Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πίνακας Κορυφαίων

  1. pirsogiannis

    pirsogiannis

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      1.732


  2. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      25.832


  3. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      1.834


  4. Konstantinos IB

    Konstantinos IB

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      839


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 19/02/2021 σε όλες τις περιοχές

  1. Καλημέρα @st2 @desptsouk @pirsogiannis ... σας έχω το καλύτερο, γιατί πραγματικά κι εγώ είχα κουραστεί με τις αλλαγές συντελεστών κάτω απ' τη μύτη μας ... (και χθες τα ίδια πάλι 🤪) Λοιπόν όταν συμπληρώνουμε την ΑΠΔ, στο πακέτο κάλυψης δίπλα έχει ένα ερωτηματικό, το επιλέγουμε και μετά πατάμε αναζήτηση ή απλά πατάμε enter.... Στη συνέχεια επιλέγουμε πακέτο 781 και ...... ιδού τα ποσοστά !!!! (για να λειτουργήσει πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε ήδη επιλέξει κωδικό ειδικότητας) Απολαύστε υπεύθυνα !!!
    3 points
  2. 2 points
  3. η ερωτηση δεν ειναι σαφης ως προς τα εμβαδα των γηπεδων και των υπο αμφισβητηση "λωριδων"/τον χρονο δημιουργιας τους/την αρτιοτητα/οικοδομησιμοτητα/ Χωρις αυτα, η οποιαδήποτε ενεργεια "κινδυνευει" να οδηγησει σε "νεα" ακινητα, με πιθανη απωλεια αρτιοτητας/οικοδομησιμοτητας
    2 points
  4. Ωωωωωω αυτή η μαγική στιγμή μετάβασης από το σκοτάδι της άγνοιας στο φως της γνώσης... Σε ευχαριστούμε!
    2 points
  5. 953 downloads

