Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/16/2021 in all areas

 1. Καλησπέρα και πάλι Giallou-καλώς μετέφερες την υπόθεση στο σωστό θέμα (άρθρο 94),όμως έθεσες ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο,τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασικής.Στο τρίτο ερώτημα λοιπόν σου απαντώ ότι δεν μπορεί να εκδοθεί νομιμοποίηση κατοικίας κατασκευασμένης μετά τις 28-7-2011 εντός δασικής έκτασης. Συνεπώς,πριν φτάσεις στην αίτηση και τους υπολογισμούς προστίμων πρέπει να εξασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα της δασικής αντίρρησης,δηλαδή ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης.Θέλει προσοχή.
  2 points
 2. α) 𝑲𝟏(𝟎,𝟐<𝝌𝟏<𝟎,𝟗)= [(𝟎,𝟗−𝝌𝟏)/𝟎,𝟕)]*𝟏𝟎𝟎 β) 𝑲𝟏(𝝌𝟏≤𝟎,𝟐)= 𝟏𝟎𝟎 γ) 𝑲𝟏(𝝌𝟏≥𝟎,𝟗)=𝟎 Στην περίπτωσή σου χ1 = 16.009,30/(817,90*64,88) =0,302 => 0,2<0,302<0,9, οπότε ισχύει η α) Άρα Κ1 = [(0,9-0,302)/0,7]*100 =85,43
  2 points
 3. να μιλησεις με τον δικηγορο σου τι μπορει να γινει.
  1 point
 4. Καλησπέρα,α)εάν δεν επιβληθούν εργασίες προσαρμογής και πάρουμε κατευθείαν θετική κρίση της επιτροπής ,-και επειδή έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι τα σχέδια που στείλαμε είναι ταυτόσημα με αυτά που θα αναρτηθούν στο σύστημα-,ανεβάζουμε στο σύστημα τα σχέδια της ρύθμισης (που είναι ταυτόσημα με αυτά που στείλαμε)-β)εάν επιβληθούν εργασίες προσαρμογής και έχουμε πλέον σειρά σχεδίων με την προσαρμογή,αφού εκτελεστούν οι εργασίες προσαρμογής και πάρουμε τη θετική κρίση,ανεβάζουμε αυτά που απεικονίζουν την κατάσταση μετά τις εργασίες προσαρμογής.Είτε είναι τα σφραγισμένα ,είτε όχι (αλλά ταυτόσημα),θα πρέπει να απεικονίζουν την κατάσταση του ακινήτου που συνοδεύει τη θετική κρίση της επιτροπής.Η ευθύνη είναι δική μας για το αν τα σχέδια που αναρτώνται είναι ταυτόσημα με αυτά που εγκρίθηκαν.
  1 point
 5. Καλησπέρα,ουσιαστικά αφορά μόνο το σκέλος "διαχείριση έργου" δηλαδή την έκδοση της βεβαίωσης από το Σύστημα e-adeies,οπότε μπορείς να ανεβάσεις έγγραφο που να λέει ότι είσαι η ίδια Αρχιτέκτων μηχανικός,μέλος του ΤΕΕ,με ΑΜ κλπκλπ και πρόκειται για το ακίνητο "......(περιγραφή)...." ιδιοκτησίας δικής σου.
  1 point
 6. Καλησπέρα,γιατί το πιστεύεις αυτό?Ποιος θα πιστοποιήσει ότι εκτελέστηκαν οι εργασίες κατεδάφισης?
  1 point
 7. Ό,τι ισχύει για το γεωτεμάχιο, ισχύει και για τα κτίσματα επ αυτού. Είναι κι αυτά εξ αδιαιρέτου. Μπορείς να προβείς σε τακτοποίησή τους (όλων) ανεξαρτήτως γνώμης του συνιδιοκτήτη. Εννοείται ότι το πρόστιμο θα το πληρώσεις εσύ, και θα του ζητήσεις τη συμμετοχή του.
  1 point
 8. εδω https://www.michanikos.gr/forums/topic/56854-κοψιμο-αναμονων-απο-σιδερα-στην-ταρατσα/?tab=comments#comment-1032782 κι εδω https://www.michanikos.gr/forums/topic/51805-αναμονές-οπλισμού-στο-δώμα/
  1 point
 9. Σε ποιο άρθρο; Η μονομερής σύσταση δεν αφορά μόνο κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους;
  1 point
 10. https://www.businessnews.gr/ellada/item/218216-ilektroniki-timologisi-mydata-anavalletai-i-ypoxreotiki-efarmogi-gia-efetos Αυτό σημαίνει ότι πάπαλα για εφέτος;
  1 point
 11. ισχυει ό,τι σου ειπε "Εκτός του ότι έχω μιλήσει με συμβολαιογράφο και έχουμε συνεννοηθεί ότι πρώτα θα βγει η άδεια και στη συνέχεια θα γίνει η τροποποίηση της σύστασης, " Ουτε ΔΔ ουτε τπτ αλλο. Η αδεια θα ειναι για "διαχωρισμο/προσθηκη οροφου/σκαλα.." και οσα άλλα θες να κανεις.
  1 point
 12. Από τον προδημοσιευμένο οδηγό σελ 9 : Παράδειγμα 1: Κατοικία με πολλούς συγκύριους, εκ των οποίων ο ένας την ιδιοκατοικεί και την δηλώνει ως κύρια κατοικία. Δικαίωμα αίτησης έχει μόνον ο συγκύριος ο οποίος ιδιοκατοικεί. Ανάλογα με τα εισοδήματά του κατατάσσεται στην αντίστοιχη εισοδηματική κατηγορία και προκύπτει το ποσοστό επιχορήγησης
  1 point
 13. Η δόμηση που επιτρέπεται (και με τους συγκεκριμένους όρους) είναι το υπογραμμισμένο κείμενο στο άρθρο 6, σε συνδυασμό με περιορισμούς που επιβάλλονται από ειδικές διατάξεις. Δηλαδή, όπως συμβαίνει συνήθως, ισχύει η "περιβάλλουσα" των δυσμενέστερων διατάξεων
  1 point
