Jump to content
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/20/2023 in all areas

 1. Καλησπέρα επειδή είδα ότι την διαδικασία δεν την περιγράφει κανείς σας γράφω τι γίνεται καθώς έβγαλα πινακίδες ΤΑ πρόσφατα. Καταρχήν πλέον ιδιοκατασκευές δεν περνάνε, περνάνε όσες έχουν κατασκευή μέχρι τον 6/2022. Από κει και πέρα χρειάζεστε μηχανολόγο μηχανικό που θα κάνει την μελέτη και θα πιστοποιήσει το όχημα και ο οποίος θα παει στο συγκοινωνιών για να πάρει έγκριση. Όταν παρει έγκριση σου χτυπάνε αριθμό πλαισίου (αν δεν εχει )και ένα ταμπελάκι που γράφει: Αριθμό πλαισίου Μεικτό βάρος, έτος κατασκευής κτλ. Η καντίνα επίσης θα πρέπει να έχει φώτα. Για να μην μπλέκετε με τρύπες βίδες κτλ υπάρχουν φώτα έτοιμα γύρω στα 30 ευρώ με led με μαγνήτη τα οποία τα βάζετε πάνω όταν την μετακινείτε και παίρνουν ρεύμα από την πρίζα του κοτσαδόρου. Γενικά αν η καντίνα εχει τα απαραίτητα έγγραφα είναι πολύ εύκολη η διαδικασια. Μεσα στην άδεια κυκλοφορίας πρεπει να αναγράφεται το όχημα που θα ρυμουλκεί την καντίνα. Για παράδειγμα στην δικιά μου περίπτωση γραφει την πινακίδα του αυτοκίνητου μου και πρεπει και το όχημα και η καντίνα να ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο. Αν δεν ανήκει πχ είναι γραμμένο στο όνομα συγγενικού προσώπου πρώτου βαθμού μέχρι εκεί γίνεται μου είπαν, χρειάζεται ένα ανέγκλητο πληρεξούσιο (για να μην λήγει σαν την εξουσιοδότηση στο τρίμηνο) που να λεει ότι ο Α παραχωρεί στον Β το όχημα Γ ώστε το όχημα Γ να ρυμουλκεί την καντίνα που ανήκει στον Β. Συνήθως λόγο μεγέθους και βάρους οι καντίνες ανήκουν στην Κατηγορία 02 .
  2 points
 2. Η αστοχία σε μια διάταξη νόμου δεν παράγει νόμο. Δεν εξαίρεσαν το πρόσωπο. Η πρασιά και η υποχώρηση του κτηρίου είναι πάντοτε υποχρεωτικός ακάλυπτος, ανεξαρτήτως διαστάσεων. Συνέχονται με τον κοινόχρηστο χώρο.
  2 points
 3. Version 1.0

  265 downloads

  Εδώ θα βρείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και την νομοθεσία που απαιτείται για την σύνδεση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος – Η/Ζ) με σκοπό την εφεδρική τροφοδότηση Παροχής από τον ΔΕΔΔΗΕ.
  1 point
 4. Version 1.0.0