    Βιβλίο ατυχημάτων για επιχείρηση. Κάθε επιχείριση υποχρεούται να έχει ένα βιβλίο ατυχημάτων συνήθως φροντίζει ο Τεχνικός ασφαλείας για την προμήθεια του. Το συγκεκριμένο μπορεί να εκτυπωθεί και να βιβλιοδετηθεί. Δεν είναι κάτι σπουδαίο απλά είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί σε συνηθισμένα βιβλιοπωλεία.
    1 point
  6. δες ΝΟΚ 23 παρ. 5 υγ "πιο light" .... "την παιρνει και την σηκωνει...."
    1 point
  7. Δικαιολογητικα που δεν ειναι ιδιωτικα (π.χ ΜΕΠΠ ) δεν χρειαζονται καμμια επικυρωση αλλα απλη φωτοτυπια.
    1 point
  8. Ο Ν4605/19 αφορα ολους του διαγωνισμους. Δεν απαιτειται ενορκη βεβαιωση .Προφανως η Υπηρεσια ειναι ακομα στην προεπαναστατικη εποχη.Αν τωρα υποβαλεις τα χαρτια μονο με φυσικο τροπο (προχειρος διαγωνισμος) τοτε η Υ.Δ σαν ιδιωτικο θα πρεπει να υποβαλεται ειτε με πρωτοτυπη υπογραφη ειτε με θεωρηση του γνησιου απο το ΚΕΠ ειτε με το γνησιο απο δικηγορο.Τωρα τελευταια μαλιστα λογω κορονοιου τετοιες Υ.Δ 9που θεωρουνται γνησιες) εκδιδονται και μεσω της ιστοσελιδας gov.gr..
    1 point
  9. Παραθέτω όπως το γράφει το κείμενο του νόμου: Τα φέροντα στοιχεία που επηρεάζονται από την αύξηση των κατακόρυφων φορτίων θα ελέγχονται σύμφωνα με τον αντίστοιχο ισχύοντα κανονισμό της ομάδας (Α). Τυχόν ανεπάρκειες θα αποκαθίστανται με αντίστοιχες κατάλληλες ενισχύσεις. Η επίδραση της αύξησης μαζών καλύπτεται στην 2.2.3 παρακάτω. Δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι που θα φτάσει αυτός ο έλεγχος των κατακορύφων φορτίων... Σίγουρα η πλάκα επηρεάζεται, άρα σίγουρα έλεγχος της πλάκας για κατακόρυφα φορτία (μόνιμα+κινητά+χιόνι+άνεμος θα έλεγα εγώ..μιας και όπου ο κανονισμός -συνήθως- αναφέρει το γενικό "κατακόρυφα" εξαιρεί τον σεισμό..). Τώρα, σωστή είναι η θεώρηση ότι και μία υποκείμενη δοκός κανονικά θα έπρεπε να ελεγχθεί για την αύξηση των κατακορύφων φορτίων. Εκεί θα μπορούσαν να γίνουν μερικοί έλεγχοι χεράτα σε "κρίσιμα" μέλη.
    1 point
  10. διάλεξε αυτό που γουστάρεις να κάνεις. μην πας πολιτικός μηχανικός αν σου αρέσει η μηχανολογία. Αυτό με το θέμα το γνώσεων είναι αστείο. Τι πάει να πει έλλειψη γνώσεων? Εφόσον δεν πας για φουλ ακαδημαϊκή καριέρα οι γνώσεις που θα πάρεις είτε απο πανεπιστήμιο είτε απο πρώην τει ειναι μια χαρά. Πάνω στην δουλειά θα μάθεις αυτα που χρειάζεσαι. Το πραγματικό διάβασμα ξεκινάει μετά την σχολή. Είτε έχεις τελειώσει Πανεπιστήμιο είτε ΤΕΙ είτε το havard.
    1 point
  11. Βάση είναι το ΦΕΚ 350Β/17-2-2016. Καταρχήν θα πρέπει το κτίριο να μην έχει "ενδείξεις σημαντικής στατικής ανεπάρκειας" που επιγραμματικά είναι:ρωγμές, μείωση του οπλισμού συνεπεία διάβρωσης,κοντά υποστυλώματα χωρίς περίσφιξη, σημαντική μείωση τοιχοπληρώσεων σε κάποιον όροφο(αυτό που αποκαλούμε μαλακός όροφος, πχ πιλωτή-κατάστημα με μεγάλες τζαμαρίες κλπ). Αναλυτικά αυτές οι "ενδείξεις" υπάρχουν στο ΦΕΚ. Τώρα, η προσθήκη στέγης αυξάνει τα κατακόρυφα φορτία και την σεισμική μάζα κατ'επέκταση, άρα: Καταρχήν θα πρέπει να ελεγχθεί η πλάκα επί της οποίας θα κατασκευαστεί η στέγη αν αντέχει τα στατικά φορτία που θα της επιβληθούν. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει με βάση τους κανονισμούς της ομάδας Α του ΦΕΚ, δηλαδή για το σκυρόδεμα είτε με ΕΚΩΣ είτε με EC2. Στην συνέχεια επειδή το κτίσμα είναι φτιαγμένο το 1970 (άρα με τον αντισεισμικό του 1959) άρα ανήκει στην κατηγορία 4 ("οποιοδήποτε κτίριο") και είναι κατοικία άρα σπουδαιότητας Σ2, θα πρέπει : ρv<ρα=1,05 , όπου ρv=Vμετά/Vπριν , όπου Vμετά η σεισμική τέμνουσα στην βάση του κτιρίου στην δυσμενέστερη εκ των δύο διευθύνσεων μετά την προσθήκη της στέγης και Vπριν η σεισμική τέμνουσα στην βάση του κτιρίου στην δυσμενέστερη εκ των δύο διευθύνσεων πριν την προσθήκη της στέγης. Άρα μοντελοποιείς το κτίριο σου , πριν την προσθήκη της στέγης και μετά λαμβάνοντας υπόψη τα φορτία της στέγης, και κάνεις τον έλεγχο του 1,05- δηλαδή να μην αυξάνεται η τέμνουσα βάσης στην δυσμενέστερη διεύθυνση σε ποσοστό άνω του 5%. Επίσης και τον έλεγχο της πλάκας όπως προείπαμε.
    1 point
  12. Τελικά πως κρίνουμε αν είναι διαμέρισμα με σοφίτα ή διόροφο διαμέρισμα; Ειδικά σε αυτή τη σέξυ αντιμετώπιση που προτείνει ο didonis, την οποία την έχω δει σε αυθαίρετο και έχω σπάσει το κεφάλι μου αν θα το βάλω σοφίτα ή όροφο (ο κάτω όροφος είχε τρύπα με διπλό ύψος ) Με το 50%; Με το αν υποκαθιστά χρήσεις του απο κάτω ορόφου;
    1 point
  13. @ppanag προσκυνάω! μας απάλλαξες από πολλές στιγμές αγωνίας και νεύρων 😀
    1 point
  14. Δες εδώ. Όντως ενημερώνει για τις μεταβολές του ΙΚΑ σχετικά άμεσα. Κεντρική σελίδα - υποστήριξη-νέες εκδόσεις-και πατάς στον μεγεθυντικό φακό δίπλα από το πρόγραμμα winforam.
    1 point
  15. σχετικα γρηγορα ενημερωνει για τις αλλαγες https://www.runet.gr/apd_history.htm Εισφορές ασφαλισμένου 17,57 %, Εισφορές εργοδότη 58,365 % Σύνολο: 75,935%
    1 point
  16. Εμφανίστηκαν οι εισφορές Ιανουαρίου στο ιστορικό, χωρίς όμως ειδοποιητήριο. Ημερομ. Πληρ. 26/2
    1 point
  17. Αν κατάλαβα καλά υπάρχει ένα διώροφο κτίριο. Το ισόγειο φτιάχτηκε το 1979 με τον τότε εν ισχύ αντισεισμικό κανονισμό( αντισεισμικός κανονισμός του 1959). Ο Α΄όροφος φτιάχτηκε το 2005, επίσης με τον "παλιό" αντισεισμικό (δλδ τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, παρά το ότι ήταν τότε σε ισχύ ο ΕΑΚ2000), δεν εξετάζουμε τώρα το "σωστό ή λάθος" της τότε ενέργειας.. Ερχόμαστε στο σήμερα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ορόφου, στην άδεια του 2005 απ'ότι λέτε. Επομένως με το ισχύον νομικό πλαίσιο που καθορίζει όλες τις προσθήκες από το 2016 έως και σήμερα, το κτίσμα θα πρέπει να ελεγχθεί αν "αντέχει" να του προσθέσετε ακόμη έναν όροφο. Κάτι που σημαίνει ότι αναθέτετε την εργασία σε εξειδικευμένο γραφείο μηχανικών, κάνουν έλεγχο του υπάρχοντος κτιρίου (αποτύπωση φέροντος οργανισμού,έλεγχο σκυροδέματος και χάλυβα με τεστ, αποκαλύψεις κλπ) και συντάσουν μελέτη αποτίμησης του υπάρχοντος και ενδεχόμενης ενίσχυσης του αν προκύψει ανεπάρκεια. Προφανώς θα πρέπει να ελεγχθεί εάν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, και η προσθήκη καθ'υψος να μην αντιτίθεται σε άλλους περιορισμούς όπως ύψους ή ειδικότερους της περιοχής.
    1 point
  18. καθόλου συμβολικό .... ότι άλλο κάνεις θα είναι μαϊμουδιά....
    1 point
