Jump to content

Stavros Perakis

Members
 • Content Count

  101
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Stavros Perakis last won the day on March 13 2016

Stavros Perakis had the most liked content!

Community Reputation

41 Καλή

About Stavros Perakis

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Ηράκλειο Κρήτης
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Ηλ/γος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Recent Profile Visitors

652 profile views
 1. Μια χαρά είναι. Καταλαβαίνω πως σε ξενίζει η χρήση του σωλήνα ποτίσματος ,αλλά είναι μια απλή ,έξυπνη και οικονομική λύση για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Έπειτα είναι στερεωμένος καλά με μεταλλικό τσέρκι στη ταράτσα, και ο χαλκός στερεωμένος στον οπλισμό με τους σωστούς συνδέσμους.Τυχαίο κόψιμο δεν πρόκειται να γίνει στη περίπτωση αυτή. Μόνο "προδιαγεγραμμένο" (λχ να επωφεληθεί κάποιος το χαλκό) .
 2. Αν κινηθείς για τριφασική παροχή, η διαφορά στο πάγιο ανά τετράμηνο στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 είναι πολύ μικρή (1,69 € για μονοφασική παροχή και 5,32 για τριφασική) . Η χρέωση στις KWh είναι ακριβώς η ίδια ,οπότε πέραν των 3,63 €/τετράμηνο δεν έχεις λόγο να ανησυχείς για περαιτέρω χρεώσεις. Επίσης θα είσαι πιο άνετος όσον αφορά τα φορτία σου και δεν θα τρέχεις κάθε λίγο να αλλάζεις την ασφάλεια είτε στον πίνακα είτε στον μετρητή. Αυτό που εμένα θα απασχολούσε , θα ήταν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν , προκειμένου να αντικατασταθεί η παροχή του διαμερίσματος από μονοφασική σε τριφασική. Επίσης οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο στο μέγεθός του πίνακα όσο και στα υλικά του (γενικός διακόπτης , γενική ασφάλεια, ρελέ διαρροής ). Για ενισχυμένο μονοφασικό , αν κι εφόσον σου εγκριθεί, πάλι θα χρειαστεί να αλλάξεις τη παροχή του σπιτιού ,μιας και το πιο πιθανό η υπάρχον παροχή να είναι 3x10 mm2, ενώ πρέπει να τοποθετηθεί μια 3x16 mm2. Επίσης και στις δύο περιπτώσεις , υπάρχει πιθανότητα να απαιτηθεί και αντικατάσταση του καλωδίου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. . Αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος σύνδεσης. Όπως και να 'χει καλά ξέτελα στο έργο σου.
 3. @ΝΙΚΟΣΤΡΙ Για το βρόγχο, όπως σωστά αναφέρεις , θεωρώ ότι όσοι το διάβασαν το κατάλαβαν . Όσον αφορά τα 10 ή 20 μέτρα , εγώ ακολουθώ τη συμβουλή που μου έδωσαν οι μηχανικοί της ΕΛΕΜΚΟ. Για τους αυτόματους διακόπτες ισχύος ,δόξα τω θεό ,υπάρχουν για όλα τα "γούστα" , που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Τώρα , αν ρυθμίζεις το θερμικό στο +25% του ονομαστικού, συγχώρα με, δε το λέω επί κακού, αλλά καλή τύχη. Μπορεί και να έχεις δίκιο. Εγώ μια φορά πάντως ακολουθώ αυτά που λένε οι κατασκευαστές των κινητήρων. Και από όσα manual έχω διαβάσει , κανένα τους δε λέει κάτι τέτοιο. Πυκνωτές , όντως μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο. Επειδή στη προκειμένη περίπτωση ,πρόκειται για μια απλή μελέτη/εργασία , ακολουθείς τον συνηθισμένο μπούσουλα.
