Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 07/18/2019 in Posts

 1. 3 points
  Από τα εξάμηνα που αναφέρεις δεν προκύπτουν αναδρομικές διαφορές για τα Β'14, Α'16 και Β'16. Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις εφόσον προκύπτουν για τον ασφαλισμένο αναδρομικές διαφορές θα εκδοθούν τα σχετικά ειδοποιητήρια: για το Α'15 εντός του Β'19 και για το Β'15 εντός του Α'20. Αν κάνεις μια αναζήτηση θα βρεις και την σχετική απόφαση που αναφέρω στο link --την έχω ανεβάσει αρκετές φορές αλλά και με παραπομπές. Θα σου λυθούν και άλλες απορίες που πιθανά έχεις. Δες παρακάτω:
 2. 2 points
  Προφανώς και δεν έχεις αντιληφθεί τι εννοώ. Στις σχολές μαθαίνεις τα βασικά και μονό και "να μαθαίνεις". Από 'κει και πέρα θέλει προσωπικό διάβασμα. Στον επαγγελματικό σου βίο συναντάς τόσα πράγματά τα οποία προφανώς και δεν έχεις διδαχθεί στην σχολή, τι σημαίνει αυτό οτι δεν θα ασχοληθείς; Θα διαβάσεις και θα μάθεις Είτε αυτά είναι καθαρά τεχνικά θέματα είτε διοικητικά. Πόσοι μηχανικοί ασχολούνται με συγκολλήσεις; Πολλοί! πόσοι έχουν διδαχθεί συγκολλήσεις; 1 μάθημα κορμού + 1 το πολύ μάθημα επιλογής, τι σημαίνει οτι αποφοιτώντας γνωρίζεις από συγκολλήσεις; Φυσικά και όχι, θα πρέπει να διαβάσεις για να μάθεις. Μπορώ να δώσω δεκάδες τέτοια παραδείγματα. Επίσης πολλές ειδικότητες αλληλοκαλύπτουν μέρος άλλης ειδικότητας, και με έναν συνδυασμό διαβάσματος και επαγγελματικής εμπειρίας άνετα μπορεί να σταθεί ένας μηχανικός σε αντικείμενο το οποίο θεωρητικά ανήκει σε άλλη ειδικότητα. Δεν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις πχ ηλεκτρονικός να ασχοληθεί με γέφυρες (βέβαια ακραία παραδείγματα έχω δει όπου συνάδελφοι πάρα πολύ επιτυχημένα ασχολούνται με αντικείμενο διαφορετικό της ειδικότητας τους) Και θα δώσω παραδείγματα. Μηχανολόγος μηχανικός και μεταλλουργός μηχανικός, χημικός μηχανικός και μηχανολόγος μηχανικός, μηχανολόγος και ναυπηγός, ηλεκτρολόγος και μηχανικοί πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών (μόνο από ΗΜ προς ΜΠΤΕ), Ηλεκτρονικοί μηχανικοί και ΜΠΤΕ. Έτσι και ηλεκτρονικοί μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι. Και ας το πάω και πιο ειδικά στην περίπτωση του συναδέλφου. Τα ηλεκτρολογικά με τα οποία ασχολείται ένα τεχνικό γραφείο συνήθως (κτηριακά) δεν είναι πυρηνική φυσική και δεν θα είναι κανένα πρόβλημα για κάποιον ηλεκτρονικό. 1 μήνα διάβασμα θέλει όχι παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο οτι ο νομοθέτης επιτρέπει ακόμα και σε ΠΜ να συντάξει μελέτη ΗΕ μέχρι κάποια ισχύ. Ή μήπως νομίζεις οι μηχανολόγοι έχουν περισσότερα μαθήματα ηλεκτρολογίας και έχουν και αυτοί πλήρη ΕΔ ηλεκτρολόγου μηχανικού.
 3. 2 points
