Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Radhamanthys

Members
  • Περιεχόμενα

    34
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Radhamanthys

  1. Μέσα στην υπερβολή οι Έλληνες! Φτάσαμε να έχουμε 5 (1 κρατικό και 4 ιδιωτικά) δίκτυα εκεί που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαμε τίποτα, τα ιδιωτικά να είναι αμφιβόλου ποιότητας και το κρατικό να μην υποστηρίζει Glonass! Παρόλα αυτά εγώ ψηφίζω HEPOS γιατί είναι το μόνο που μπορείς να ξέρεις ότι έχει γίνει σοβαρή δουλειά. Για τα υπόλοιπα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου αν δεν δω πρώτα περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργούν και δεν τα δοκιμάσω στην πράξη.
  2. Δεν διαφωνώ μαζί σου. Εξάλλου σε προηγούμενό μου post ανέφερα ότι το πρόβλημα μάλλον είναι στο δίκτυο που χρησιμοποιεί (το οποίο αποτελείται από δέκτες Topcon ). Όσο για την ποιότητα μερικών από των δικτύων έχω αρκετές αμφιβολίες...
  3. Αυτό που περιγράφει ο thief7710. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούω.
  4. Είναι γνωστό το πρόβλημα των δεκτών Topcon με το Glonass...
  5. Από τη στιγμή που έχεις fixed ή float λύση, σημαίνει ότι λαμβάνεις δεδομένα από το μόνιμο σταθμό και δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Vodafone ή το GPRS. Αν δεν γίνεται fixed τότε θα φταίει ή ο δέκτης σου ή τα δεδομένα του μόνιμου σταθμού. Υποθέτω ότι έχεις κάνει reset στο δέκτη, για να δεις αν συνεχίζεται το πρόβλημα. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να συνδεθείς με κάποιο άλλο δίκτυο (π.χ. HEPOS, METRICA κτλ, ρώτα κάποιον γνωστό σου που να είναι συνδρομητής σε αυτά τα δίκτυα) για να δεις αν έχεις το ίδιο πρόβλημα και εκεί. Επίσης καλό είναι να αναφέρεις το πρόβλημα σου στην TREE και να δεις τι θα σου πουν.
  6. Το HEPOS έχει 120 ευρώ εγγραφή και 10 ευρώ μηνιαίο πάγιο και από κει και πέρα είναι 6 ευρώ η ώρα χρήσης. Αν δεν το χρησιμοποιείς πολύ συχνά, βγαίνει πιο οικονομικό το HEPOS από τα ιδιωτικά δίκτυα. Το βασικό πλεονέκτημα του HEPOS είναι ότι καλύπτει όλη την Ελλάδα και οι συντεταγμένες ΕΓΣΑ87 που θα έχεις θα είναι αξιόπιστες. Μην ξεχνάμε ότι το Αριστοτέλειο Πολυτεχνείο είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή των συντεταγμένων του HEPOS σε ΕΓΣΑ87. Οι μετρήσεις των σταθμών αναφοράς και ο τρόπος μετατροπής σε ΕΓΣΑ87 από τα ιδιωτικά δίκτυα μου είναι άγνωστες και εγώ προσωπικά δεν θα τα επέλεγα πριν τα δοκιμάσω στην πράξη, ειδικά κάποιες εταιρείες δεν μου εμπνέουν καθόλου εμπιστοσύνη ότι έχουν κάνει καλή δουλειά...
  7. Σε γενικές γραμμές, δεν ενδείκνυται να γίνονται μετρήσεις με L1 σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 10km, λόγω των σφαλμάτων ιονόσφαιρας. Όσον αφορά τις αποκλίσεις που παρατήρησες, θα πρέπει να λάβεις υπόψην σου ότι τα τριγωνομετρικά 3ης και 4ης τάξης, μετρήθηκαν πριν μερικές δεκαετίες με τα τότε όργανα και οι απαιτήσεις για την ακρίβεια ήταν της τάξης των μερικών πόντων ανά χιλιόμετρο. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό οι μετρήσεις που έκανες να είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, αλλά παρόλα αυτά να μην συμφωνούν με τα κοντινά τριγωνομετρικά λόγω των σφαλμάτων των τριγωνομετρικών. Η γνώμη μου είναι να εξαρτάσαι κάθε φορά από κοντινά τριγωνομετρικά.