 4. Στη θέση σου , θα υπολόγιζα πρώτα ,πόσα μέτρα ταινία γείωσης θα χρησιμοποιήσω , βάσει της κάτοψης των θεμελίων του κτιρίου. Πέρα της περιμετρικής τοποθέτησης της ταινίας , θα υπολόγιζα και κάποια εγκάρσια τμήματα (συνήθως ανά 10 μέτρα ,κάνεις μια εγκάρσια σύνδεση) . Αφού προέκυπτε το συνολικό μήκος της ταινίας , τότε θα υπολόγιζα και την τιμή της αντίστασης γείωσης. Έπειτα κατέβασε αυτόν εδώ το κατάλογο . Θα σε βοηθήσει τόσο στα υλικά (η ταινία που αναφέρεις δεν υπάρχει στο μέγεθος που αναφέρεις) , όσο και στο τρόπο εκτέλεσης μιας θεμελιακής γείωσης.
 5. 1. Στο να προστατέψεις έναν κινητήρα , χρειάζονται σε σειρά τα παρακάτω : α. Διακόπτης + αυτόματη ασφάλεια "κινήσεως" ή φυσίγγια μαχαιρωτά ΝΗxx . Αντί αυτών μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν αυτόματο διακόπτη ισχύος (προτιμότερο διότι γλυτώνεις χώρο και συνδέσεις σε ένα πίνακα) β. Τρόπος εκκίνησης κινητήρα. Οι κινητήρες εκκινούν είτε απ' ευθείας (DOL) είτε με χρήση αστέρα-τριγώνου (S/D). Στην απ' ευθείας περιλαμβάνονται και οι ομαλοί εκκινητές καθώς επίσης και οι ρυθμιστές στροφών. Στη περίπτωση σου ,μάλλον θα αναφέρεσαι για χρήση ρελέ ισχύος. Αν ο κινητήρας είναι μέχρι 4 KW / 5,5 ΗΡ , χρησιμοποιείς απ' ευθείας εκκίνηση . Προσοχή στη σήμανση του κινητήρα μονάχα. Αν αναφέρει 230/400 V ,ο κινητήρας συνδέεται σε σύνδεση αστέρα. Αν αναφέρει 400/630 V , τότε τον συνδέεις σε τρίγωνο. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς ένα ρελέ ,μιας τάξης μεγαλύτερο της ονομαστικής ισχύς του κινητήρα . Το θερμικό προστασίας το οποίο θα σου αποκόπτει την εντολή λειτουργίας του ρελέ και κατ' επέκταση του κινητήρα , θα πρέπει να είναι περιοχής τέτοιας , που περιλαμβάνει την ονομαστική τιμή έντασης/τυλίγματος του κινητήρα. Αν τώρα ο κινητήρας είναι για εκκίνηση αστέρα τρίγωνο (αυστηρά 400/630 V) εκεί χρειάζεσαι τρία ρελέ ισχύος , τον οποίων η ισχύς εξαρτάται από την ισχύς του κινητήρα. Εδώ στη σελίδα 35 υπάρχει ειδική λίστα για την επιλογή των ρελέ , ανάλογα την ισχύς του κινητήρα. Τώρα όσον αφορά το θερμικό προστασίας , εφόσον τοποθετηθεί μετά το κύριο ρελέ , η τιμή ρύθμισής του είναι το ~=0,58 του Ιον. Αν τοποθετηθεί θερμική προστασία πριν τη διακλάδωση του κυκλώματος αστέρα τρίγωνο, τότε το θερμικό ρυθμίζεται στο Ιον. 2. Οι αναχωρήσεις των υποπινάκων , πρέπει να ασφαλίζονται βάσει του μεγέθους του καλωδίου παροχής τους. Αν π.χ. στον υποπίνακα είναι συνδεδεμένος ένας κινητήρας 3~ / 4 ΚW με Ιον = 8,7 Α / φάση και έχεις καλώδιο υποπίνακα 5x10 mm , δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασφαλίσεις την παροχή με ασφάλεια 3x16 A D ή K αλλά με μια 3x32 A πάλι D ή Κ 3. Το σύμβολο είναι τρεις πυκνωτές σε τριγωνική διάταξη. Η επιλογή τώρα των πυκνωτών προκύπτει από το συνημίτονο (cosφ) της εγκατάστασης. Αν τα μοναδικά σου φορτία ήταν μόνο οι κινητήρες ,θα είχες ένα στάνταρ cosφ από 0,70 εώς 0,80 γραμμικό (ίδιο σε κάθε φάση) . Επειδή όμως σε μια τέτοια εγκατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις γραμμικά φορτία ,και κατ' επέκταση διαφορετικό cosφ , θα έπρεπε κανονικά να χρησιμοποιήσεις διαφορετικούς πυκνωτές ανά φάση. Ευτυχώς όμως οι εταιρείες έχουν προβλέψει γι' αυτό , με αποτέλεσμα να συνδέεις έναν τριφασικό πυκνωτή συγκεκριμένης ισχύος , ο οποίος μπορεί να συνδεθεί σε μη γραμμικά φορτία μέχρι και 20 % της εγκατεστημένης ισχύς. Εδώ σελ 210 ο υπολογισμός ισχύς πυκνωτών ανάλογα το cosφ της εγκατάστασης σε σχέση με το επιθυμητό cosφ.
