια περιστατικά ασφάλειας.
      Αναγνωρίζοντας ως στρατηγική ανάγκη την ψηφιοποίηση του λιμανιού για την οικονομία και την κοινωνία οι φορείς διοίκησης κατέφυγαν στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής για την ανθεκτικότητα στον Κυβερνοχώρο προωθώντας μιας σειράς μέτρων όπως: Δημιουργία Γραφείου και πλατφόρμας Κυβερνοανθεκτικότητας και την Σύσταση επίσημης θέσης στελέχους υπεύθυνου για την Κυβερνοανθεκτικότητα στο λιμάνι.
      Η ψηφιοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας επιφέρει βελτίωση στους χρόνους αναμονής των πλοίων, διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (λιμένα - ναυτικού πράκτορα- πλοίου- πλοηγικού σταθμού- πλοηγού - λιμεναρχείου) στο λιμένα, συντελεί στην εξομάλυνση της κυκλοφοριακής ροής, ενισχύει την αποδοτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Η δημιουργία ψηφιακών παραστατικών, η αποστολή των παραστατικών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η ψηφιακή αποθήκευση, η απόδειξη της εγκυρότητας του αποστολέα και του περιεχομένου, η εγγύηση γνησιότητας των παραστατικών, ο αυτόματος έλεγχος και η αύξηση της παραγωγικότητας, υποστηρίζονται από ψηφιακή πλατφόρμα.
      Το λιμάνι του Ρότερνταμ έχει υιοθετήσει μια «πράσινη» στρατηγική για τη βιώσιμη ναυτιλία με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, προκειμένου να περιορίσει και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο να μηδενίσει τις εκπομπές αέριων ρύπων των πλοίων που το προσεγγίζουν, σε συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις της πρόσφατης Συμφωνίας των Παρισίων και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις λιμενικές πόλεις.
       
    6. webTV

      Engineer

      Η γέφυρα Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη, στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ, κατέρρευσε αφού ένα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε σ’ αυτή σήμερα το πρωί.
      Η γέφυρα Key Bridge μήκους 2,57 χιλιομέτρων (1,6 μιλίων) στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ κατέρρευσε αφού ένα φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με αυτήν, μετέδωσε την Τρίτη το Fox Baltimore.
      Το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες προτού βυθιστεί, ενώ πολλά οχήματα έπεσαν στον ποταμό μετά την κατάρρευση της γέφυρας.
      Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσής της υπήρχαν 3-4 ιδιωτικά οχήματα και επτά εργάτες. Ολοι έχουν πέσει στο νερό του ποταμού.
      «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στη 01:35 τα ξημερώματα η αστυνομία της πόλης της Βαλτιμόρης ενημερώθηκε για τη μερική κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key Bridge και ότι εργάτες ενδέχεται να βρίσκονται στο νερό», δήλωσε η Νίκι Φενόι εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης.
      Ο επικεφαλής επικοινωνίας της Πυροσβεστικής της πόλης της Βαλτιμόρης Κέβιν Κάρτραϊτ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να διασωθούν όσοι άνθρωποι έχουν πέσει στο νερό μαζί με τα οχήματά τους. «Πρόκειται για μια τρομερή κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
      Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν σπεύσει στο σημείο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Μεταφορών του Μέριλαντ στο Χ.
      Η γέφυρα αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Ι-95, του βασικού αυτοκινητόδρομου που διατρέχει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τον βορρά ως τον νότο, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
      Η γέφυρα είχε μήκος 2.632 μέτρα και εξυπηρετεί περίπου 11,5 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.
      Σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης, είναι πιθανό να υπάρχουν εργαζόμενοι στο νερό.
      Φώτο: NBC News
    7. webTV

