Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 04/28/2020 in all areas

 1. 1,494 downloads

  Όλες οι κοινές εντολές excel με παραδείγματα. Πολύ βοηθητικό για τους χρήστες εντολών excel
  1 point
 2. 1,724 downloads

  Τύποι κυκλοφοριακών συνδέσεων για πρατήρια και λοιπές εγκαταστάσεις συμφωνα με το Π.Δ. 118/2006 (ΦΕΚ 119Α' / 16 Ιούν 2006) σε μορφή dwg και pdf.
  1 point
 3. Στο τοπικό υποκατάστημα του τέως ΙΚΑ πας με μια φωτοτυπία έναρξης από εφορία ή ένα printout από το taxis. Σου δίνουν να συμπληρώσεις μια αίτηση και σε δυο λεπτά έχεις την βεβαιωση στα χέρια σου.
  1 point
 4. Για το (1) που ρωτάς όχι. Παρόλο που τα διάφορα sites το διαφημίζουν λες και είναι κάτι που γίνεται και σήμερα. Πρόσφατα υπογράφηκε μία ΚΥΑ και κάποια στιγμή, ελπίζω σύντομα, θα μπορεί να βγαίνει online. Για το (2) εγώ πρόσφατα την έβγαλα, σε περιφερειακό γραφείο ΤΣΜΕΔΕ. Είχα πάει αυτοπροσώπως και την πήρα την επόμενη. Έχω ακούσει ότι τώρα τη στέλνουν ηλεκτρονικά (email/fax) αλλά δεν το έχω κάνει.
  1 point
 5. Καλησπέρα.... πηγαίνοντας στη σελίδα των Κυρωμένων Δασικών Χαρτών υπάρχει επιλογή όπου μπορείς να κατεβάσεις αρχεία μορφής .shp με την πληροφορία των κυρωμένων χαρτών..... Η σελίδα των Κυρωμένων Δασικών Χαρτών βρίσκεται εδώ:http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx και είναι διαφορετική από αυτή που ανέβασες..... κάνοντας ζούμ στην περιοχή ενδιαφέροντος πατάς το κουμπί (πράσινος κύκλος με το βελάκι) δίπλα από το κουμπί της εκτύπωσης αποσπάσματος και θα σώσεις το συμπιεσμένο αρχείο το οποίο περιέχει το βασικό αρχείο .shp με τα παρελκόμενα του..... Τα αρχεία .shp ανοίγουν με gis ε
  1 point
 6. δεν λες τι ακριβως στοιχεία χρειαζεσαι. μια μορφη ερευνας ειναι να βρεις τις αδειες. Θα πρεπει να ξερεις τους ιδιοκτητες και μεσω των ονοματων να γινει ερευνα ειτε στην Πολεοδομια... ειτε στο υποθ/κειο, οπου υποτιθεται οτι υπαρχουν συμβολαια που αναφερουν τις αδειες. Υπαρχει και το κτηματολογιο...με βαση τις διευθυνσεις βρισκεις τα ακινητα, τα ΚΑΕΚ και τους ιδιοκτητες... υγ θα χρειαστει δικηγορος...και δεν ειναι επί του παροντος και οι καλυτερες μερες για ερευνες
  1 point
 7. @φωφώ Καλησπέρα. Το rotation είναι παράβαση αναλυτικού. Το γκαράζ είναι παράβαση με επιφάνεια. Το κτίριο που δεν κατασκευάστηκε δεν είναι τίποτα. Τέλος, κανείς rotation το νόμιμο περίγραμμα πάνω στο υλοποιημένο για να βρεις προσθήκες, που επισης είναι παράβαση επιφάνειας. Η διαφορά στην αποτύπωση του οικοπέδου δεν είναι πολεοδομική παράβαση, ωστόσο αποτελεί άλλη διερεύνηση που είναι εξίσου σημαντική με το πολεοδομικό θέμα. Αν είσαι υποχρεωμένη να καταθέσεις τοπογραφικό για τον 4495, το θέμα του οικοπέδου είναι ξεχωριστό κομμάτι από μόνο του.
  1 point
