Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πίνακας Κορυφαίων

  1. MAKAP

    MAKAP

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      3.159


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      8.082


  3. AlexisPap

    AlexisPap

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      6.167


  4. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      8.307


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 21/11/2021 σε όλες τις περιοχές

  1. και το εξέλ μια χαρά είναι αρκεί να προμέτρηση όλων των υλικών Χ τιμή Προμέτρηση όλων των εργασιών Χ τιμή Κατα αποκοπή εργασίες - κατασκευές αφανή εργασία να μη ξεχάσεις απρόβλεπτα ένα +2% με 3% αν έχεις κάνει καλές προμετρήσεις. μεταφορικά αποκομιδή μπάζα ασφαλιστικά ενδεχόμενες άδειες κλπ. ότι βρεις βάλε και ένα +8 - +12 % για απρόβλεπτα και θα είσαι κοντά στο να έχεις μία εικόνα.
    2 points
  2. Για τις άοπλες πλάκες, συνήθως ανά τρία έως πέντε μέτρα. Λεπτομερέστερος προσδιορισμό μπορεί να γίνει κατόπιν υπολογισμού που λαμβάνει υπόψη την αλληλεπίδραση εδάφους - πλάκας - φορτίου, την συστολή ξήρανσης κ.λπ. Φυσικά, κανείς δεν τον κάνει, εκτός κι αν πρόκειται για αεροδρόμιο.
    2 points
  3. Στην περίπτωση έγκρισης ΡΣ μέσα σε έκταση που ανήκει σε ένα ιδιοκτήτη, όπως πχ ΟΕΚ, ιδιωτική πολεοδόμηση κλπ, σχεδιάζονται τα ΟΤ και οι ΚΧ και οι αυτοτελείς ιδιοκτησίες υπολογίζονται επί της συνολικής εκτάσεως. Δεν καταλαβαίνω γιατί εσύ υιοθετείς και υποστηρίζεις την "απαίτηση" του πελάτη να αλλάξει αυτή την κατάσταση, που έχει εγκριθεί σε ΦΕΚ, και να υπολογιστούν οι ιδιοκτησίες με άλλο τρόπο. Σε ότι αφορά στον προσδιορισμό της ιδιοκτησίας σε έκταση που αυτή έχει υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο, για το Κτηματολόγιο, είχα παρόμοια περίπτωση της συζύγου. Ο πατέρας της, είχε αγοράσει στη δεκαετία του '60 ένα "οικόπεδο" από οικ. συνεταιρισμό (ΟΣ) στην Αττική, ο οποίος δεν κατάφερε να πάρει άδεια κατάτμησης από το Υπ. Γεωργίας. Ο ΟΣ, μπροστά στο αδιέξοδο, αποφάσισε να μεταβιβάσει τα τμήματα των "οικοπέδων" (4 στρεμ.) σε κάθε δικαιούχο, ως ποσοστό επί της συνολικής εκτάσεως, και, σε περίπτωση που κάποτε μπορεί να εγκριθεί η κατάτμηση, η ιδιοκτησία να αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο "οικόπεδο"/γεωτεμάχιο που φαίνεται στο πολεοδομικό διάγραμμα που είχε συντάξει ο ΟΣ. Αυτού του είδους οι μεταβιβάσεις ήταν πολύ διαδεδομένες στην περίοδο εκείνη και γιαυτό έμειναν οι μεριδιούχοι αυτών των ΟΣ χωρίς ουσιαστική ιδιοκτησία. Για το Κτηματολόγιο, προσδιόρισα τη θέση του γεωτεμαχίου στον ορθοφωτοχάρτη, με όλα τα σχετικά στοιχεία (συμβόλαιο, κληρονομητήριο κλπ) και συνεργάστηκα με τη συνάδελφο του μελετητικού γραφείου που είχε αναλάβει την περιοχή, για να εξηγήσω το ιδιαίτερο αυτό καθεστώς ιδιοκτησίας.
    2 points
  4. Χαίρομαι που ξαναμιλάμε στο forum. Από υγεία είμαστε καλά, δόξα τω Θεώ, με τα εμβόλιά μας (3 προς το παρόν και ... βλέπουμε). Αυτό το διάγραμμα που ανέβασες, έστω και για άλλο οικισμό του ΟΕΚ, φαίνονται καθαρά τα κτίρια και οι χώροι (αυλές) αποκλειστικής χρήσης). Υποθέτω ότι κάτι αντίστοιχο θα είναι και το διάγραμμα σύστασης Ο.Ι. της συγκεκριμένης περίπτωσης στη Νάξο που ενδιαφέρει τον συμφορουμίτη. Όταν το βρει θα μπορέσουμε να συζητήσουμε καλλίτερα το θέμα του, αφού τα 2 διαγράμματα έγκρισης ΡΣ στη Νάξο, για εργατικές κατοικίες δεν έχουν αυτά τα στοιχεία και δεν βοηθάνε.
    2 points
  5. 12.602 downloads