      Engineer

      Παλαιότερο κατά 500 χρόνια από αρχικά υπολογιζόταν είναι τελικά το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου, η εμπορική δραστηριότητα του οποίου άνθιζε, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα των αρχαιολόγων, νωρίτερα από το 1.000 π. Χ..
      Μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι η Κόρινθος και το λιμάνι της ξεκίνησε τη λειτουργία του περί τον 7ο αιώνα π.Χ., ενώ τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ιστορία που ξεκινά τουλάχιστον 500 χρόνια νωρίτερα, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα ενεργά λιμάνια στην Ευρώπη.
      Τα κατά καιρούς ευρήματα υποδεικνύουν εκτεταμένη εμπορική δραστηριότητα, με πλοία φορτωμένα με αγγεία που περιείχαν αρώματα, τρόφιμα και υφάσματα που προορίζονταν για όλο τον τότε γνωστό κόσμο, με τον οποίο η Κόρινθος διατηρούσε οικονομικές σχέσεις.
      Στην αρχαία Μεσόγειο, άλλωστε, η Κόρινθος ήταν σημαντική οικονομική δύναμη. Η γεωγραφική της θέση, καθώς ήταν χτισμένη πάνω στον στενό ισθμό, της επέτρεπε να ελέγχει, ουσιαστικά, το εμπόριο μεταξύ της βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Προστατευμένη εκατέρωθεν από φυσικούς όρμους, η Κόρινθος ήταν επίσης μια «βολική» γέφυρα μεταξύ του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους, χάρη στον δίολκο, τον αρχαίο λιθόστρωτο δρόμο πάνω στον οποίο μεταφέρονταν δια ξηράς τα πλοία από τον Κορινθιακό στο Σαρωνικό Κόλπο (και αντίστροφα).   Πρόσφατα όμως, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να διενεργήσουν μία νέα χρονολόγηση, χάρη σε νέα ευρήματα από την περιοχή: Πέντε κομμάτια καφέ άνθρακα και μια ένδειξη αρχαίας ρύπανσης από μόλυβδο ήταν αρκετά για να δείξουν πως το λιμάνι αυτό, με την κομβική σημασία για τον αρχαίο κόσμο, έχει ιστορία που ξεκινά τουλάχιστον 500 χρόνια νωρίτερα, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα ενεργά λιμάνια στην Ευρώπη.
        Η αρχαία ρύπανση από μόλυβδο «χρονολογεί» παλαιότερα το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου
      Χρησιμοποιώντας κοχλίες χειρός και μηχανικά τρυπάνια, ο Γάλλος γεωαρχαιολόγος Antoine Chabrol του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στη Γαλλία και οι συνάδελφοί του, συνέλεξαν προσεκτικά κυλίνδρους ιζήματος από το εσωτερικό λιμάνι, που χρησιμοποιούσαν ως αγκυροβόλιο για τα σκάφη. Αναλύοντας τους πυρήνες της λάσπης από εκεί, βρήκαν μια κορύφωση στα επίπεδα μολύβδου, σε βάθος μικρότερο από τρία μέτρα. Η μετατόπιση του εδάφους στο σημείο αυτό είναι τόσο απότομη που θα μπορούσε να έχει προκληθεί μόνο από ανθρώπινη δραστηριότητα στις όχθες του ποταμού, υποστηρίζει ο Γάλλος γεωαρχαιολόγος.
      Η ρύπανση από μόλυβδο προέρχεται από την τήξη, την εξόρυξη και τη μεταλλουργία και οι επιστήμονες χρονολόγησαν αυτού του είδους τη ρύπανση στο λιμάνι περί το 1381 π.Χ. – δηλαδή, πριν από περίπου 3.400 χρόνια, κατά την Εποχή του Χαλκού.
      Επιπλέον στοιχεία στη χρονολόγηση αυτή προσθέτουν τα πέντε κομμάτια καφέ άνθρακα, καθένα από τα οποία δεν είναι μεγαλύτερο από ένα σπιρτόκουτο. Πρόκειται για θραύσματα λιγνίτη, συλλέχθηκαν από το ίζημα του λιμανιού και χρονολογούνται από το 1122 π.Χ. Η πλησιέστερη γνωστή πηγή λιγνίτη απέχει περισσότερα από 50 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι Κορίνθιοι εισήγαγαν αυτού του τύπου ορυκτά καύσιμα για να τροφοδοτήσουν τους φούρνους τους στο λιμάνι μέχρι τον 12ο αιώνα π.Χ.
      Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, τα πλοία κατά την Εποχή του Χαλκού συνήθιζαν να μεταφέρουν αγγεία με ελαιόλαδο, φρούτα και κρασί, κυρίως προς την Κρήτη και την Κύπρο, αλλά και άλλα λιμάνια της αρχαίας Μεσογείου. Μέχρι στιγμής, πάντως, ενώ οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πειστικά στοιχεία δραστηριότητας από την Εποχή του Χαλκού στο λιμάνι της Κορίνθου, δεν εντοπίσει τμήματα του λιμανιού της εποχής αυτής. Τα φυσικά στοιχεία που βρέθηκαν στην τοποθεσία μέχρι τώρα συμπεριλαμβανομένων πέτρινων προβλητών, ξύλινων στύλων και πιθανού φάρου χρονολογούνται στον 1ο αιώνα π. Χ. ή αργότερα, κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι επίσης πως το λιμάνι της Κορίνθου λειτουργούσε αδιαλείπτως επί σχεδόν 2.600 χρόνια και εκτιμούν ότι από τον 13ο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ., μυκηναϊκά, φοινικικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά πλοία περνούσαν από το λιμάνι αυτό.
      Το περιοδικό Hakai που φιλοξενεί την είδηση, επισημαίνει πως οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στο στοιχεία για ανθρώπους που ταξίδευαν στην Κόρινθο πριν από περισσότερα από 8.000 χρόνια, αλλά και αγγεία από έναν πολιτισμό της ύστερης εποχής του λίθου που ζούσε στα βορειοδυτικά, κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας. Ο Bjørn Lovén, συν-διευθυντής του Lechaion Harbor Project και συν-συγγραφέας της νέας εργασίας, λέει ότι αυτό υποδηλώνει ότι το δίκτυο θαλάσσιου εμπορίου της Κορίνθου μπορεί να επεκταθεί ακόμη πιο βαθιά στην ιστορία.
    8. webTV

      Engineer

      Στην επόμενη φάση περνά το project οικιστικής ανάπτυξης "Athens Sansaviera" στο Π. Φάληρο μετά την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
      Το κτιριακό συγκρότημα που θα φέρει την υπογραφή του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή Philippe Starck θα αναπτυχθεί επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47-49 και θα αποτελείται από 67 πολυτελή εξυπηρετούμενα διαμερίσματα ελάχιστης επιφάνειας 120 .τμ το καθένα. 
      Η πολυτελής αυτή ανάπτυξη θα έχει μεταξύ άλλων ανέσεις όπως εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, γυμναστήριο, spa, εστιατόριο, κινηματογράφο και χώρους στέγασης των υπηρεσιών διαχείρισης (φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης).
      Από την στιγμή που ο όμιλος QG Investments πήρε το οικόπεδο ξεκίνησε τις εργασίες για το φιλόδοξο project έχοντας σήμερα και τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες. 
      Οι εργασίες εκσκαφής και διαμόρφωσης του χώρου αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου 6 μήνες και το project προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 3,5 χρόνια.
    9. webTV

      Engineer

      Η ηλεκτρονική υπηρεσία απογραφής ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων παρέχει τη δυνατότητα στον κύριο του έργου ή εργολάβο με αντιπαροχή (φυσικά και νομικά πρόσωπα) να πραγματοποιήσει αυτοματοποιημένα την απογραφή του οικοδομοτεχνικού έργου, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του σε Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ.
      Η ηλεκτρονική διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
      Καταχώρηση/άντληση στοιχείων των υπευθύνων, Καταχώρηση στοιχείων εκτέλεσης και τεχνικών στοιχείων του έργου (πίνακες Ι ή/και ΙΙ  ή/και ΙΙΙ), Υποβολή απαιτούμενων δικαιολογητικών (επισύναψη σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου), Ηλεκτρονική αποδοχή της απογραφής από όλους τους συνιδιοκτήτες του έργου, Απόδοση Αριθμού Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου (Α.Μ.Ο.Ε.) και ταυτοτήτων πληρωμής τρεχουσών εισφορών για τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και το Τ.Ε.Κ.Α., Έκδοση (με δυνατότητα αποθήκευσης/εκτύπωσης) των κάτωθι εντύπων: «Έντυπο Απόδοσης Αριθμού Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου/Α.Μ.Ο.Ε.» «Σημείωμα για Ημέρες Εργασίας Έργου» «Προσωρινό Γραμμάτιο Είσπραξης» με RF πληρωμής της προκαταβολής «Σημείωμα Κατάθεσης Εισφορών για Έκδοση Οικοδομικής Άδειας». Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο οδηγιών με την διαδικασία βήμα-βήμα:
       
