Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

odrys

Members
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by odrys

  1. Ναι και ναι. Συνεισφέρουν την μεγαλύτερη πτώση πίεσης στο μανομετρικό του κυκλοφορητή. Υπάρχουν κι εκεί ζητήματα (ποια τιμή kv παίρνεις, μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εταιρειών κλπ.). Διαθέτουν τέτοιες σίγουρα οι δύο γνωστές ιταλικές εταιρίες, η δανέζικη και μια γερμανική . Πολύ πιθανόν και άλλες. EDIT: Ειδικά η δανέζικη και η γερμανική έχουν και πολύ επεξηγηματικό υλικό και παρουσιάζουν και μεθοδολογία επίλυσης.
  2. Μιλάω για την περίπτωση όπου η διαφορά είναι βαθμοί. Παρενθετικά, με βάση την βιβλιογραφία το ζνχ δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 50o (και το κνχ να ανεβαίνει πάνω από 20ο το οποίο εδώ δεν είναι το θέμα μας). Για παράδειγμα ανακυκλοφορία σε ολόκληρη έκταση συγκροτήματος κτιρίων. Ξεκινάμε κεντρικά και διανέμουμε ζνχ στους 55o. Το μήκος της προσαγωγής ζεστού μέχρι το πιο απομακρυσμένο κτίριο μπορεί να είναι της τάξης των 200, 300 μέτρων. Κατά την ανακυκλοφορία η θερμοκρασία του νερού πέφτει καθώς το νερό φτάνει διαδοχικα σε κάθε κτίριο, και συνεχίζει να πέφτει αφού περάσει από το τελευταίο και μεχρι να επιστρεψει στο σημείο παραγωγής(όπου και η χαμηλότερη θερμοκρασία). Αν μας αρκεί η θερμοκρασία στο τελευταιο κτίριο να είναι 50o(με την λογική ότι μετά δεν έχουμε καταναλώσεις άρα όχι κίνδυνος), μέχρι το νερό να επιστρέψει μπορεί να είναι και 47ο, και 45ο κλπ(ανάλογα με την παροχή ανακυκλοφορίας).Άρα συνολικό ΔΤ της τάξης των 10ο. Υπάρχει η άλλη περίπτωση να θέλουμε στην επιστροφή η θερμοκρασία να είναι 50o (επομένως παντού αναντη θα είναι υψηλότερη).Άρα συνολικό ΔΤ της τάξης των 5ο . Η παροχή ανακυκλοφορίας υψηλοτερη το οποίο ομως αυξάνει σημαντικά την πτώση πίεσης στις θερμοστατικες βάνες εξισορρόπησης στις επιστροφές κι επομένως το μανομετρικο του κυκλοφορητή. Ή αλλιώς. Οι 50ο ελάχιστη θερμοκρασία αφορούν μόνο το τμήμα στο οποίο υπάρχουν καταναλώσεις ή όλο το δίκτυο ανακυκλοφορίας?
  3. Καλησπέρα. Όταν σε ένα σύστημα ανακυκλοφορίας λέμε ελάχιστη θερμοκρασία 50oC εννοούμε στην επιστροφή πριν τον θερμαντήρα μας ή στον τελευταίο υποδοχέα(με τη λογική ότι μετά ξεκινά η επιστροφή οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος)? Έχω συναντήσει και τα δυο.
  4. Καλημέρα. Στην περίπτωση συστήματος αποχέτευσης κτιριακού uPVC "κολλητού" (σύνδεση με κόλλα, όχι με ελαστικό στεγανωτικό δακτύλιο) κατά την αλλαγή διεύθυνσης κάτω από πλάκα το "ποτήρι" (διεύρυνση) του τεμαχίου είναι προτιμότερο να είναι ακριβώς από κάτω ή εγκιβωτισμένο εντός πλάκας?
