Μετάβαση στο περιεχόμενο

EiriniA

Members
  • Περιεχόμενα

    113
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by EiriniA

  1. Να κάνω άλλη μία ερώτηση που ίσως είναι χαζή... Τι διαφορά έχει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ)? Θεώρησα πως η διαδικασία γίνεται μέσω του e-adeies γιατί νόμιζα πως είναι το ίδιο πράγμα. Ευχαριστώ
  2. Άρα τα στέλνω στο ΚΕΣΑ Αιγαίου και μετά ουσιαστικά κάνω αίτημα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΑ Αιγαίου. Δεν απαιτείται κάτι πέραν αυτού. Κατάλαβα. Παραθέτω το σχετικό σύνδεσμο. https://web.tee.gr/e-adeies/sa/ "H υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής υλοποιείται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής Γνωμοδοτήσεων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής του «e-Άδειες»."
  3. Ευχαριστώ πάρα πολύ!! Αναλυτικότατες οι οδηγίες! Γνωμοδότησε η ΕΦΑ και η Νεωτέρων Μνημείων, αλλά όχι το Τοπικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά ως Τοπικό Συμβούλιο θεωρείται το ΚΕΣΑ Αιγαίου? Θα πρέπει δηλαδή να τα στείλω πρώτα στο ΚΕΣΑ Αιγαίου και μετά στο ΚΕΣΑ? Ή μήπως η ΕΦΑ τα στέλνει εκείνη στο τοπικό ΚΕΣΑ (ΚΕΣΑ Αιγαίου)? Η σειρά είναι δηλαδή ΕΦΑ & ΝΕΩΤΕΡΩΝ, μετά ΚΕΣΑ Αιγαίου (στην περίπτωσή μου) και μετά ΚΕΣΑ? Με email τα στέλνω στο ΚΕΣΑ? Όχι μέσω του συστήματος e-adeies? Διότι υπάρχει ανακοίνωση πως πλεόν στέλνονται μέσω του e-adeies.
  4. Ευχαριστώ. Τα διάβασα τα παραπάνω, απλά αναρωτιέμαι στην περίπτωση που δε γίνουν εργασίες πάλι απαιτείται ΕΕΔΜΚ? Στην παρούσα περίπτωση ίσως γίνουν κάποιες, αλλά μπορεί και όχι. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση? Δεν υπάρχει εναλλακτική δηλαδή, παρά μόνο ΕΕΔΜΚ ή Ο.Α. απ' ότι καταλαβαίνω, σωστά?
  5. Καλησπέρα, Για να κάνω αλλαγή χρήσης σε χώρο γραφείου, χρειάζεται ΕΕΔΜΚ για ποσό κάτω των 25.000€? Ευχαριστώ.
  6. Συνάδελφοι καλημέρα! Έχω καταμπερδευτεί και χρειάζομαι την πολύτιμη βοήθειά σας. Σχετικά με τις εγκρίσεις του άρθρου 116. Υποβλήθηκαν τα απαιτούμενα με τη δήλωση υπαγωγής στην Ε.Φ.Α. και στο Νεωτέρων Μνημείων. Η Ε.Φ.Α. γνωμοδότησε θετικά, ενώ ζητήθηκε η απομάκρυνση κάποιων στοιχείων από το κτίριο. Το Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά επίσης, διότι δε βρίσκεται σε περιοχή της αρμοδιότητάς του. Η ΕΦΑ κοινοποίησε τη γνωμοδότηση προς Νεωτέρων Μνημείων, Υπουργείο Ναυτιλίας, Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και ΥΔΟΜ. Εγώ τώρα υποβάλω μέσω συστήματος ΤΕΕ αίτηση με τη δήλωση υπαγωγής, τα δικ/κά και τις γνωμοδοτήσεις στο ΚΕ.Σ.Α. ή τα στέλνω στο ΚΕ.Σ.Α. Αιγαίου? Στα χέρια μου έχω μόνο γνωμοδοτήσεις και όχι θεωρημένα σχέδια. Ευχαριστώ