      Εγκύκλιος 33/2023: Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απογραφής Ιδιωτικών Οικοδομοτεχνικών Έργων   Οδηγίες χρήσης   Είσοδος στην υπηρεσία από εδώ: https://apps.e-efka.gov.gr/ePrivateConstructions
    10. webTV

      Engineer

      Σε φάση υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή του οικιστικού συγκροτήματος Park Rise στο Ελληνικό, της νέας γειτονιάς Little Athens. Την πρώτη φάση του έργου ανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ΕΡΕΤΒΟ και αφορά στην πραγματοποίηση εκσκαφών, αντιστηρίξεων και έργα του φέροντος οργανισμού. To συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό περί τα 20 εκατ. ευρώ και διάρκεια 16 μήνες.
      Το Park Rise είναι σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, Bjarke Ingels, θα περιλαμβάνει 88 πολυτελείς κατοικίες που κυμαίνονται από ένα έως πέντε υπνοδωμάτια. Η μοναδική κοίλη πρόσοψη του κτιρίου επιτυγχάνεται μεταβάλλοντας το ύψος των πέντε πυρήνων του. Η τελική μορφή του κτιρίου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνει προτεραιότητα στη θέα προς τη θάλασσα από τη μία πλευρά και στην ορεινή πλευρά της Αττικής από την άλλη.
      Το κτίριο κατά την ολοκλήρωσή του θα είναι 12 ορόφων με δύο επίπεδα υπογείου, στα οποία θα φιλοξενούνται χώροι στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι. Το εμβαδόν του οικοπέδου ανέρχεται στα 9.000 τ.μ. ενώ το ύψος του κτιρίου θα αγγίξει τα 50 μέτρα και θα αποτελεί σημαντικό τοπόσημο στην περιοχή. Επίσης προβλέπεται εντός του ακινήτου η κατασκευή 176 θέσεων στάθμευσης, ενώ η παράδοση του project στο σύνολό του είναι προγραμματισμένη για το τρίτο τρίμηνο του 2026.
      Με βάση τον σχεδιασμό, στα δώματα των ορόφων θα δημιουργηθούν 8 πισίνες καθώς και κλειστή πισίνα στο υπόγειο.
      Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η δημιουργία υδάτινων στοιχείων σε ημιυπαίθριους χώρους του ισογείου και πέργκολες με φωτοβολταϊκά πανέλ. Το κτίριο θα χτιστεί με βάση τη αρχές της βιωσιμότητας, με την χρησιμοποίηση υλικών που θα διασφαλίζουν χαμηλές εκπομπές ρύπων προς το περιβάλλον, ενώ θα πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα Gold.
      Έσοδα 1 δισ ευρώ από τις πωλήσεις κατοικιών
      Έσοδα 1 δισ. ευρώ αναμένει η διοίκηση της Lamda Development από τις πωλήσεις των κατοικιών έως το 2026.
      Όπως ανακοίνωσε προσφάτως η διοίκηση της Lamda Development αναμένεται άμεσα να λανσαριστούν περίπου 180 διαμερίσματα, ως τμήμα των 460 διαμερισμάτων που αναμένεται να δημιουργηθούν σε 10 οικόπεδα της έκτασης προς την πλευρά του Αλίμου.Το project εντάσσεται στο σχεδιασμό της δημιουργίας επιπλέον 1.200 διαμερισμάτων μέσα στην πρώτη πενταετία.
      Η νέα γειτονιά θα ονομάζεται Little Athens και η ανάπτυξη περιλαμβάνει το Park Rise με κτίρια 50 μέτρων, 12 και 8 ορόφων σχεδιασμένα από τον Δανό Bjarke Ingels, τα οποία περιλαμβάνουν 88 διαμερίσματα επιφάνειας 70 έως 350 τ.μ., ανάπτυξη με 7 κτίρια καταστημάτων και 156 διαμερισμάτων επιφάνειας 60 έως 300 τ.μ., που φέρει την υπογραφή της 314 Architects του Παύλου Χατζηαγγελίδη, συγκρότημα 9 κτιρίων με 79 διαμερίσματα με χαρακτηριστικό τους τα στρογγυλά μπαλκόνια, επιφάνειας 60 έως 200 τ.μ., σχεδιασμένα επίσης από το γραφείο 314 Architects, συγκρότημα 56 διαμερισμάτων σε σχέδια της Deda & Architects και τέλος συγκρότημα 80 διαμερισμάτων με την υπογραφή Tsolakis Architects.
      Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί προς πώληση σχεδόν 30 κατοικίες, οι τιμές των οποίων ξεκίνησαν από 6.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με το φθηνότερο να πωλείται στα 350.000 ευρώ.


