Μετάβαση στο περιεχόμενο

Papantonis Dimitris

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Contact Methods

  • Skype
    iapetos1959

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Νομικός

Papantonis Dimitris's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Το πρόβλημα λύθηκε με την συνδρομή βεβαίως του genesis. 'Οταν σύνδεσα και τις δύο μπαταρίες στην κανονική θύρα, και αφήνοντας κενή την θύρα starter, όλα άλλαξαν. Τα (A) πήγαν στο 23 (όσα έπρεπε), η φόρτιση γινόταν με 14,3 Volt, γενικώς όλα normal. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον genesis, διότι, επειδή το κριτήριο αγοράς του Votronic ήταν οι δύο θύρες φόρτισης, δεν θα δοκίμαζα να συνδέσω και τις δύο μπαταρίες στην ίδια θύρα. Το περίεργο είναι βεβαίως, ότι, όταν στην βοηθητική θύρα starter ήταν συνδεδεμένη φορτισμένη μπαταρία, ο φορτιστής καταλάβαινε ότι τελείωσε η φόρτιση και έπεφτε σε κατάσταση trigle charging γενικώς, χωρίς να βλέπει την πρώτη μπαταρία που ήθελε φόρτιση. Συμπερασματικά, ο φορτιστής συμπεριφέρονταν περίεργα (στην ουσία δεν φόρτιζε) με την δεύτερη μπαταρία στην θύρα starter, ενώ από τα πάνελ ερχόταν κανονικά 23 Α και 18,5 V.
  2. Πράγματι, ο ρυθμιστής είναι αυτός. Ο λόγος που τον επίλεξα ήταν ακριβώς για τις δύο εξόδους, ώστε να μην μπλέκονται οι μπαταρίες. (η μία είναι παλαιότερη από τήν άλλη) Το "solar computer" δεν έχει ένδειξη για το ποιά μπαταρία βλέπει, ούτε paging στις ενδείξεις του, παρ' όλα αυτά θα δοκιμάσω την σύνδεση στο basic και θα επανέλθω. Το ρεύμα το μέτρησα στην είσοδο του μεταγωγικού διακόπτη (1 - 0 - 2) όταν στο -0- συνδέονται τα καλώδια των πάνελ, -1-φορτιστής, και -2- ο κινέζος grid tie inverter, με αποσυνδεμένα τά -1- και -2- με πολύμετρο σχετικά καλό και παραγωγή σπινθήρα. (το πολύμετρο άντεξε) Επειδή και οι δύο μπαταρίες έχουν ηλεκτρονικά βολτόμετρα, καμμία δεν είχε πάνω από 12 - 12,3 volt, όταν το computer έδειχνε ότι το ρεύμα φόρτισης ήταν 14,3 volt ! Σε κάθε περίπτωση, την basic μπαταρία μετά άπό έντονη κατανάλωση και κλείσιμο του inverter (11,5 volt), άφησα στην φόρτιση επί δύο ημέρες χωρίς φορτίο, την δε τρίτη ημέρα την βρήκα στα 12,3 volt Για το τελευταίο, η μέτρηση έγινε βιαστικά χωρίς ακρίβεια και επειδή δεν ύπήρχε πρόθεση για σωστή μέτρηση, μάλλον είναι λανθασμένη, πάντως το βήμα του μετρητή πρός τα πίσω ήταν εντυπωσιακό. Θα επανέλθω και σε αυτό. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την απάντηση.
  3. Τό σύστημα ξεκίνησε ως backup με χομπίστικη αντίληψη. Αποτελείται από 10 παράλληλα πάνελ Solar World 50 Wp (0,5 kWp), φορτιστή MPPT Votronic Dual 40A (420) 12V, Inverter 1000 W Tianyu sine wave 12V και δύο μπαταρίες των 100 Αh η κάθε μία, συνδεδεμένες στις δύο θέσεις του φορτιστή (basic και start). Τα πάνελ τοποθετήθηκαν πάνω σε κιόσκι, στον κήπο εξοχικού με μηδενική κλίση. Νοτίως και Ανατολικώς δεν υπάρχουν δένδρα ή εμπόδια. Κατά τα λοιπά, το κιόσκι και το σπίτι βρίσκονται εντός πευκοδάσους. Το Votronic έχει έναν Solar computer που δείχνει A, V, W, Wh. Το πρόβλημά μου είναι ότι ενώ με το πολύμετρο, στο peak της ηλιοφάνειας, μετρώ στα καλώδια των πάνελ πριν μπουν στον φορτιστή 18,5 V - 13,5A, το computer, μου δείχνει ότι φορτίζει με 14,3 V και 0,3 - 1,3 A !!! ενώ δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα σαν μηχάνημα. Αποτέλεσμα, πολύ χαμηλή απόδοση και σχεδόν αδυναμία να φορτίσει αξιοπρεπώς τις μπαταρίες. Αντιθέτως, όταν με μεταγωγικό διπλό διακόπτη, έδωσα την παραγωγή των πάνελ, στις 13.00 - Ιούνιος, σε grid tie inverter 500 w κινέζικος, καθαρού ημιτόνου, (δοκιμαστικά διότι θεωρούσα το μηχάνημα για τα πανηγύρια) ο μετρητής της ΔΕΗ γύριζε σαν τρελλός πίσω (ανάποδα) και μέτρησε 1 kWh σε λιγότερο από 1 ώρα (250 στροφές) Εάν εξαιρέσουμε το αναπόφευκτο γεγονός ότι μόνον άπό 10.00 έως 15.30 (Ιούνιος- Χαλκιδική) δεν υπάρχουν σκιάσεις από δένδρα, τι άλλο μπορεί να φταίει ? (υπ' όψιν ότι η εγκατάσταση είναι προσεγμένη, οι καλωδιώσεις των πάνελ με MC4 παράλληλες και δοκιμάστηκε φορτιστής Tracer MPPT πριν τον Votronic ο οποίος έκανε τα ίδια και θεωρήθηκε ελαττωματικός) Ευχαριστώ προκαταβολικά για την οποιαδήποτε απάντηση.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.