Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      1.974


  2. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      25.764


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      17.122


  4. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      8.261


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 30/06/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. 26.- Εκτός από τα διοικητικά έγγραφα, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι ποια άλλα έγγραφα μπορούν να επικυρώνουν; α) Οι δικηγόροι έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν επικυρωμένα αντίγραφα κάθε είδους εγγράφων (ιδιωτικών, συμβολαιογραφικών, εκδοθέντων από αλλοδαπές αρχές κ.λπ), που υπάρχουν σ’ αυτούς, έστω και προσωρινώς (ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας), εφόσον βεβαιώνουν την ακρίβειά τους. β) Οι συμβολαιογράφοι μπορούν να εκδίδουν και να χορηγούν αντίγραφα μόνο των εγγράφων που συντάσσουν και φυλάσσουν οι ίδιοι, καθώς και των εγγράφων που είναι προσαρτημένα ή αναφέρονται σε αυτά (αριθ. 1096185/ 1224/ 0006Δ /11.10.2005 και 1107063/1340/0006Δ/11.10.2005 έγγραφά μας). " Επομενως, κατ' αρχας, τα διοικητικα εγγραφα δεν απαιτουν επικυρωση, αλλα απλη, ευκρινη φωτοτυπια. Εαν η βεβαιωση μηχανικου δεν εμπιπτει σε αυτα,τοτε - Ο συμβ/φος δεν μπορουσε να δοσει επικυρωμενο αντιγραφο, διοτι δεν ειχε προσαρτησει σε συνταγμένο συμβολαιο την βεβαιωση. - Οι ενδιαφερομενοι, προφανως ηθελαν την βεβαιωση για να αποδειξουν την υπαρξη "βαρών" στο παθητικο της κληρονομιας, ωστε να αφαιρεθούν απο το ενεργητικο. Θα μπορουσαν - να ζητησουν επικυρωση απο δικηγορο - αν δεν γινονταν αυτο να ζητησουν επικυρωση απο τα ΚΕΠ -αν δεν γινονταν αυτο να επιδειξουν το πρωτοτυπο στην ΔΟΥ και να επισημειωσει ο υπαλληλος στο φωτ/φο οτι προκειται για φωτοτυπια εκ του πρωτοτυπου. [ας ζητησουν το πρωτοτυπο απο την ΔΟΥ και να κρατησουν εκει μια φωτοτυπία... Ολοκληρο..... "ανατολικο ζητημα" το εκαναν....κι αυτοι] http://giatonpoliti.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html http://www.odigostoupoliti.eu/katargisi-tis-ipochreosis-epikiroseon-antigrafon-engrafon/
    2 points
  2. Το αν θα είμαστε ακριβείς και σοβαροί δεν εξαρτάται από το σύστημα προβολής αλλά από άλλους παράγοντες και κυρίως να είμαστε σχετικοί (επαγγελματικά) με το αντικείμενο. Το dxf πρέπει να είναι σε ΕΓΣΑ. Το pdf μπορεί να έχει και τα δύο. Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει σε τι οφείλονται οι διαφοροποιήσεις αυτό είναι άλλο θέμα. Ενδεχομένως ο συντελεστής αναγωγής μηκών και ο ίδιος στο τετράγωνο για αναγωγή εμβαδών είναι εύκολο να αναγραφεί πάντα στο pdf. O συμβολαιογράφος ζητάει τον ΚΗΔ και το διαγραμμα σε ΕΓΣΑ αυτά ορίζουν οι εγκύκλιοι που του έχουν κοινοποιηθεί. Διαπιστώνω όμως ότι είστε πολεοδόμος - χωροτάκτης τι ακριβώς μετράτε και τι μετασχηματίζετε και ποιός κάνει αποδεκτά τα διαγράμματά σας και τέλος πως προβαίνετε σε κριτική για συναδέλφους όταν είστε εκτός αντικειμένου
    2 points
  3. Ναι φταίει ότι κατ'εξακολουθηση παρανομείτε υπογράφοντας και αναρτώντας διαγράμματα για τα οποία δεν έχετε κανένα απολύτως επαγγελματικό δικαίωμα. Με την ερώτηση δε αναδεικνύεται και το σοβαρότατο πρόβλημα του μή ελέγχου από την ΕΚΧΑ του τι και ποιός ανεβάζει. Απορώ με τους συναδέλφους στο Ηράκλειο που δεν αντέδρασαν ούτε μαζί σας ούτε με τους συμβολαιογράφους που αποδέχονται τα διαγράμματά σας.
    2 points
  4. 2.288 downloads

    Πινακάκι με ηλεκτρολογικά σύμβολα σε μορφή *.dwg
    1 point
  5. 3.672 downloads

    Γεια σας, Τα ηλεκτρολογικά σύμβολα είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με τις ανάγκες που είχα κατα καιρούς, οπότε δεν ξέρω άμα βοηθάνε, εμένα με βοηθήσανε και με βοηθάνε σε κάθε δουλειά μου. Πιστεύω να σας βοηθήσουν και σε εσας... Ευχαριστώ πολύ.. Περιμένω τα σχόλια σας, για να τα διαβάσω και να γίνω καλύτερος...
    1 point
  6. Version 01-91