  178 downloads

  Το στατιστικό δελτίο του ΕΛΣΤΑΤ σε μορφή excel
  1 point
 5. @MariaKar} Από τις φωτογραφίες και την περιγραφή σου εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα δομικά στοιχεία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, η μελέτη και η εφαρμογή ενισχύσεων είναι ιδιαίτερα δαπανηρές διαδικασίες. Το να αφήνεται ο, από οπλισμένο σκυρόδεμα, σκελετός εκτεθειμένος επί μακρόν δεν είναι καθόλου καλή ιδέα για οποιοδήποτε περιβάλλον (πολύ περισσότερο για παραθαλάσσιο). Εν ολίγοις, κατεδάφιση και ανέγερση εξ υπαρχής.
  1 point
 6. 'Οταν λέμε ότι η ποιότητα θέρμανσης με τα FCU δεν είναι τόσο καλή εννοούμε ότι υπάρχει ο θόρυβος του ανεμιστήρα και κίνηση - ρεύμα αέρα και δεν υπάρχει η ποιότητα της θαλπωρής, που δημιουργείται από την θέρμανση με ακτινοβολία, όπως από το ενδοδαπέδιο, τα θερμ. σώματα και τον ήλιο. Ο χώρος μπορεί να θερμανθεί πολύ καλά, όπως ακριβώς και με τα κλιματιστικά, αρκεί να έχει γίνει σωστός υπολογισμός απωλειών και επιλογή του κατάλληλου FCU ή κλιματιστικού (που σχεδόν ποτέ δεν γίνεται στα κλιματιστικά) Δεν συμφωνώ με το "παράτα το ενδοδαπέδιο" και θα σου πω :.. σε καινούργιο σπίτι δικό σου, κάντο οπωσδήποτε. Αν από το κόστος του ενδοδαπέδιου αφαιρέσεις το κόστος του "γεμίσματος" που γίνεται πάντα πάνω στην πλάκα, θα δεις ότι το τελικό κόστος δεν είναι και τόσο μεγάλο.... και σίγουρα, εκτός της απόλαυσης... θα το αποσβέσεις γρήγορα και οικονομικά. Σε περιοχή που η θερμοκρασία δεν πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν, η σωστά διαστασιολογημένη ΑΘ μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, χωρίς αντιστάσεις κλπ
  1 point
 7. αρθρο 107 2. Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τις 28.7.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.
  1 point
 8. Όχι ρητώς και δια ροπάλου. Ο συνάδελφος που κουράστηκε να το ψάξει είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Η 4Μ ειδικα στην ψύξη θέρμανση είναι πολύ καλό εργσλείο. Αλλά το εργαλείο θέμει και τον κατάλληλο "μάστορα". Πχ για να στήσεις σωστα τη μελέτη σου ειδικά στα ψυκτικά φορτία θα πρέπει τα μέγιστα φορτία που σου εμφανίζονται σε ένα ακραίο σενάριο να τα καλύψεις την ώρα που συμβαίνουν με ελάτωση ή προσωρινό κλείσιμο του κλιματισμού σε χώρους μικρης αναγκαιότητας.
  1 point
 9. @Alex Fragedakis} Μπορεί στον υπολογισμό του 70% να προσμετράται η κλίμακα ανόδου, όμως αυτό δεν την μετατρέπει σε πατάρι. Τα όρια του παταριού είναι τα όρια του δαπέδου του. Στο σχέδιο που έχεις αναρτήσει με την πορτοκαλί και την κίτρινη γραμμή, το ανοιχτό όριο του παταριού είναι τεθλασμένη γραμμή (ακολουθεί το δάπεδο). @klimakometro} Διάβασε το υπ' αρ. πρωτ. 50441/31.7.2015 έγγραφο της ΔΑΟΚΑ/Γ': Προσθήκη σοφίτας, ανοικτού ημιυπαίθριου χώρου και ανοικτών εξωστών σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα (προ ν.4067/12 – ΝΟΚ). Βάσει αυτού είναι δυνατή η προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο, στέγης και σοφίτας ή η προσθήκη σοφίτας εντός νομίμως υφιστάμενης στέγης κτιρίου, εφ' όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού του χώρου ως «σοφίτα» (παρ. 81 του άρθρου 2 του ν.4067/2012) και τηρούνται οι γενικοί και τυχόν ειδικότεροι όροι δόμησης και περιορισμοί που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου.
  1 point
 10. Πρόκειται για μεταβολή όψης της οικοδομής. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν επιτρέπει μεμονωμένες μεταβολές στις όψεις. Η εν λόγω εργασία δεν βλέπω να υπάγεται στο άρθρο 30 ούτε και στο άρθρο 29. Άρα, οικοδομική άδεια (εφόσον λάβει την συναίνεση η οποία πιθανώς και αναλόγως κανονισμού να απαιτεί το 100% των ψήφων της συνιδιοκτησίας).