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ Δημοσίων Εργων (Εϊναι τα παλαιά άρθρα, με τις αναλύσεις στις τιμές τους, για τα Δημόσια Εργα, αυτά δηλαδή πριν τα Ενιαία Τιμολόγια του "Σουφλιά") Πιστεύω ότι είναι μια αξιόλογη προσπάθεια ώστε να είναι συγκεντρωμένες όσες περισσότερες κατηγορίες μπόρεσα. Ελπίζω σε κάποιους από εμάς να φανούν χρήσιμα που είτε δεν τα έχουν, είτε τα έχουν και θα τα ήθελαν και σε ηλεκτρονική μορφή. (Για λόγους καθαρά περιορισμού του όγκου από το forum των αρχείων που μπορούν να "ανέβουν" κάποια έχουν σπάσει σε μικρότερα)
    1 point
  6. Ναι, αυτό φαίνεται να εννοούσε. Οι διαστάσεις αυτές είναι λίγο - πολύ τυποποιημένες για τις συνήθεις κατασκευές (πάρκινγκ, πλατείες κλπ). Όπου εφαρμόζονται μεγαλύτερες διαστάσεις χωρίς εξειδικευμένη μελέτη, το αποτέλεσμα είναι ρηγμάτωση...
    1 point
  7. αρθρο 30 [δεν απαιτειται αδεια ή ΕΕΔΜΚ]] ιβ) κατασκευή εστιών,* φούρνων* και τζακιών* με τις καπνοδόχους τους σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων ή γηπέδων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτίριο με χρήση κατοικίας, καθώς και σε κτίριο που διαθέτει οικοδομική άδεια ή υφίσταται νόμιμα, εφόσον δε θίγονται τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου με χρήση κατοικίας, και με την προϋπόθεση ότι αποτελούν ανεξάρτητες, μεμονωμένες κατοικίες με αυτοτελή φέροντα οργανισμό, *εστια=συσκευή, συνηθως μαντεμενια, ["μασίνα"] για μαγειρεμα *φουρνος [οχι σε ροδες] *τζακια με καπνοδόχους [ ακομα να βγει εγκυκλιος που να εξηγει τί θα ζεσταινει αυτο το τζακι στον ακαλυπτο]
    1 point
  8. Καλησπέρα, όταν λες μονοκατοικία προφανώς εννοείς ένα ανεξάρτηρο κτίριο που αποτελείται από ισόγειο με χρήση κατοικία, και υπόγειο με βοηθ. χρήσεις. Αν είναι έτσι γνώμη μου είναι ότι περιγράφεις το ισόγειο ως θ.ζ. και τα υπόλοιπα ως μθχ, δηλ δεν μπορεί να κάνεις χρήση του U/2, αλλά θα λάβεις τις επιφάνειες ως διαχωριστικές με την θ.ζ. Λογικά υπάρχουν παρόμοια θέματα στο φόρουμ, έχει συζητηθεί εκτενώς και παλιά. Κάνε μία αναζήτηση και θα δεις ότι λογικά θα καταλήξεις στο ίδιο σκεπτικό.
    1 point
  9. Η ΤΟΤΕΕ αναφέρει κατά λέξη: ....καθώς και για κτήρια πριν από την ισχύ του κανονισμού, τα οποία πιστοποιημένα έχουν εφαρμόσει θερμομόνωση σε όλο το κτηριακό κέλυφος. Επομένως εγώ καταλαβαίνω ότι στο 2ο ΠΕΑ, αν μονωθεί όλο το σπίτι χρησιμοποιείς Um=0,95 ενώ αν μονωθεί μόνο το δώμα χρησιμοποιείς Um=3,5.
    1 point
  10. Δεν αναιρούν οι δύο απαντήσεις μου, η μια την άλλη, αλλά στη 2η θέλησα να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι ακολουθείς την άποψη του πελάτη, χωρίς να δίνεις σημασία στην ουσία του θέματος. Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι η εφαρμογή ενός ΡΣ (πριν το 1983) στο έδαφος είναι διαφορετικό από την υλοποιημένη κατάσταση (πχ κεντρική Αθήνα, Πειραιάς κλπ) και η Πολιτεία (με την αρμόδια υπηρεσία) δίνει οδηγίες να θεωρηθεί η υφιστάμενη (υλοποιημένη) κατάσταση στο έδαφος, ως πραγματική, για ευνόητους λόγους. Σε μερικά ΡΣ που εγκρίθηκαν από ΟΣ, παρουσιάστηκε στο παρελθόν το φαινόμενο της λανθασμένης εφαρμογής στο έδαφος, με αποτέλεσμα, το τοπογραφικό τμήμα των αντίστοιχων Πολεοδομικών Υπηρεσιών να σταματήσει την έκδοση ΟΑ προκειμένου να αναθεωρηθεί το ΡΣ. Στο δικό σου θέμα, είναι λάθος να λες ότι όλη η έκταση που ανήκε κάποτε στον ΟΕΚ, θεωρείται ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ. Πρόκειται για μια συνολική έκταση που ανήκε σε ΕΝΑ ιδιοκτήτη και σ' αυτήν εγκρίθηκε ΡΣ. Ο ΟΕΚ, όπως έκανε σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις (και είναι πολλές) παραχώρησε στους ιδιοκτήτες το ποσοστό που αντιστοιχεί σε κάθε επί μέρους ιδιοκτησία του δικαιούχου, επί της συνολικής έκτασης που του ανήκε (εκτός των ΚΧ) και ΟΧΙ επί του ΟΤ, όπως θέλει ο πελάτης. Αυτός, λοιπόν, είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας κάθε δικαιούχου κατοικίας από τον ΟΕΚ. Στο 2ο ερώτημα κάνεις λάθος. Αφενός δεν είναι ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ αλλά μόνο η συνολική έκταση των οικοδομήσιμων χώρων, αφετέρου αυτό που δηλώνεται στο Κτηματολόγιο είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας του ενδιαφερομένου, δηλαδή το ποσοστό ιδιοκτησίας του. Η πρόθεσή σου να διαμορφώσεις νέα "σύσταση Ο.Ι.", αφενός δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία, αφετέρου δεν ενδιαφέρει το Κτηματολόγιο.
    1 point
  11. Καλημέρα, η δεύτερη πόρτα έχει πρόσβαση σε κοινόχρηστο διάδρομο ή σε άλλη οριζόντια ιδιοκτησία; Όταν επικοινωνούν οριζόντιες ιδιοκτησίες γίνεται ρύθμιση, σωστά;