  19. Ο λογιστής μπερδεύτηκε γιατί σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (πρώτο τμήμα του Νόμου 4172/2013), Άρθρο 64 Συντελεστές παρακράτησης φόρου, 1. Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου είναι οι εξής: δ) για αμοιβές για τεχνικά έργα, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες είκοσι τοις εκατό (20%). Στο Άρθρο 69 Προκαταβολή του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, 4. Ειδικά, για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς ο προκαταβλητέος φόρος υπολογίζεται ως εξής: α) Σε τέσσερα τοις εκατό (4%) της συμβατικής αμοιβής για εκπόνηση μελετών και σχεδίων . β) Σε δέκα τοις εκατό (10%) της συμβατικής αμοιβής για εκπόνηση μελετών και σχεδίων που αφορούν οποιασδήποτε άλλης φύσης έργα και για την επίβλεψη της εκτέλεσης αυτών, καθώς και των έργων της προηγούμενης περίπτωσης και της ενέργειας πραγματογνωμοσύνης κ.λπ. για τα έργα αυτά. Οπότε θεώρησε λανθασμένα ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο (παρακράτηση και ΦΕΜ). Όμως η ΠΟΛ.1067/20.3.2015 Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 9, 67, 69 και 70 του Νόμου 4172/2013, που παρέθεσε ο συνάδελφος georgegaleos, καθορίζει τι πρέπει να πληρωθεί σε κάθε περίπτωση. Συνοπτικά, ΦΕΜ πληρώνουμε μόνο όταν απαιτείται (π.χ. για έκδοση άδειας ή τακτοποίηση αυθαιρέτου) αλλά τότε δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης.
    1 point
  20. - η δομηση υπολογιζεται με βαση τα χιλιοστα που προσδιοριζεται οτι "ανηκουν"σε καθε τμημα. - [σπανιως] ....το εμβαδον καθε τμηματος μπορει να ειναι διαφορετικο... λογω αναβαθμων ή μορφολογιας του εδαφους - η ΥΔΟΜ θελει το συ6μβολαιο συστασης, για να "αποδωσει" στην καθε μια την "συμφωνηθεισα" δομηση - Οι αποστασεις μεταξυ των κτιριων, κατ' αρχας, συμφωνουνται στο συμβολαιο συστασης . δες και εδω https://www.michanikos.gr/forums/topic/33165-ζητήματα-θέσης-κτηρίου/page/23/ και εδω https://www.teetkm.gr/wp-content/uploads/2015/03/FAQ_NOK.pdf
    1 point
  21. Καλησπέρα. Για κοπή δέντρων απαιτείται ΣΔΑ? ευχαριστω!
    1 point
  22. @tns Καλησπέρα. Κατά αρχήν είναι λίγο ρετρό σε κάθε πρόταση να υπάρχει θαυμαστικό, ο,τι κ αν θες να πεις. Κατά δεύτερον αναφέρεσαι σε μια κουλτούρα που την είχε οικειοποιηθεί η προηγούμενη γενιά και όχι η δική μας. Τρίτον, το επάγγελμα αμοίβεται πολύ καλύτερα στις χώρες του δυτικού κόσμου, επομένως δεν έχουμε να πούμε και πολλά πάνω σε αυτό. Τέταρτον, παράγοντας γνώσης του αντικειμένου είναι και η εργασιακή εμπειρία του καθενός, και πίστεψέ με οποίος αποφοίτησε και εργάστηκε στην Ελλάδα μετά το 2010 έχει κάνει κατά 99% μόνο αυθαίρετα και ανακαινίσεις, άρα ελάχιστη σχέση έχει με το επάγγελμα άσχετα με το που σπούδασε. Η διαφορά στην ποιότητα των αποφοίτων φαίνεται ήδη στην αγορα, ανεξάρτητα που σπούδασε ο κάθε απόφοιτος. Μιλάμε για διαφορά στην ποιότητα που αφορά γενιά ολόκληρη λόγω της αγοράς, και όχι λόγω σπουδών. Τέλος, οι κοινωνίες και οι αγορές εξελίσσονται ανάλογα με το δυναμικό του πληθυσμού τους, επομένως το να δυσανασχετείς με την κατάσταση της αγοράς και της χώρας είναι μάταιο, σουρεαλ, έως και ναρκισσιστικό. Αυτα
    1 point