    11. webTV

      Engineer

      Έχοντας χρησιμοποιηθεί για αιώνες και χιλιετίες ως το αποτελεσματικότερο εργαλείο διαχείρισης της γης του νησιωτικού Αιγαίου, οι αναβαθμίδες όχι μόνον έκαναν δυνατή και διαχρονικά βιώσιμη την παραγωγική διαδικασία, πρωταρχικό στόχο, άλλωστε, για τον οποίον είχαν δημιουργηθεί, αλλά και παράλληλα λειτούργησαν προσδίδοντας στα φυσικά οικοσυστήματα ικανότητα προσαρμογής στις όποιες κλιματικές και άλλες περιβαλλοντικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, αποτέλεσαν τη βάση για τη διατήρηση ενός συνεκτικού κοινωνικού ιστού και, συναφώς, για την ανάπτυξη του ανυπέρβλητου πολιτισμού του Αιγαίου.
      Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου LIFETERRACESCAPE - Μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε Πράσινες Υποδομές μέσω Συμμετοχικής Επιστασίας Γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε θέσει ως σκοπό τη λειτουργική αποκατάσταση μεγάλης έκτασης αναβαθμίδων της Νήσου Άνδρου, μέσω επανακαλλιέργειάς τους με την επικουρία του πρώτου Οργανισμού Συμμετοχικής Επιστασία Γης στη χώρα μας, δημιουργήθηκε η «Ξερολιθιά», ένα 30λεπτο ντοκιμαντέρ που φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τις ποικίλες αξίες του αναβαθμιδωμένου τοπίου μια υποδομή που σήμερα καταρρέει.
      Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί τη διαχρονική σχέση των νησιωτών με το τοπίο του Αιγαίου, εστιάζοντας στη γένεση και καλλιέργεια των αναβαθμίδων, απόλυτα συνυφασμένων με τη νησιώτικη ζωή. Παρουσιάζεται το παρελθόν, παρόν και μέλλον της καλλιέργειας σε αναβαθμίδες, η πολιτιστική και οικολογική τους αξία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική σημασία τους, μέσα από τη διαχρονική λειτουργία τους ως Πράσινες Υποδομές που αποτελούν εργαλείο ανυπέρβλητο για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που απειλούν σήμερα το Αιγαίο.
      Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται βιώματα της καθημερινής αγροτικής ζωής των κατοίκων της Άνδρου, προβάλλονται οι παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές που εφαρμόσθηκαν διαχρονικά και αναδεικνύεται η τέχνη της ξερολιθιάς, η οποία το 2018 εντάχθηκε από την UNESCO στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
      Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 στην Άνδρο, κατά τα εγκαίνια της έκθεση Αναβαθμίδες του Aιγαίου: Εικόνες από το Παρελθόν έως το Μέλλον που πραγματοποιείται στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Χώρας (10.09.2022 - 31.01.2023). Τον Οκτώβριο, το ντοκιμαντέρ έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Odysseus Awards) στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου 2022, όπου διακρίθηκε μεταξύ πολλών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. Η σκηνοθεσία είναι του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, επιστημονικώς υπεύθυνη η Θεοδώρα Πετανίδου, και η παραγωγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
      Ψήγματα του ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμα στην ιστο - σελίδα του έργου:
      - http://www.lifeterracescape.aegean.gr/mia-progeysitou-ntokimanter-xerolithia--smileyontas-topia-stisaimasies-tou-aigaiou-n-76
      - http://www.lifeterracescape.aegean.gr/to-2odemo-tou-eperxomenou-ntokimanter-xerolithia-smileyontas-topia-stis-aimasies-tou-aigaiou-n-95
      - http://www.lifeterracescape.aegean.gr/mia-deyterimatia-sto-eperxomeno-ntokimanter-xerolithia-smileyontas-topia-stis-aimasies-tou-n-81
      Συντελεστές:
      Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
      Επιστημονικώς υπεύθυνη: Θεοδώρα Πετανίδου
      Παραγωγή: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
      Πηγή video: LIFE TERRACESCAPE
      Πηγή: https://helecos.gr/el/publications/newsletter/Newsletter_HELECOS_January_2022.pdf
      Φώτο: https://www.lifeterracescape.aegean.gr/optikoakoustiko-yliko-w-31824
      Άρθρο της Θεοδώρας Πετανίδου,
      Καθηγήτριας, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δημοσιεύτηκε στο ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας ''HELECOS'' (τ. 15, 1/2023)
    12. webTV

      GTnews

      Οι «Κήποι Αλιάρτου», συνολικής έκτασης 144 στρεμμάτων περίπου, είναι μοναδικό στη χώρα μας δείγμα Αγγλικής αρχιτεκτονικής κήπων, με ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον που εμπλουτίζεται από την ροή του ποταμού Λόφη, μαζί με σωζόμενο σε άριστη κατάσταση σύμπλεγμα αγροτό-βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κατοικιών  και διοικητικών κτιρίων του 19ου  αιώνα της Αγγλικής εταιρείας «Lake Copais Co Ltd» η οποία το 1890 αποξήρανε με επιτυχία τη Λίμνη Κωπαΐδα και εκμεταλλεύτηκε την πεδιάδα μέχρι το 1953 όταν το Ελληνικό Δημόσιο την εξαγόρασε μαζί με το κτήμα.
       