  7. Καλημέρα, Ο χώρος στο δώμα (εκτός 1,5 περίπου τετραγωνικού και 10εκ μεγαλύτερου ύψους), κατασκευάστηκε κατά τα άλλα με βάση Ο.Α. και συνεπώς είχε μετρήσει στο συντελεστή δόμησης. Για το 1,5τμ βάζω Υ.Δ., για το ύψος αναλυτικό, για το υπόλοιπο το νόμιμο πώς θα εφαρμόσω "την υπέρβαση συντελεστή δόμησης που προέκυψε λόγω της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης"? Καταλαβαίνω πως θα πάει με αναλυτικό, εφόσον ήδη έχει μετρήσει στη Δόμηση. Τον τρόπο εφαρμογής δε μπορώ να καταλάβω στον αναλυτικό για την αλλαγή χρήσης Με ποιο τρόπο γίνεται ο υπολογισμός του αναλυτικού σε αυτή την περίπτωση? Τι θα υπολογίσουμε εφόσον σαν χώρος δεν αλλάζει? Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote" . Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. akis73
  8. Καλημέρα και καλή χρονιά! Σε κατοικία είχε εκδοθεί άδεια για προσθήκη βοηθητικών χώρων στο δώμα προ του 1975. Οι ΒΧ κατασκευάστηκαν λίγο υψηλότεροι (εντός των επιτρεπομένων από τους όρους δόμησης) και λίγο μεγαλύτεροι, ενώ γίνεται χρησιμοποιούνται για κύρια χρήση και όχι βοηθητική. Αντιμετωπίζονται: Η επέκταση ως Υπέρβαση Δόμησης, το επιπλέον ύψος με αναλυτικό και η αλλαγή χρήσης πάλι με αναλυτικό? Όταν λέμε αναλυτικό στην αλλαγή χρήσης, πώς ακριβώς θα το κάνω? Θα πάρω όλο το νόμιμο τμήμα και θα βάλω τοίχους, πλάκα, κουφώματα κλπ και θα προσθέσω στο ποσό που θα προκύψει και το ποσό της κατασκευής για το ύψος και θα δω εάν είμαι πάνω ή κάτω από τις 15.000€ ώστε να δω πόσες λοιπές παραβάσεις έχω? Έχω κι άλλες αυθαιρεσίες που υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό, αλλά η αλλαγή χρήσης δεν έχω καταλάβει πώς ακριβώς θα υπολογιστεί. Ευχαριστώ
  9. Καλησπέρα και καλή χρονιά! 1) Σε κτίριο με ισόγειο χώρο γραφείου και όροφο κατοικία, φαίνεται στο ΔΚ πως δεν έχει προσμετρηθεί στην κάλυψη η επιφάνεια αποθήκης κάτω από την εξωτερική σκάλα. Η αποθήκη είναι χαμηλού ύψους λόγω της σκάλας και επικοινωνεί αποκλειστικά με το χώρο του γραφείου. Την αντιμετωπίζω ως υπέρβαση κάλυψης-δόμησης?
  10. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις. Αυτό που με μπερδεύει είναι ο συσχετισμός του 1ου με το 2ο ερώτημά μου. Δηλαδή "Στις παραπάνω περιπτώσεις, τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, αντιμετωπίζονται ως αυθαίρετες κατασκευές της παρ.1α) ή 1β) του άρθρου 81 χωρίς δυνατότητα οριστικής διατήρησης σύμφωνα με την παρ.4 περ. δ του άρθρου 94." Δηλαδή υπάρχουν κάποιες αυθαιρεσίες που είναι προ του 1975 (αποδεδειγμένα), άρα τις χαρακτηρίζω ως πολεοδομικές παραβάσεις και τις εντάσσω στην κατηγορία 1 ή 2 ή 4 αντίστοιχα κανονικά σαν να μην ήταν πολεοδομικές παραβάσεις και τσεκάρω και το τετραγωνάκι με στο φύλλο καταγραφής? Το ακίνητο όμως βρίσκεται σε διπλοχαρακτηρισμένη περιοχή και το άρθρο 81 παρ.4 με παραπέμπει στο άρθρο 94 "χωρίς δυνατότητα οριστικής διατήρησης σύμφωνα με την παρ.4 περ. δ του άρθρου 94". Με παραπέμπει εκεί μόνο για τις μετά της 28/07/2011 παραβάσεις ή γενικότερα εξαιτίας του διπλοχαρακτηρισμού της περιοχής, ακόμη και για τις παραβάσεις των κατηγοριών 1,2 και 4? Δε βλέπω προσωπικά κάτι τέτοιο, μήπως μου διαφεύγει? Ευχαριστώ και πάλι.