    1 point
  12. μονον η ληξιαρχικη πράξη θανατου και το αρχικο συμβολαιο της ΨΚ. τπτ άλλο. Αυτη καταθετεις και στο ΕΚ
    1 point
  13. Το πρώτο· ο ιδιοκτήτης αναθέτει και ο μηχανικός αναλαμβάνει.
    1 point
  14. Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας θα συναντήσει κανείς εκκλησίες μεγαλύτερες ή μικρότερες, ναούς και εξωκκλήσια. Κάποιες από αυτές τις εκκλησίες έχουν ιδιαίτερη και παλιά ιστορία ενώ άλλες ξεχωρίζουν λόγω της εμφάνισης και του τρόπου κατασκευής τους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει εκκλησία στην Ελλάδα η οποία δεν χρειάστηκε οροφή και πάτωμα για να κατασκευαστεί και θα την δούμε παρακάτω. Παναγία Κακαβιώτισσα Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι μια από τις πιο παράξενες και εντυπωσιακές εκκλησίες της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή, ένα μικρό εξωκλήσι γραφικό στην κορυφή ενός λόφου στην Λήμνο. Η μικρή και ιδιαίτερη εκκλησία χτίστηκε το 1.300 και εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Όσον αφορά το όνομά της, αυτό το πήρε από την τοποθεσία της. Πώς πήρε το όνομά της; Κι αυτό γιατί βρίσκεται στο όρος Κάκαβος στη Λήμνο, μέσα σε μια σπηλιά, ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια. Αγία Θεοδώρα Η Αγία Θεοδώρα είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο εντυπωσιακές και γνωστές εκκλησίες όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ξεχωρίζει από τα 17 μεγάλα δέντρα που ξεπηδούν από τη στέγη του ναού και τα οποία φτάνουν σε ύψος 20 μέτρων. Και φυσικά, όπως πιθανόν γνωρίζεις, οι θρύλοι που συνοδεύουν το εκκλησάκι τη Αγίας Θεοδώρας είναι πολλοί. Το μικρό αυτό αλλά καθ’ όλα εντυπωσιακό εκκλησάκι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο». Οσοι βρεθούν στα σύνορα Αρκαδίας και Μεσσηνίας, κάνουν πάντα μια στάση για να θαυμάσουν τη μοναδικότητα που προσφέρει ο ναός της Αγίας Θεοδώρας. Ευκαιρία να το κάνεις και εσύ την επόμενη φορά. Αγία Φωτεινή Η Αγία Φωτεινή Μαντίνειας είναι ναός που βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας στην Αρκαδία. Ένα δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής το οποίο ξεχωρίζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα δημιούργημα ξεχωριστής αισθητικής το οποίο μάλιστα δεν έχει ενιαίο τρόπο κατασκευής. Συγκεκριμένα ο ναός συνδυάζει βυζαντινά στοιχεία με άλλους αρχαιότροπους ρυθμούς με έναν χαρακτηριστικό τρόπο. Εξωκκλήσι της Ανάληψης Στην Αττική βρίσκεται η τέταρτη από τις πιο παράξενες εκκλησίες αυτής της λίστας. Είναι το εξωκκλήσι της Ανάληψης ή αλλιώς «Tρύπια εκκλησία» όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν. Η συγκεκριμένη εκκλησία βρίσκεται στον Υμηττό και είναι μέσα σε μια σπηλιά με μεγάλη ανοιχτή είσοδο. Δεν είναι τυχαία σε αυτή τη λίστα μιας και από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις εκεί, την βλέπεις εντυπωσιάζεσαι. Αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο προσευχής κυριολεκτικά μέσα στο δάσος. Η ανάληψη στον Υμηττό είναι ένας ναός από αυτούς που σπάνια συναντάς και τραβάει σίγουρα τα βλέμματα, όπως αναφέρει το exploringgreece.
    1 point
  15. Α πρωινός κ εσύ! Καλή Κυριακή λοιπόν! Δεν ξέρω, δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Δεν μου φαίνεται καλή ιδέα πάντως. Ίσως για κάτι προσωρινό, για μόνιμο τμήμα κατασκευής, με τους κινδύνους που συζητάγατε πιο πριν, δεν νομίζω να αξίζει.
    1 point
  16. Καλημέρα, καλή Κυριακή και ευχαριστώ για την (εμπεριστατωμένη) απάντηση. Μιάς και πιάσαμε τον ΚΤΣ, αφού αυτός προβλέπει C8/10 (που δεν προβλέπει ο Ευρωκώδικας 2), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε C8/10 (αντί C12/15) για σκυροδέματα καθαριότητος γενικώς; (Άσχετα δηλαδή από τις εδαφόπλακες που λέγαμε)
    1 point
  17. Α είναι αρκετά! Ξεκινάμε με C12 στα 48-50€ (υλικό μόνο) και ανεβαίνουμε 2€ για κάθε ποιότητα. Είχε νυστάξει βέβαια ο μάστορας χτες το βράδυ που τον πήρα, αλλά δεν νομίζω να έπεσε πολύ έξω. Άρα ξεκινάς με 5.000€ προμήθεια υλικού για τη χειρότερη ποιότητα κ καταλήγεις στις 6.000 για C30. Βάζεις κ ένα Φ16/15 Α+Κ κ θα τη βρουν μετά από 4.000 χρόνια άθικτη Εμπειρικά τελείως το C16 τρίβεται με τα αυτοκίνητα, οπότε ξεκινά το από C20 τουλάχιστον. (Ε μετά ένα 500 έμεινε για C30). Τώρα για τον κανονισμό ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου πω. Η μλκια είναι ότι αν γίνει στραβή (που με το C12 δεν αποκλείεται) εκεί θα ανατρέξουν όλοι κ μάντεψε ποιος θα φταίει! Αυτά προς το παρόν. Άντε καλημέρα.