  Rtotal=R1+R2 R1=1/U1=1/2.44=0.41 R2=2.05 Rtotal=0.41+2.05=2.46 Utotal=1/Rtotal=0.41 Το 0.41 για εξωτερική τοιχοποιΐα σε καλύπτει για τις ζώνες Α έως Γ, όχι όμως για τη ζώνη Δ (ΤΟΤΕΕ 1, πίνακας 3.4α) Στην επιθεώρηση (προτεινόμενη παρέμβαση 1ου ΠΕΑ και σε όλο το 2ο ΠΕΑ) θα προσθέσεις 0.20 στο 0.41 για να λάβεις υπ' όψιν σου τις θερμογέφυρες, δηλαδή Rfinal= 0.41+0.20= 0.61
 4. 1 point
  Το λαικ ειναι δικο μου και αφορά τις πρώτες λεπτομέρειες που ορθώς αναφέρεις. Θα σε ευχαριστήσω για το βήμα , για το νομοθέτη φαντάζομαι ήδη ξερεις την άποψη μου μέσα απο το ΣΥΜΑΤΕ και μάλιστα με το συνάδερφο μιχάλη εχουμε πει αρκετα ωραία. Στο τελευταίο συμφωνούμε οτι οι μηχανολόγοι δεν εχετε αρκετα μαθήματα ηλεκτρολόγου οπως και βασικά (ΣΗΕ - Κυκλώματα -Υ.Τ κλπ) . Το ιδιο συμβαίνει για τους Ηλεκτρολόγους αντίστοιχα στα μηχανολογικά αλλα τα Η-Μ οπως ισως εχεις δει και το λέμε οι περισσότεροι δεν ειναι έυκολο να διαχωριστούν. Για το χαρακτηρισμό μου ηταν άτυχος και διορθώθηκε. Σε ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων και την δυνατότητα για λύσης της παρεξήγησης απο μεριά μου , αλλα ο καθένας έχει την άποψη του.
 5. 1 point
  Αυτό που αναφέρει στο γ είναι εντελώς λανθασμένο. Το εκτός οικισμού τμήμα έχει επιφάνεια 2.200 τμ Προφανώς δεν έχει ασχοληθεί με τεμνόμενα γεωτεμάχια από το όριο οικισμού. Τα έγραψα και πιο πάνω. Η αρτιότητα στο εντός είναι θεωρητική. Δεν μετακινείται το όριο οικισμού. Το έκαναν κάποιοι παλιά αυτό το λάθος και δυστυχώς το έχω δει να περνάει και σε συμβόλαια. Η γνώμη του δεν είναι προσωπική για το Σ.Α. Ορίζεται στη νομοθεσία. ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85)-Άρθρο 7 1. "Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή". "Σε ιδιοκτησία που τμήμα της εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προκύπτει για το εκτός οικισμού τμήμα βάσει των κείμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός της παραπάνω ιδιοκτησίας μετά από έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αρκεί τα τμήματα που τοποθετούνται στο εντός του οικισμού τμήμα να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα περί αποστάσεων στο παρόν και με την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση στο συντελεστή κάλυψης και όγκου και στο επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, ενώ στο εκτός του οικισμού τμήμα αρκεί οι οικοδομές να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις για τις τηρούμενες αποστάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. Όταν το τμήμα που εμπίπτει εκτός του ορίου οικισμού δεν έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης και η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τα παραπάνω"
 6. 1 point
  Εχετε δικιο δεν αναφερει κατι για αποσταση.. Εγω απλα το αναφερα σαν γενικο ΦΕΚ αιγιαλου
 7. 1 point