    13. webTV

      Engineer

      Το 2023 στην αρχιτεκτονική είχε στοιχεία υπερβολής, με την Ινδία να εγκαινιάζει το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στον κόσμο και το Merdeka 118 της Μαλαισίας να γίνεται ο δεύτερος ψηλότερος ουρανοξύστης που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Ήταν όμως και μια χρονιά που γιόρτασε τη λεπτότητα, με ένα στοχαστικά σχεδιασμένο κινεζικό οικοτροφείο να ανακηρύσσεται Παγκόσμιο Κτίριο της Χρονιάς και τον Βρετανό αρχιτέκτονα David Chipperfield (που έχει αναλάβει και τη μεταμόρφωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας) να τιμάται με το βραβείο Pritzker – το αντίστοιχο βραβείο Νόμπελ του κλάδου - για μια καριέρα αφιερωμένη σε διακριτικά σχεδιασμένα πολιτιστικά ιδρύματα.
      Το 2024 θα φέρει πιθανότατα ένα παρόμοιο μείγμα τόλμης και ομορφιάς. Ας δούμε στη συνέχεια 10 συναρπαστικά αρχιτεκτονικά πρότζεκτ που θα ολοκληρωθούν φέτος:
      Εθνοσυνέλευση του Μπενίν – Πόρτο Νόβο, Μπενίν
      Η νέα Εθνοσυνέλευση του Μπενίν, από το γραφείο Kéré ArchitectureKéré Architecture Το 2022 ο Francis Kéré από την Μπουρκίνα Φάσο έγινε ο πρώτος Αφρικανός αρχιτέκτονας που κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο Pritzker. Και το σχέδιό του για τη νέα Εθνοσυνέλευση 35.000 τ.μ. στο γειτονικό Μπενίν ακολουθεί τις ίδιες αρχές που υπερασπίζεται από τότε που ανέλαβε την πρώτη του παραγγελία, ένα δημοτικό σχολείο στο χωριό του, το 2001: φυσικός αερισμός, άφθονη σκίαση και χρήση τοπικών υλικών. Σύμφωνα με την εταιρεία του Kéré, που εδρεύει στο Βερολίνο, η εμφάνιση του κτιρίου είναι εμπνευσμένη από το δέντρο palaver, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί σημείο συνάντησης στα αφρικανικά χωριά (κάτι σαν τον μεγάλο πλάτανο της πλατείας του χωριού στην Ελλάδα). Μια ισόγεια αίθουσα συνεδριάσεων θα φιλοξενήσει το νομοθετικό σώμα του Μπενίν με 109 θέσεις, ενώ ένα δημόσιο πάρκο γύρω του προσφέρει «μια αίσθηση ανοικτότητας και διαφάνειας», όπως αναφέρεται στην περιγραφή του έργου.
      Κατακόρυφο Δάσος της Ναντσίνγκ – Ναντσίνγκ, Κίνα
      Το Κατακόρυφο Δάσος της Ναντσίνγκ, από το γραφείο Stefano Boeri ArchitettiStefano Boeri Architetti Το καλυμμένο με δέντρα Bosco Verticale (Κατακόρυφο Δάσος) στο Μιλάνο έχει γίνει σύμβολο του πράσινου σχεδιασμού από τότε που άνοιξε πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Αλλά για τον αρχιτέκτονα Stefano Boeri, το εντυπωσιακό οικιστικό έργο ήταν μόνο η αρχή μίας σειράς παρόμοιων πρότζεκτ στην Ευρώπη και όχι μόνο. Το τελευταίο από αυτά, στην πρώην πρωτεύουσα της Κίνας Ναντσίνγκ, θα περιλαμβάνει περίπου 800 δέντρα και πάνω από 2.500 θάμνους και αναρριχώμενα φυτά που θα εγκατασταθούν σε προσεκτικά διαμορφωμένα μπαλκόνια. Αποτελούμενο από δύο πύργους – ο μεγαλύτερος από τους οποίους έχει ύψος 200 μέτρα – το νέο Κατακόρυφο Δάσος θα περιλαμβάνει γραφεία, ένα μουσείο και ένα ξενοδοχείο με πισίνα στον τελευταίο όροφο. Η εταιρεία του Boeri δήλωσε ότι τα 27 ενδημικά είδη που ξεπηδούν από τις προσόψεις των κτιρίων θα προωθήσουν τη βιοποικιλότητα και θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 18 τόνους ετησίως.
      Kunstsilo – Κρίστιανσαντ, Νορβηγία
      Το Kunstsilo σχεδιάστηκε από τα γραφεία Mestres Wåge Arquitectes και MX_SIKunstsilo Ένα πανύψηλο προπολεμικό σιλό για την αποθήκευση σιτηρών στη νότια νορβηγική πόλη Κρίστιανσαντ έμεινε άδειο όταν ο τοπικός μύλος έκλεισε, μετά από 370 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το 2008. Ωστόσο, οι τοπικοί αξιωματούχοι διέταξαν να διατηρηθεί η παροπλισμένη δομή πολιτιστικής κληρονομιάς και κήρυξαν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό του ως γκαλερί, που προσέλκυσε προτάσεις από περισσότερα από 100 αρχιτεκτονικά γραφεία.
      Η νικήτρια πρόταση, των Mestres Wåge Arquitectes και MX_SI, αφήνει ανέπαφο μεγάλο μέρος του εξωτερικού του σιλό. Στο εσωτερικό, ωστόσο, διαμορφώθηκαν 3.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου που θα φιλοξενήσουν την συλλογή Tangen των 5.500 έργων, τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή σκανδιναβικής τέχνης στον κόσμο.
      Keppel South Central – Σιγκαπούρη
      Η πισίνα στο Keppel South Central, που σχεδίασε το γραφείο NBBJNBBJ Η ευάερη εξωτερική πισίνα και οι άφθονοι χώροι πρασίνου θα κάνουν πιο ευχάριστα τα διαλείμματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα στεγάζει ο πύργος Keppel South Central της Σιγκαπούρης. Ενώ η πρόσοψη του κτιρίου καμπυλώνεται κοντά στη βάση του για να γίνει στέγαστρο μιας υπαίθριας πλατείας με καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια.
      Ενώ τα φωτοβολταϊκά στην οροφή και τα συστήματα συλλογής βρόχινου νερού συμβάλλουν στο χαρακτηρισμό του πύργου από το αρχιτεκτονικό γραφείο NBBJ ως ένα από τα «πιο βιώσιμα κτίρια γραφείων της Σιγκαπούρης μέχρι σήμερα».
      EVE Park – Λόντον, Καναδάς
      Το EVE Park σχεδιάστηκε από το γραφείο Gensler για την κατασκευάστρια εταιρεία s2e TechnologiesGensler/Studio Dror Το Electric Vehicle Enclave Park (ή EVE Park) του Καναδά στο Λόντον του Οντάριο είναι ένα οικιστικό έργο που απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις των ηλεκτρικών οχημάτων και τροφοδοτείται από τον ήλιο. Προσφέρει φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και ένα πρόγραμμα κοινής χρήσης αυτοκινήτων για τους κατοίκους. Κάθε ένα από τα κτίρια με διαμερίσματα περιέχει έναν αυτοματοποιημένο «έξυπνο» πύργο στάθμευσης που αποθηκεύει τα οχήματα κάθετα, απελευθερώνοντας χώρο για κήπους.