  5. Αναφέρομαι σε λειτουργία αντλίας με πιεστικό δοχείο και στις πιέσεις στις οποίες ξεκινά και σταματά η αντλία. Η γενική λειτουργία είναι ότι όσο η αντλία δουλεύει το δοχείο πίεσης γεμίζει οπότε η πίεση αυξάνει μέχρι μια ανώτατη ρυθμισμένη τιμή(πίεση παύσης ή πίεση που "κόβει" την αντλία). Για παράδειγμα έχω δει αυτή η πίεση να είναι το απαιτούμενο μανομετρικο από το πιεστικό μέχρι τη δυσχερέστερη καταναλωση (υψομετρικη διάφορα + απώλειες + πίεση εκροής) +5/10m? Από εκεί και πέρα οι καταναλώσεις τροφοδοτούνται από το νερό του πιεστικού δοχείου το οποίο αδειάζει και καθώς αδειάζει πέφτει η πίεση του μέχρι μια κατώτατη ρυθμισμενη τιμη οπότε και ξαναμπαίνει σε λειτουργία η αντλία για να έχουμε τον ίδιο κύκλο κοκ. Σε αυτές τις δύο πιέσεις αναφέρομαι(όχι στην ρύθμιση της πίεσης στην έξοδο της αντλίας). * Πλέον στις αντλίες με inverter ή μετατροπέα συχνότητας (vfd) πιο σωστα η χρήση πιεστικού δοχείου θεωρητικά δεν χρειάζεται αν και καλό είναι να μπαίνει ένα μικρό για κάποιους πρακτικούς λογους.
  6. Καλησπέρα. Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποιο πρότυπο, οδηγία κλπ (όχι δηλαδή εταιρείας κλπ) που να περιγραφει πως προσδιορίζονται αυτές οι πιέσεις? Ευχαριστώ.
  7. Καλησπέρα. Για τον υπολογισμό όγκου στεγανού βόθρου (V=Qμεγιστη_ημερήσια x Ημέρες_επάρκειας) οι ημέρες επάρκειας(το κάθε πόσες μέρες χρειάζεται άδειασμα ο βόθρος) ορίζεται κάπου στη νομοθεσία? Στην υγειονομική διάταξη ΥΑ Αριθ. Ειβ 221/65 Περί διαθέσεως λυµάτων και βιοµηχανικών αποβλήτων ΦΕΚ 138/Β/24-2-65 δεν είδα κάτι. Γενικά βλέπω να χρησιμοποιούνται οι 15 ημέρες στους υπολογισμούς. Υποθέτω από κάπου προκύπτει(?). Επίσης στην περίπτωση που δεν έχουμε κατοικία (π.χ. κτίριο επαγγελματικής δραστηριότητας που έχει κουζίνα και WC) η μέση ημερήσια παροχή λυμάτων ανά άτομο (Άρθρο 9, Πίνακας ΙΙ) καθώς και οι μέρες επάρκειας ορίζεται πουθενά αν είναι στην εκτίμηση του μελετητή? Ευχαριστώ.
  8. Καλημέρα. Για τον υπολογισμό όγκου στεγανού βόθρου (V=Qμεγιστη_ημερήσια x Ημέρες_επάρκειας) οι ημέρες επάρκειας(το κάθε πόσες μέρες χρειάζεται άδειασμα ο βόθρος) ορίζεται κάπου στη νομοθεσία? Στην υγειονομική διάταξη ΥΑ Αριθ. Ειβ 221/65 Περί διαθέσεως λυµάτων και βιοµηχανικών αποβλήτων ΦΕΚ 138/Β/24-2-65 δεν είδα κάτι. Γενικά βλέπω να χρησιμοποιούνται οι 15 ημέρες στους υπολογισμούς. Υποθέτω από κάπου προκύπτει(?). Επίσης στην περίπτωση που δεν έχουμε κατοικία (π.χ. κτίριο επαγγελματικής δραστηριότητας που έχει κουζίνα και WC) η μέση ημερήσια παροχή λυμάτων ανά άτομο (Άρθρο 9, Πίνακας ΙΙ) καθώς και οι μέρες επάρκειας ορίζεται πουθενά αν είναι στην εκτίμηση του μελετητή? Ευχαριστώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.