 8. @Χρυσικόπουλος Αρα πιο σύντομα: ΠΕΑ κατά πραγματική χρήση ή πολεοδομική ταυτότητα; Κατά την άποψη μου και με απλά ελληνικά: η λέξη (ενεργειακή) επιθεώρηση σημαίνει τι θωρώ - αντικρίζω - κοιτάω - βλέπω. Συνεπώς κάνουμε ενεργειακή επιθεώρηση σε αυτό που βλέπουμε μπροστά μας, δηλ. στην πραγματική χρήση, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή ταυτίζεται με την χρήση της τακτοποίησης που έχουμε κάνει, και είναι πλέον (η υπαγωγή του Ν.4495/17) το νομιμοποιητικό έγγραφο του κτίσματος.
  1 point
 9. 1 point
 10. Επίσης, μπορείς να κάνεις ένα πολύ μικρό πολύγωνο (τρίγωνο) στο κέντρο (περίπου) του γεωτεμαχίου, και να κατεβάσεις το απόσπασμα Έτσι, φαίνονται και οι συντεταγμένες του περιγράμματος της εικόνας
  1 point
 11. Το έχω κάνεί αν θέλω να πειράξω κάποιες ποσότητες της αναλυτικής προμέτρησης ή για στρογγύλευση. Τώρα για το κρύψιμο των γραμμών, να το κάνει με το ctrl+alt+l και κάνει πίνακα για να κρύβεις τις γραμμές με βάση τις τιμές. Το έκανα στο αρχείο που μου έστειλες να δεις πως δουλεύει. APE_PROMETRHSEIS_V1.xls
  1 point
 12. Δεν απαιτείται ΠΕΑ γιατί αφενός μεν η χρήση είναι αυτή που κάθε φορά δηλώνει ο ιδιοκτήτης, άρα οι λατρευτικοί ναοί εξαιρούνται και αφετέρου σε μεμονωμένο κτίριο κάτω από 50 μ2 δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ ανεξαρτήτως της χρήσης.
  1 point
 13. Καλησπέρα, έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια Μαρτίου με ημερομηνία εξόφλησης 5/5. Στο δικό μου το ειδοποιητήριο, Ο "τίτλος" του ειδοποιητηρίου αναφέρεται στις εισφορές Μαρτίου, αλλά εκεί που αναφέρει τα τελικά ποσά και τις εκπτώσεις αναφέρεται στον Φεβρουάριο του 20. Μάλλον εκ παραδρομής
  1 point
 14. Στο ΜΕΚ είσαι στην κατασκευή , Για μελέτη ρώτα την Πολεοδομία http://www.sate.gr/entypa/%CE%9C%CE%95%CE%9A%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%95%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%99.pdf
  1 point
 15. Aυτό ακριβώς. Οφείλεις πρώτα να μιλήσεις με τον μηχανικο που έκανε την/τις υπαγωγές! Άλλωστε αυτός/ή τα έχει ολα έτοιμα και θα σε χρεώσει κατι τυπικο και σίγουρα ΛΙΓΟΤΕΡΟ απο έναν τριτο μηχανικο ο οποιος οφείλει να μετρήσει, ελέγξει κατ'αυτον, την ορθότητα των παλαιών υπαγωγών. ΕΚΤΟΣ και αν...
  1 point
 16. Rtotal=R1+R2 R1=1/U1=1/2.44=0.41 R2=2.05 Rtotal=0.41+2.05=2.46 Utotal=1/Rtotal=0.41 Το 0.41 για εξωτερική τοιχοποιΐα σε καλύπτει για τις ζώνες Α έως Γ, όχι όμως για τη ζώνη Δ (ΤΟΤΕΕ 1, πίνακας 3.4α) Στην επιθεώρηση (προτεινόμενη παρέμβαση 1ου ΠΕΑ και σε όλο το 2ο ΠΕΑ) θα προσθέσεις 0.20 στο 0.41 για να λάβεις υπ' όψιν σου τις θερμογέφυρες, δηλαδή Rfinal= 0.41+0.20= 0.61
  1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Σε λειτουργία η Διαδικτυακή Πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου
   Η Διαδικτυακή Πύλη αντλεί το περιεχόμενό της από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σήμερα περιλαμβάνει 14.700 μνημεία, 3.100 αρχαιολογικούς χώρους, 420 ιστορικούς τόπους και 844 ζώνες προστασίας.