      Οι τέσσερις κυκλικές οικιστικές κατασκευές, που σχεδιάστηκαν για την κατασκευάστρια εταιρεία s2e Technologies από το αμερικανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Gensler, μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 84 νοικοκυριά. Είναι τοποθετημένες και προσανατολισμένες έτσι ώστε να μεγιστοποιούν την έκθεση στον ήλιο για τα φωτοβολταϊκά που τροφοδοτούν το «μικροδίκτυο» της κοινότητας.
      EPIQ – Κίτο, Εκουαδόρ
      Το EPIQ σχεδίασε ο Δανός Bjarke IngelsUribe Schwarzkopf/Bjarke Ingels Το Κίτο «ψηλώνει» από χρόνο σε χρόνο με πολυώροφα κτίρια που σχεδιάστηκαν από γνωστούς αρχιτέκτονες όπως ο Moshe Safdie, ο Jean Nouvel και ο Ma Yansong. Ο Bjarke Ingels, ιδρυτής της δανέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου BIG, αφού το 2022 ολοκλήρωσε το ψηλότερο κτίριο της πόλης, το IQON των 133 μέτρων, φέτος επιστρέφει με το EPIQ, στο νότιο άκρο του Parque La Carolina στο κέντρο της πόλης. Το 24ώροφο κτίριο μικτής χρήσης χωρίζεται σε οκτώ ξεχωριστούς όγκους – ή «κτίρια μέσα στο κτίριο» – που συνδέονται με καταπράσινες βεράντες.
      Η αποκατάσταση του Grand Palais – Παρίσι, Γαλλία
      Μετά από 124 χρόνια, το Grand Palais ξαναγίνεται «καινούργιο» από τους Chatillon ArchitectesChatillon Architectes Το Grand Palais στην καρδιά του Παρισιού από το 1900 που ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα, έχει λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος, χώρος εκδηλώσεων, ακόμη και ως στρατιωτικό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά ενώ έχουν γίνει εργασίες στη γυάλινη οροφή και τα θεμέλιά του σε αυτό το διάστημα, το κτίριο δεν είχε ποτέ υποστεί σημαντικές ανακαινίσεις. Για το λόγο αυτό έκλεισε για το κοινό το 2021 προκειμένου να ξεκινήσει μια ανακαίνιση ύψους 212 εκατομμυρίων ευρώ από το γραφείο Chatillon Architects.
      Οι εγκαταστάσεις εκσυγχρονίζονται, η πρόσβαση και οι περιβαλλοντικές επιδόσεις βελτιώνονται, ανοίγει ένα επιπλέον υπόγειο επίπεδο, ενώ αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο οι επισκέπτες κινούνται στην ηλιόλουστη αίθουσα εκθέσεων του συγκροτήματος. Τα πρώτα ανακαινισμένα τμήματα θα να είναι έτοιμα εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.
      One Za'abeel – Ντουμπάι, ΗΑΕ
      Οι δύο πύργοι του One Za'abeel, με τη γέφυρα που είναι γνωστή ως The Link (ο σύνδεσμος), σχεδιασμένοι από το γραφείο Nikken SekkeiKerzner International Μετά από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέτυχαν άλλο ένα έξοχο επίτευγμα δομικής μηχανικής: μια γέφυρα μήκους 226 μέτρων και βάρους 9.500 τόνων η οποία ανυψώθηκε 100 μέτρα πάνω από έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο του Ντουμπάι και συνδέει τους δύο ουρανοξύστες του συγκροτήματος One Za'abeel, που θα ανοίξει τον Φεβρουάριο.
      Οι δύο πύργοι – ως «πατέρας και γιος» περιγράφονται από το ιαπωνικό γραφείο Nikken Sekkei που τους σχεδίασε – περιλαμβάνουν κατοικίες, χώρους γραφείων και ένα ξενοδοχείο, ενώ η «γέφυρά» τους θα φιλοξενήσει πολυτελή εστιατόρια, πισίνα και παρατηρητήρια με θέα στην πόλη και τον Περσικό κόλπο.
      Ξενοδοχείο Populus –Ντένβερ, ΗΠΑ
      Το 13όροφο ξενοδοχείο Populus που σχεδίασαν οι Studio Gang ArchitechtsStudio Gang Το 13όροφο ξενοδοχείο των 265 δωματίων που πρόκειται να ανοίξει στο Ντένβερ του Κολοράντο αυτό το καλοκαίρι, είναι ένα ενδιαφέρον δείγμα βιοφιλικού σχεδιασμού, εμπνευσμένο από τον κορμό της ενδημικής λεύκας (Populus είναι η επιστημονική ονομασία του δέντρου). Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο με θετικό ισοζύγιο άνθρακα στις ΗΠΑ, ενώ θα είναι και το πρώτο κτίριο που κατασκευάζεται στο κέντρο του Ντένβερ χωρίς να διαθέτει πάρκινγκ.
      Το νέο θέατρο του QPAC – Μπρισμπέιν, Αυστραλία
      Το νέο θέατρο στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Κουίνσλαντ σχεδιάστηκε από τους Νορβηγούς αρχιτέκτονες Snøhetta και τους Αυστραλούς Blight RaynerVisualiii Με την τεράστια, κυματιστή γυάλινη πρόσοψή του και τους ανοιχτούς χώρους του φουαγιέ, το πολυαναμενόμενο νέο κτίριο στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Κουίνσλαντ (QPAC) στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, προσφέρει μια διαφάνεια που σπάνια συνδέεται με τα θέατρα. Πιο μέσα, ωστόσο, ένα κέλυφος από σκυρόδεμα περιέχει τη βασική ατραξιόν, ένα αμφιθέατρο 1.500 θέσεων με ξύλινη επένδυση, σχεδιασμένο για να φιλοξενεί μπαλέτο, όπερα, θέατρο και μιούζικαλ.
      Το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta και το τοπικό γραφείο Blight Rayner – που μαζί νίκησαν περισσότερους από 20 συμμετέχοντες σε διεθνή διαγωνισμό – εμπνεύστηκαν τον σχεδιασμό από τη ροή του ποταμού Μπρισμπέιν. Το έργο κόστισε 175 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (106,5 εκατ. ευρώ).
      Με πληροφορίες από: The new architecture set to shape the world in 2024 by Oscar Holland, CNN
    14. webTV

