Jump to content
 • Novatron

 • Aνακαλύφθηκε σφραγισμένος διάδρομος μήκους 30 μέτρων στο εσωτερικό της πυραμίδας του Χέοπα

   Share


   

  Οι αιγυπτιακές αρχές αρχαιοτήτων παρουσίασαν την Πέμπτη 2 Μαρτίου έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα, σφραγισμένο θάλαμο στο εσωτερικό μιας από τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, λίγο έξω από το Κάιρο, που χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια.

  Ο διάδρομος – στη βόρεια πλευρά της Πυραμίδας του Χέοπα – ανακαλύφθηκε με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας σάρωσης. Έχει μήκος σχεδόν 9 μέτρα και πλάτος πάνω από 1,8 μ. ενώ είναι σκαρφαλωμένος πάνω από την κύρια είσοδο της πυραμίδας.

  Η δεύτερη ανακάλυψη θαλάμου

  Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ποια ήταν η λειτουργία του θαλάμου, ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος από το εξωτερικό. Το 2017, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός άλλου σφραγισμένου διαδρόμου, ενός θαλάμου μήκους 30 μέτρων επίσης στο εσωτερικό της Πυραμίδας του Χέοπα.

  Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Zahi Hawass και ο υπουργός Τουρισμού της χώρας Ahmed Eissa, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σε μια τελετή αποκαλυπτηρίων έξω από την πυραμίδα. Το πρόγραμμα Scan Pyramids, ένα διεθνές πρόγραμμα που χρησιμοποιεί σαρώσεις για να εξετάσει ανεξερεύνητα τμήματα της αρχαίας δομής, πιστώθηκε την ανακάλυψη.

  Επιστήμονες από το πρόγραμμα – το οποίο ξεκίνησε το 2015 – συμμετείχαν στα αποκαλυπτήρια.

  cfxsgdhndgjh-600x330.jpg

  Photo: YouTube

  Υπάρχουν κι άλλα

  Σύμφωνα με τον Christian Grosse, καθηγητή Μη Καταστροφικού Ελέγχου στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και ηγετικό μέλος του προγράμματος, για τον εντοπισμό του θαλάμου χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές σάρωσης, όπως μετρήσεις με υπερήχους και ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος. Ελπίζει ότι οι τεχνικές αυτές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ευρήματα εντός της πυραμίδας.

  «Υπάρχουν δύο μεγάλοι ασβεστόλιθοι στον τελικό θάλαμο, και τώρα το ερώτημα είναι τι υπάρχει πίσω από αυτές τις πέτρες και κάτω από τον θάλαμο» δήλωσε ο Grosse.

  Great_Pyramid_of_Giza_2427530661-600x450

  Photo: Η Πυραμίδα του Χέοπα / Wikimedia Commons

  Το μόνο από τα αρχαία επτά θαύματα του κόσμου που έχει διασωθεί

  Η πυραμίδα του Χέοπα -που πήρε το όνομά της από έναν φαραώ της Τέταρτης Δυναστείας που βασίλευσε από το 2509 έως το 2483 π.Χ.- είναι μία από τις τρεις πυραμίδες που αποτελούν το συγκρότημα των Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας. Οι αιγυπτιακές πυραμίδες είναι το μόνο από τα αρχαία επτά θαύματα του κόσμου που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

  Οι ειδικοί διχάζονται για το πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες, οπότε ακόμη και σχετικά ασήμαντες ανακαλύψεις προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αρχές συχνά διατυμπανίζουν δημοσίως τις ανακαλύψεις για να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, μια σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για αυτή τη χώρα της Μέσης Ανατολής με ταμειακά προβλήματα.

  Ο τουριστικός τομέας της Αιγύπτου υπέστη μακρά κάμψη μετά την πολιτική αναταραχή και τη βία που ακολούθησε την εξέγερση του 2011, η οποία ανέτρεψε τον επί μακρόν αυταρχικό πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, και περαιτέρω πλήγματα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού.

  *Με στοιχεία από npr.org


  Πηγή: https://www.in.gr/2023/03/03/life/moments/anakalyfthike-sfragismenos-diadromos-mikous-30-metron-sto-esoteriko-tis-pyramidas-tou-xeopa/

  Engineer
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.