Μετάβαση στο περιεχόμενο

alper

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

alper's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα παιδιά, Τελικά όντως το πηρα το πολυπόθητο Α1 από τους Σουηδούς. Με λίγα λόγια, μετά την αρχική αίτηση μου για χορήγηση Α1 (και συγκεκριμενα για Α1 οχι για το αλλο εγγραφο που αντιπροτεινουν γιατι το ΤΣΜΕΔΕ δεν το δέχεται) μου απαντησαν ζητωντας πληροφοριες του τυπου γιατι το χρειαζομαι. Εκει εγραψα οσο πιο απλα κ περιληπτικα οτι απο τη νομοθεσία, η ληψη διπλωματος μηχανικού στην Ελλαδα συνεπαγεται ασφάλιση αυτόματα στο ΤΣΜΕΔΕ και πως ολοι οι μηχανικοι θεωρουνται εκ προοιμιου αυτοαπασχολουμενοι επαγγελματιες για το ΤΣΜΕΔΕ άσχετα απο το αν ασκουν ελευθερο επαγγελμα η οχι. Στη συνεχεια, παραθετοντας το πρωτοτυπο ελληνικο εγγραφο που επισυνπατω στην προηγουμενη σελιδα καθως κ με μερικη μετάφραση του, εδειξα οτι υπαρχει ρητη οδηγια να προσκομιζουμε το Α1 για να μπορεσει να γινει η διακοπη. Μην ανησυχείτε για επισημες μεταφρασεις, καντε τη μονοι σας κ αυτοι θα ελεγξουν εσωτερικα απο την υπηρεσια τους την πιστοτητα του κειμενου. Μετα από μερικές αλληλογραφίες λοιπον σε διάστημα 2 μηνών μου εστάλη το Α1 σπίτι κ πλεον ειναι καθόδον για το ΤΣΜΕΔΕ. Ετυχα κ σε πολύ νεα υπαλληλο που δεν πολυκαταλαβαινε γιατι χρειαζεται αυτο το εγγραφο, αποτι βλεπω πιο πανω καποιοι τυχανε σε ενημερους για τη γελοια αυτη κατασταση της Ελλαδας κ το προμηθευτηκαν σε πολυ μικροτερο διαστημα. Η ουσια ειναι πως με την καταλληλη εξηγηση θα καταφερετε να το παρετε. Το επιπεδο των υπηρεσιων τους ειναι απειρως ανωτερο του Ελληνικου κ βγαίνει άκρη. Σε καθε αιτημα σας απαντανε σε λιγοτερο απο μια εβδομαδα γραπτα. Δεν υπάρχει (η δεν θα επρεπε να υπαρχει) θεμα εγκρισης ή μη των εγγράφων απο το ΤΣΜΕΔΕ. Απο τη στιγμη που υποβάλλεις Α1 (πρωτότυπο - για αντιγραφο ζητανε κ υπευθυνη δηλωση) κ την αιτηση εξαιρεσης δεν εχουν να εξετασουν κατι. Ηδη συναδελφος απο Σουηδια που τα εκανε περσυ ολα αυτα εχει παρει την διακοπή. Θα ενημερωσω ξανα οταν ολα τελειωσουν. Προσοχή, εγώ δε θα δηλωνα ψευδως οτι εχω απασχοληση στην Ελλαδα (αν δεν ειχα φυσικα) γιατι δεν ξερω τι μπορει να ζητησει η Σουηδικη εφορια απο εκει κ περα - δηλωσες εργασια επισημα αρα που ειναι το εισοδημα σου να φορολογηθει; Ακριβως για να μην αναγκαζομαι να δηλωνω ψέμματα (οπως με συμβουλεψε μαλιστα ενας φωστηρας του ΤΣΜΕΔΕ στην Ελλαδα!!) εγραψα αναλυτικα πιο πανω το γιατι οι Ελληνες μηχανικοι θεωρουνται αυτοαπασχολουμενοι κ την οδηγια που υπαρχει. Με αυτα, κατάφερα να το παρω.