  8. Αγαπητέ solkit, από τη στιγμή που δουλεύεις στην Trimble θα ήταν πιο έντιμο να σταματήσεις να κάνεις διαφήμιση μέσα από το forum! Ο ρόλος του forum είναι η ανταλλαγή απόψεων των χρηστών και όχι των πωλητών/αντιπροσώπων. Όσο για το ΧΥΖ στο HTRS07: όλοι εμείς που έχουμε δουλέψει/αγοράσει με GPS άλλων εταιρειών και βλέπουμε συντεταγμένες στο σύστημα του HEPOS, δεν είναι σωστές; Ο μετασχηματισμός, που έχει δημοσιεύσει η Κτηματολόγιο ΑΕ και που έχει ενσωματωθεί σε όλα τα λογισμικά, δεν είναι σωστός;
  9. Αν τα 17.000 σας φαίνονται πολλά για σύστημα 2 δεκτών τότε η μόνη λύση είναι τα αμφιβόλου ποιότητας κινέζικα. Αν και δεν έχω δει το Altus από κοντά, μου φαίνεται, από το τεχνικό φυλλάδιο, αρκετά καλό και δεν νομίζω ότι είναι ακριβό. Πόσα αντίστοιχα συστήματα, πλην κινέζικών, έχουν τιμή κάτω από 17.000;
  10. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά όλα τα GPS δίνουν XYZ στο σύστημα του HEPOS αλλά και στο ΕΓΣΑ87!
  11. Μάλλον κάτι δεν κάνεις σωστά, γιατί και εγώ έχω το ίδιο αλλά εισάγω κανονικά αλφαριθμητικά ονόματα και κωδικούς στα σημεία.
  12. Αν ενδιαφέρεσαι για καλό όργανο, τότε καλύτερα να αποφύγεις τις κινέζικες εταιρείες. Νομίζω ότι είναι προτιμότερο να πάρεις ένα ακριβότερο αλλά και πιο αξιόπιστο όργανο από το να επιλέξεις ένα όργανο απλά επειδή είναι φθηνότερο αλλά παράλληλα και αμφιβόλου ποιότητας.
  13. Νομίζω ότι 1MB αντιστοιχεί σε 3-4 ώρες μετρήσεων, με format διορθώσεων RTCM3.0.
  14. Για επικοινωνία GSM μεταξύ των δεκτών χρειάζεσαι την υπηρεσία data-fax, η οποία δεν ταυτίζεται με το χρόνο ομίλίας των καρτοκινητών. Συνεπώς, θα χρεώνεσαι βάσει του χρόνου χρήσης. Η επικοινωνία GPRS είναι πολύ πιο οικονομική και οι εταιρείες προσφέρουν ειδικά πακέτα με ΧΧGB ανά μήνα με χαμηλή χρέωση.
  15. Να ζητήσεις αντικατάσταση μπορείς, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να στο αντικαταστήσουν!!! Είναι μέσα στην εγγύση άρα είναι υποχρεωμένοι να στο επισκευάσουν, όχι να στο αντικαταστήσουν. Η σειρά GTS-100N (green label) κατασκευάζεται στην Κίνα, δεν το έχει κρύψει η Topcon. Αν ο αντιπρόσωπος "ξεχνάει" να το αναφέρει είναι για ευνόητους λόγους. Καλύτερα να δώσεις κάτι παραπάνω και να πάρεις ένα καλό όργανο, παρά να πας ξανά στη φθηνή λύση, που στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί ακριβότερη με όλα τα προβλήματα που θα σου παρουσιάσει.
  16. ZaXoYs το ότι αναφέρεις μερικά πανεπιστήμια που δεν έχουν αυτόνομη σχολή τοπογράφων μηχανικών δεν σημαίνει τίποτα. Στη Ελλάδα όλα τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνία εκτός του ΕΜΠ και του ΑΠΘ δεν έχουν σχολή τοπογράφων. Οι ανάγκες για τοπογράφους είναι μικρότερες και άρα και οι σχολές των τοπογράφων είναι λιγότερες από αυτές των ΠΜ. Κάθε χώρα έχει διαφορετικές ανάγκες και άρα χρειάζεται και διαφορετικό αριθμό τοπογράφων. Δεν είναι δυνατόν κάθε πανεπιστήμιο να έχει και σχολή τοπογράφων. Όσα παραδείγματα και να φέρεις δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουν τοπογράφοι μηχανικοί σε κάθε χώρα, οι οποίοι φοιτούν σε αυτόνομες σχολές τοπογράφων.
  17. Μάλλον κάνεις λάθος! Όπως ανέφερε ο nbr "οδοποιία κάνουν αποκλειστικά oi Vermessungsingenieure", δηλαδή σε μετάφραση οι Τοπογράφοι μηχανικοί και όχι οι Τοπογράφοι (σκέτο).
  18. Δεν νομίζω ότι με 2-4 μαθήματα μπορείς να αποκτάς τα δικαιώματα σχολών με 5ετή φοίτηση.
  19. Και εγώ έχω δύο στατικές, να ζητήσω να κάνω τη στατική μελέτη μίας γέφυρας τότε;
  20. Να υποθέσω τότε, ότι οι τοπογράφοι δεν χρειάζονται, αφού έχουμε τους πολιτικούς μηχανικούς... Όσο για τα πανεπιστήμια και τις σπουδές ΠΜ και ΑΤΜ, είναι αρκετά διαφορετικά τα πράγματα από χώρα σε χώρα. Η αλήθεια είναι ότι σε λίγες χώρες υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές Τοπογραφίας τόσο υψηλού επιπέδου όσο του ΕΜΠ/ΑΠΘ. Μάλλον το σωστό θα ήταν να λέγονταν σχολές Γεωδαισίας και όχι Τοπογραφίας (ΕΜΠ & ΑΠΘ), γιατί αποκτάμε γνώσεις γεωδαισίας. Απλές γνώσεις τοπογραφίας αποκτάνε οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Τοπογραφίας για αυτό και έχουν πολύ λιγότερα δικαιώματα. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους ΠΜ, να έχουν τα τοπογραφικά δικαιώματα που έχουν οι τοπογράφοι ΤΕ και όχι αυτά που έχουν οι ΑΤΜ, γιατί αυτά προϋποθέτουν ανώτερες γνώσεις γεωδαισίας που δεν διδάσκονται οι ΠΜ.