    1 point
  18. λέγοντας του χρειάζεται το ΤΕΕ εννοεί ότι είναι υποχρεωμένος να ανήκει σ' αυτό για να δουλέψει. μη βλέποντας μάλιστα εκ μέρους του ΤΕΕ υπηρεσίες αντίστοιχες των χρημάτων, συμπεραίνει ότι είναι απλά ένα χαράτσι για τη χρήση του τίτλου.
    1 point
  19. Καλησπέρα,το ότι υπολογίζεται πρόστιμο στο ΦΚ δεν σημαίνει ότι θα προχωρήσει η δήλωση με Κατ.4 και Οικοδομική Άδεα=Όχι.Κατά την υποβολή θα εμφανιστεί το εξής: ΦΚ: Για την επιλογή "ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4" είναι απαραίτητη η ύπαρξη οικοδομικής άδειας.
    1 point
  20. Συνάδελφοι, από την όλη συζήτηση καταλήγω στα εξής, σχετικά με τη βεβαίωση του άρθρου 30: 1. Μπορεί να εκδοθεί σε μη άρτιο: ΝΑΙ 2. Μπορεί να εκδοθεί σε αυθαίρετο: ΝΑΙ 3. Πόσο χρόνο ισχύος έχει?: Κανείς δεν ξέρει... 1 ημέρα, 1 χρόνο? 4. Πρέπει να γίνει απογραφή στο ΙΚΑ: ΝΑΙ (εκτός βέβαια αν γίνεται από στεγασμένο επάγγελμα) 5. Πηγαίνει αυτόματα στο ΙΚΑ όπως οι ΕΕΔΜΚ και οι Ο.Α.?: ΟΧΙ 6. Εκδίδεται κάποιο έντυπο?: Μπορείς να πάρεις σε pdf τα "στοιχεία της αίτησης" και την Τ.Ε. με το υδατογράφημα του ΤΕΕ. 7. Πρότυπη Τ.Ε.: "Ο παρακάτω υπογράφων Μηχανικός βεβαιώνω ότι για το διαμέρισμα ΧΥΖ που βρίσκεται ΧΥΖ κτλ, και για τις παρακάτω εργασίες: 1. 2. 3. στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω εργασίες δεν απαιτείται έγκριση από κάποιον φορέα, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4495/2017. " Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κάπου
    1 point
  21. Έχεις ισόγειο Β.Χ με επιφάνεια μικρότερη των 50 τ.μ Άρα, λαμβάνει μειωτικό.
    1 point
  22. Κι εγώ (γέρασα) … αλλά για πιστοποίηση σιδεράδων δεν άκουσα ποτέ. Είναι αμέλεια του μηχανικού, ίσως και μια τυχαία-αναγκαστική απουσία του εκείνη την ημέρα από το έργο. Αλλά με όποιον τρόπο κι αν συνέβη είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Έχουμε έναν σοβαρό ρόλο , και δεν θα τον μοιραστούμε με τους σιδεράδες.
    1 point
  23. Ας τον κρεμάσουμε τον Μηχανικό . Σύμφωνος μαζί σου . Για πες μου λίγο κατι και για την πιστοποίηση του συνεργειου . Την Δευτέρα σιδεράς , την Τρίτη πλακάς , την Τετάρτη τουβλάς ? Ήμουνα νιος και γέρασα με αυτή την ποιστοποιηση των συνεργείων. Ουσιαστικά το κράτος ρίχνεις πάντα τις ευθύνες στον μ@@@@@@κα που βάζει την τζιφρα . Λάθος του επιβλέποντα , αλλά και λάθος του συνεργείου που με την ανέχεια του κράτους δεν έχει την απαιτούμενη ποιστοποιηση. Τουλάχιστον οι νεώτεροι μηχανικοί ας μην τραβήξουν ότι τραβήξαμε εμείς οι παλαιότεροι.
    1 point
  24. Να κάνω εδώ λίγο το συνήγορο του διαβόλου σε όσα σωστά λέτε (μιας και εργάζομαι σε μελέτες του κτηματολογίου) και να πω τα εξής: - Οι αναγνωρισμένοι δρόμοι στην εκτός σχεδίου περιοχή είναι ελάχιστοι. Πρόκειται για απαλλοτριώσεις, εθνικό - επαρχιακό οδικό δίκτυο, δρόμους χαρακτηρισμένους ως δημοτικές οδούς κλπ. Υπάρχουν δρόμοι με διαζώματα στη μέση, με άσφαλτο, που δεν είναι αναγνωρισμένοι, ούτε καν θα βρεις κάποια επίσημη πράξη για αυτούς! Αν λοιπόν το κτηματολόγιο απέδιδε ΚΑΕΚ ειδικής έκτασης μόνο στους "επίσημους" δρόμους, το 99% του οδικού δικτύου κάθε περιφερειακής ενότητας θα ήταν γεωτεμάχιο αγνώστου. Μου φαίνεται λοιπόν λογικό οι παραπάνω δρόμοι δηλώνονται για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος. - Σας πληροφορώ ότι, περιπτώσεις σαν τις παραπάνω που συζητάμε, είναι ποσοστιαία ελάχιστες. Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι δρόμοι αυτοί υποδεικνύονται από τους πολίτες ως εκτός ορίων των ιδιοκτησιών τους και η διεκδίκηση τμημάτων τους είναι σπάνια. Όπου το φαινόμενο είναι σύνηθες, ο ανάδοχος διορθώνει το αρχικό υπόβαθρο και αποδίδει το δρόμο είτε στους ιδιώτες (αν τον υποδεικνύουν) είτε ως ιδιοκτησία αγνώστου στα υπόλοιπα τμήματα. - Περιπτώσεις που έχουν αποδοθεί από το κτηματολόγιο ως δρόμοι, ροδιές σε χωράφια κλπ, είναι όντως υπερβολικές. - Αν κάποιος ισχυριστεί ότι του ανήκει ένα συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου, με τη διαδικασία των διορθώσεων (προανάρτηση, ανάρτηση κλπ) η γραμμή από όσο ξέρω είναι να γίνεται το αίτημά του δεκτό. Ξεκαθαρίζω ότι δεν ανήκω στο κέντρο των αποφάσεων ούτε ισχυρίζομαι απαραίτητα ότι το παραπάνω είναι σωστό. Σκεφτείτε όμως, αν δεν είχε αποδοθεί αυτό το οδικό δίκτυο, μήπως θα δημιουργούνταν πολύ περισσότερα προβλήματα, σε σχέση με τώρα που έχουμε μεμονωμένα προβλήματα, στα οποία ο πολίτης όντως θα δικαιωθεί?
    1 point
  25. Version v.1.2