  23. Καλησπέρα και από εμένα, Όπως θα καταλάβετε και από τις ακόλουθες απορίες μου, προφανώς και δε γνωρίζω να απαντήσω στο "τι σημαίνουν τα ρεύματα" στο παραπάνω post. Παρ' όλα αυτά έχω άλλου είδους απορίες (ίσως πιο βασικές) μιας και είναι η 1η μου απόπειρα να συντάξω Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ), καταρχάς για κατεδάφιση μιας ιδιωτικής υπερυψωμένης ισόγειας κατοικίας και κατά δεύτερον για ανέγερση μιας τριόροφης οικοδομής. 1. Αν έχω καταλάβει σωστά, το ΣΔΑ είναι ένα excel το οποίο "ανέπτυξε" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης. Συνήθως τέτοια "πρότυπα", περιλαμβάνονται είτε ως παραρτήματα σε νομοθετήματα (Νόμοι, Αποφάσεις κ.λπ.), είτε ως Τεχνικές Οδηγίες (π.χ. από το ΤΕΕ) για τις οποίες επίσης γίνεται αναφορά σε νομοθετήματα. Επειδή λοιπόν το συγκεκριμένο Excel, δεν υπάγεται σε καμία από τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι αξιόπιστο και έγκυρο (νομικά), ιδιαίτερα σε σχέση με τα πληροφοριακά στοιχεία που περιλαμβάνει. Θα ήθελα τη γνώμη κάποιου πιο έμπειρου (παρακάμπτωντας τη φράση "Ε, στην Ελλάδα ζούμε", η οποία προφανώς και είναι η εύκολη εξήγηση). 2. Πόσες και ποιες είναι οι φάσεις για μία κατεδάφιση (και μάλιστα ισόγειου κτρίου), όπως αυτές ζητούνται στην καρτέλα "Βασικές πληροφορίες" του προαναφερθέντος excel; Προβλέπεται σε κάποια νομοθεσία κάτι συγκεκριμένο που μου διαφεύγει σε σχέση με τον αριθμό και το είδος των φάσεων κατεδάφισης; Για παράδειγμα: θα είναι μία φάση ή δύο (π.χ. 1η φάση: αποξήλωση και απομάκρυνση όλων των στοιχείων επιστέγασης και 2η φάση: καθαίρεση φέρουσας λιθοδομής (ναι είναι πετρόκτιστο - μη διατηρητέο); θα προηγείται ξεχωριστή φάση "απομάκρυνσης όλων των μη μόνιμων - κινητών αντικειμένων από το εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου" Θα αναγράφεται ως ξεχωριστή φάση η "αποξήλωση κουφωμάτων"; Θα "διαιρεθεί" η προαναφερθείσα ως "2η φάση", σε πολλές φάσεις ανάλογα με τη σειρά καθαίρεσης (π.χ. Φάση 2η καθαίρεση Βορειοανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας, Φάση 3η: Καθαίρεση Νοτιοανατολικής τοιχοποίας" κ.λπ.; Θα είναι ξεχωριστή φάση η "αποξήλωση μηχανολογικών εγκαταστάσεων"; Θα είναι ξεχωριστή φάση η "Καθαίρεση περιμετρικών μαντροτοίχων"; 3. Είναι όλες οι παραπάνω επιλογές στη διακριτική μου ευχέρεια; Και αν ναι, τι θα πρέπει να προσέξω, ώστε αφ' ενός να είναι σωστό και νόμιμο το ΣΔΑ και αφ' ετέρου να μην χαντακώσω τον πελάτη μου οικονομικά; 4. Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες των αποβλήτων: Πώς υπολογίζονται οι τόνοι αποβλήτων; Υπάρχει συγκεκριμένη σχετική νομοθεσία ή τεχνική οδηγία; Αν όχι, βασιζόμαστε στους τύπους της εταιρείας που θα δεχθεί τα απόβλητα του έργου μας; (Το ρωτάω, γιατί κάτι τέτοιο αντιλήφθηκα από τους διαλόγους του παρόντος θέματος) ή στην επιστήμη της φυσικής; Τι ακρίβεια απαιτείται; Για παράδειγμα δεν έχουν όλα τα έιδη πέτρας το ίδιο ειδικό βάρος. Υπάρχει κάποια μέση τιμή που επιλέγω ή διαλέγω αυτή που αντιπροσωπεύει πραγματικά την πέτρα που θα διαθέσω ως απόβλητο; Επίσης θα κάθομαι να εξετάζω αν τα κουφώματα είναι από ξύλο πεύκου (ειδ. βάρος 0,62) ή δρυς (ειδ. βάρος 1); Συμπλήρωσε την ειδικότητά σου στο προφίλ. Pavlos 33