    1.660 downloads

    Ερωτήσεις - Απαντήσεις ΤΕΕ για τους νόμους των αυθαιρέτων. Ομάδες 1 - 77 σε ένα αρχείο pdf για να μπορεί να γίνει εύκολα αναζήτηση.
    1 point
  7. Version v30-1

    1.445 downloads

    Αρχείο DWG (Autocad 2010) με τα όρια του δικτύου Natura 2000 (ver30 - Απρίλιος 2018) σε προβολή ΕΓΣΑ '87 Τα αρχικά δεδομένα προέρχονται από το παρακάτω αρχείο GIS που έχει αναρτηθεί στον ιστοτόπο του ΥΠΕΝ. Διανυσματικά αρχεία των εξωτερικών ορίων των περιοχών Natura 2000.
    1 point
  8. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις πρώτα με τον δικηγόρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου. Γιατί συνήθως άλλα λέγονται και όταν διαβάζεις τα "χαρτιά" άλλα ισχύουν. Από το 1987 μέχρι σήμερα .. είναι και πολλά τα χρόνια , παίζει και χρησικτησία , για δες το καλά με τον δικηγόρο πρώτα το ιδιοκτησιακό.
    1 point
  9. Ευχαριστώ Christina, προβληματίζομαι γιατι το διάγραμμα κάλυψης αλλάζει μόνο ως προς τα επιτρεπόμενα μεγέθη, όμως όχι προς το δυσμενέστερο (η παλαιά άδεια ήταν με το άρθρο 5-Καταστήματα, ενώ με την αλλαγή χρήσης είναι το άρθρο 4 - Βιομηχανικές εγκ. ). Όπως και να έχει, λόγο απαίτησης ΣΑ πάμε για νέα ο.α. Οικοδομική άδεια απαιτείται ε) αλλαγή χρήσης, αν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος κάλυψης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους,
    1 point
  10. Aν το ξέρεις απέξω όπως ισχυρίζεσαι θα είχες εντοπίσει ότι για να έχεις την παρέκκλιση απόστασης δεν αρκεί το γήπεδο να είναι μόνο εντός ζώνης αλλά πρέπει και να πληροί την κατά παρέκκλιση αρτιότητα της περίπτωσης αυτής.
    1 point
  11. κ.κ. και α..... Χαλαρά. Το θέμα αφορά αποκλειστικά "Αγορά GPS" Για την αγορά του δεν είναι απαιτητό (ακόμα) κανένα πιστοποιητικό γνώσης, σπουδών, τίτλων κλπ κλπ.....
    1 point
  12. δεν έγραψα για υπογραφή τίποτε. Γράφω ότι εκφέρετε άποψη και κρίνετε πρόσωπα και πράγματα χωρίς να είναι του επιστημονικού και τεχνικού αντικειμένου σας. Συμβουλεύετε δε και σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο να σοβαρευτούμε. Ποιοί εμείς ή εσείς. Εμείς πάντως (βλ. Διπλωματουχοι Τοπογραφοι Μηχανικοι) είμαστε σοβαροί.
    1 point
  13. Aφού δεν εμπίπτει στην παρέκκλιση αρτιότητας δεν μπορείς να κάνεις χρήση της απόστασης 5 μ. Το εντός ζώνης για την υπόθεσή σου δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο και για να το κλείνουμε δεν υπάρχει άλλη ευμενέστερη απόσταση σύμφωνα με τα στοιχεία που έχεις δώσει. Παραθέτω και τα εδάφια ενδιαφέροντος του ΦΕΚ 270/Δ/85: 2. Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα: α) Τα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών, και οικισμών, τα οποία είχαν κατά την 24-4-77 ημέρα δημοσίευσης του από ΠΔ/5-4-77 (ΦΕΚ-133/Δ/77) ελάχιστο εμβαδόν 2000 μ2.(...) 5. Οι αποστάσεις του κτιρίου ορίζονται ως εξής: α) Από τα όρια του γηπέδου δέκα πέντε (15) μέτρα τουλάχιστον. β) Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω: βα) Προκειμένου για ανέγερση κατοικίας σε γήπεδα που υφίστανται κατά τη 15-4-81 ημέρα δημοσίευσης του από ΠΔ/27-3-81 (ΦΕΚ-209/Δ) με ελάχιστο εμβαδόν 4000 μ2 οι πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε επτά και μισό (7,50) μέτρα εφόσον τηρουμένης της απόστασης των δέκα πέντε (15) μ. δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση. Το μέγιστο πλάτος του κτιρίου στην περίπτωση αυτή πρέπει να μην υπερβαίνει τα δέκα (10) μέτρα. ββ) Οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις των κατά παρέκκλιση αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων της παραγράφου 2 του παρόντος ορίζονται σε δύο και μισό (2,50) μ. τουλάχιστον για τα γήπεδα της υποπερίπτωσης αα της περιπτώσεως β και σε πέντε (5) μ. τουλάχιστον για τα γήπεδα της περίπτωσης α (την οποία παραθέτω παραπάνω
    1 point
  14. Καλησπέρα!Αφού είναι όλο εντός της εγκεκριμένης κάλυψης της Ο.Α. τότε δεν έχει υπέρβαση κάλυψης 😀
    1 point