  Τηρώ μια μικρή αισιοδοξία μήπως περάσει από ΣΑ , δηλαδή να μελετηθεί κατοικία και αποθήκη με όρους δόμησης εντός οικισμού και η αποθήκη να τοποθετηθεί στο εκτός οικισμού τμήμα. Όχι όμως να πατάει ταυτόχρονα και στα δυο τμήματα. Η δόμηση όπως προανέφερα δεν είναι αθροιστική. Οπότε, δες το με αυτή τη συλλογιστική, δηλαδή το να μεταφερθεί από το εντός στο εκτός μόνο η αποθήκη, όπως θα γινόταν αν υπήρχε μόνο ένα κτίριο και επιθυμούσες αυτό να ανεγερθεί στο εκτός οικισμού τμήμα, το οποίο δεν θα ήταν οικοδομήσιμο όπου θα είχες πάρει το συντελεστή δόμησης από το εντός οικισμού.
 8. 1 point
  Δεν ήταν δική μου απορία, όπως και να 'χει υποθέτω ότι η απάντηση απευθύνονταν στον @MHD που είχε ρωτήσει και επιβεβαιώνουν όντας εσύ ως πιο ειδικός τα αναγραφόμενα στο βιβλιαράκι οδηγιών που ανέφερα. Σωτήρη την καλημέρα μου.
 9. 1 point
  Καταρχας συναδερφε μπραβο σου που παρεδεχεσαι τα αυτονοητα και τιμη σου Περα απο τις παρεμβολες εποχης 1970, θα σου ελεγα ακριβως οτι ειπε ο συναδερφος cna. Ασχολησου με το κομματι ηλεκτρονικος μηχ. -μηχανικος υπολογιστων και ειδικα το κομματι software που σ αρεσει και μπορεις να γινεις αναρπαστος. Υ.Γ μη πας σε Π.Μ για να μαθεις ηλεκτρολογικα. Καταλαβαινεις το γιατι. Καλη συνεχεια σε οτι κανεις φιλε μου
 10. 1 point
  Έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ για τον Ιούνιο 2019, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής 31/07/2019. Υπάρχει μια ελαφριά μείωση στο ποσό, επειδή ο κλάδος επικουρικής υπολογίζεται στο 6,50% και όχι στο 7,00 %.
 11. 1 point
 12. 1 point
  Δεν μπορείς να τοποθετήσεις το κτίριο και αυτό να τέμνεται από το όριο του οικισμού. Το κτίριο θα ανεγερθεί είτε στο εντός, είτε στο εκτός. Δεν θα πατάει και στα δυο τμήματα. Αναφορικά με το συντελεστή δόμησης, αυτός δεν υπάρχει αθροιστικά. Δηλαδή, αν το εντός οικισμού τμήμα οικοδομείται και τοποθετήσεις την οικοδομή σε αυτό θα έχεις μέγιστη δόμηση 240 τμ. Αν το εκτός οικισμού τμήμα είναι οικοδομήσιμο θα έχεις 200 τμ. Δεν θα έχεις όμως στο σύνολο του ακινήτου 440 τμ για να επιλέξεις που θα τα υλοποιήσεις.
 13. 1 point
  αυτά που καποιες φορές εμφανίζεται κάποιος κάνει κάποια ερώτηση και όταν πάρει την απάντηση του φεύγει σαν τον κλέφτη έχουν αρχίσει να με εκνευρίζουν. Off τοπικ. Αν σe εκνευρίζει κάποιο θέμα μπορείς να επιλέγεις την μη απάντηση. Παρακαλώ να μη επαναληφθούν ανούσιες απαντήσεις. Didonis
 14. 1 point
  Καλά πως σας αφορούν αυτοί οι κωδικοί .....Δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με ατομικές επιχειρήσεις ...........Είναι για διπλογραφικά βιβλία και ειδικά ο 69.02 για μεσαίες οντότητες και πάνω .......αν αποφασίσουν να παρακολουθούν την αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση . Οι μικρότερου μεγέθους οντότητες δεν έχουν τ΄΄ετοια υποχρέωση απο τον Ν 4308/14.
 15. 1 point
  να τα παρουμε ενα ενα το πρωτο το συμβολαιο εγινε το ετος....μεταξυ των.....για....οικοπεδο....τμ με τιτλο κτησης....και το ειχε πριν ο... το δευτερο το συμβολαιο εγινε το ετος....μεταξυ των.....για....οικοπεδο....τμ με τιτλο κτησης...και το ειχε πριν ο.... Μηπως υπηρχαν προγενεστερα συμβολαια που τα περιγραφουν και απλα εγινε "ατυπη μεταβιβαση"??? Ξαναδες τα
