Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Sheraton Moon Hotel: Ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στη λίμνη Nan Tai στην Κίνα


    Όταν το αρχιτεκτονικό γραφείο MAD Architects οραματίστηκε το Sheraton Moon Hotel, στην Κίνα, στην πραγματικότητα δημιούργησε δίπλα στη λίμνη Nan Tai στο Huzhou ένα νέο πολιτισμικό ορόσημο.

    Αυτοί οι αρχιτέκτονες του MAD Architects studio ξεκίνησαν να σχεδιάζουν ένα ξενοδοχείο που θα υψωνόταν στην όχθη της λίμνη Nan Tai, στο Huzhou της Κίνας, με βασικό όραμα της δημιουργία ενός κτηρίου που θα ενσωματώνεται απόλυτα με την τριγύρω ιστορική περιοχή. Από την αρχαιότητα, το Huzhou, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Σαγκάης, είναι γνωστό ως “το σπίτι του μεταξιού” και “η γη της αφθονίας” και είναι η μόνη αρχαία πόλη πολιτισμού στη γύρω περιοχή που φέρει το όνομα της λίμνης. Η δημιουργία ενός αρχιτεκτονήματος που θα ταίριαζε πλήρως με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα της περιοχής και το γεωγραφικό της περιβάλλον, ακούγεται σίγουρα σαν μια μεγάλη πρόκληση.

    Η MAD Architects ωστόσο φημίζεται για την ανάπτυξη της φουτουριστικής αρχιτεκτονικής που βασίζεται σε σύγχρονες ερμηνείες της Φύσης. Το Sheraton Moon Hotel αντικατοπτρίζει ιδανικά αυτή τη φιλοσοφία, συνδέοντας την αρχιτεκτονική με το περιβάλλον.

    Τα πιο “διαστημικά” δωμάτια ξενοδοχείου σε ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

     

    Τα πιο “διαστημικά” δωμάτια ξενοδοχείου σε ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

     

    Τα πιο “διαστημικά” δωμάτια ξενοδοχείου σε ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

    Το Hotel Luna, όπως είναι επίσης γνωστό, χρησιμοποιεί την τοποθεσία του, αξιοποιώντας πλήρως την προκυμαία της λίμνης για να υπογραμμίσει τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Το κυκλικό κτίριο που αντανακλάται στο νερό δημιουργεί μια σουρεαλιστική εικόνα, μια σύνδεση μεταξύ του πραγματικού και του τρομακτικού. Κάτω από το φως του ήλιου και την αντανάκλαση της λίμνης, το καμπύλο σχήμα του κτιρίου είναι κρυστάλλινα καθαρό. Όταν πέφτει η νύχτα, ολόκληρο το κτίριο λάμπει, φωτίζοντας τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του. Το απαλό φως τυλίγεται γύρω από το νερό και το ξενοδοχείο, και το αποτέλεσμα μοιάζει με το φωτεινό φεγγάρι που ανατέλλει πάνω από τη λίμνη, αλλά και το νούμερο 8, έναν τυχερό αριθμό στην κινεζική κουλτούρα. Αποτελεί ουσιαστικά ένα μείγμα κλασικού και μοντέρνου. 

    “Η εμπειρία του να βρίσκεσαι εκεί είναι εξαιρετική και αξέχαστη, καθώς είναι σαν να επιπλέεις στη λίμνη” λένε οι αρχιτέκτονες του MAD. “Το Moon Hotel δίνει έμφαση στην αρμονία ανθρώπου και φύσης και ενισχύει τις αισθητηριακές και πνευματικές εμπειρίες των επισκεπτών, αποτελώντας αναμφίβολα το νέο σύμβολο του Huzhou για την ανθρωπότητα και τη φύση“.