  11. Καλησπέρα, 1) Σε οτι αφορά το άρθρο 81 παρ.3 για τις πολεοδομικές παραβάσεις, αναφέρει οτι στην περίπτωση "ζ προστίθενται και οι αυθαίρετες μικρές παραβάσεις της κατηγ.3" Στη συνέχεια υπάρχει η εξής παράγραφος: "Οι παραπάνω διατάξεις αφορούν σε γήπεδα και οικόπεδα με οικοδομική άδεια και δεν εφαρμόζονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικούς τόπους, αρχαιολογικούς χώρους ζώνης Α, διατηρητέα κτίρια και σύνολα κτιρίων, καθώς και σε περιοχές Natura, δάση, ρέματα, αιγιαλό – παραλία. Επίσης, οι διατάξεις περί πολεοδομικών παραβάσεων δεν εφαρμόζονται σε υπό κατασκευή κτίρια για τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί τα στάδια ελέγχου από τους Ελεγκτές Δόμησης. Στις παραπάνω περιπτώσεις, τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, αντιμετωπίζονται ως αυθαίρετες κατασκευές της παρ.1α) ή 1β) του άρθρου 81 χωρίς δυνατότητα οριστικής διατήρησης σύμφωνα με την παρ.4 περ. δ του άρθρου 94." Αν καταλαβαίνω σωστά η παράγραφος αυτή αναφέρεται σε όλες τις πολεοδομικές διατάξεις και όχι μόνο στην περίπτωση ζ? 2) άρθρο 94 παρ.(δ): "το πρόστιμο ανέγερσης για τις πολεοδομικές παραβάσεις των περιπτώσεων ε, στ και ζ της παραγράφου 3 του άρθρου 81, ανέρχεται σε χίλια (1000) ευρώ ανά περίπτωση πολεοδομικής παράβασης. Το πρόστιμο διατήρησης των ανωτέρω περιπτώσεων ανέρχεται στο είκοσι τοις εκατό (20%) του προστίμου ανέγερσης ετησίως, με δυνατότητα εφ’ άπαξ καταβολής ποσού διπλάσιου του προστίμου ανέγερσης για την οριστική διατήρησή τους." Άρα σε διπλοχαρακτηρισμένη περιοχή, όπου το ακίνητο περνάει από επιτροπή εάν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις, αφού περάσει από τις επιτροπές η μόνες επιλογές είναι είτε 20%*1000 ευρώ/παράβαση, είτε το διπλάσιο δηλαδή 2.000ευρώ/παράβαση για εφάπαξ πληρωμή? 3) Υπάρχει οικοδομική άδεια προ του 1975 δηλ. πρόκειται για κατηγορία 1 σε οτι αφορά τις περισσότερες αυθαιρεσίες. Πώς το αντιμετωπίζω? Οι πολεοδομικές παραβάσεις αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία και δεν έχουν σχέση με την κατηγορία αυθαιρεσιών ή την παλαιότητά τους, σωστά? 4) Επίσης οι περιπτώσεις της κατηγ.3 εντάσσονται και αυτές στις πολεοδομικές παραβάσεις όπως αναφέρεται. Άρα τι μένει για να μπει στην κατηγορία 1?
  12. Καλησπέρα, 1) Σε οτι αφορά το άρθρο 81 παρ.3 για τις πολεοδομικές παραβάσεις, αναφέρει οτι στην περίπτωση "ζ προστίθενται και οι αυθαίρετες μικρές παραβάσεις της κατηγ.3" Στη συνέχεια υπάρχει η εξής παράγραφος: "Οι παραπάνω διατάξεις αφορούν σε γήπεδα και οικόπεδα με οικοδομική άδεια και δεν εφαρμόζονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικούς τόπους, αρχαιολογικούς χώρους ζώνης Α, διατηρητέα κτίρια και σύνολα κτιρίων, καθώς και σε περιοχές Natura, δάση, ρέματα, αιγιαλό – παραλία. Επίσης, οι διατάξεις περί πολεοδομικών παραβάσεων δεν εφαρμόζονται σε υπό κατασκευή κτίρια για τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί τα στάδια ελέγχου από τους Ελεγκτές Δόμησης. Στις παραπάνω περιπτώσεις, τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, αντιμετωπίζονται ως αυθαίρετες κατασκευές της παρ.1α) ή 1β) του άρθρου 81 χωρίς δυνατότητα οριστικής διατήρησης σύμφωνα με την παρ.4 περ. δ του άρθρου 94." Αν καταλαβαίνω σωστά η παράγραφος αυτή αναφέρεται σε όλες τις πολεοδομικές διατάξεις και όχι μόνο στην περίπτωση ζ? 2) άρθρο 94 παρ.