    470 downloads

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο υπολογίζει την αμοιβή μελετών και επιβλέψεων μηχανικού αλλά και τις κρατήσεις για την έκδοση άδειας επισκευής σεισμοπλήκτου όπως προβλέπει το ΦΕΚ 455/Β/25-2-2014. Επίσης δημιουργείται αναλυτική αναφορά υπολογισμού αμοιβών+κρατήσεων (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Τ.Α.Σ.)με δυνατότητα εκτύπωσης.
    1 point
  26. Λοιπόν,... Επικύνδυνες θερμοκρασίες θεωρούνται από +1 οC και κάτω. Θέλω να πω δηλαδή οτι οι ανησυχίες σου για το θέμα παγετού θα πρέπει να αρχίσουν αρκετά πριν τις θερμοκρασίες που θα αρχίσεις να βλέπεις νεκρές μπεκάτσες... Καλό είναι λοιπόν πριν πούμε οτιδήποτε (και εφόσον δουλεύεις πχ Βόρεια Ελλάδα) να προμηθευτείς ένα καταγραφικό θερμόμετρο, το οποίο δίνει την ελάχιστη θερμοκρασία νυκτός και να το τσεκάρεις κάθε πρωί. Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζεις οτι εκ του νόμου απαγορεύεται στις πιστοποιημένες μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος να λειτουργήσουν τις ημέρες με παγετό. Σε κάθε περίπτωση πάντως εσύ από την μεριά σου θα πρέπει να μην προγραμματίζεις σκυροδέτηση όταν βλέπεις επικύνδυνες θερμοκρασίες, ακόμη και αν το εργοστάσιο σου στέλνει σκυρόδεμα. Εκεί που θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα είναι σε περίπτωση νορμάλ ημέρας, όπου κατά την διάρκεια πχ απογευματινής σκυροδέτησης έχεις απότομη πτώση θερμοκρασίας. ( 'Οσοι δούλεψαν εργοτάξιο Θεσσαλονίκη τον χειμώνα του 2002 θα θυμούνται οτι με το που έπεφτε ο ήλιος, από + 5 oC πηγαίναμε σε - 5 oC ) Έχεις δύο περιπτώσεις : 1) Παγετός σε σκυροδέτηση Κατακόρυφων Στοιχείων (κολώνες-τοιχία) : Εφόσον χρησιμοποείς Ξυλότυπο και όχι Μεταλλότυπο έχεις σχετικά μικρό πρόβλημα. Η επιφάνεια του μπετοφιλμ το οποίο είναι σε άμεση επαφή με το σκυρόδεμα λειτουργεί θερμομονωτικά. Το μόνο σημείο του σκυροδετούμενου στοιχείου το οποίο δεν είναι περίκλειστο είναι η στέψη, και είναι το σημείο που θα σου βγάλει πρόβλημα. Την επομένη ξεκαλουπώνεις κανονικά. Το μόνο που περιμένεις είναι ζημιά στα τελευταία άνω 5 εκ. της κολώνας. Το πιθανότερο είναι να δεις μια φλούδα "στάχτη". Κάτω από αυτήν το σκυρόδεμα είναι σαθρό (δεν έχει γίνει σωστά η πήξη). Απομακρύνεις ότι μπορείς με το χέρι και προχωράς σε προσεκτική καθαίρεση με ελαφρύ κρουστικό (κομπρεσσεράκι χειρός) από την στέψη κατακόρυφα προς τα κάτω. Μετά από 5-10 εκ. θα βρεις υγειές σκυρόδεμα, οπότε και έχεις αποκαταστήσει τη ζημιά. Πάντως γενικά τα Κατακόρυφα Στοιχεία δεν πάσχουν ιδιέταιρα από παγετό. Με καταγεγραμμένο μέχρι και -9oC εγώ με τα παραπάνω ήμουν ΟΚ. 2) Παγετός σε σκυροδέτηση Πλάκας : Εδώ έχεις πρόβλημα, αφού όλη η άνω επιφάνεια της πλάκας είναι εκτεθημένη. Θα σε σώσει η Χημεία. Αν θυμάσαι από το Πολυτεχνείο, η αντίδραση Πήξης του Σκυροδέματος είναι ισχυρά εξώθερμη. Οι υδρατμοί που αποβάλει το μπετόν κατά την πήξη του είναι πάντα στους + 42oC, άσχετα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτό θα είναι και η λύση στο πρόβλημά σου. Με το τέλος της σκυροδέτησης απλώνεις σε όλη την άνω επιφάνεια της πλάκας - και σε άμεση επαφή με το μπετόν - νάϋλον 1mm (που ελπίζω να σου έχει περισέψει από την υγρομόνωση της εδαφόπλακας) . Ουσιαστικά προσπαθείς να φτιάξεις ένα φράγμα υδρατμών από αλληλεπικαλυπτόμενες λωρίδες νάϋλον. Θες να εγκλοβίσεις τους υδρατμούς των + 42 oC της πήξης, ώστε να λειτουργήσουν σαν ηλεκτρική κουβέρτα. Καθώς προχωράει η πήξη του σκυροδέματος και εφόσον η πατέντα σου είναι επιτυχής θα δεις να δημιουργείται κόδωνας εγκλωβισμένων υδρατμών (δηλαδή σε απλά ελληνικά, ανάμεσα στο νάϋλον και το μπετόν θα έχεις 1-2 εκ. ζεστού αέρα). Εν μέρει έχεις λύσει το πρόβλημά σου. Αυτό που τώρα πρέπει να κάνεις είναι μην επιτρέψεις στην θερμότητα των υδρατμών να διαχυθεί στο περιβάλλον. Άρα, θες θερμομόνωση... Στρώνεις πάνω από το νάϋλον φύλλα εξυλασμένης πολυστερίνης ( το γαλάζιο DOW που μπαίνει περιμετρικά σε κολώνες και δοκούς, αλλά είπα να μην κάνω διαφήμιση... ).Έτσι εξασφαλίζεις οτι θα έχεις ένα αρκετά ζεστό σκέπασμα αέρα πάνω από την πλάκα σου για το κρίσιμο πρώτο βράδυ. Αν όλα πάνε καλά, την επομένη σκας στο εργοτάξιο χαλαρός και η πλάκα σου είναι ΟΚ. Βέβαια, όλες αυτές οι επεμβάσεις τύπου McGyver που έκανες το προηγούμενο βράδυ ναι μεν έσωσαν την πλάκα από τον παγετό, αλλά το πιθανότερο είναι η τελική σου επιφάνεια να είναι λίγο"τσαλακωμένη", αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Αν δεν είχες τσαλαπατήσει την πλάκα για να βάλεις νάϋλον+φελιζόλ, θα είχες μάλλον μια σκάφη με σίδερα και στάχτη (το έχω δει, ευτυχώς όχι σε δική μου σκυροδέτηση). Σημείωση 1η : Σε περίπτωση χρήσης αμιγών Μεταλλοτύπων (πέτσωμα μεταλλικό, όχι μπετοφίλμ - χρησιμοποιούνται σε Κατακόρυφα Στοιχεία) έχεις θέμα. Δεν μου έχει τύχει, αλλά φοβάμαι οτι θα πρέπει να περιμένεις μεγαλύτερες ή και πλήρεις αστοχίες... Σημείωση 2η : Υπάρχουν στην αγορά διάφορα χημικά πρόσμικτα σκυροδέματος για βελτίωση της συμπεριφοράς στον παγετό. Καταρχήν είναι μάλλον απίθανο να τα έχεις στο εργοτάξιο την ώρα που τα χρειάζεσαι. Δεύτερον - και αυτό είναι καθαρά προσωπική μου άποψη - ο παγετός είναι πιθανότατα το χειρότερο που μπορεί να αντιμετωπίσει το σκυρόδεμα, οπότε δύσκολα θα εναπόθετα τις ελπίδες μου σε ένα προϊόν το οποίο υπόσχεται να αλλάξει τα εγγενή χαρακτηρηστικά του δομικού υλικού μου. Αυτά τα ολίγα από έναν πρώην μπετατζή....