  15. Γενικώς συμφωνώ μαζί σας και θεωρώ ότι στο μέλλον θα προκύψουν τεράστια θέματα διότι όλοι θα αναγκάζονται να κάνουν εργασίες σε ακίνητα που κάποιος άλλος τακτοποίησε ή έδωσε βεβαίωση νομιμότητας και εκεί θα γίνει το έλα να δεις. Αλλά κάνοντας λίγο το δικηγόρο του διαβόλου ας σκεφτούμε το εξής. Εσύ τυγχάνει να ξέρεις προσωπικά το συγκεκριμένο άνθρωπο και γι αυτό και γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι υπάρχει μεταγενέστερο τμήμα. Αν δεν υπήρχε αυτή η σχέση και δεν είχες καμία ιδέα και έβλεπες μια δήλώση για κτίριο προ του 55 που φαίνεται όντως σχετικά παλιό, θα το έψαχνες τόσο πολύ; Και τελικά σε ποιο βαθμό είμαστε υπέυθυνοι σε έλεγχο δηλώσεων υπαγωγής προκειμένου να κάνουμε νέες εργασίες στο ακίνητο; Γιατί αν είναι μετά να δούμε και άλλα θέματα πχ μπορεί να έχουν υπολογιστει τα ποσοστά υπέρβασης διαφορετικά από ότι θα τα υπολογίζαμε εμείς, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν μειωτικοί συντελεστές που μπορεί να μην ισχύουν (μπορεί όμως και να ίσχυαν κατά το χρόνο υπαγωγής). Οφείλουμε να το ψάξουμε τόσο; Η μήπως για όλα αυτά την ευθύνη έχει αναλάβει ο μηχανικός της δήλωσης και εμείς θα πρέπει να αρκεστούμε στο ότι όλα τα κτίσματα και κατασκευές που υπάρχουν σήμερα στο ακίνητο περιγράφονται σε κάποια άδεια ή δήλωση υπαγωγής; (p.s. εννοείται όι αν χρειαστεί να δηλωθούν επιπλέον τ.μ. ακυρώνεται η βεβαίωση άρα και το συμβόλαιο)
    1 point
  16. Δες αν το ποσό του προστίμου είναι το ίδιο στα τρέχοντα και μετά την υποβολή. Αν είναι ίδιο δεν θα έχεις πρόβλημα. Πιθάνόν όταν διόρθωσες τα τετραγωνικά αυξήθηκε το παράβολο το οποίο όμως συμπεριλαμβάνεται στο πρόστιμο και άρα έχεις ήδη πληρώσει τη διαφορά.
    1 point
  17. Υποθέτω από τη συνέχεια του μηνύματος ότι δεν ενοείς ότι θα ανοίξεις καινούρια δήλωση διότι αυτό δεν είναι σωστό παρά μόνον η μεταφορά. Ναι κατά τη μεταφορά μεταφέρονται τα πάντα. Βέβαια μετά μπορείς να τα ακυρώσεις ή/και να ανεβάσεις άλλα. Μου έχει τύχει αντίστοιχη περίπτωση παλαιότερα και το είχα ψάξει. Μπορείς να εκδόσεις βεβαίωση αρκεί να μην υπάρχουν τη στιγμή της αυτοψίας αυθαίρετες κατασκευές ή κατασκευές που δεν προβλέπονται από την ισχύουσα άδεια. Στην τεχνική έκθεση θα αναφέρεις ότι υπάρχει άδεια σε ισχύ και εκτελούνται εργασίες καθώς επίσης και το στάδιο των εργασιών και ότι δεν υπάρχουν κατασκευές κατά παρέκκλιση της άδειας.
    1 point
  18. εδω https://www.b2green.gr/el/post/81652/poleodomia-xanthis-7-mines-anamoni-gia-mia-adeia-katedafisis [αποσπασμα] Πρόταση Π. Μιχαηλίδη: «Να καταργηθούν οι Πολεοδομίες και την έκδοση αδειών να την αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την Πολεοδομία αναφέρεται ο ιδιώτης μηχανικός κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης επιβεβαιώνοντας τον κ. Ζερενίδη και καταθέτει μια ενδιαφέρουσα πρόταση: «Η κατάσταση που βιώνουμε είναι απελπιστική με την Πολεοδομία. Να σκεφτεί κανείς ότι για μια άδεια κατεδάφισης σε χωριό περίμενα 7 μήνες. Για ανέγερση πάνω από χρόνο. Ειδικά τώρα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό υπολειτουργεί αφού οι υπάλληλοι μας λένε ότι έχουν άδεια ειδικού σκοπού. Τι να προχωρήσει σ΄αυτό τον τόπο όταν υπάρχει αυτό το μπλοκάρισμα από δημόσια υπηρεσία. Γι αυτό και έχω προτείνει να καταργηθούν οι Πολεοδομίες στους δήμου και η έκδοση αδειών δόμησης να γίνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο όπως γίνεται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα και δεν θα έχουμε αυτές τις καθυστερήσεις. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση και μάλιστα αν δημιουργηθούν και σε όλους τους δήμους υπηρεσίες δόμησης θα επιδεινωθεί η το πρόβλημα αφού οι μικροί δήμοι δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό για να ανταποκριθούν».
    1 point
  19. Επι ελάχιστων αμοιβών, για ιδιόκτητα κτίσματα, βάζαμε ένα απαλλακτικό το οποίο μας έδινε το ΤΕΕ. Πλέον απλά θα βάλεις μία Τ.Ε που εξηγεί ότι πρόκειται για δική σου ιδιοκτησία και οι μελέτες θα συνταχθούν από εσένα χωρίς τίμημα. Μπορεί στον έλεγχο να σου ζητήσουν μηδενική ΑΠΥ στον εαυτό σου όμως μην το κάνεις, δε στέκει φορολογικά. Ο συνεργάτης σου πληρώνει ΦΕΜ επι της αμοιβής του κανονικά. Κρατήσεις υπερ ΔΟΥ, ΔΗΜΟΥ και ΙΚΑ κανονικά
    1 point