 14. https://www.epoli.gr/adilwta_tetragwnika_problepei_eynoiki_rythmisi-a-138601.html Αρ. Τροπολογίας: 1066/111 14.9.2021 https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=59b7249a-7aaf-4c98-91a7-ad9b016b1215
  1 point
 15. Ναι θα έβαζες ΥΚ στον υπολογισμό προστίμου. Για το αν απαιτείται ΜΣΕ αυτό απαντάται σε συνδυασμό με όλες τις αυθαίρετες επιφάνειες και χρήσεις που θα προκύψουν στο ακίνητο και βλέποντας τις εξαιρέσεις (βλ. σχετικό θέμα ΜΣΕ στο φόρουμ).
  1 point
 16. Ούτε κι εγώ και δεν θα μπορούσα να έχω. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να δεις πόση ενέργεια καταναλώνει όλο το χρόνο μόνο η αντλία σου. Αυτό γίνεται με σύνδεση ενός Wh-μετρου στη γραμμή της αντλίας. Θα το αναθέσεις σε ηλεκτρολόγο. Τα υπόλοιπα θα στα πει αυτός.
  1 point
 17. Καλησπέρα, έγκριση εκτέλεσης εργασιών για κατεδάφιση επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιριου θα χρειαστεί ΣΔΑ ή μπορεί να το αποφύγει? Ευχαριστώ Απάντηση στον εαυτό μου Άρθρο 29, παρ.4..Απαιτείται οπωσδήποτε
  1 point
 18. Μια εικόνα χίλιες λέξεις...φανταζόμουν ότι ρυθμίζεις ένα ενδιάμεσο διαμ/σμα και δεν ξερεις με ποιον έχεις την "ανταλλαγή" εμβαδών της δδ (αριστερά,δεξιά κλπ)..εσύ γνωρίζεις ξεκάθαρα το σημείο διαμερισμάτωσης και όπως σωστά σου αναφέρει ο Δημήτρης παραπάνω κάνεις μόνο την δική σου κάτοψη,δείχνεις μόνο την "ανταλλαγή"(σε σχέση με ΟΑ) με τον από πάνω και όλα καλά ( και την κατάληψη εννοείται)😊
  1 point
 19. Ναι αλλά θέλει να το τοποθετήσει στην πραγματική του θέση Δημήτρη,αυτό κατάλαβα,προφανώς για να δείξει έστω και την "τοπική" του διαμ/ση..
  1 point
 20. Εάν δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί η θέση του διαμερίσματος από τα άλλα διαμερίσματα εσωτερικά,θα προσπαθήσεις να την προσδιορίσεις εξωτερικά (από τους κοινόχρηστους χώρους) μετρώντας αποστάσεις από "σταθερά" σημεία που η θέση τους ταυτίζεται με της ΟΑ.
  1 point
 21. Με ΕΤΑ 45 μεν αλλά με το άθροισμα συμβατικού +αναλυτικού,σωστά!
  1 point
 22. Έχω μια εύλογη απορία και θα ήθελα την γνώμη σας.. π.χ για επισκευή στέγης χωρίς χρήση ικριωμάτων δεν απαιτείται καμια απολύτως άδεια, ενώ για την ίδια εργασία αλλά με χρήση ικριωμάτων απαιτεί ΕΕΜΚ με επίβλεψη του έργου .Άρα λογικά πάντα η τοποθέτηση των ικριωμάτων ειναι η αιτία που απαιτείται επίβλεψη οπότε θεωρώ ότι η επίβλεψη αποσκοπεί στην τοποθέτηση των ικριωμάτων και μόνο και όχι για τις υπόλοιπες εργασίες . Ποια η γνώμη σας ;
  1 point
 23. Πρέπει να μιλήσετε με πολιτικό μηχανικό οπωσδήποτε. Η λογική είναι η εξής: η πλάκα μπετόν ήταν αμόνωτη, οι ράβδοι οπλισμού (τα σίδερα της) διαβρώθηκαν. Το φαινόμενο είναι ηλεκτροχημικό και πολύ συγκεκριμένο, ΔΕΝ σταματάει απλώς περνώντας ένα αντισκωριακό χρώμα. Αν δεν γίνουν συγκεκριμένες μετρήσεις και εργασίες, το φαινόμενο της διάβρωσης δεν σταματάει, γίνεται χειρότερο. Εάν δε είστε σε παραθαλάσσιο περιβάλλον, μπορεί να είναι έως και μη αναστρέψιμο. Κατά τ'άλλα το θέμα είναι σοβαρό και η λύση του δεν είναι αυτή που προτείνατε/κάνατε.
  1 point
 24. Καλησπέρα σε όλους , Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει πως υπολογίζεται ο συντελεστής Κ1 σύμφωνα με την προδημοσίευση του οδηγού? Εστω οτι έχουμε ενα διαμέρισμα 64,88τμ που η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας είναι 817,90 kwh/m2 και ο προυπολογισμός των παρεμβάσεων είναι 16.009,30 ευρω Αντιγραφω απο οδηγο σελ 33 : Κ1 (Ανοιγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας) = Διαφορά στην κατανάλωση βασει Α ΠΕΑ και σεναρίου προς το προτεινόμενο κοστος των παρεμβασεων Κ1=817,90*64,88/16.009,30= 3,314 ???
  -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Online η σελίδα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ 2021»
   Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσεται στα εμβληματικά έργα που επιδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βελτιώνοντας την ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες (πάνω από 30% Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας). Η συνολική επένδυση του έργου θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 213 ktoe ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ’ ελάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025.