  1 point
 11. Κάτσε να δω αν κατάλαβα καλά. Είχε ο ιδιοκτήτης μια έκταση Α, η οποία στο τμήμα Α1 ειναι χαρακτηρισμένη ΑΑ και στο τμήμα Α2 Δασική. Το πολύγωνο του γεωτεμαχίου στο κτηματολόγιο δείχνει το Α. Το κτηματολόγιο είναι λειτουργούν ή όχι? Αν όχι, τότε τα πράγματα είναι εύκολα, μεταβιβάζεις το Α1 με layer TOPO_PROP και μόνο. Αν είναι λειτουργούν, θα πρέπει να προβείς σε διόρθωση πρώτα. Το δασικό (θεωρητικά) προϋπήρχε, το Δημόσιο προέβαλλε δικαίωμα ιδιοκτησίας που του κατοχυρώθηκε, και ουσιαστικά θεωρείσαι "καταπατητής" της δασικής έκτασης. ΔΕΝ απαλλοτριώθηκε (για να βάλεις DBOUND_APAL) και δεν είναι κάτι καινούριο για να λες ότι είναι TOPO_PROP_NEW. Διορθώνεις το ΚΑΕΚ ώστε να περιλαμβάνει μόνο το τμήμα Α1. Μετά προβαίνεις στη μεταβίβαση με TOPO_PROP.
  1 point
 12. @panosf υπαγωγή δύναται να γίνει είτε για κτίριο είτε για διηρημένη ιδιοκτησία. Δηλώνονται υποχρεωτικά όλες οι αυθαιρεσίες. Αφού δεν υπάρχει άδεια για την αποθήκη, είναι αυθαίρετη. Συνεπώς πρέπει να ρυθμιστεί ολόκληρη.
  1 point
 13. Αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται από τον νόμο. Το σημειώνω διότι έτσι όπως το γράφεις παρουσιάζεται ως αυτονόητο. Ναι.
  1 point
 14. Προς απάντηση απόψεων σας συνάδελφε για αυτοματοποιημένες λύσεις απλών περιπτώσεων, σίγουρα η μελέτη δεν είναι κάτι απλό στην ερμηνεία του ελληνικού χάους που λέγεται νομοθεσία-και σίγουρα ακόμα πιο δύσκολο για νέους μηχανικούς. Επειδή υπάρχουν στην αγορά προγράμματα επι πληρωμή κοιτάω μήπως μπορώ να βρω μία λύση από κάποιο template συναδέλφου και να το φτιάξω . Δεν έχει να κάνει με τις γνώσεις, καθώς θα έπρεπε να ελέγξω και το template του συναδέλφου για τυχόν λάθη. Έχει να κάνει όμως με την γνωστή έκφραση '' Ο χρόνος είναι χρήμα '' . Καλημέρα και καλή εβδομάδα
  1 point
 15. @jbosdas όχι δυστυχώς κάποιες πολεοδομίες δεν δέχονται να περαιώσουν ακόμα και με πληρωμένα από τότε !!! Προτείνω να επικοινήσετε με το αρμόδιο ΤΕΚ πρώτα και μόνο αν το δέχονται να προχωρήσετε σε πληρωμή... Προσοχή στη συνεννόηση γιατί αν δεν γίνει σωστά θα εκτεθείτε στον πελάτη... Θα ήταν προτιμότερο να είναι παρόντας στο ΤΕΚ ή να ζητήσετε γραπτή απάντηση με γραπτή αίτηση.
  1 point
 16. Θυμήθηκα αυτήν τη συζήτηση και έκατσα και τσέκαρα κάποιες υποθέσεις διόρθωσης ορίων (που πήγαν με 6§2), που έχουν τελεσιδικήσει θετικά από πέρσι και ακόμη δεν έχουν διορθωθεί τα ΚΑΕΚ στο υπόβαθρο.
  1 point
 17. Καλημέρα, Οι Μηχανικοί ΤΕ δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Δεν γίνονται δεκτοί ως Τακτικά Μέλη του ΤΕΕ. Η ΕΕΤΕΜ νομίζω δίνει και σχετική βεβαίωση για την έναρξη στην εφορία. Αντ' αυτού, γράφονται στην ΕΕΤΕΜ, και αυτός είναι ο μόνος αριθμός μητρώου που μπαίνει στη σφραγίδα. Χωρίς αυτόν δεν μπορείς να εργαστείς ως Ελεύθερος Επαγγελματίας ή να σφραγίζεις ως μισθωτός μηχανικός. Στο ΤΕΕ γίνεται αίτηση εγγραφής για την απόκτηση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα αμοιβών. Αυτά, αν και εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι, καθότι λείπω πολλά χρόνια στο εξωτερικό και δεν ασχολούμαι πια.
  1 point
 18. Δεν αναφέρθηκα στην συγκεκριμένη κριτική σου. Αυτό είναι άποψη δικιά σου κάντην ότι θές αλλά μην αναφέρεσαι στο οτι έχουμε ίδιες απόψεις.
  0 points
 19. Ο χρόνος ο δικος σου ειναι χρήμα, ο χρόνος του "συναδέλφου" ομως ειναι τσαμπα στα downloads.... Σωραίος
  -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
 • Our picks