    1 point
  24. Ότι θέλεις κάνε, δεν πουλάω ανελκυστήρες . Απλώς έχει δημιουργηθεί μια εσφαλμένη κατά τη γνώμη μου εντύπωση στον καταναλωτή, ότι ο υδραυλικός ανελκυστήρας είναι ασφαλέστερος του ηλεκτροκίνητου. Το μόνο που έχω να πω επ' αυτού είναι ότι ένας κακοσυντηρημένος ή ασυντήρητος ανελκυστήρας είναι επικίνδυνος ότι προδιαγραφές και να έχει. Το κάθε είδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Π.χ. Ο υδραυλικός υπερέχει με τον αυτόματο απεγκλωβισμό, αλλά ο ηλεκτροκίνητος είναι οικονομικότερος και σε ισχύ και σε ενεργειακή κατανάλωση. Ο ηλεκτροκίνητος, ή έλξης, ή τριβής, αναρτάται αποκλειστικά από συρματόσχοινα, ενώ ο υδραυλικός άνω των δύο ορόφων, κινείται από συνδυασμό υδραυλικού εμβόλου και συρματόσχοινων. Υπάρχουν και ηλεκτροκίνητοι ανελκυστήρες που δεν χρειάζονται έξτρα χώρο, οι λεγόμενοι ανελκυστήρες άνευ μηχανοστασίου. Ακόμη υπάρχουν και σύγχρονοι ηλεκτροκίνητοι ανελκυστήρες που...επιστρέφουν ενέργεια στο κτίριο. Υ.Γ. Όσο για τις τιμές το γνωρίζω ότι δεν ισχύουν πλέον. Απλώς έδωσα μια σύγκριση τιμής μεταξύ του ενός είδους και του άλλου. Εξ' άλλου το φόρουμ δεν ασχολείται με τρέχουσες τιμές, ούτε έχει υποχρέωση ενημέρωσης των συνδρομητών.
    1 point
  25. Ωραία, ευχαριστώ. Να σου πω λοιπόν ένα πραγματικό κόστος από προσωπική εμπειρία. Για τη δική μου πολυκατοικία πήραμε προσφορά το 2015 για 3 ορόφους/4 στάσεις, με διαστάσεις θαλάμου 1,20 x 1,5 x 2,6 (m) με πιστοποιητικά κατασκευής και δοκιμής, καταχώρηση στο Δήμο, μετρητή ΔΕΗ και ΦΠΑ, όλα κομπλέ, περίπου 20.000 - 22.000€ για υδραυλικό ανελκυστήρα με μηχανοστάσιο στο υπόγειο. Για ηλεκτροκίνητο με μηχανοστάσιο στο δώμα, ή ίδια εταιρεία μας έδωσε περίπου 16.000€ Δες τι σου ταιριάζει και αποφάσισε. Για μένα προσωπικά, επειδή το έχω ψιλογνωρίσει το "άθλημα", τον ίδιο βαθμό ασφαλείας έχουν και οι δύο τύποι.
    1 point
  26. Πως καταλήξατε, από την έρευνα που κάνατε, σε αυτό το συμπέρασμα; Ρωτάω απλώς για να μάθω, τίποτε άλλο.
    1 point
  27. Και εδώ να πούμε ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το builngcert για τα ΠΕΑ και το σύστημα αυθαιρέτων του ΤΕΕ είναι δημόσιες αρχές και πρέπει να αποδίδουν το ΦΕΜ πριν τις οριστικές υποβολές!
    1 point
  28. Μπράβο συγχαρητήρια , πολλή καλή δουλειά
    1 point
  29. Λάθος δεν μετράει για τον παραπάνω λόγο αλλά για το λόγο που ανέφερα πριν. την παράγραφο η , άρθρο 3.6 του κεφ.5 του Κτηριοδομικού Δεν βάζεις όπως λες εντός του αρμού όλο το κτήριο. Εκτός του αντισεισμικού αρμού είναι οι τοιχοποιίιες (οπτόπλινθοι) και ο φέρων οργανισμός και εντός είναι η θερμομόνωση. Η θερμομόνωση δεν είναι ΤΟΙΧΟΣ. Δε σημαίνει ότι επειδή τη δείχνεις στην κάτοψη λέγεται και τοίχος. Υλικό επικάλυψης του τοίχου για να πληροί αυτός τις προυποθέσεις θερμομόνωσης. Απλά στην παραπάνω παράγραφο λέει ότι η τοιχοποιία πρέπει να πληροί τις προυποθέσεις θερμομόνωσης χωρίς τον αντισεισμικό αρμό και για αυτό προστίθενται και τα 2 πάχη. Από πότε δείχνεις το σοβά στην κάτοψη; Για παράδειγμα έφερες τον τοίχο που είναι 23 εκ+2εκ ο σοβάς και τον δείχναμε 25. Μα ανά 5εκ. συνήθως δίνεις διαστάσεις στα κτήρια από Ο/Σ εκτός και αν έχεις δει πολλούς ξυλότυπους με κολόνες 37x37 ( 40x40 θα δεις ή 35x35) Aυτά για το γράμμα του νόμου. Πάμε στην ουσία γιατί είμαστε μηχανικοί και όχι δικηγόροι ή λογιστές. Τι έλεγε το πρώτο ΦΕΚ για το αντισεισμικό αρμό. Σε περίπτωση ανέγερσης νέου κτιρίου ή δομικού έργου , πρέπει να τηρείται απόσταση από το όριο του οικοπέδου ,τέτοια ώστε να μην δυνατόν αυτό να δεχθεί ή να μεταβιβάσει φορτία σε κτήρια ή δομικά έργα που υπάρχουν ή πρόκειται να ανεγερθούν στο όμορο οικόπεδο......