   Οι εγγραφές μπορεί να εμπλουτίζονται ή και να τροποποιούνται με νέα στοιχεία από το Αρχείο της ΔΔΕΑΜ, αλλά και ανάλογα με τις κηρύξεις, οριοθετήσεις, αναοριοθετήσεις που πραγματοποιούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

   Η Πύλη περιλαμβάνει μόνον τους κηρυγμένους και οριοθετημένους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους. Ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή περιοχές αρχαιολογικής σημασίας για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί πράξεις κήρυξης. Εξάλλου, βάσει του Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εν γένει», η προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων που χρονολογούνται μέχρι το 1830 είναι αυτόματη, χωρίς να απαιτείται η δημοσίευση διοικητικής πράξης. Σημειώνεται επίσης ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στην Πύλη περίπου 4000 ακίνητα χερσαία μνημεία που δεν είναι γεωχωρικά εντοπισμένα. Σε ό,τι αφορά στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, παρέχονται επιλεγμένα στοιχεία κυρίως για τους παράκτιους.

   Τέλος, δεν περιέχονται στην Πύλη τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτήρια και παραδοσιακούς οικισμούς από άλλα Υπουργεία — Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (πρώην ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΧΟΠ), πρώην Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής — παρά μόνον όσα έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

   Η Πύλη έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Νομική ισχύ έχει μόνο το κείμενο όπως δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.

   Η πύλη εδώ: https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/
   • 2 replies
  • Από το ΤΕΕ η ανάθεση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
   Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται ότι θα προκηρυχθούν οι πρώτες μελέτες για την εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων σε περίπου 15 περιοχές της χώρας.  Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξοι από το περιβαλλοντικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αποκλείουν οι πρώτες προκηρύξεις να γίνουν και στα τέλη Ιουνίου. Ουσιαστικά θα πρόκειται για  πιλοτικές μελέτες, πριν ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο οι μαζικές προκηρύξεις (50 με 80 μελετών ανά μήνα) προκειμένου να καλυφθεί η χώρα με Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ). Γι΄ αυτό οι πρώτες περιοχές θα αφορούν μικρά νησιά όπως είναι το Καστελλόριζο, η Κάρπαθος ή η Κάσος, αλλά και ορισμένες μικρές δημοτικές ενότητες στην Αττική.  

   Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα το 80% της χώρας δεν έχει πολεοδομικό σχεδιασμό με συνέπεια, να γιγαντώνονται τα φαινόμενα της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης, με σοβαρές συνέπειες για το φυσικό και αστικό  περιβάλλον. Γι΄ αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλι 245 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου. Με αυτά θα καταρτιστούν τα ΤΠΣ, Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ), Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) δόμησης, οριοθέτηση οικισμών και μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών σε όλη την επικράτεια. Συνολικά αναμένεται να ανατεθούν μελέτες για 800 από τις περίπου 1.135 δημοτικές ενότητες της χώρας.

   Η ανάθεση των μελετών θα γίνει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ανά ομάδες ώστε έως τις αρχές του   2022 να έχουν ανατεθεί όλες, καθώς το  Ταμείο Ανάκαμψης θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή το 2023 πρέπει να γίνει η παραλαβή και η αξιολόγηση του 70% των μελετών και το 2024 των υπολοίπων, ώστε η αποπληρωμή τους να πραγματοποιηθεί  έως το 2026. Έτσι, αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού, τα πρώτα Προεδρικά Διατάγματα αναμένεται ότι θα υπογραφούν προς τα  τέλη του 2024.  

   • 0 replies
  • Project KIEM: Η πρώτη παγκοσμίως εκτυπωμένη διώροφη κατοικία
   Η τρισδιάστατη εκτύπωση εισχωρεί σε ολοένα και περισσότερους τομείς της καθημερινότητας, προσφέροντας σύγχρονες, δυναμικές λύσεις στα πεδία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της κατασκευής. Διαθέτοντας το μεγαλύτερο τρισδιάστατο εκτυπωτή σκυροδέματος στην Ευρώπη, η βελγική εταιρεία Kamp C εκτύπωσε τρισδιάστατα μία διώροφη κατοικία. Με συνολικό εμβαδόν 90 m2, το κτίριο εκτυπώθηκε σε ένα μονολιθικό κομμάτι με τη χρήση σταθερού εκτυπωτή, καθιστώντας το έτσι το πρώτο του είδους του στον κόσμο.

   Η διώροφη κατοικία, που βρίσκεται στο Westerlo του Βελγίου, εκτυπώθηκε ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος C3PO με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.). Η πρόθεση, που εκφράζει το έργο, είναι να ενθαρρύνει τον κατασκευαστικό κλάδο να εφαρμόσει την τρισδιάστατη εκτύπωση ως τεχνική κατασκευής.

   "Τα σπίτια, που έχουν ήδη εκτυπωθεί παγκοσμίως, έχουν μόνο έναν όροφο και συχνά εκτυπώνονται και συναρμολογούνται επί τόπου. Εμείς καταφέραμε να εκτυπώσουμε ολόκληρο το σκελετό του κτιρίου ως ένα σύνολο", αναφέρει ο Emiel Ascione, διευθυντής έργου στην εταιρεία Kamp C. Οι τοίχοι της κατοικίας εξωθήθηκαν σε στρώματα πάχους 15 mm, αποκτώντας μια αδρή υφή.