 16. 1 point
  -το 109 αφορα "αλλα θεματα".... δινει τις γενικες κατευθυνσεις για τα εντος και εκτος σχεδιου. -το 100 αφορα τον χρονο ληψης τιμης ζωνης, που ειναι η 20-1-16. -το 110 δεν εχει καμμια σχεση... απολύτως Και, μην παιρνεις και πολυ στα σοβαρα την εγκ. 2...τους "επεσε" απο τα χερια κατα την μετακομιση... Εδω η εγκ 2 ειναι σωστη...δεν εκανε λαθος στην αντιγραφη.. "αρθρο 100: Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτου, λαμβάνεται η τιμή ζώνης που ίσχυε στην περιοχή του ακινήτου σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών την 20η.01.2016. Επίσης, διευκρινίζονται τα εξής..." Άρθρο 109: Τιμή ζώνης εδω εκανε λαθος και αντι για 100 παρ. 1, εγραψαν 110 παρ. 1....τρεξον γυρεψον.. "Βάσει του άρθρου 110 παρ.1 η τιμή ζώνης για τις υπαγωγές λαμβάνεται σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπ. Οικονομικών της 20ης .01.2016."
 17. 1 point
  1) Το οτι δεν ξέρεις τι σου γίνεται είναι απολύτως λογικό στην φάση που είσαι. Δυστυχώς τα πανεπιστήμια μας έχουν τεράστιο mismatch προσφερόμενων γνώσεων με τις γνώσεις που απαιτεί η αγορά εργασίας και ούτε υπάρχει διασύνδεση με την αγορά εργασίας κατά την διάρκεια των σπουδών 2) Έχεις τελειώσει Πολυτεχνείο, στην ουσία έμαθες πως να μαθαίνεις. Με διάβασμα από την μεριά σου μπορείς να μάθεις ό,τι χρειάζεται για να σταθείς ως ηλεκτρολόγος. 3) Τώρα πάμε λίγο πιο ειδικά για σένα. Θα σου πω την προσωπική μου άποψη. Μην ασχολείσαι με θέματα τεχνικού γραφείου. Το τεχνικό γραφείο εκτός το οτι δεν σου δίνει καλές οικονομικές απολαβές δε θα σου επιτρέψει να εξελιχθείς. Οι περισσότεροι μηχανικοί των τεχνικών γραφείων είναι κακοί μηχανικοί (ναι σταυρώστε με). 4) Θα σου πρότεινα να ασχοληθείς με το κομμάτι της πληροφορικής (το οποίο έχει και τεράστια ζήτηση και σχετικά καλές απολαβές) ή αφού στην ουσία είσαι ηλεκτρονικός με το I&C. Μηχανικοί I&C είναι σχετικά δυσεύρετοι και πληρώνονται καλά. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση οτι σου αρέσουν Αυτά από μένα
 18. 1 point
  Δεν συνεχίζει να ισχύει το ότι αν έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός, η άδεια ισχύει επ' αόριστον;
 19. 1 point
  Προσαρμοσε το καταλληλα. Η ειδικη δηλωση ασφαλως και μπορει να μη γινει δεκτη για καποιο νομιμο λογο (αν υπαρχει βεβαια τετοιος) . ΥΠΟΔ-03.docx
 20. 1 point
  Ως ΥΔΚΧ. Προσοχή στο συντελεστή....
 21. 1 point
  Καλημέρα σε όλους. Στον καινούργιο κανονισμό πυροπροστασίας 41/2018 είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έλεγχο ποσοστό ανοιγμάτων σε κατοικία; Ο πίνακας 15 στον κανονισμό έχει μια παραπομπή . Ευχαριστώ.
 22. 1 point
  Ιστορική σημείωση: Πλάκες Zollner με σώματα πλήρωσης διάτρητα τούβλα ήταν συνήθεις σε παλαιότερη εποχή. Έχω συναντήσει και πλάκα με συμπαγή.