    Τα πιο “διαστημικά” δωμάτια ξενοδοχείου σε ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

    Δομή και υλικά

    Ο σχεδιασμός βασίζεται στην ιδέα της ενότητας και του απείρου. Το Sheraton Huzhou Hot Spring Resort διαθέτει ένα αντίστοιχο ζεύγος πύργων 27 ορόφων, οι οποίοι συνδέονται στα υψηλότερα επίπεδα για να σχηματίσουν ένα απαλά καμπυλωτό τόξο κατά μήκος του νερού. Δηλαδή ένα πλήρες οβάλ που συνδέεται στο κάτω μέρος με δύο υπόγεια επίπεδα, αντανακλάται στη λίμνη και μοιάζει με λάμψη πανσελήνου. Ο σχεδιαστής του, αρχιτέκτονας Ma Yansong δηλώνει ότι το σχήμα είναι εμπνευσμένο από παραδοσιακές γέφυρες που αναπαρίστανται σε αρχαίους κινεζικούς πίνακες. «Σε όλη την κινεζική ιστορία, οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν μια αρμονική σχέση με τη φύση και αυτό έχει γίνει σημαντικό μέρος του κινεζικού πολιτισμού και της παράδοσης. Το Huzhou είναι ένα διάσημο μέρος για τις παραδοσιακές ζωγραφιές με μελάνι, την υπέροχη θέα στο νερό και την τοξωτή γέφυρα που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής».

    Το σχήμα του Moon Hotel αποτελεί σαφώς μεγάλη πρόκληση για τον δομικό σχεδιασμό. Το έργο αναπτύχθηκε ως ένας πυρήνας από οπλισμένο σκυρόδεμα που σχηματίζει έναν σωλήνα, υψηλής χωρητικότητας, ελαφρού βάρους και εξαιρετικής αντοχής στους σεισμούς. Κατά την κατασκευή του εφαρμόστηκαν πολλαπλές τεχνικές με στόχο την λιγότερη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η πρόσοψη του ξενοδοχείου καλύπτεται με στρώματα λευκών δακτυλίων αλουμινίου με λεπτή υφή και γυαλί, προσδίδοντας το στοιχείο της ψευδαίσθησης. 

    Τα πιο “διαστημικά” δωμάτια ξενοδοχείου σε ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

     

    Τα πιο “διαστημικά” δωμάτια ξενοδοχείου σε ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

     

    Τα πιο “διαστημικά” δωμάτια ξενοδοχείου σε ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

     

    Τα πιο “διαστημικά” δωμάτια ξενοδοχείου σε ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

    Το ξενοδοχείο προσφέρει 321 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων 44 σουιτών και 39 βιλών, όλα με ιδιωτικό μπαλκόνι. Τα μπάνια είναι καλυμμένα με μάρμαρο, συμπεριλαμβανομένης μιας βυθισμένης μπανιέρας και ενός υπερμεγέθους ντους. Στο εσωτερικό των κτιρίων που δημιουργούν ένα ολόκληρο συγκρότημα, υπάρχει μια ξεχωριστή “spa town” που διαθέτει 8 βίλες, 40 θερμές πηγές και μια αποβάθρα για σκάφη αναψυχής. Το θέρετρο διαθέτει ένα κλαμπ για τους επισκέπτες, μια αίθουσα χορού και μια ποικιλία εστιατορίων και μπαρ.

    Το δακτυλιοειδές σχήμα του ξενοδοχείου επιτρέπει σε όλα τα δωμάτια να έχουν καλή θέα και φυσικό φως από όλες τις κατευθύνσεις. Ο δημόσιος χώρος σε ένα τόξο στην κορυφή με ανοιχτή θέα, λειτουργεί ως ένα μέρος που βρίσκεται στον αέρα. Παράλληλα υπάρχει και ένα τεχνητό νησί, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την διοργάνωση γάμων.

    Είτε πρόκειται για μια απλή επίσκεψη έξω ή μέσα στο ίδιο το ξενοδοχείο, ένα είναι σίγουρο, το Moon Hotel αποτελεί όχι απλώς μια αξέχαστη οπτική εμπειρία, αλλά και απόδειξη ότι η αρχιτεκτονική είναι από τις μεγαλύτερες τέχνες, έτοιμη να υποκύψει στην φύση και στην ανθρώπινη διάθεση.


    Πηγή: https://www.newmoney.gr/fine-living/ta-pio-diastimika-domatia-xenodochiou-se-ena-korifeo-architektoniko-kompsotechnima/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Πού το είδε το κομψοτέχνημα, ο αρθρογράφος ; Άλλο ένα φρικτό κτίριο - φανφάρα, σαν υπερμεγέθυνση κομοδίνου, έχουμε γεμίσει από δαύτα. Πραγματικά, Έλεος !

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.