  21. Και παραπάνω μαθήματα να κάνετε, πως γίνετε να έχετε τα ίδια δικαιώματα στα τοπογραφικά με ένα ΑΤΜ που κάνει 5 χρόνια με μαθήματα σχετικά με τοπογραφία; Εκτός και αν οι ΠΜ είναι παιδιά θαύματα και τους χρειάζονται λίγα μαθήματα για να αποκτήσουν τις γνώσεις που αποκτάει ένας ΑΤΜ σε 5 χρόνια. Οι ΑΤΜ κάνουν μαθήματα ΠΜ αλλά θα έπρεπε να έχουν και τα ίδια δικαιώματα στα στατικά με ένα ΠΜ; Μάλλον θα ήταν γελοίο να το ζητούσαμε απλά επειδή κάνουμε λίγα μαθήματα. Το ανάποδο όμως το θεωρείτε δεδομένο και σωστό!!! Πως λέγεται στο εξωτερικό ο τοπογράφος μηχανικός; Εξαρτάται από τη χώρα και τη γλώσσα. Aλλιώς λέγεται στα αγγλικά (surveyor ή land surveyor, surveying engineer), αλλιώς στα σουηδικά (landmaetare) κτλ. Επειδή έχω γνωστούς τοπογράφους στο εξωτερικό, ξέρω τι συμβαίνει και σίγουρα δεν ασχολούνται ΠΜ με τη χρήση τοπογραφικών οργάνων.
  22. Δικαίωμα εκπόνησης τοπογραφικών έχετε οι ΠΜ. Το θέμα είναι πως γίνετε να κάνετε 2-3 μαθήματα τοπογραφικού περιεχομένου και μετά να έχετε τα ίδια δικαιώματα με ένα ΑΤΜ; Στο εξωτερικό υπάρχουν τοπογράφοι, πολιτικούς μηχανικούς δεν συναντάς με τοπογραφικά όργανα! Το δύσκολο δεν είναι να χειριστείς ένα όργανο και να πατήσεις τα κουμπάκια του... Αυτό δυστυχώς το κάνει πλέον και η κουτσή Μαρία. Για αυτό και οι τιμές στα τοπογραφικά έχουν ξεφτιλιστεί τελείως. Έρχεται ο καθένας, ανεξαρτήτως δικαιώματος και γνωστικού υποβάθρου, και ζητάει τα μισά λεφτά, ή ακόμα και λιγότερα, από τις ελάχιστες αμοιβές, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί που κάνουν σωστή δουλειά και ζητάνε απλά την ελάχιστη αμοιβή να φαίνονται σαν εκμεταλευτές στα μάτια των πελατών.
  23. Σταματήστε να πιστεύετε τη κάθε βλακεία που λέει ο κάθε αντιπρόσωπος. Στα UHF δεν υπάρχει εμβέλεια γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα UHF modem (Satel, Pacific Crest κλπ) δεν δίνουν ποτέ εμβέλεια, παρά μόνο τα Watt. Όποιος αναφέρει εμβέλεια, την βγάζει από το μυαλό του και κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει να τον παίρνει κάποιος στα σοβαρά. Είναι φανερό ότι το κάνει για να πουλήσει και όχι για να ενημερώσει σχετικά με τις δυνατότητες του οργάνου.
  24. Στην Intergeo παρουσιάστηκαν το νέο διπλόσυχνο GPS και οι νέοι γεωδαιτικοί σταθμοί της Sokkia. http://www.sokkia.net/commonfiles-eu/01press/Newsitem02_english.htm http://www.sokkia.net/commonfiles-eu/01press/Newsitem01_english.htm Αν υπήρχε περίπτωση να σταματήσει να υπάρχει η Sokkia, θα έβγαζε νέα προϊόντα, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε λίγους μήνες; Τώρα, γιατί υπήρχε κοινό περίπτερο μεταξύ Sokkia και Topcon, μάλλον ήταν αναμενώμενο λόγω της συγχώνευσης τους. Κάτι παρόμοιο γίνεται τα τελευταία χρόνια και με Nikon και Spectra.
  25. Τι εννοείς αργά; Έχουν το πιο γρήγορο EDM από όλα τα total station που έχω δουλέψει και είναι σίγουρα πιο γρήγορα από τα Topcon. Ειδικά, στο reflectorless είναι μεγάλη η διαφορά στην ταχύτητα και την ακρίβεια σε σχέση με Topcon ακόμα και με Leica.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.