 23. 0 points
  Μην λέμε ότι θέλουμε. Δε μπορούν οι γνώσεις που αποκτάς με καθηγητές και εργαστήρια να αντικατασταθούν με διάβασμα από το σπίτι. Αν ήταν έτσι θα μαθαίναμε πως να μάθουμε μόνο και δε θα χρειαζόταν κανένα άλλο μάθημα. Συμβουλή μου Panos_21 είναι να ασχοληθείς με αυτό που σπούδασες και να εξειδικευτείς σε κάτι που ζητάει η αγορά.
 24. -1 points
  "Ποσο μαλλον εγω"?.. Εγω εκει που μπηκα και τελειωσα ουτε απεξω εσυ.. Οποτε λιγος σεβασμος. Εσυ ξεκινησες τα ποσταρισματα απλα δεν μπορεις να κανεις διαλογο συγκεκριμενο παρα μονο να κανεις προπαγανδα. Δεν θα μπω στην διαδικασια να το συνεχισω εφοσον δεν μπορεις να υποστηριξεις αυτο που ξεκινησες..
 25. -1 points
  Αυτό που θα σου πρότεινα εγώ να κάνεις είναι να εκτυπώσεις το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησες (το πραγματικό, πριν την αλλαγή) και βάσει αυτού να κοιτάξεις για δουλειά. Οτιδήποτε άλλο είναι από ριψοκίνδυνο έως επικίνδυνο. Το γεγονός ότι αποφασίστηκε εν μία νυκτί να μετονομαστείτε σε ΗΜ θα πρέπει να χαρακτηρίζει αποκλειστικά αυτούς που πήραν μια τέτοια απόφαση και όχι και εσάς τους αποφοίτους...
 26. -3 points
  Ενδιαφερον οτι στα 400 + views ολες και ολες 3-4 απαντησεις για μια απορια ενος νεου συναδελφου.. Φιλε μου η καλυτερη πηγη γνωσης ειναι η ιδια σου η θεληση να μαθεις πραγματα. Εδω σε μια νυχτα τα τει εγιναν πολυτεχνεια επειδη βρεθηκε ενας αποφοιτος παιδαγωγικου που εκανε τον υπουργο.. Για να σου απαντησω, ολες οι λυσεις που προαναφερεις ειναι χρησιμες. Για το Autocad μπορεις να κανεις σεμιναρια μεχρι 1.5 μηνα το πολυ και με δικη σου εξασκηση να φτασεις σε καλο επιπεδο. Ζωγραφικη στον η υ ειναι δεν ειναι τιποτα. Το θεμα ειναι οι κανονες που διεπουν τα ηλεκτρολογικα, που για αυτα θελεις προσωπικο διαβασμα και σχετικη βιβλιογραφια. Για το 6 που ρωτας δεν υπαρχει πρεπει, οτι παραπανω ξερεις καλο ειναι. Κανεις δεν τα ξερει ολα και ολοι ξερουν απο λιγο. Ειναι μεγαλο συν οτι εχεις γνωστο μηχανικο, εστω και πολιτικο. Αυτος θα μπορει να σε βοηθησει να ασχοληθεις και με ηλεκτρολογικο κομματι. Εσενα σε ενδιαφερει καθαρα το ενεργειακο κομματι? Επισης τα ηλεκτρονικα ισχυος ειναι ενας τομες ηλεκτρονικης που εχουν εφαρμογη στο ενεργειακο και αποτι ξερω στην Κρητη καλυπτεται αρκετα καλα αυτο το κομματι. Εν ολιγοις προχωρα και μην ακους κανεναν. Επισης εισαι διπλωματουχος οχι πτυχιουχος που εγραψες αρχικα . Πτυχιουχοι ειναι τα τει και τα βαφτισμενα αει - σχολες μηχανικων που ειναι 4 ή και 5 χρονια τυπου παδα. Να προσεξεις να συνεργαστεις ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ οχι με αλλες ειδικοτητες τυπου σχεδιαστη κλπ.. Μονο διπλα σε μηχανικο μπορεις να μαθεις πραγματα, αλλα μην φοβηθεις να αλλαξεις δουλεια αν δεις οτι κωλυσιεργει να σου αναθετει καθηκοντα.
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
 • Our picks