  2. Έχω 2 μήνες που το τρέχω, πιστεύω να έχω αποτελέσματα σύντομα. Εν ολίγοις πρέπει να εξηγήσεις στους Σουηδούς γιατί χρειάζεσαι το Α1. Πρέπει να γράψεις ενα γράμμα που να εξηγείς ότι με την ιδιότητα του μηχανικού στην Ελλάδα ασφαλίζεσαι υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ κ άρα πρέπει να κάνεις διακοπή εκεί ωστέ να μην διπλοπληρώνεις. Μόλις το καταλάβουν αυτό πρέπει να τους αποδείξεις κ ότι όντως το ταμείο σου ζητάει το Α1 (μπορείς να χρησιμοποιήσεις την επίσημη οδηγία που επισυνάπτω), χωρίς καν μετάφραση. Το όλο πρόβλημα τους είναι γιατί ζητάς συγκεκριμένα αυτό το έγγραφο ενώ υπάρχουν άλλα που στα χορηγούν άμεσα και σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική χώρα θα γίνοταν δεκτά για διακοπή ασφάλισης. Χωρίς βέβαια και να καταλαβαίνω γιατί αυτή η απίστευτη δυσπιστιά από πλευράς τους και δυσκολία να στο δώσουν, δεν μπορώ να καταλάβω τι διάολο θα μπορούσες να κάνεις με ένα τέτοιο έγγραφο που απλά δηλώνει ότι εισαι ασφαλισμένος εδω Έχω κάνει τα παραπάνω και λογικά δε θα μου ζητησουν κάτι περισσότερο. Αν το πάρω στα χέρια μου θα ενημερώσω. ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΓΙΑ Α1.pdf
  3. Φίλε ματαιοπονείς νομίζω με το ΤΣΜΕΔΕ. Εγώ θα πάω Σουηδία και θα τους το ζητήσω συγκεκριμένα, με την αιτιολογία ότι είμαι ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα, σε τελική ανάλυση είναι μία από τις περιπτώσεις για τις οποίες επίσημα προβλέπεται η χορήγηση Α1 όπως είδα να αναγράφεται πάνω στο έγγραφο. Άσχετο αν έχεις κάνει έναρξη ή έχεις ανοιχτά βιβλία η όχι, το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζει ιδιότητα όπως μου είπανε. Θα ενημερώσω εν καιρώ.
  4. Το έντυπο αυτό που λες τους το πήγα εγώ μεταφρασμένο, άδικος κόπος, είναι σαν να βλέπουν μια λευκή κόλλα μπροστά τους... Μάλλον για διακοπή με βλέπω κ μένα αν δεν έχω άλλες επιπτώσεις που αγνοώ αυτή τη στιγμή. Εκτός κ το παίξω τρέλα με τη Σουηδία κ επικαλεσθώ ελεύθερο στην Ελλάδα, αλλά αυτό το σενάριο μου ακούγεται πιο επίφοβο για μελλοντικά μπλεξίματα.
  5. Σήμερα πήγα απο τα κεντρικά να ρωτήσω απευθείας κ η απάντηση ήταν μια απο τα ίδια: "Εμείς μόνο Α1 αναγνωρίζουμε, φροντίστε να το πάρετε απο Σουηδία, δεν τους το εξηγείτε καλά". Μου είπαν οτι το Α1 χορηγείται για 10 διαφορετικούς λόγους κ οτι ο ενας απο αυτους μπορει να ειναι οτι ασκεις μισθωτη εργασια σε μια χωρα κ ελεύθερο επάγγελμα σε μια άλλη κ οτι αυτο πρεπει να πω στους Σουηδους. Κλασική ελληνική προσέγγιση... Οπως εγραψε κ ενας φιλος πιο πανω σου ζητούν να δηλωσεις κατι ψευδές. Εγω δεν εχω καμια δοσοληψία με Ελλάδα αυτη τη στιγμη κ δε θελω ξαφνικά να πρέπει να δικαιολόγησω οτι δεν ειμαι γάϊδαρος, δηλαδή εισοδημα (το οποιο δεν εχω) που προκυπτει απο την ταχα μου ελεύθερη εργασια στην Ελλάδα. Επίσης αποσο καταλαβα κ απο τον φιλο στη Γερμανια, ο μονος τροπος να το παρεις απο οποιαδηποτε χωρα ειναι να δηλώσεις οτι κανεις ελευθερο επαγγελμα κ απλα να ελπιζεις οτι κανεις δε θα το ψαξει περισσότερο.