  • Πώς θα είναι η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιίας και άλλες παράκτιες πόλεις αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας
   Τη στιγμή που παγκόσμιοι ηγέτες και αντιπρόσωποι πολλών χωρών συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα μια νέα ανάλυση δείχνει πώς πόλεις που φιλοξένησαν προηγούμενες συνόδους κορυφής αλλά και μνημεία και πλατείες ακόμα και στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν – αν όχι να βυθιστούν εντελώς – από την άνοδο στης στάθμης των ωκεανών.

   Η αύξηση της ρύπανσης που έχει προκαλέσει την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει ήδη στην ένταση της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων με  σοβαρές ξηρασίες, θανατηφόρες πλημμύρες και ταχεία τήξη των παγετώνων και των πάγων σε όλο τον κόσμο.

   Πώς θα είναι ο Πειραιάς
   • 1 reply
  • Εκδόθηκε η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ με 1259 θέσεις ΠΕ Μηχανικών
   Εκδόθηκε η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, με 1259 θέσεις ΠΕ Μηχανικών. 

   Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας για τα αποτελέσματα Διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ενημερώνει ότι απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση συνολικά τεσσάρων χιλιάδων διακοσίων εβδομήντα έξι (4.276) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (Β’ Στάδιο) σε φορείς του δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021.

   Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σημειώνει ότι είναι μεν θετικό το πλήθος των προσφερόμενων θέσεων (που αφορούν στα έτη 2023 και 2024), αλλά αφενός δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες και το γερασμένο προσωπικό, από την άλλη όπως ακριβώς είδαμε και με την 13Κ/2021 οι παραιτήσεις θα είναι τόσες που θα μείνουν πάρα πολλές θέσεις ακάλυπτες, κυρίως λόγω εξευτελιστικών αποδοχών. Το παραπάνω ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι επιτυχόντες Μηχανικοί του Διαγωνισμού είναι μόλις 1390, πολύ λίγοι παραπάνω δηλαδή από τις ζητούμενες θέσεις (1259)!

   ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ


   ΠΛΗΘΟΣ ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023


   ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

    

   ΓΡΑΠΤΟΥ

   ΠΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ


   177


   163
   ΠΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ


   119


   157
   ΠΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ-ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   13


   37
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   169


   161
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


   1


   19
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


   4


   37
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


   33


   81
   ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   432


   405
   ΠΕ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   188


   136
   ΠΕ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   34


   143
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


   36


   52
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   53


    
   ΣΥΝΟΛΟ


   1.259


   1.391
   ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


   297


    

   • 3 replies
  • Από 1η Ιανουαρίου 2024 υποχρεωτική εφαρμογή πληρωμών μέσω IRIS για ελεύθερους επαγγελματίες
   Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.

   Αυτό ορίζει το άρθρο 46 του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, φέρνοντας την ενεργοποίηση του μέτρου πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, όπως είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και αφορούσε ενεργοποίηση της διάταξης από την 1η Δεκεμβρίου 2024.

   Έτσι, το σύστημα IRIS μπαίνει στην καθημερινότητα καταναλωτών και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις για τους επαγγελματίες, με τις πληρωμές να εκτελούνται άμεσα, ακόμα και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθμού.
   • 2 replies
  • Εξετάσεις πιστοποίησης Εκτιμητών Ακινήτων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού
   Ο Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ-ΦΠΠ) διοργανώνει εξετάσεις για την πιστοποίηση προσώπων που κατέχουν συγκεκριμένους τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προς τα εξής παρακάτω Σχήματα Πιστοποίησης:

   Εκτιμητές Ακινήτων, με διακριτικό τίτλο TCG-CV(RE), και


   Εκτιμητές Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού (ΜΕΕ) με διακριτικό τίτλο TCG-CV(M&E)
   • 0 replies
  • Σε λειτουργία το Μητρώο Μηχανικών Ελεγκτών Προσεισμικού ελέγχου
   Ξεκινά η νέα εφαρμογή «Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου» για την υποβολή αιτήσεων από Μηχανικούς προκειμένου να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου.

   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει αναλάβει για λογαριασμό της Πολιτείας την κατάρτιση ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου, οι οποίοι θα διενεργήσουν τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων όπου στεγάζονται φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

   Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.
   • 1 reply
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.