  20. 1. ΜΙΑ (1) γραμμή για κάθε δικαιούχο με το ανάλογο δικαίωμα ώστε το άθροισμα να βγαίνει 100% 2. Ψηφοποιείς και ανεβάζεις μόνο το έντυπο από την αρχική άδεια ως στοιχεία νομιμότητας που σου ζητάει το σύστημα 3.Την έγκριση Αρχαιολογίας ( έγκριση και σχέδια ) την σκανάρεις και την ανεβάζεις στο αντίστοιχο πεδίο . Για το Σ.Α. , αφού πάρεις έγκριση , κατεβάζεις από το σύστημα τα ηλεκτρονικώς σφραγισμένα σχέδια και την πράξη έγκρισης και όλα μαζί τα ανεβάζεις στην ΕΕΔΜΚ στο αντίστοιχο πεδίο για το Σ.Α. . dimitris με το ε-αδειες δεν γίνεται πλέον έτσι η καταγραφή ποσοστών γιατί το άθροισμα υπερβαίνει το 100% και το σύστημα δεν το δέχεται . Λειτουργεί ανάλογα με τα ποσοστά όπως και με τις δηλώσεις αυθαιρέτων .
    1 point
  21. Από την στιγμή που το γήπεδο δημιουργήθηκε μετά το 81 η παρέκκλιση ως εντός ζώνης δεν υφίσταται. Η επόμενη παρέκκλιση θα ήταν αν το γήπεδο υφίστατο κατά την 15/4/81 για να πήγαινες στα 7,50 μ κάτι που ούτε αυτό ισχύει. Άρα 15 μ. βα) Προκειμένου για ανέγερση κατοικίας σε γήπεδα που υφίστανται κατά τη 15-4-81 ημέρα δημοσίευσης του από ΠΔ/27-3-81 (ΦΕΚ-209/Δ) με ελάχιστο εμβαδόν 4000 μ2 οι πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε επτά και μισό (7,50) μέτρα εφόσον τηρουμένης της απόστασης των δέκα πέντε (15) μ. δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση. Το μέγιστο πλάτος του κτιρίου στην περίπτωση αυτή πρέπει να μην υπερβαίνει τα δέκα (10) μέτρα.
    1 point
  22. Το εντος ζωνης δεν αφορα Εχεις γηπεδο, εμβαδου 4 στρ. αρτιο και οικοδομησιμο, είτε ως τυφλό πριν το 2003, ειτε διοτι εχει καποιο "πρόσωπο" Οι αποστασεις κρινονται με το Δ 270/85
    1 point
  23. Δεν έχω βρει κι εγώ κάτι ανάλογο από ΥΠΕΝ και ανεβάζω τις παρακάτω με γνήσιο υπογραφής που δέχεται και η ΥΔΟΜ Υ.Δ. ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ(Εργοδότη) .....δηλώνω ότι: προκειμένου να ανεγείρω νέα διώροφη κατοικίας με υπόγειο στην οδό ……. Αρ …. του Δήμου …… : Αναθέτω , στον ……………. Αρχιτέκτονα Μηχανικό ( με αριθ. μητρώου ΤΕΕ 999999 ) , την Ηλεκτρονική Διαχείριση στο σύστημα e-Αδειες , του παραπάνω έργου για την έκδοση της προβλεπόμενης οικοδομικής αδείας . Υ.Δ. ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΗ ( Μηχανικού ) …….δηλώνω ότι: Αναλαµβάνω ως διαχειριστής την ηλεκτρονική διαδικασία της αίτησης για έκδοση οικ. αδείας για το έργο : πχ ανέγερση διώροφης κατοικίας με υπόγειο, ιδιοκτησίας Α. Πελάτου στην οδό ……. Αρ …. του Δήμου ……
    1 point
  24. Θα γίνει αρχικός έλεγχος. Αλλά μόνο για τους όρους δόμησης όπως στην 3. Το e-Άδειες το έχει ως κατηγορία νέας αίτησης βλέπω τώρα.
    1 point
  25. Συνάδελφε καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο αυτή την περίοδο γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία είναι απροσπέλαστα, αλλά θα σου έλεγα να προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις με ΟΑΕΕ κυρίως και ΤΣΜΕΔΕ δευτερευόντως για αυτά που ρωτάς. Πιστεύω ότι την ίδια άποψη έχουν και οι περισσότεροι και ότι αυτός είναι και ο λόγος που δε σου απάντησε νωρίτερα κάποιος συνάδελφος. Δεν έχω κάνει την ίδια διαδικασία ακριβώς αλλά από πρόσφατη σχετική εμπειρία που είχα προ covid υποθέτω ότι πρέπει να γίνουν τα εξής: 1. Πας στον ΟΑΕΕ και κάνεις προεγγραφή. Εδώ μπορείς να ρωτήσεις και επιβεβαίωση/λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα βήματα. 2. Πας στην εφορία με τη βεβαίωση προεγγραφής και κάνεις αλλαγή ΚΑΔ από ΚΑΔ μηχανικού σε ΚΑΔ μη μηχανικού. Χρειάζεται το έγγραφο Μ2 που μπορείς να έχεις προσυμπληρώσει. Κοίτα και τι άλλα δικαιολογητικά χρειάζονται για μεταβολή δραστηριοτήτων αλλά δεν πιστεύω ότι είναι κάτι ιδιαίτερο αφού δεν αλλάζεις έδρα ούτε αλλάζει κάτι ως προς τις απαιτήσεις για το χώρο της έδρας. 3. Με το χαρτί της εφορίας πας και κάνεις διακοπή ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ - ΕΦΚΑ. 4. Με το χαρτί της εφορίας πας και κάνεις έναρξη ασφάλισης στο ΟΑΕΕ - ΕΦΚΑ. 5. Με το χαρτί της εφορίας πας και κάνεις διακοπή ασφάλισης στο ΕΤΕΑΕΠ. Γενικά όλες οι διαδικασίες δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, άρα ο χρόνος εξαρτάται από αποστάσεις/ουρές αναμονής κλπ. Έχω μία επιφύλαξη μήπως και ο ΟΑΕΕ μπορεί να σε "τραβήξει" χωρίς να χρειάζεται να πας και στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλα θα στο πουν αυτοί. Λογικά θα πρέπει να είσαι ασφαλιστικά ενήμερος με τον ΕΦΚΑ για να προχωρήσει η διαδικασία στο 1. Ξαναλέω ότι η περιγραφή μου βασίζεται σε προσωπική εμπειρία σε ανάλογες διαδικασίες χωρίς να έχω κάνει ακριβώς το ίδιο όμως.