      Engineer

      Αυτές είναι οι δέκα (10) από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες του κόσμου:
      Γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα, Πορτογαλία

      ©Tiago Alberto/EyeEm/Getty Images
      Με μήκος μεγαλύτερο από 16 χιλιόμετρα πάνω από τον ποταμό Τάγο, είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ευρώπη και συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Πορτογαλίας. Η γέφυρα, η οποία άνοιξε για το κοινό το 1998, κατασκευάστηκε από περίπου 3.300 άτομα, που εργάζονταν ταυτόχρονα, και για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν 18 μήνες. Πήρε το όνομά της από τον Πορτογάλο εξερευνητή Βάσκο ντα Γκάμα.
      Γέφυρα Μπακουναγιάγουα, Κούβα

      ©Miguel G. Saavedra/Shutterstock
      Με ύψος 110 και άνοιγμα 314 μέτρα, πρόκειται για την ψηλότερη και μακρύτερη γέφυρα στο νησί της Κούβας. Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Λουίς Σάενς Ντουπλάς και έχει αναγνωριστεί ως θαύμα μηχανικής της Κούβας.
      Γέφυρα Μπέαρ Μάουντεν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

      Η γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Χάντσον ήταν η μεγαλύτερη σε μήκος κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο όταν ολοκληρώθηκε το 1924. Το άνοιγμα στο κέντρο της είναι 497 μέτρα. Η γέφυρα αποτελεί τμήμα των αυτοκινητοδρόμων U.S. 6 και U.S. 202 μεταξύ των κομητειών Όραντζ και Γουέσττσεστερ.
      Γέφυρα Χοεντσόλερν, Γερμανία

      Χτισμένη πάνω από τον Ρήνο, αυτή η γέφυρα είναι ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης της Κολονίας. Με τα χρόνια, έγινε τόπος συγκέντρωσης των ερωτευμένων. Κάτοικοι και τουρίστες σφραγίζουν την αγάπη τους τοποθετώντας λουκέτα στη γέφυρα.
      Κρεμαστή Γέφυρα του Λανγκάουι, Μαλαισία

      ©35007/E+/Getty Images
      Στην κορυφή του Γκουνούνγκ Ματ Τσινκάνγκ στο αρχιπέλαγος Λανγκάουι, αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα είναι μια κυρτή κρεμαστή πεζογέφυρα 125 μέτρων. Βρίσκεται στα 660 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και η θέα που προσφέρει στο νησί είναι συγκλονιστική. Το κυρτό σχήμα της γέφυρας επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει την καλύτερη εμπειρία θέασης καθώς τη διασχίζει.
      Κάου Βανγκ (Χρυσή Γέφυρα), Λόφοι Μπα Να, Βιετνάμ

      Το τουριστικό αξιοθέατο βρίσκεται μέσα στους δασώδεις λόφους του κεντρικού Βιετνάμ. Δύο χέρια από τσιμέντο που αναδύονται από τα δέντρα μοιάζουν να συγκρατούν τη γέφυρα μήκους 150 μέτρων. Σχεδιασμένη από τον Βου Βιέτ Ανχ, η γέφυρα διασχίζει το δάσος στην ορεινή περιοχή που αναπτύχθηκε αρχικά ως σταθμός σε αυτόν τον λόφο από Γάλλους αποίκους το 1919.
      Ζαντζιάιε, Γυάλινη Γέφυρα, Κίνα

      ©VCG/Getty Images
      Η υπερυψωμένη γέφυρα μήκους 430 μέτρων και ύψους 300 μέτρων είναι κατασκευασμένη πάνω από ένα φαράγγι και συνδέει δύο ορεινούς βράχους στην επαρχία Χουνάν. Από το 2016 που τέθηκε σε λειτουργία είναι η μεγαλύτερη και ψηλότερη γέφυρα με γυάλινο δάπεδο στον κόσμο.
      Πον ντι Γκαρ, Γαλλία

      ©Max Labeille/Getty Images
      Το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο πάνω στον ποταμό Γκαρντόν κατασκευάστηκε το 50 μ.Χ περίπου και αποτελεί σήμερα Τοποθεσία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Συνδέεται την Ουζές και τη Νιμς και εδώ και αιώνες συμβάλλει καθοριστικά στη μεταφορά νερού στην Πόλη Νιμς. Η υπέροχη γέφυρα με τα τρία επίπεδα αψίδων είναι ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία.
      Κρεμαστή γέφυρα Καπιλάνο, Καναδάς

      ©Richard Mawby/EyeEm/Getty Images
      Η γέφυρα μήκους 140 μέτρων πάνω από τον ποταμό Καπιλάνο κατασκευάστηκε πρώτη φορά το 1889 και ξαναχτίστηκε το 1956. Η γέφυρα, η οποία είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στο Βανκούβερ, προσφέρει εκπληκτική θέα στο γύρω δάσος και στον ποταμό που περνά από κάτω.
      Κρεμαστή Γέφυρα Σαρλς Κουόνεν, Ελβετία

      ©Gunter Fischer/Universal Images Group/Getty Images
      Η μακρύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο με μήκος 494 μέτρα συνδέει τις πόλεις Γκράχεν και Ζέρματ. Προσφέρει εντυπωσιακή θέα στο επιβλητικό όρος Μάττερχορν, το Βέισχορν και τις Βερνικές Άλπεις.
    15. webTV

      Engineer

      Υποστηριζόμενα από την φιλοδοξία των ηγετών να δημιουργήσουν μια νέα εικόνα για την περιοχή (και σε πολλές περιπτώσεις, χρηματοδοτούμενα από τα πλούσια κρατικά ταμεία), τα κτίρια στη Μέση Ανατολή πέτυχαν, τα τελευταία 15 χρόνια, να ανεβάσουν τον πήχη για την αρχιτεκτονική και τη κατασκευαστική καινοτομία παγκοσμίως.
      Μπουρτζ Χαλίφα, Ντουμπάι, ΗΑΕ, $1,5 δισ.

      Το Burj Khalifa του Ντουμπάι υψώνεται 828 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κορωνίδα της πολυτελούς ανάπτυξης του εμιράτου στο κέντρο της πόλης, άνοιξε το 2010 και έκτοτε κατέχει το ρεκόρ για το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Σχεδιασμένο από μια ομάδα με επικεφαλής τον Adrian Smith των Skidmore, Owings & Merrill, αντλεί το ασυνήθιστο, πολυεπίπεδο προφίλ του από το λουλούδι Hymenocallis Or Spider Lily - ένα τοπικό λουλούδι της ερήμου. Διαθέτει 160 ορόφους, όπου και οι πιο πολλοί προορίζονται για γραφεία και διαμερίσματα. Ως στόχος τέθηκε κάποια στιγμή να κατοικούν και θα εργάζονται 12.000 άνθρωποι. Επίσης, στους 30 από τους συνολικά 160 ορόφους στεγάζεται και ένα ξενοδοχείο σχεδιασμένο από τον Τζιόρτζιο Αρμάνι.
      Ο ουρανοξύστης, είναι ορατός από απόσταση 100 χιλιομέτρων υπό καλές καιρικές συνθήκες. Έχει συνολικά 24.348 παράθυρα και το σύστημα καθαρισμού του κόστισε 8 εκ. δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υψηλότερος όροφος έχει διαφορά θερμοκρασίας από τον πρώτο 6-7 βαθμούς Κελσίου.
      Kingdom Center Tower, Ριάντ, Σαουδική Αραβία, $ 1,2 δισ.