 6. Από τα manual δύο εκ των σοβαρότερων εταιρειών ως προς τους υποβρύχιους κινητήρες, όσον αφορά τους χρόνους εκκίνησης ενός κινητήρα . Εδώ ο ένας (Σελ. 166 / Παρ. 5.2.3. - Σελ. 170 / Παρ. 5.6.8. , στα Ελληνικά) και εδώ ο άλλος (Σελ.14 / Παρ 6.5). Ταπεινή μου γνώμη , καλό είναι πλέον να χρησιμοποιείτε ομαλούς εκκινητές ή ρυθμιστές στροφών (εφόσον υπάρχουν απαιτήσεις ρύθμισης) . Ειδικά για τους ομαλούς εκκινητές να χρησιμοποιείτε αυτούς που κάνουν έλεγχο και στις τρείς φάσεις , διότι παρέχουν στον κινητήρα πολλές προστασίες σε σχέση με ένα συμβατικό αστεροτριγωνικό σύστημα.
 7. @VirusX2 Συμφωνώ σε όλα όσα λες. Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση που ανέφερα , τόσο ο καταναλωτής είχε βολευτεί με τα 100 € / μήνα έναντι των 300 € (ελληνάρας γαρ) , ούτε όμως ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε αφήσει μήνυμα προς σ' αυτόν. @astrah Πουθενά στο post δεν αναφέρω το ψυγείο ως ενεργοβόρο φορτίο . Σε περίπτωση που δε κατάλαβες τι εννοώ , γράφω σε περίπτωση που έχει θέμα και ¨δουλεύει¨ ασταμάτητα.
 8. Φίλε μου, εφόσον ο μετρητής έχει γράψει κιλοβατώρες ,και εφόσον είχες μια λογική κατανάλωση όλα τα χρόνια που μένεις εκεί, δεν ανησυχείς για ρευματοκλοπή. Τώρα για το υπέρογκο της κατανάλωσης μπορεί να ισχύουν τα εξής πράγματα. 1. Να μην είχε ληφθεί η ένδειξη του μετρητή το τελευταίο χρόνο και να λάμβανες μόνο λογαριασμούς έναντι. Με έναν έλεγχο στους προηγούμενους λογαριασμούς , αυτό φαίνεται. Ειδικά στο πίνακα (στη πίσω σελίδα του λογαριασμού) που δείχνει τις ενδείξεις του μετρητή , μπορείς να το καταλάβεις ,διότι απλά δεν θα αναφέρει κατανάλωση αν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Παρόμοια τέτοια περίπτωση ήταν για έναν καταναλωτή, ο οποίος έκλεισε με ένα ξύλινο ντουλάπι τον μετρητή ,αλλά δεν είχε αφήσει παραθυράκι που να φαίνεται η κατανάλωση. Φυσικά αυτοί που ερχόντουσαν να λάβουν τη μέτρηση , δεν έμπαιναν στο κόπο να του πουν να τους ανοίξει το ντουλάπι , με αποτέλεσμα για δύο χρόνια να πληρώνει έναντι 100 € / μήνα (επαγγελματικό τιμολόγιο) και όταν τελικά πήραν τη μέτρηση , ήρθαν και τα εγκεφαλικά. 2. Να έχεις κάποια συσκευή η οποία δουλεύει ασταμάτητα και σου έχει όντως καταναλώσει την ενέργεια αυτή . Ο κύριος ύποπτος στη προκειμένη περίπτωση είναι το ψυγείο και το A/C. Το λέω διότι το έχω δει να γίνεται αυτό με ένα ψυγείο 25-ετίας. Βρες ένα ηλεκτρολόγο , ο οποίος μόνο με μια απλή αμπεροτσιμπίδα, θα σου πει αν το ψυγείο ή το A/C έχουν θέμα (τόσο το ένα όσο και το άλλο ,αφού φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα, η κατανάλωσή τους σταματά (ψυγείο) ή είναι πολύ μικρή (A/C) . Το να ελέγξεις μόνο για διαρροή δεν αρκεί. Έπειτα αν είχες , λογικά θα αφόπλιζε ο αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής) 3. το πιο ακραίο , αν μένεις σε πολυκατοικία, ένας ένοικος (που γνωρίζει πως να το κάνει αυτό) , να ¨έπαιρνε ρεύμα¨ από εσένα. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο , αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις , αν έχουν ανοιχτεί κουτιά διακλάδωσης στους χώρους του κλιμακοστασίου , από τα οποία οδεύουν οι παροχές των διαμερισμάτων. 4. Όντως ο μετρητής να έχει πρόβλημα. Καλά ξέτελα Υ.Γ. Παρακολούθησε την ένδειξη του νέου μετρητή για καμιά βδομάδα , μήπως και βγάλεις κάποιο συμπέρασμα.