    1 point
  27. Λίγο τραβηγμένη (λόγω και αρχαιολογίας αλλά και συγχρόνως και ΕΠΑΕ) αλλά πάρε μια ιδέα Φυσικά έχε υπόψη σου ότι κάθε παρόμοια αιτιολ έκθεση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (όπως ιδιαιτερότητες περιοχής ένταξης του έργου, την χρήση και το είδος της κατασκευής και ειδικά την σύνθεση της ΕΠΑΕ) ΕΡΓΟ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΜΟΝ/ΚΙΑΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΓΕΙΟΥ IΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:………… ΘΕΣΗ:ΟΔΟΣ ..-Ο.Τ Γ ..-……………ΔΗΜΟΥ… ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Πρόκειται για την κατασκευή διώροφης πλακ/πους και κερ/πους οικοδομής με τμήμα υπόγειου βοηθητικού χώρου η όποια θα χρησιμεύει ως πρώτη κατοικία του ιδιοκτήτη και της τετραμελούς οικογένειας του . Πιο συγκεκριμένα με την παρούσα μελέτη προβλέπεται η κατασκευή μεζονέτας της οποίας το ισόγειο αποτελείται από το χώρο του καθημερινού –κουζίνας τραπεζαρίας wc-ντούζ –Χωλ σκάλας ορόφου και αποθηκευτικού χώρου και ο όροφος περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και λουτρό-wc καθώς και τρεις ημιυπαίθριους χώρους που παρεμβάλλονται ανάμεσα στους ατομικούς χώρους και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής . Το συνολικό εμβαδό της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τα 150.0 μ2. Το οικόπεδο βρίσκεται στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης στις παρυφές του βυζαντινού κάστρου του …. και σε απόσταση απ αυτό περί τα 200 μ σε μικρή σχετικά υψομετρική διάφορα απ αυτό με παρεμβολή και άλλων κτισμάτων που δεν παρουσιάζουν όμως κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ούτε από την σύνθεση των όγκων τους αλλά ούτε και από τα υλικά των όψεων, όπως φαίνεται και στις συνημμένες φωτογραφίες. Το οικόπεδο είναι ακανόνιστου γεωμετρικού σχήματος μικρό στο μέγεθος (123 μ2),με μεγάλη κλίση ως προς την ρυμοτομική γραμμή αλλά συγχρόνως δεσπόζει της περιοχής και μπορώ να πω ότι οτιδήποτε προστεθεί σ αυτό θα προκαλεί το μάτι του θεατή ακόμη και από μεγάλη απόσταση. Αυτό με προβλημάτισε πολύ στην επιλογή την προτεινόμενης αρχιτεκτονικής πρότασης- λύσης της κατασκευής .Γνωρίζοντας ότι το κτίσμα λόγω θέσεως πρέπει να αποτελεί συνδετικό κρίκο στο τοπίο και στο μνημείο είχα να επιλέξω ανάμεσα στην κατασκευή ενός παραδοσιακού ή ενός νεοκλασικού κτίσματος. Έκρινα ότι η κατασκευή ενός παραδοσιακού κτίσματος θα άφηνε ανέγγιχτη οπτικά την περιοχή και θα οδηγούσε τον θεατή σε πιο πρόσφατες μνήμες (όχι ανάλογες του μνημείου) γνωρίζω επίσης ότι δεν προσφέρεται τόσο στις σημερινές λειτουργικές ανάγκες της κατοικίας και τις συνήθειες διαβίωσης μας (καϊτια-σιδερά κάγκελα εξωστών –ξυλεπενδύσεις κλπ). ενώ η κατασκευή ενός νεοκλασικού κτίσματος θα ήταν οπτικά πιο ενεργή, θα προκαλούσε σε κάθε θεατή πιο μεγάλο συσχετισμό του έργου με το παρακείμενο κάστρο και την ιστορία της περιοχής και θα τον οδηγούσε στο βάθος του χρόνου του μνημείου και σε πιο παλιές μνήμες. προσφέρεται πιο πολύ στις σημερινές λειτουργικές ανάγκες της κατοικίας όσο και στις συνθήκες διαβίωσης μας επειδή δεν δημιουργεί νεκρούς όγκους λόγω πάχους τοιχοποιίας ενώ συγχρόνως διευκολύνει την τοποθέτηση της απαιτούμενης λόγω κανονισμών θερμομόνωσης. Ήδη προβάλλεται αμυδρά από τα Μ.Μ.