  • Καθορισμός περιεχομένου Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών που προσαρτάται σε δικόγραφα
   Δημοσίευθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΝ, με την οποία γίνεται ο καθορισμός της μορφής και του περιεχομένου του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών, που προσαρτάται σε δικόγραφα του ν. 2664/1998 (Α’ 275) ενώπιον Δικαστηρίων και το οποίο επιφέρει μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, καθώς και της Δήλωσης του συντάκτη Μηχανικού.

   Αναλυτικά στην απόφαση αναφέρεται:

   Άρθρο 1
   Μορφή και Περιεχόμενο του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ)

   1. Το Τοπογραφικό Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ), που προσαρτάται, με ποινή απαραδέκτου, στα δικόγραφα αγωγών, αιτήσεων και προσφυγών του ν. 2664/1998 που ασκούνται και κατατίθενται ενώπιον Δικαστηρίων και επιφέρουν γεωμετρικές, άλλως χωρικές, μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, συντάσσεται στο σύστημα συντεταγμένων του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΓΣΑ’87) και περιλαμβάνει την υπό κλίμακα γεωμετρική πληροφορία της περιοχής ενδιαφέροντος, καθώς και την περιγραφική πληροφορία, με τους πίνακες συντεταγμένων, τους πίνακες μεταβολών, τις σημειώσεις,
   τις δηλώσεις του μηχανικού και το υπόμνημα.
   2. Η γεωμετρική πληροφορία της συντασσόμενης πινακίδας (Σχέδιο) συνίσταται:
   Α) Στα στοιχεία της τρέχουσας χωρικής κτηματολογικής βάσης κατά μεταφορά από το κτηματογραφικό διάγραμμα, που το περιεχόμενό του καθορίζεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 37842/30-08-2011 (Β’ 2288), σχετιζόμενα με τα όρια του γεωτεμαχίου που αφορά η επίδικη γεωμετρική μεταβολή, καθώς και με όρια των λοιπών επίδικων επηρεαζόμενων από την ίδια μεταβολή όμορων γεωτεμαχίων.

   Β) Στα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων.
   • 1 reply
  • Έγκριση εβδομήντα (70) Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ), με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα Δημόσια Έργα και Μελέτες
   Η απόφαση αναφέρει:

   1. Η επικαιροποίηση, των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ ), σειράς ΕΛΟΤ ΤΠ 1501 ΧΧΧΧ :2009, αποτελεί άμεση προτεραιότητα, λόγω της εν τω μεταξύ εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστήμης στον τομέα κυρίως των υλικών και των ευρωπαϊκών προτύπων.

   2. Η χώρα μας υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ – TOOLKIT I (OECD Competition Assessment Reviews, Greece/Sector: Building Materials, σελ. 328, No 12-15).

   3. Τα κείμενα των εν λόγω Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών συνιστούν σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχουσών Τεχνικών Προδιαγραφών και Τεχνικών ή Ειδικών Συγγραφών Υποχρεώσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στις δημόσιες συμβάσεις
   κατασκευής έργων.

   4. Με τα εν λόγω κείμενα εξασφαλίζεται η εναρμόνιση των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα, τα οποία είναι κάθε φορά σε ισχύ, και διευκολύνεται η επίτευξη του στόχου της ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και στον τομέα των Δομικών Έργων.

   5. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) ολοκλήρωσε το έργο της επεξεργασίας των 70 Τεχνικών Προδιαγραφών, της Δημόσιας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κρίσης των κειμένων αυτών και, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής του ΕΛΟΤ ΤΕ99, προώθησε την έκδοση των κειμένων αυτών, ως Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών.

   • 10 replies
  • Σήμανση Ασφαλείας - ISO 7010 - ΠΔ 105/1995
   Σημάνσεις ασφαλείας κατά το πρότυπο ISO-7010 και το ΠΔ 105/1995.

   Το pdf περιλαμβάνει ανά σελίδα τη σήμανση, τον τίτλο και την αρίθμηση καθώς και σύντομη περιγραφή. Τα σήματα βρίσκονται και μεμονωμένα εδώ.

   Πηγή:

   Wikipedia, Πρότυπο ISO-7010, σήμανση


   ΠΔ 105/1995


   Ίδια επεξεργασία για την παραγωγή pdf και μορφής προς εκτύπωση.
    