  6. Μάλιστα. Άρα αν δεν μπορέσω να πείσω το ΤΣΜΕΔΕ να δεχτεί το αντίστοιχο - αντί του Α1 - σουηδικό έγγραφο, θα πρέπει να προσπαθήσω να πείσω τους Σουηδούς ότι το χρειάζομαι για ελεύθερο επάγγελμα στην Ελλάδα. Απλά δεν ξέρω αν με το να δηλώσω ότι εξασκώ ελεύθερο στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να ισχυέι, έχω ζητήματα φορολογικά του τύπου να δηλώσω εισόδημα από Ελλάδα στη Σουηδία κτλ.
  7. Καλησπέρα, Εδώ και ένα έτος βρίσκομαι στη Σουηδία για μόνιμη εργασία ως μηχανικός με πλήρη ασφάλιση και περίθαλψη. Κατ'επέκταση πρέπει να κάνω παύση όλων των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ (κλάδου υγείας και συνταξιοδοτικού). Όταν ρώτησα σχετικά στο ΤΣΜΕΔΕ, μου είπαν ότι πρέπει να φέρω το κοινοτικό έντυπο Α1 από τη Σουηδία. Ωστόσο, ο Σουηδικός ασφαλιστικός φορέας (Forsakringskassan), μου είπε ότι δεν δίνει το Α1 παρά μόνο για τις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος στη Σουηδία, εργάζεται παράλληλα κ στο εξωτερικό, με εντολή του εργοδότη του την οποία βεβαιώνει ενυπόγραφα ο ίδιος ο εργοδότης. Αντ'αυτού, μου έδωσαν ένα διαφορετικό έγγραφο το οποίο ουσιαστικά πιστοποιεί το ίδιο πράγμα, τα στοιχεία μου και το που δουλεύω, το οποίο όμως δεν είναι το Α1 (το μόνο το οποίο αναγνωρίζει το ΤΣΜΕΔΕ), με αποτέλεσμα να βρίσκομαι σε ένα αδιέξοδο μεταξύ των φορέων των δύο κρατών. Η Ελλάδα λέει: εγώ αναγνωρίζω μόνο το Α1 ως έντυπο για τέτοιες υποθέσεις κ η Σουηδία: εγώ δεν δίνω έντυπο Α1 χωρίς βεβαίωση του εργοδότη ότι εργάζεσαι παράλληλα στο εξωτερικό (το οποίο δεν ισχύει κ δεν μπορώ κ να ζητήσω να υπογράψει κάτι τέτοιο ο εργοδότης μου). Όταν δε, υπέβαλλα αυτό το άλλο έντυπο με επίσημη μετάφραση στο αρμόδιο τμήμα εξαιρέσεων, μου απάντησαν από την αρχή: "πρέπει να μας υποβάλλετε το έντυπο Α1 μπλα μπλα μπλα" σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Τηλεφωνικά είναι αδύνατο να μιλήσω με οποιονδήποτε υπάλληλο όσες φορές και αν έχω καλέσει κ έτσι δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω από αυτό το σημείο. Αναρωτιέμαι όμως, τι έχουν κάνει άλλοι έλληνες μηχανικοί ή γενικότερα ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ που εργάζονται στη Σουηδία και πρέπει να διακόψουν την ελληνική ασφάλιση; Δύσκολο να είμαι ο πρώτος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Κατάφεραν με κάποιο τρόπο να προμηθευτούν Α1 από Σουηδία ή να πείσουν το ΤΣΜΕΔΕ ότι το έγγραφο που δίνει το Forsakringskassan πιστοποιεί το ίδιο πράγμα κ άρα να γίνει αποδεκτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.