    1 point
  26. Στο σύστημα, υπάρχει επιλογή Εντός ή εκτός παραδοσιακού οικισμού/τμηματος πόλης. Αυτή η επιλογή αφορά ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις του αρθρου 116 παρ. 9 ή αφορά ΜΟΝΟ τους "παραδοσιακούς Οικισμούς"? Στα φύλλα καταγραφής υπάρχει η επιλογή να τσεκάρουμε Προστατευόμενη περιοχή. Αυτή η επιλογή τι αφορά και σε τι διαφέρει με την προηγούμενη επιλογή "Εντος ή εκτός παραδοσιακου οικισμου"?
    1 point
  27. Ευχαριστώ για την επισήμανση. Ο "δαίμων" όντως κτύπησε στην v13 ... Διορθώνω σε 5' ...
    1 point
  28. Ο λόγος που και εδώ στο φόρουμ προτείνουμε τα ακίνητα που έχουν υπαχθεί στο ν. 720/77 αλλά και στον 1337/83 να υπαχθούν στο ν. 4495 είναι για να κερδίσουν την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.(κατηγορία 1 ΄ή 2 ως προ 83). Επιπλέον, η εμπειρία έχει δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που είχαν υπαχθεί στους εν λόγω νόμους, πάσχουν σοβαρά αναφορικά με την σωστή αποτύπωση τόσο των κτισμάτων, αλλά κυρίως των γηπέδων-οικοπέδων, οπότε η εκ νέου ενασχόληση με αυτά θα αποκαλύψει τα προβλήματά τους και ο σωστός μηχανικός αξιώνοντας φυσικά την εύλογη αμοιβή του, θα τα επιλύσει.
    1 point
  29. Γεια σου συνάδελφε, Κατάλαβα πως ο περιορισμός του ύψους αφορά το πρώτο κτίριο που προβάλλεται προς τον δρόμο. Και βρήκα και αυτό το PDF που είναι μια μορφολογική μελέτη για κάποιους οικισμούς στη Μαγνησία. Ομως στη σελίδα 7 αναφέρεται στο άρθρο και περιέχει και ένα διάγραμμα σχετικά με το ύψος. Αξίζει να σημειωθεί πως το διάγραμμα περιέχει τομή και όχι αξονομετρικό που θα έκανε την αποσαφήνιση ακόμη πιο καθαρή. Σημειώνω πως αυτό που επισυνάπτω είναι μια μορφολογική μελέτη και όχι εγκύκλιος αποσαφήνισης. Αφού τα δεις θα ήθελα τη γνώμη σου. Με εκτίμηση Βασίλης EIDIKO TEFXOS SXEDIOY P.D.3-b.pdf
    1 point
  30. κατω απο δέντρα μετράτε; κάτω απο μπαλκόνια; μεσα σε μια πολη με 4οροφες; μεσα σε δάσος;
    1 point
  31. Ρίξε μια ματιά στο Ερώτημα 9 του link http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/EPAGGELMATIKA/SYNERGASIA_TEETKM_YPHRESIES_DOMHSHS/FAQ31.pdf. για να καταλάβεις τι σημαίνει παράρτημα καταστήματος με ελεύθερο ύψος κύριας χρήσης (σε πατάρι) και τι βοηθητικός χώρος (σε πατάρι).
    1 point
  32. ενημερώνω μετά από ερωτήσεις σε πυροσβεστική υπηρεσία και πολεοδομία, πυροσβεστικό κρουνό βάζει όποιος θέλει... δεν υπάρχει σχετική αδειοδότηση , φυσικά θέλει μελέτη και το κόστος είναι μεγάλο περίπου 4.000, 00 ευρώ, βέβαια στην πυροσβεστική έχουν ρωτήσει αρκετοί ενδιαφερόμενοι και δεν δίνουν βεβαίωση καθώς δεν είναι αρμόδιοι... όμως το υδροστόμιο το δίνει η ΔΕΥΑΠ και η ΔΕΥΑΠ ενημερώνει την πυροσβεστική... άρα υπάρχει διαδικασία καταχώρησης που αποδεικνύει την ημερομηνία τοποθέτησης...
    1 point
  33. εμείς έχουμε 5 GPSGNSS της TOPCON το HIPER SR ως δέκτη και το χειριστήριο πεδίου είναι το Τ-18, είμαστε ενταγμένοι στο δίκτυο μόνιμων σταθμών αναφοράς uranus της TREE COMPANY AEBE και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί μετράμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (RTK και PPK) και έχουμε εκρίβιες 1 εκατοστού
    -1 points
  34. *Με 3 έως 15 μέτρα σφάλμα συνήθως
    -1 points
  35. Αν ο σκοπός είναι μόνο ένα σημείο, αν δεν κάνω λάθος το κινητό δεν είναι απαράδεκτη λύση, αν μετράει για ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ (αν το στιγμιαίο σφάλμα του δεν είναι >3 μέτρα..).
    -1 points
  36. Από το 1999 αγαπητέ. Και δεν ήταν ερώτηση, ήταν απάντηση μου σε συνάδελφο, καθώτι έχω το συγκεκριμένο λογισμικό.
    -1 points