Ε και πιστεύω ότι σήμερα μας αγγίζει ψυχολογικά όλο και πιο πολύ. συγχρόνως μια τέτοια μορφή κατασκευής μπορεί πιθανά να εγείρει παρόμοια συναισθήματα να ενθαρρύνει τους περιοίκους και να λειτουργήσει ως κίνητρο για την αναζωογόνηση της περιοχής η όποια τείνει να εγκαταλειφτεί αφού ο σημερινός μοντέρνος τρόπος δόμησης προβάλλεται πιο πολύ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ο πιο αρμόζων στις συνθήκες διαβίωσης μας και ενθαρρύνθηκα από την δεδομένη κλίση επιρροή και αγάπη του ιδιοκτήτη προς καθετί το παραδοσιακό ή κλασσικό απομεινάρι της τοπικής ιστορίας μας, μιας και είναι ο ίδιος αυτός ιδιοκτήτης, ο όποιος με μεγάλη θέληση, υπομονή και μεγάλη οικονομική φιλοτέχνησε σε τέλεια αναπαράσταση και απομίμηση το μοναδικό στο είδος του επαγγελματικό του εργαστήρι «κατασκευής κεραμικών βυζαντινού τύπου» στη πόλη μας, σαν ένας μεγάλος λαϊκός τεχνίτης και στην προκείμενη περίπτωση αποτόλμησε την αγορά του οικόπεδου γνωρίζοντας τις επιπτώσεις από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τον κίνδυνο που διέτρεχε. Με αυτά τα δεδομένα επέλεξα σαν αρχιτεκτονική λύση την κατασκευή ενός νεοκλασικού απέριττου κτίσματος απλού στην μορφή και στην σύνθεση . Λειτουργικά η επιλογή της θέσεως των επί μέρους χώρων της κατοικίας έγινε με βάση την μορφολογία του εδάφους, τον αρμόζοντα σ αυτούς ανάλογα με την χρήση τους προσανατολισμό ώστε οι κύριοι τουλάχιστον χώροι να αποκτήσουν το μεγαλύτερο δυνατό ηλιασμό και την όσο το δυνατό καλύτερη εκμετάλλευση της απέραντης θέας που προσφέρει το οικόπεδο. Επιδιώχθηκε και προσδόθηκε τελικά θέα στους ισόγειους χώρους διημέρευσης του σαλονιού και του καθημερινού στα τρία σημεία του ορίζοντα, της κουζίνας και της τραπεζαρίας σε δυο με μεσολάβηση του διαμπερούς Χωλ και του WC - ντούζ στο βόρειο. Συνάμα δεν παραβλέφθηκε η θέα και στους αυστηρά προσωπικούς χώρους του α’ ορόφου με επιλογή της τοποθέτησης των παιδικών προς την μεσημβρινή πλευρά του οικοπέδου όπου και η κυρίως θέα και με την ιδιαίτερη επιλογή της θέσης του χώρου της κρεβ/ρας όπου συνυπάρχει και ο μικρός χώρος του γραφείου προς την νοτιο-ανατολική πλευρά. Γενικά πάντως όλοι οι χώροι μπορώ να πω ότι είναι φωτεινότατοι υπερκαλύπτοντας τις ελάχιστες απαιτήσεις του κτιριοδομικού κανονισμού Πολύ με προβλημάτισε στην αρχιτεκτονική λύση η επιλογή της θέσης δημιουργίας του χώρου στάθμευσης του οχήματος της οικογενείας (που κάπου θεωρώ ότι έπρεπε να κρυφτεί) καθότι η κλίση του οικόπεδου στην ρυμοτομική γραμμή παρουσιάζεται μεγάλη καθώς και ότι το υπέδαφος αποτελείται από εμφανή ήδη συμπαγή σε μεγάλο βάθος βράχο. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι αν επιδίωκα σαν θέση στάθμευσης το βορειοδυτικό τμήμα του οικόπεδου (εκεί δηλ που προτείνεται η ψηλή περιτοίχιση) θα οδηγούμουν σε σχέση και με την μορφή του οικόπεδου και τους όρους δόμησης της περιοχής σε ένα στενόμακρο απρόσωπο δυσλειτουργικό κτίριο χωρίς θέα και με μικρές διασπάσεις όγκων και προτίμησα επομένως η θέση στάθμευσης να γίνεται σε ευθεία με την οδό …… η οποία είναι και η μόνη προσπελάσιμη με όχημα με δυνατότητα ευχέρειας ελιγμών (δέστε τοπογραφικό και φωτογραφίες της περιοχής). Κάτι άλλο που με προβλημάτισε επίσης ήταν η τύχη των απομειναριών παλιού κτίσματος εντός του οικοπέδου. Έτσι η μόνη επιλογή που μου έμεινε ήταν η πρόταση μετατροπής του στην πράξη σε ψηλό τοίχο περιτοίχισης σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ 2 του ΓΟΚ/85 με μερική κατεδάφιση των φερόντων στοιχείων του ειδικά στην εμφανή ανατολική του πλευρά. Για να ελαφρύνω τον οπτικό όγκο του παραπάνω τοίχου περιτοίχισης προτείνω στην θέση της υπάρχουσας εισόδου του παλιού κλασικού κτίσματος την δημιουργία παραδοσιακού κρουνού και στις θέσεις των παρακείμενων τετράγωνων παραθύρων την δημιουργία 4 συμμετρικών εσοχών, με την παράλληλη προσθήκη κλασικών υπερθύρων. Η όλη κατασκευή αυτής της περιτοίχισης προβλέπεται να επιχριστεί σύμφωνα με τα σχεδία ώστε να προσαρμοστεί και οπτικά στο νέο κτίσμα και στην πράξη να το ολοκληρώνει ως ενιαία κατασκευή και όχι ως περιτοίχιση. Η μορφή της όλης κατασκευής, η σύνθεση των υλικών και των όγκων καθώς και η διάσπαση τους μέσα στα μικρά περιθώρια που αφήνουν οι μικρές σχετικά διαστάσεις του οικόπεδου φαίνονται με κάθε λεπτομέρεια στα συνημμένα αρχιτεκτονικά σχέδια. Γενικώς πιστεύω ότι το σύνολο της κατασκευής εντάσσεται ήρεμα και όχι κραυγαλέα στην αρχιτεκτονική της περιοχής και στην ιδιαιτερότητα του τοπίου και ότι με την πρόταση αυτή δεν βλάπτεται η ιστορική βαρύτητα και αισθητική του και δεν θίγεται το δομημένο και αδόμητο περιβάλλον ενώ σαν κατασκευή δεν μειονεκτεί σε τίποτα σε λειτουργικότητα από τις συνηθισμένες σύγχρονες κατασκευές στην εγγύς με αυτή περιοχή. ………………… 15-7-20 Ο ΣΥΝΤΑΞΑΣ
    -1 points
  28. θα το πω λίγο λαϊκα..έχεις ζωγραφίσει με αυτή την έκθεση...αυτή δίνει νέο νόημα στον ορισμό της σάλτσας στην έκθεση για ΕΠΑΕ...μπράβο!
    -1 points
  29. Καλησπέρα, Εχετε κάνει καθόλου υπολογισμούς των μορίων των ενδιαφερόμενων πελατών? Πόσα μόρια θεωρείτε ότι είναι αρκετά...δηλαδή δίνουν πολλές ελπίδες σε κάποιον να ενταχθεί?
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
    • Παράταση της προθεσμίας για την προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για ΑμεΑ του ΝΟΚ ως 30.04.2024
      Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/33888/542 (1)

      Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης «Παράταση των προθεσμιών των παρ. 4 και 10 του άρθρου 26 “Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα” του ν. 4067/2012 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός”» (Β’ 7028)

      Άρθρο 1

      Τροποποίηση του άρθρου 1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012. Για το ίδιο διάστημα παρατείνεται η αναστολή κυρώσεων για τα ανωτέρω αναφερόμενα κτίρια.».

      Άρθρο 2

      Τροποποίηση του άρθρου 2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η καταληκτική προθεσμία αναστολής κυρώσεων του τέταρτου εδαφίου της περ. (α) της παρ. 10 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 και, αντιστοίχως, η προθεσμία ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαμορφώσεων του πέμπτου εδαφίου της ίδιας περίπτωσης και η καταληκτική ημερομηνία αναστολής του έκτου εδαφίου, που αφορά στην υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).».

      Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ-ΔΕΣΕΔΠ-33888-542_2024.pdf
      • 1 απάντηση
    • Ανάρτηση δεκαεφτά (17) συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ
      1.  Θέματα Επιλεξιμότητας Αιτήσεων

      1.1.  Η Επιχείρηση μας δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς και έχει δηλωμένους στην Εφορία τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρέπει όλοι οι ΚΑΔ να είναι επιλέξιμοι με βάσει το παράρτημα 5 του Οδηγού ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε αίτηση στο Πρόγραμμα;

      Όχι δεν είναι απαραίτητο εφόσον η δραστηριότητα των επιλέξιμων ΚΑΔ πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που είναι διακριτές από αυτές των μη επιλέξιμων και το επενδυτικό σχέδιο αφορά μόνο σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση στο πληροφοριακό σύστημα δηλώνεται τουλάχιστον ένας επιλέξιμός ΚΑΔ.
      • 0 απαντήσεις
    • Μελέτη ΙΟΒΕ: Οι τάσεις, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ανάπτυξης των Κατασκευών στην Ελλάδα
      Η μελέτη που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων - ΤΜΕΔΕ και το ΙΟΒΕ, καταγράφει τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειώσει ο κλάδος των κατασκευών, με αύξηση του αντικειμένου κατά 84% από το 2017 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια με ώθηση από τους υψηλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ,τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις (περιλαμβάνοντας τις επενδύσεις σε κατοικίες) θα κινητοποιήσουν κατά την περίοδο 2024 – 2026 συνολικά πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της τραπεζικής χρηματοδότησης.

      Έτσι οι επενδύσεις σε Κατασκευές –κυρίως στις υποδομές– εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2024 - 2026.
      • 0 απαντήσεις
    • Starlink στην Ελλάδα: Ο χάρτης  κάλυψης και οι προσφορές της εταιρίας για internet
      Η Starlink δραστηριοποιείται από το 2022 στην Ελλάδα, προσφέροντας δορυφορικό internet σε όλη την επικράτεια. Σήμερα, οι τιμές έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με το 2022 και υπάρχουν μάλιστα διαφορετικά πακέτα τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Πέρα από την αγορά του εξοπλισμού δηλαδή, μπορείτε επίσης να τον ενοικιάσετε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως για παράδειγμα αν σχεδιάζετε μία απόδραση σε κάποιο απομονωμένο μέρος και θέλετε να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τον κόσμο.

      Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτή τη στιγμή ο εξοπλισμός Starlink προσφέρεται για αγορά στην Ελλάδα έναντι €225. Υπάρχει μάλιστα μία περίοδος δοκιμής 30 ημερών, κατά την οποία αν δε μείνετε ευχαριστημένοι, μπορείτε να επιστρέψετε τον εξοπλισμό και να πάρετε πίσω το σύνολο των χρημάτων που δώσατε. Η υπηρεσία τώρα, προσφέρεται με χρέωση €40 μηνιαίως. Εδώ δεν υπάρχει κάποια δέσμευση συμβολαίου και μπορείτε να διακόψετε την υπηρεσία όποια στιγμή επιθυμείτε και να επιστρέψετε τον εξοπλισμό.

      Να θυμίσουμε πως το 2022, ο εξοπλισμός κόστιζε €654 και η υπηρεσία €99 το μήνα.


      Στην περίπτωση της ενοικίασης τώρα, η υπηρεσία χρεώνεται το ίδιο, δηλαδή €40 το μήνα, αλλά η μηνιαία χρέωση της ενοικίασης του εξοπλισμού είναι μόλις €15. Σε αυτό το σύνολο, προσθέστε και επιπλέον €50 για το τέλος ενεργοποίησης.

      Σε κάθε περίπτωση αγοράς ή ενοικίασης εξοπλισμού, τα μεταφορικά κοστίζουν €24.


      Όπως βλέπετε και στο χάρτη παραπάνω, το Starlink καλύπτει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, ενώ καλύπτεται και αρκετός θαλάσσιος χώρος.

      Οι ταχύτητες download κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή από 124Mbps έως 288Mbps και το upload από 20-43Mbps, ενώ ο χρόνος αναμονής από 37-55ms.

      Τέλος, υπάρχουν και ξεχωριστά πακέτα για επιχειρήσεις, για πλωτά σκάφη, για τροχόσπιτα και για άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
      • 3 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.