   Η επένδυση περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων Ευρώ.

   Συμβάλλοντας, στην υλοποίηση του ΕΣΕΚ το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 υλοποιείται με προσαρμογή και βελτίωση του υφιστάμενου χρηματοδοτικού μοντέλου, αποσκοπώντας στην μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους πολίτες μέσω της αύξησης των πολιτών που δύναται να λάβουν μέρος, της απλοποίησης της πιστοποίησης των παρεμβάσεων και της ενεργοποίησης  της αγοράς με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Έτσι, το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά με ταυτόχρονη κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

   Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το "Εξοικονομώ 2021" θα ανοίξει μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας.

   Θα βρείτε την σελίδα εδώ: https://exoikonomo2021.gov.gr/

   Οδηγός Προγράμματος

   1. Περιγραφή - Επιλεξιμότητα αιτήσεων (pdf)

   2. Ενεργειακός στόχος - Παρεμβάσεις - Λοιπές δαπάνες (pdf)

   3. Υποβολή - Αξιολόγηση - Υπαγωγή αιτήσεων (pdf)
    • Like
   • 24 replies
  • Δείκτης κινδύνου καταστροφών - Η Ελλάδα και οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο παγκοσμίως
   Η πανδημία  Covid-19 μπορεί να αποτελεί και για το 2121 το μεγαλύτερο ”μέτωπο” που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αλλά επίσης η χρονιά που διανύουμε σημαδεύτηκε από μια σειρά μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν πολλές χώρες του πλανήτη και έκαναν το καμπανάκι κινδύνου που εκπέμπει η φύση, λόγω της κλιματικής κρίσης, να ηχήσει πολύ πιο δυνατά στα αυτιά όλων μας.
   • 0 replies
  • Ημερομηνία Αυτοψίας στις Βεβαιώσεις μηχανικών του άρθρου83 – Διάρκεια ισχύος
   Ημερομηνία Αυτοψίας στις Βεβαιώσεις μηχανικών του άρθρου83 – Διάρκεια ισχύος

   Σε συνέχεια της ανακοίνωσης αναφορικά με την δημοσίευση στο ΦΕΚ Α’ 193 του Ν. 4843/2021, στον οποίο περιλαμβάνεται το άρθρο 76, σύμφωνα με το οποίο «από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 δύναται […] για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83», διευκρινίζεται ότι η βεβαίωση του μηχανικού του άρθρου 83 Ν. 4495/2017 θα πρέπει να έχει ημερομηνία αυτοψίας από 1η Οκτωβρίου 2021, η οποία θα έχει δίμηνη ισχύ σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 83 του αυτού ως άνω νόμου.