    • Upvote
    • Thanks
    • Like
   • 1 reply
  • Σχεδιάζονται θεσμικές αλλαγές με επίβλεψη δημόσιων έργων και μελετών από ιδιώτες μηχανικούς
   Θα περιλαμβάνεται στο πακέτο θεσμικών μέτρων που ετοιμάζουν στο υπουργείο Υποδομών. Στόχος να περιοριστούν οι παράλογες εκπτώσεις και να παραδίδονται ποιοτικά έργα.

   Η επίβλεψη δημόσιων έργων και μελετών και από πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες που θα επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια, μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού, τη γενική εποπτεία και ευθύνη του οποίου θα έχει το υπουργείο Υποδομών, περιλαμβάνεται στο πακέτο των θεσμικών αλλαγών που θα καταθέσει στις αρχές του νέου έτους το υπουργείο Υποδομών. Το πακέτο θα περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των υψηλών εκπτώσεων στα δημόσια έργα, που ενίοτε φτάνουν το 70%-80% του προϋπολογισμού.

   Εξαιτίας των παράλογων εκπτώσεων έχει δημιουργηθεί ένα σπιράλ καταστροφής στον κατασκευαστικό κλάδο αφού οι υγιείς επιχειρήσεις βλέπουν θρασείς ανταγωνιστές τους να παίρνουν τα λιγοστά δημόσια έργα με παράλογα υψηλές εκπτώσεις. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τις τρύπες του θεσμικού πλαισίου και τις αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών, διεκδικούν αυξήσεις του κόστους. Ετσι ένα έργο που δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό ένα εκατ. ευρώ, ανατίθεται με έκπτωση 60% (δηλαδή με κόστος 400.000 ευρώ) και τελικά μπορεί να κοστίσει 1,2 ή 1,5 εκατ. ευρώ!

   Η ιδιωτική επίβλεψη σε έργα και μελέτες, υπό αυστηρό θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης, αποτελεί μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και του τότε τομεάρχη Υποδομών (και σήμερα υπουργού) Κώστα Καραμανλή. Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά σε άλλες πρωτοβουλίες όπως η επικαιροποίηση των τιμολογίων και των προδιαγραφών κ.ά.
   • 0 replies
  • Νέα Σχέδια δράσεων Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές
   Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με κύρια αποστολή το συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κινδύνων από την εκδήλωση καταστροφών, ολοκλήρωσε την Εγκύκλιο για το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, Εγκύκλιο, η οποία εστάλη με συστημένη αποστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού, Δ/νσεις Υπουργείων, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, κ.α.).

   Ταυτόχρονα η ΓΓΠΠ προχώρησε στην ολοκλήρωση και έκδοση των δύο Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης Διαχείρισης Βραχείων Συνεπειών τόσο από πλημμυρικά φαινόμενα όσο και εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

   Τα δύο αυτά σχέδια, με κωδικές ονομασίες “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” [1] (για το σχέδιο που αφορά στις πλημμύρες) και “IΟΛΑΟΣ” [2](για τις δασικές πυρκαγιές), θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, την Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12.00.

   Σημειώνεται ότι με τα σχέδια επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το νέο δόγμα και δομή της ΓΓΠΠ, που αποτυπώθηκε πρόσφατα με τον Ν.4623/19.

   [1] ΔΑΡΔΑΝΟΣ: Ο Δάρδανος, γιός του Δία και Ηλέκτρας κόρης του Άτλαντα, ήταν μυθικός βασιλιάς της Αρκαδίας, που έζησε στα χρόνια μετά τον κατακλυσμό, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με το Διόνυσο τον Αλικαρνασσέα, ο Δάρδανος έφυγε απ’ την Αρκαδία για να ιδρύσει μια αποικία στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος. Ο Δάρδανος βρέθηκε στην Σαμοθράκη μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ιασίωνα και την αδελφή του Αρμονία κατά την διάρκεια ενός κατακλυσμού στον οποίο βούλιαξε το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.

   [2] ΙΟΛΑΟΣ: O Ιόλαος ήταν γιος του ετεροθαλούς αδελφού του Ηρακλή, βοηθός και συμπαραστάτης του τελευταίου τον οποίο υποστήριζε στην επιτέλεση των άθλων του.

   Κατεβάστε απο εδώ την εγκύκλιο
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.