(δ): "το πρόστιμο ανέγερσης για τις πολεοδομικές παραβάσεις των περιπτώσεων ε, στ και ζ της παραγράφου 3 του άρθρου 81, ανέρχεται σε χίλια (1000) ευρώ ανά περίπτωση πολεοδομικής παράβασης. Το πρόστιμο διατήρησης των ανωτέρω περιπτώσεων ανέρχεται στο είκοσι τοις εκατό (20%) του προστίμου ανέγερσης ετησίως, με δυνατότητα εφ’ άπαξ καταβολής ποσού διπλάσιου του προστίμου ανέγερσης για την οριστική διατήρησή τους." Άρα σε διπλοχαρακτηρισμένη περιοχή, όπου το ακίνητο περνάει από επιτροπή εάν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις, αφού περάσει από τις επιτροπές η μόνες επιλογές είναι είτε 20%*1000 ευρώ/παράβαση, είτε το διπλάσιο δηλαδή 2.000ευρώ/παράβαση για εφάπαξ πληρωμή? 3) Υπάρχει οικοδομική άδεια προ του 1975 δηλ. πρόκειται για κατηγορία 1 σε οτι αφορά τις περισσότερες αυθαιρεσίες. Πώς το αντιμετωπίζω? Οι πολεοδομικές παραβάσεις αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία και δεν έχουν σχέση με την κατηγορία αυθαιρεσιών ή την παλαιότητά τους, σωστά? 4) Επίσης οι περιπτώσεις της κατηγ.3 εντάσσονται και αυτές στις πολεοδομικές παραβάσεις όπως αναφέρεται. Άρα τι μένει για να μπει στην κατηγορία 1?
  13. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα τμήμα της εξωτερικής σκάλας δεν έχει συμπεριληφθεί στη δόμηση, και ένα άλλο τμήμα (αυτό στο οποίο αναφέρομαι), έχει συμπεριληφθεί. Προσπαθώντας να καταλάβω με ποια λογική δε μετρήθηκε εξολοκλήρου στη δόμηση ή καθόλου, προσπαθώ να καταλάβω και τον τρόπο αντιμετώπισης. Καταννοώ και τις απαντήσεις και των δύο σας.
  14. Ευχαριστώ πάρα πολύ! Η άδεια είναι αρκετά παλιά (προ του 70), οπότε δεν υπήρχε κτηριοδομικός κανονισμός. Υπάρχει κάτι άλλο που μου διαφεύγει που πρέπει να τσεκάρω?
  15. Ευχαριστώ πάρα πολύ! Επίσης, παρατηρώ το εξής στην κάτοψη. Η κουζίνα έχει επεκταθεί προς τη στεγασμένη εξωτερική κλίμακα , με αποτέλεσμα το πλάτος της κλίμακας να μειωθεί. Το τμήμα αυτό της κλίμακας έχει συνυπολογιστεί στη δόμηση και στην κάλυψη. Συνεπώς δε μπορώ να πάω με υπέρβαση δόμησης, οπότε πάλι με αναλυτικό προϋπολογισμό το υπολογίζω?
  16. Καλημέρα, Σε τακτοποίηση που κάνω σε μονοκατοικία (σε διπλοχαρακτηρισμένο οικισμό), μία από τις αυθαιρεσίες αποτελεί η μη κατασκευή του φωταγωγού ο οποίος εμφανιζόταν στην κάτοψη του Α' ορόφου μόνο. Ο φωταγωγός δε κατασκευάστηκε εξ αρχής, εξαιτίας διαφορετικής εσωτερικής διαρρύθμισης του ορόφου. Διαπιστώνω από τους υπολογισμούς που φαίνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα και την κάτοψη πως τα τετραγωνικά του φωταγωγού είχαν συμπεριληφθεί στην κάλυψη (άλλωστε στο ισόγειο δεν υπάρχει φωταγωγός) αλλά και στη δόμηση. Την περίπτωση αυτή θα την αντιμετωπίζατε ως διαμερισμάτωση (και τσεκάρω την αντίστοιχη επιλογή στο φύλλο καταγραφής "διαφορετική διαμερισμάτωση/χωροθέτσησ θέσεων στάθμευσης" ή αντιμετωπίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό? Και οι δύο όροφοι αποτελούν μία ιδιοκτησία. Στην περίπτωση της διαμερισμάτωσης Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  17. Συγνώμη δε το κατάλαβα. Σε αυτή την περίπτωση εγώ θα το αντιμετώπιζα ως εξωτερικό περιβάλλον.
  18. Εφόσον ο όροφος είναι ανοιχτός, δηλαδή δεν έχει κουφώματα δε μπορεί να γίνει ΠΕΑ.
  19. Ευχαριστώ πολύ για όλες τις διευκρινήσεις. Νομίζω κι εγώ ότι δε θα υπάρχει θέμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενημερώσω.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.