   Προκειμένου να αποφευχθούν οι θερμικές γέφυρες, ορισμένοι τοίχοι σχεδιάστηκαν με κοίλη μορφή, ενώ σε άλλους εφαρμόστηκε εξωτερική θερμομόνωση. Το καινοτόμο σύστημα κατασκευής βασίζεται σε μια κεφαλή εξώθησης, η οποία μπορεί να κινηθεί σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς η αντλία σκυροδέματος ωθεί το κονίαμα μέσω σωλήνων στην κεφαλή. Το γεγονός ότι η αντοχή του υλικού είναι τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με την κλασική δόμηση, σε συνδυασμό με το ότι μια ανάλογη κατοικία θα μπορούσε στο μέλλον να εκτυπωθεί μέσα σε δύο μόλις ημέρες, καθιστούν το συγκεκριμένο επίτευγμα αξιοσημείωτο.

   Φωτογραφίες από: https://www.3dprintingmedia.network/kamp-c-completes-first-two-story-3d-printed-house-built-on-location-for-c3po-project/    
    • Like
   • 1 reply
  • Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies και νέες λειτουργίες
   Με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, ολοκληρώθηκε η νέα αναβάθμιση στο ηλεκτρονικό σύστημα «e-Άδειες» και τέθηκε ήδη από χθες, 24/5/2021 σε παραγωγική λειτουργία, προκειμένου η διαδικασία έκδοσης Οικοδομικών Αδειών να προσαρμοστεί στις διατάξεις του Ν. 4759/2020.

   Οι νέες διατάξεις του Ν. 4759/2020 που τροποποιούν τον Ν. 4495/2017 και η υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/47319/1946/20.05.2021 του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά, θέτουν νέες διαδικασίες και απαιτήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

   Η προσαρμογή από το ΤΕΕ του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies ήταν άμεση, καλύπτοντας παράλληλα ανάγκες και παρατηρήσεις που διαπιστώθηκαν από μηχανικούς – χρήστες του συστήματος (τόσο ελεύθερους επαγγελματίες όσο και υπαλλήλους ΥΔΟΜ κλπ) στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, τις οποίες πρότεινε το ΤΕΕ και υιοθέτησε θεσμικώς το ΥΠΕΝ.

   Με τις αλλαγές που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, ενοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης Οικοδομικών Αδειών με καλύτερο διαχωρισμό των σταδίων ευθύνης για την έκδοση κάθε οικοδομικής άδειας, αναδεικνύοντας τον επιτελικό ρόλο των Υπηρεσιών Δόμησης στον έλεγχο των όρων, προϋποθέσεων και μεγεθών δόμησης και αναγνωρίζοντας τον ρόλο των μηχανικών στον άρτιο τεχνικό σχεδιασμό των κατασκευών σε επίπεδο μελέτης και επίβλεψης κάθε έργου.

   Αλλαγές με σημασία για μηχανικούς, επιχειρήσεις και πολίτες

   Βασικά σημεία τροποποίησης του e-adeies είναι τα εξής:

   Αυτόματη έκδοση Οικοδομικών Αδειών και Αναθεωρήσεων των κατηγοριών 1 και 2 του άρθρου 36 του ν. 4495/2017, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία της κατηγορίας 3, μετά από υποβολή του πλήρη ηλεκτρονικού φακέλου από τον μηχανικό, με υποχρεωτική προϋπόθεση την έκδοση Προέγκρισης από την ΥΔΟΜ, καθώς και τον μεταγενέστερο έλεγχο των φορολογικών
    • Thanks
   • 11 replies
  • Maps.gov.gr - Ελεύθερη ψηφιακή πρόσβαση σε όλα τα ακίνητα του Κτηματολογίου
   Η δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου των ακινήτων εντός των περιοχών όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο (ktimatologio.gov.gr), αλλά και η αναβάθμιση της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr), είναι οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες σχετικά με το Κτηματολόγιο, που παρέχονται δωρεάν στους πολίτες μέσω του gov.gr.

   Με λίγα κλικ, “οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους, ενώ οι επαγγελματίες μόνο ό,τι απαιτεί η άσκηση της δραστηριότητάς τους”, σημείωσε σχετικά ο πρωθυπουργός, για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.

   “Θα γίνεται γνωστή η νομική κατάσταση κάθε ακινήτου, ενόψει κάποιας μεταβίβασης, η φερεγγυότητά του για τη λήψη ενός δανείου. Ακόμα όλες οι πληροφορίες οι οποίες χρειάζονται για την έκδοση οικονομικών θα είναι προσβάσιμες αλλά θα καταχωρούνται και πράξεις όπως συμβόλαια και θα υποβάλλονται αιτήσεις για διορθώσεις στις κτηματογραφικές εγγραφές”, συμπλήρωσε.

   Ενώ, η παρουσίασή τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για το Κτηματολόγιο, Γιώργο Στύλιο.

    • Upvote
    • Like
   • 2 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.