  37. Να φανταστώ ότι εσείς έχετε μακρά εμπειρία επί: α. συνορθώσεων και ποιοτικών ελέγχων β. αεροτριγωνισμών γ. επιλύσεων διανομών δ. νομικής τεκμηρίωσης ε. μετασχηματισμών ομοιότητας ζ. 3Δ μετασχηματισμών η. προβολών Αγαπητέ, προς τί η ειρωνεία προς τους ΑΤΜ; Σας φαίνεται πάρεργο;
    -1 points
  38. Επιεκώς απαράδεκτο να γράφετε ανακρίβειες. Λίγο ντροπη δεν βλάπτει. 1. RTK μιλάμε εξ αρχής για ακρίβειες 2 + εκ. στο οριζόντιο και 3+ στο υψόεμτρο. Κι όταν μιλάμε για HTRS07, χειρότερα. 2. Για ΡΡΡ μιλάμε για ακρίβειες 1 dm. 3. Τα υψόμετρα από HTRS07 είναι τις τάξης των 5-10 εκ. μπορεί και χειρότερα.
    -1 points
  39. Πώς έβγαλες το συμπε΄ρασμα αυτό;;; Γιατί γράφεις ανακρίβειες;;;
    -1 points
  40. Συνάδελφοι προβληματίζομαι για το εξής θέμα: Σε περιοχή που υπάρχει πράξη εφαρμογής το σύστημα συντεταγμένων είναι το UTM 3. Οι συντεταγμένες με τα τελικά οικόπεδα και τα εμβαδά ως γνωστόν υπάρχουν κατατεθειμένα στις πολεοδομίες και είναι συγκεκριμένα. Όμως σε περίπτωση που χρειαστεί να εκδοθεί ΚΗΔ για να επισυναφθεί σε κάποια πράξη Ιπχ πωλητηριο συμβόλαιο) πρέπει το διανυσματικό αρχείο να είναι σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ. Αν και εφόσον γίνει μετατροπή του συστήματος UTM σε ΕΓΣΑ θα υπάρχουν αποκλίσεις τόσο στις αποστάσεις όσο και στα εμβαδά, όχι μόνο στα όρια του οικόπεδου που αφορά κάθε φορά αλλά και σε όλα τα στοιχεία που εμφανίζονται σε ένα τοπογραφικό διάγραμμα (οικοδομικές γραμμές, κτίρια κτλ). Και κάνω λοιπόν τις εξής ερωτήσεις: Σε ποιο σύστημα συντεταγμένων θα μετράμε? Στο ΕΓΣΑ για να είμαστε σύννομοι με τις προδιαγραφές του Κτηματολογίου ή με το UTM για να είμαστε σωστοί ως προς τα στοιχεία της Πράξης Εφαρμογής? Διότι μέχρι να γίνει υποχρεωτική η έκδοση ΚΗΔ οι συμβολαιογράφοι και η πολεοδομία αρκούνταν στο να υπάρχει πινακάκι δίπλα από την πινακίδα με την απλή μετατροπή των συντεταγμένων UTM σε ΕΓΣΑ. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και αν και εφόσον θέλουμε να είμαστε ακριβείς σε αυτά που δίνουμε σε πελάτες, συμβολαιογράφους και υπηρεσίες θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Υ.Γ: Στο κτηματολόγιο που έθεσα το θέμα αρκέστηκαν να πούνε ότι το topo_prop πρέπει να είναι σε ΕΓΣΑ....αδιαφορώντας παντελώς για τις αποκλίσεις στο εμβαδόν και τις διαστάσεις...κοινώς ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΕΓΣΑ!
    -1 points
  41. Εχετε κάνει την εξάρτηση άβατη επιστήμη, λες και είναι κάτι εξωπραγματικό, σιγά τα ωά αγαπητοί τοπογράφοι.
    -2 points
  42. Έχω 25μ πρόσωπο. Οι πλάγιες αποστάσεις επηρεάζουν την οικοδομησιμότητα. Παύλε, αυτά τα γνωρίζω. Ρωτάω μπας και υπάρχει καμιά άλλη ειδική ευνοϊκή διάταξη για τις πλάγιες αποστάσεις σε γήπεδα εντός ζώνης.
    -2 points
  43. Για να το κλείνουμε λοιπόν, αν δεν έχεις να αναφέρεις κάτι άλλο εκτός από το 270Δ/85 που το ξέρω απ΄ έξω, δεν μπορείς να με βοηθήσεις. Καλή συνέχεια και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου,
    -2 points
  44. Στο αρχικό μου ερώτημα δεν αναφερω το 1981 τυχαία. Ψάξτο καλύτερα και άσε τις εξυπνάδες.
    -2 points
  45. Και εγώ επαναλαμβάνω ότι ξέρω ότι δεν εμπίπτει στην συγκεκριμένη παρέκκλιση αρτιότητας. Ρωτάω από την αρχή αν εκτός από το 270Δ/85 στο οποίο αναφέρεσαι συνεχώς υπάρχει κάποια άλλη διάταξη που να επιτρέπει μειωμένες αποστάσεις στα κείμενα εντός ζώνης. Υ.Γ. Μπορεί να μην εμπίπτει στην παρέκκλιση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εντός ζώνης.
    -3 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Starlink στην Ελλάδα: Ο χάρτης  κάλυψης και οι προσφορές της εταιρίας για internet
      Η Starlink δραστηριοποιείται από το 2022 στην Ελλάδα, προσφέροντας δορυφορικό internet σε όλη την επικράτεια. Σήμερα, οι τιμές έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με το 2022 και υπάρχουν μάλιστα διαφορετικά πακέτα τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Πέρα από την αγορά του εξοπλισμού δηλαδή, μπορείτε επίσης να τον ενοικιάσετε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως για παράδειγμα αν σχεδιάζετε μία απόδραση σε κάποιο απομονωμένο μέρος και θέλετε να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τον κόσμο.

      Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτή τη στιγμή ο εξοπλισμός Starlink προσφέρεται για αγορά στην Ελλάδα έναντι €225. Υπάρχει μάλιστα μία περίοδος δοκιμής 30 ημερών, κατά την οποία αν δε μείνετε ευχαριστημένοι, μπορείτε να επιστρέψετε τον εξοπλισμό και να πάρετε πίσω το σύνολο των χρημάτων που δώσατε. Η υπηρεσία τώρα, προσφέρεται με χρέωση €40 μηνιαίως. Εδώ δεν υπάρχει κάποια δέσμευση συμβολαίου και μπορείτε να διακόψετε την υπηρεσία όποια στιγμή επιθυμείτε και να επιστρέψετε τον εξοπλισμό.

      Να θυμίσουμε πως το 2022, ο εξοπλισμός κόστιζε €654 και η υπηρεσία €99 το μήνα.


      Στην περίπτωση της ενοικίασης τώρα, η υπηρεσία χρεώνεται το ίδιο, δηλαδή €40 το μήνα, αλλά η μηνιαία χρέωση της ενοικίασης του εξοπλισμού είναι μόλις €15. Σε αυτό το σύνολο, προσθέστε και επιπλέον €50 για το τέλος ενεργοποίησης.

      Σε κάθε περίπτωση αγοράς ή ενοικίασης εξοπλισμού, τα μεταφορικά κοστίζουν €24.


      Όπως βλέπετε και στο χάρτη παραπάνω, το Starlink καλύπτει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, ενώ καλύπτεται και αρκετός θαλάσσιος χώρος.

      Οι ταχύτητες download κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή από 124Mbps έως 288Mbps και το upload από 20-43Mbps, ενώ ο χρόνος αναμονής από 37-55ms.

      Τέλος, υπάρχουν και ξεχωριστά πακέτα για επιχειρήσεις, για πλωτά σκάφη, για τροχόσπιτα και για άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
      • 1 απάντηση
    • Ψηφιακός Χάρτης Κτηματολογίου: Online το ψηφιακό κτηματολόγιο σε έναν χάρτη
      Στον αέρα βρίσκεται από χθες o Ψηφιακός Χάρτης του Κτηματολογίου, μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πλήρη εξέλιξη της κατάστασης των δικαιωμάτων επί της περιουσίας τους.

      Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό εργαλείο που καταγράφει μεταξύ άλλων το εάν υπάρχουν εκκρεμότητες σε ένα γεωτεμάχιο και ποιες είναι αυτές. Παράλληλα, δείχνει σε ποιες περιοχές το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί, πού βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση, πού η προανάρτηση, αλλά και σε ποιες περιοχές «τρέχει» ακόμη η συλλογή δηλώσεων.

      Αναλυτικότερα, μέσω του Ψηφιακού Χάρτη θα εμφανίζονται τα όρια των ιδιοκτησιών και ο «αριθμός ταυτότητας» της κάθε ιδιοκτησίας, δηλαδή ο δωδεκαψήφιος αριθμός του (ΚΑΕΚ). Εάν ο πολίτης κάνει κλικ επάνω στην ιδιοκτησία, θα βλέπει κάποια βασικά στοιχεία γι’ αυτήν όπως την έκτασή της, την περίμετρο, ποια είναι η κύρια χρήση που έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο (π.χ. αγροτική), σε τι ποσοστό κ.τ.λ.

      Ο Χάρτης δίνει ακόμα τη δυνατότητα αναζήτησης με βάση την ταχυδρομική διεύθυνση ή τον δήμο, αλλά και την επιλογή αποθήκευσης και εκτύπωσης του ενδιαφερόμενου τμήματος.


      • 0 απαντήσεις
    • Οι νέοι κανόνες για την χρήση αιγιαλού και παραλίας από καφέ, καντίνες, ξενοδοχεία και beach bar
      Πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές, που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουόμενων, την ένταση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

      Στόχος του νέου νόμου είναι να μπει φραγμός στην αναρχία που επικρατεί κατά τους θερινούς μήνες στις περισσότερες παραλίες, όπου συναντάται η πρακτική των παράνομων καταλήψεων του αιγιαλού και της παραλίας από τους επιχειρηματίες με την ανοχή πολλές φορές των δήμων που τις παραχωρούν, αλλά και την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές. Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο, με τις αντιδράσεις πολιτών σε πολλά νησιά και παραλίες της χώρας, γνωστό ως «κίνημα της πετσέτας». Για αυτό το λόγο θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τις νέες διατάξεις που ισχύουν για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες.
      • 0 απαντήσεις
    • Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τις νομικές και τεχνικές διαδικασίες εγκατάστασής φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε υπάρχοντα και νέα κτίρια
      H επέκταση της χρήσης ιδιωτικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων συναρτάται με την πρακτική δυνατότητα φόρτισής τους εντός των κάθε είδους κτιρίων, και ιδιαίτερα εντός των ιδιόχρηστων ή κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών της χώρας, κάτι που δεν είναι απαλλαγμένο από διαφορετικές απόψεις και συγκρουόμενα συμφέροντα των ενοίκων τους.

      Με αφορμή την από 7.3.2024 ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ περί υποχρεωτικής δήλωσης όλων των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών και διαχειριστών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, η ΠΟΜΙΔΑ παραθέτει τους κανόνες που περιλαμβάνονται στα άρθρα 21,22,24 και 26 του Ν.4710/2020 (ΦΕΚ 4710Α/2020) και διέπουν τις διαδικασίες εγκατάστασης, λειτουργείας αλλά και δήλωσης φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στα υφιστάμενα και νέα κτίρια της χώρας.  

      A. Ποια είναι η διαδικασία εγκατάστασης φορτιστών στα υπάρχοντα κτίρια

      1. Σε υφιστάμενα κτίρια, τα οποία είχαν υποχρέωση πρόβλεψης θέσεων στάθμευσης, δύναται να εγκαθίσταται νέα υποδομή καλωδίωσης σε κοινόχρηστους ή και κοινόκτητους χώρους, για την τοποθέτηση ξεχωριστής κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο. Σε περιπτώσεις κτιρίων με πολλαπλές ιδιοκτησίες, για την ανωτέρω εγκατάσταση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών [τουλάχιστον πεντακόσια ένα χιλιοστά (501/1000)]. Η λειτουργία και ο τρόπος χρήσης του συνόλου της εγκατάστασης συμπεριλαμβάνονται σε τεχνική έκθεση ηλεκτρολόγου ή ηλεκτρολόγου μηχανικού, η οποία προσαρτάται στον κανονισμό του κτιρίου.
      • 0 απαντήσεις
    • ΥΠΕΝ: Ολόκληρο το πρόγραμμα για τη διαχείριση των Δασών- AntiNero για τον προληπτικό καθαρισμό τους
      Τη μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των δημόσιων δασών ανέλυσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας παράλληλα τα δάση, τα οποία αφορούν οι πρώτες διαχειριστικές μελέτες που ανατίθενται. Ακόμη, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προληπτικών καθαρισμών δασών (AntiNero), το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πληθώρα περιοχών της χώρας.

      Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Ευστάθιου Σταθόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Ευάγγελου Γκουντούφα.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.