      Αναγνωρισμένος σε όλο τον κόσμο, χάρη στο μοναδικό στέμμα του, ο πύργος Kingdom Center του Ριάντ σχεδιάστηκε από την ομάδα του αρχιτεκτονικού στούντιο Ellerbe Becket με έδρα τις ΗΠΑ και τους σαουδάραβες αρχιτέκτονες Omrania. Το προφίλ του κτιρίου σε σχήμα αμυγδάλου ολοκληρώνει την ασημί ανακλαστική επιφάνεια που καλύπτει τους τοίχους του κτιρίου. Στο καπάκι πάνω από το ανεστραμμένο τόξο είναι μια γυάλινη ουρανογέφυρα -παρατηρητήριο.
      Ο ουρανοξύστης αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων φιλοξενεί πολυτελείς κατοικίες, ένα εμπορικό κέντρο και ένα ξενοδοχείο Four Seasons. 
      Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Κάιρο, Αίγυπτος, $1,03 δισ.

      Αποτέλεσμα ένος διαγωνισμού του 2003 στον οποίο συμμετείχαν τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο, σον οποίο επελέγη η πρόταση των ιρλανδών Heneghan Peng Architects. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2005, αλλά άνευ προηγουμένου πισωγυρίσματα – συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κρίσης του 2008, της Αραβικής Άνοιξης το 2011 και της πανδημίας COVID-19 – ώθησαν το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο πολλά χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα. 
      Λούβρο Άμπου Ντάμπι, Άμπου Ντάμπι, ΗΑΕ, $ 650 εκατ

      Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλε η ηγεσία στα ΗΑΕ για να καταφέρει το «άνοιγμα» του πρώτου παραρτήματος του εμβληματικού μουσείου εκτός Γαλλίας. Σχεδιασμένο από τον Jean Nouvel, το συγκρότημα των 26.000 τμ που καλύπτεται από μια πτυσσόμενη στέγη κόστισε περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή.
      Το Άμπου Ντάμπι πλήρωσε επιπλέον 520 εκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το όνομα «Λούβρο» για 30 χρόνια, καθώς και ένα τέλος 747 εκατομμυρίων δολαρίων για ανταλλαγή για έργων τέχνης, και ειδικές εκθέσεις.
      Εθνικό Μουσείο Κατάρ, Ντόχα, Κατάρ, $434 εκατ

      Εμπνευσμένο από ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα της Μέσης Ανατολής –το τριαντάφυλλο της ερήμου, όπου οι κρύσταλλοι παίρνουν τη μορφή λουλουδιών– αυτό το μουσείο 43.000 τμ που σχεδιάστηκε επίσης από τον Jean Nouvel φιλοξενεί 11 μόνιμες γκαλερί.
    16. webTV

      Engineer

      Ολυμπία Οδός γίνεται ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που εφαρμόζει ένα έξυπνο σύστημα οδικού φωτισμού που προσαρμόζει αυτόματα την ένταση στο επίπεδο κυκλοφορίας και την ποιότητα των συνθηκών οδήγησης.
      Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα νέο βήμα στον ευρύτερο σχεδιασμό του αυτοκινητόδρομου για αύξηση της περιβαλλοντικής απόδοσης και την επίτευξη του στόχου των «Μηδενικών Εκπομπών» έως το 2030.
      Προσαρμογή σε δεδομένα κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο υπό συνθήκες ασφαλούς οδήγησης Τεχνολογική πρωτοπορία στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας Ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της VINCI Highways να μηδενίσει το CO2 έως το 2030 Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση για να εξασφαλίσει τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ενώ επεξεργάζεται κάθε στιγμή δεδομένα από πολλές πηγές (κυκλοφορία, καιρικές συνθήκες, οδικά συμβάντα) προκειμένου να καθορίζει το βέλτιστο επίπεδο φωτισμού.
      Η συνεχής παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κάθε κόμβο επιτρέπει στο σύστημα να υπολογίζει τη συνολική κίνηση στον αυτοκινητόδρομο και να κάνει προβλέψεις για την επόμενη ώρα. Όταν η κίνηση μειώνεται και η πρόγνωση της κίνησης παραμένει χαμηλή, το σύστημα θα μειώνει σταδιακά τον φωτισμό.
      Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τις κάμερες του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε να αυξάνει άμεσα τον φωτισμό σε περίπτωση αλλαγής των συνθηκών οδήγησης.
      Μετά την επιτυχή επικύρωση από τον Ελεγκτή Ασφαλείας, το σύστημα τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος. Αναμένεται ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει εφαρμοστεί σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου.
      Το σύστημα Προσαρμοστικού Φωτισμού, σε συνδυασμό με την ενεργειακή απόδοση των φωτιστικών LED που έχει ήδη υλοποιήσει πλήρως η Ολυμπία Οδός, θα επιτρέψει τη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας του αυτοκινητόδρομου για νυχτερινό φωτισμό έως και 75%. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης της Ολυμπίας Οδού, το οποίο στοχεύει στην εκπλήρωση της δέσμευσης της VINCI Highways να επιτύχει λειτουργικές Μηδενικές Εκπομπές στο Ευρωπαϊκό της δίκτυο έως το 2030.
    17. webTV

      GTnews

      Στο συνέδριο με θέμα "Υδρογονάνθρακες, Ενεργειακή Μετάβαση, Υδρογόνο – Η Κρήτη Ως Ενεργειακός Κόμβος" συζητήθηκαν μεταξύ άλλων: 
      -Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος γεωστρατηγικής σημασίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό»
      – «Οικολογικά σωστή, κοινωνικά δίκαιη, και οικονομικά συμφέρουσα ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»
      – «Εγκατάσταση μικρών λύσεων ΑΠΕ σε κάθε ακίνητο, ακόμη και μέσα στις πόλεις»
      – «Ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των επενδύσεων σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής»
      – «Το υδρογόνο, «καύσιμο του μέλλοντος» – σημαντικό το έργο Grave H2 Κοιλάδας Υδρογόνου στην Κρήτη
      – Τι πρέπει να γίνει στις έρευνες υδρογονανθράκων – οικονομικές λύσεις αντισεισμικής προστασίας  και μέτρα αποτροπής μιας περιβαλλοντικής ζημιάς
      Δείτε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο:
       
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.