   Σημειώνεται, ότι στις δικαιοπραξίες που θα λάβουν χώρα από την 01.01.2022 δεν θα προσαρτώνται οι ανωτέρω βεβαιώσεις, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται εντός της δίμηνης ισχύος τους, καθώς από 01.01.2022 στις δικαιοπραξίες θα προσαρτάται η Βεβαίωση μόνον μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Οριζόντιας Ιδιοκτησίας.
   • 8 replies
  • Αυθαίρετα: Ο επίσημος οδηγός τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων
   Ξεκίνησε τη λειτουργία της στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου η εφαρμογή που αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4685/2020, δηλαδή στα δασικά αυθαίρετα, σύμφωνα με τις διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις.

   Οι ανωτέρω διατάξεις αφορούν κατοικίες και συνοδές κατασκευές οι οποίες βρίσκονται σε οικιστικές πυκνώσεις εντός περιοχών που περιλαµβάνονται σε αναρτηµένους ή κυρωµένους δασικούς χάρτες ή βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις. Υπενθυμίζουμε πως το άρθρο 55 του ανωτέρω νόμου το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Κεφάλαιο των Οικιστικών Πυκνώσεων, αναφέρει τα εξής:

   Άρθρο 55
   Απόφαση περί υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος

   Εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος άρθρου 54 οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν την αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος με τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο προεδρικό διάταγμα. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής αίρεται αυτοδικαίως η αναστολή που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 52 για τα ακίνητα, ως προς τα οποία δεν συμπληρώθηκε η αίτηση υπαγωγής.
   Εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση των παραπάνω δικαιολογητικών γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο η αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Κατά της απορριπτικής απόφασης είναι δυνατή η άσκηση προσφυγής ενώπιον του κατά τόπον αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου. Η προσφυγή δεν παρατείνει την αναστολή που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 52, η οποία λήγει αυτοδικαίως με την έκδοση της απορριπτικής απόφασης.
   Η γνωστοποίηση αποδοχής του αιτήματος υπαγωγής συνοδεύεται από τον υπολογισμό του καταβλητέου ειδικού προστίμου. Το πρόστιμο αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο.
    • Like
   • 1 reply
  • Πώς θα ήταν η Αθήνα αν είχε χτιστεί στις όχθες των ποταμών της
   Ολες οι σημαντικές πόλεις από την αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και μέχρι τον τελευταίο αιώνα χτίζονταν πάνω σε ποτάμια και συνδέονταν με ποτάμια. Εκτός από την Αθήνα, στην οποία τα ποτάμι της μπαζώθηκαν και έγιναν άσχημοι αυτοκινητόδρομοι.

   Γνωστές πόλεις όπως το Λονδίνο, η Πράγα, η Κολονία, η Μόσχα, το Παρίσι, η Αγία Πετρούπολη, η Βουδαπέστη, η Βιέννη, κλπ, αλλά και τόσες πανέμορφες άγνωστες πόλεις όπως το Κόμπλενζ, το Μέλκ, το Ουγκλιτς, το Κίζι, το Ρουντεσχάιμ και άλλες έχουν χτιστεί γύρω από τα ποτάμια τους και αποτελούν μαγνήτη για τους ντόπιους κατοίκους και τους τουρίστες.

   Οι γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) απέδειξαν ότι οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας κρύβουν ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι. Ο Ιλισός, ο Ηριδανός, ο Κυκλόβορος, το Λυκόρεμα, ο Βουρλοπόταμος, ο Βοϊδοπνίχτης, ο Αλασσώνας είναι μερικά από αυτά. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, τα ανοιχτά ρέματα το 1945 είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα και σήμερα μόλις, 434 χιλιόμετρα, μειώθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 66,4%. Όπως, δε, προκύπτει από μελέτη του ΙΓΜΕ, πριν από μερικά χρόνια, το 80% των νερών της βροχής το απορροφούσε το έδαφος και μόλις το 20% έπεφτε στην θάλασσα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει δραματικά....
   • 9 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.