Το κενό μεταξύ των κτηρίων αποτελεί τον αντισεισμικό αρμό. Δηλαδή με τι σκεπτικό θέσπισε τον παραπάνω νόμο , ο νομοθέτης 1. Να μη μεταβιβάζονται φορτία στα γειτονικά κτήρια. Δηλαδή να υπάρχει επαρκής απόσταση ανάμεσα στα κτήρια 2. Δεν αναφέρεται σε κανένα ΦΕΚ ότι απαγορεύεται να πληρώσεις το αντισεισμικό αρμό. Εκτός αν θεωρείς ως μηχανικός ότι η διογκωμένη πολυστερίνη μεταβιβάζει στατικά φορτία !!! Άρα πιο σημαντικό είναι να ελεχθεί η συμπιεστότητα του υλικού πλήρωσης. 3. Προσωπικά ως μηχανικός προτιμώ να υπάρχει ένα συμπιεστό υλικό από το να υπάρχει κενό. Θυμήσου βασικές αρχές της Δυναμικής και της Φυσικής Λυκείου (Αρχή Διατήρησης Ενέργειας). Θα έχεις ''κάποια'' απόσβεση με το συμπιεστό υλικό. Μέρος της κινητικής ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί για την παραμόρφωση του. Παραθέτω την αντίστοιχη νομοθεσία Α. 10256/1926/1997 (ΦΕΚ 329/Δ`/21.4.1997) Τροποποίηση της υ.α 3046/304/30.1.89 «Κτιριοδομικός Κανονισμός» (59/Δ) Υ.Α. 30189/38γ/1992 (ΦΕΚ 146/Δ`/12.2.1992) Προαιρετική εφαρμογή διατάξεων περί Αντισεισμικού Αρμού Υ.Α. οικ. 35622/1991 (ΦΕΚ 918/Δ`/18.12.1991) Αναστολή ισχύος διατάξεων περί Αντισεισμικού Αρμού Υ.Α. οικ. 18738/1990 (ΦΕΚ 160/Δ`/27.3.1990) Τροποποίηση της παραγράφου 3.6 του άρθρου 5 του Κτιριοδομικού Κανονισμού Πουθενά δεν λέει ότι απαγορεύεται η πλήρωση του αντισεισμικού αρμού. Και επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα. Οι κολόνες και οι τοιχοποίες είναι περασιά (σόκορες). Τοποθετώ εξωτερική θερμομόνωση από κάποιο συμπιεστό υλικό 8εκ. Α) Στην πράξη αυτό δε θα λειτουργήσει ως θερμομονωτικό υλικό ; Nαι Β) Στην πράξη αυτό , εφόσον είναι συμπιεστό υλικό , δε θα λειτουργήσει ως αντισεισμικός αρμός, Ναι Για τις εξωτερικές διαστάσεις του κτηρίου που αναφέρεσαι να δεχτώ ότι μετράει στη δόμηση. Ας ερμηνεύσουμε ως μηχανικοί την απαίτηση του άρθρου 3.6.η. του Κτηριοδομικού. Γιατί ζητάει ο τοίχος να πληροί τις προυποθέσεις θερμομόνωσης χωρίς την ''συνεισφορά'' του αντισεισμικού αρμού; To μόνο λογικό επιχείρημα που βρίσκω ότι σε περίπτωση σεισμού το θερμομονωτικό υλικό που υπάρχει ως αντισεισμικός αρμός θα συμπιεστεί και θα χάσει τις θερμομονωτικές του ιδιότητες. Αυτό ισχύει σίγουρα για την αφρώδη εξηλασμένη πολυστερίνη που είναι κυψελωτό προιόν. Για τον πετροβάμβακα που είναι ινώδης δεν είμαι σίγουρος. Αυτά..... .....και υπάρχει και ο συνήγορος του διαβόλου που λέει ότι θα γίνει αντικατάσταση του....
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
    • Παράταση της προθεσμίας για την προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για ΑμεΑ του ΝΟΚ ως 30.04.2024
      Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/33888/542 (1)

      Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης «Παράταση των προθεσμιών των παρ. 4 και 10 του άρθρου 26 “Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα” του ν. 4067/2012 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός”» (Β’ 7028)

      Άρθρο 1

      Τροποποίηση του άρθρου 1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012. Για το ίδιο διάστημα παρατείνεται η αναστολή κυρώσεων για τα ανωτέρω αναφερόμενα κτίρια.».

      Άρθρο 2

      Τροποποίηση του άρθρου 2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η καταληκτική προθεσμία αναστολής κυρώσεων του τέταρτου εδαφίου της περ. (α) της παρ. 10 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 και, αντιστοίχως, η προθεσμία ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαμορφώσεων του πέμπτου εδαφίου της ίδιας περίπτωσης και η καταληκτική ημερομηνία αναστολής του έκτου εδαφίου, που αφορά στην υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).».

      Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ-ΔΕΣΕΔΠ-33888-542_2024.pdf
      • 1 απάντηση
    • Ανάρτηση δεκαεφτά (17) συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ
      1.  Θέματα Επιλεξιμότητας Αιτήσεων

      1.1.  Η Επιχείρηση μας δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς και έχει δηλωμένους στην Εφορία τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρέπει όλοι οι ΚΑΔ να είναι επιλέξιμοι με βάσει το παράρτημα 5 του Οδηγού ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε αίτηση στο Πρόγραμμα;

      Όχι δεν είναι απαραίτητο εφόσον η δραστηριότητα των επιλέξιμων ΚΑΔ πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που είναι διακριτές από αυτές των μη επιλέξιμων και το επενδυτικό σχέδιο αφορά μόνο σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση στο πληροφοριακό σύστημα δηλώνεται τουλάχιστον ένας επιλέξιμός ΚΑΔ.
      • 0 απαντήσεις
    • Μελέτη ΙΟΒΕ: Οι τάσεις, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ανάπτυξης των Κατασκευών στην Ελλάδα
      Η μελέτη που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων - ΤΜΕΔΕ και το ΙΟΒΕ, καταγράφει τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειώσει ο κλάδος των κατασκευών, με αύξηση του αντικειμένου κατά 84% από το 2017 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια με ώθηση από τους υψηλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ,τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις (περιλαμβάνοντας τις επενδύσεις σε κατοικίες) θα κινητοποιήσουν κατά την περίοδο 2024 – 2026 συνολικά πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της τραπεζικής χρηματοδότησης.

      Έτσι οι επενδύσεις σε Κατασκευές –κυρίως στις υποδομές– εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2024 - 2026.
      • 0 απαντήσεις
    • Starlink στην Ελλάδα: Ο χάρτης  κάλυψης και οι προσφορές της εταιρίας για internet
      Η Starlink δραστηριοποιείται από το 2022 στην Ελλάδα, προσφέροντας δορυφορικό internet σε όλη την επικράτεια. Σήμερα, οι τιμές έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με το 2022 και υπάρχουν μάλιστα διαφορετικά πακέτα τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Πέρα από την αγορά του εξοπλισμού δηλαδή, μπορείτε επίσης να τον ενοικιάσετε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως για παράδειγμα αν σχεδιάζετε μία απόδραση σε κάποιο απομονωμένο μέρος και θέλετε να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τον κόσμο.

      Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτή τη στιγμή ο εξοπλισμός Starlink προσφέρεται για αγορά στην Ελλάδα έναντι €225. Υπάρχει μάλιστα μία περίοδος δοκιμής 30 ημερών, κατά την οποία αν δε μείνετε ευχαριστημένοι, μπορείτε να επιστρέψετε τον εξοπλισμό και να πάρετε πίσω το σύνολο των χρημάτων που δώσατε. Η υπηρεσία τώρα, προσφέρεται με χρέωση €40 μηνιαίως. Εδώ δεν υπάρχει κάποια δέσμευση συμβολαίου και μπορείτε να διακόψετε την υπηρεσία όποια στιγμή επιθυμείτε και να επιστρέψετε τον εξοπλισμό.

      Να θυμίσουμε πως το 2022, ο εξοπλισμός κόστιζε €654 και η υπηρεσία €99 το μήνα.


      Στην περίπτωση της ενοικίασης τώρα, η υπηρεσία χρεώνεται το ίδιο, δηλαδή €40 το μήνα, αλλά η μηνιαία χρέωση της ενοικίασης του εξοπλισμού είναι μόλις €15. Σε αυτό το σύνολο, προσθέστε και επιπλέον €50 για το τέλος ενεργοποίησης.

      Σε κάθε περίπτωση αγοράς ή ενοικίασης εξοπλισμού, τα μεταφορικά κοστίζουν €24.


      Όπως βλέπετε και στο χάρτη παραπάνω, το Starlink καλύπτει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, ενώ καλύπτεται και αρκετός θαλάσσιος χώρος.

      Οι ταχύτητες download κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή από 124Mbps έως 288Mbps και το upload από 20-43Mbps, ενώ ο χρόνος αναμονής από 37-55ms.

      Τέλος, υπάρχουν και ξεχωριστά πακέτα για επιχειρήσεις, για πλωτά σκάφη, για τροχόσπιτα και για άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
      • 3 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.