 9. και πάνω που είχα αρχίσει να μαθαίνω το copy paste στο σημειωματάριο και σχέδια στο paint, πάνε και καταργούνε τη τηλεκατάρτιση. Επιστροφή ξανά στο ψηφιακό μεσαίωνα .
 10. Από χθες δεν έχω σταματήσει να γελάω με όλη αυτή τη κατάσταση. Θα πει κανείς,αυτή τη στάνη έχουμε ,αυτό το τυρί βγάνει.
 11. georgegaleos ευχαριστώ πάρα πολύ . κατατοπιστικότατος θα έλεγα. καλή δύναμη
 12. Πάλι καλά που το θυμηθήκανε. Εγώ αντιμετωπίζω το εξής θέμα. Στη σελίδα του ΕΦΚΑ ,στο λογαριασμό μου, ναι μεν φαίνεται ότι έχω καταβάλει εμπρόθεσμα τη προηγούμενη πληρωμή (18/03 με ημερομηνία λήξης τις 20/03) ,με το νέο ποσό της κλίμακας που επέλεξα, αλλά δεν φαίνεται εξοφλημένη η συγκεκριμένη εισφορά . Συμβαίνει μόνο σε μένα ή είναι γενικό το κακό? Το λέω διότι , αναφέρει στο ειδοποιητήριο που εκτύπωσα , πως την έκπτωση 25% θα την λαμβάνεις μόνο αν έχει εξοφληθεί η εισφορά του Ιανουαρίου 2020.
 13. Εγώ μια φορά που κινούμαι εκτός του δήμου της έδρας μου, έχω συμπληρωμένη την βεβαίωση τύπου Α όπως ο Ted ,, παράλληλα έχω εκτυπώσει τα στοιχεία επιχείρησης από το taxisnet ,ενώ έχω συμπληρώσει και μια υπεύθυνη δήλωση που λέει ότι θα μετακινηθώ από την έδρα μου στο Χ δήμο μέχρι το τάδε μέρος στο Υ δήμο. Έχω και την απάντηση στο κινητό από τη ΓΓΠΠ (σελίδα 8 ,απάντηση 9 του συγκεκριμένου topic) που μου λέει να έχω συμπληρωμένη τη δήλωση ,έτσι όπως την έχω ήδη συμπληρωμένη , και ας τολμήσει κανένας αστυνομικός να μην το κάνει δεκτό. Δεν υπάρχει σε καμία απόφαση ,απαγόρευση κυκλοφορίας για επαγγελματικούς σκοπούς μεταξύ δήμων της ίδιας περιφέρειας. Και νομικά να κινηθεί ο οποιοσδήποτε από εμάς , θα κερδίσει μιας και ο όρος περιφέρεια αντιστοιχεί σ' αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι. Ας ήταν πιο σαφείς από την αρχή και οι δικαιολογίες ότι ήταν πολύ γρήγορη η απόφαση και τοιαύτες μπούρδες να μείνουν στην άκρη. Αλλά ΤΕΕ και ΕΤΕΕΜ έχουν μείνει ακόμα στη καθαρά Δευτέρα. Καλό κουράγιο σε όλους μας
 14. Μάλλον τη παγίδα του συγκεκριμένου μέτρου δεν την έχετε εντοπίσει. Το συγκεκριμένο μέτρο (μέχρις στιγμής) αφορά μόνο επιχείρησης που έχουν κάνει διακοπή λειτουργίας και όχι για εμάς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Εγώ τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω ,διότι γράφει "β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας, στις 20 Μαρτίου 2020, που αναφέρεται στην ΚΥΑ. " ,όπως επίσης " Γι' αυτές τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας". Λογικά ένας λογιστής θα μας διαφωτίσει . Αν κάνω λάθος σταυρώστε με. Αλλά μη ελπίζετε για έκπτωση σε εμάς που δεν έχει γίνει διακοπή λειτουργίας,.
 15. το έχω ήδη κάνει αυτό από το πρωί. μόλις (χααχχαχαχαχαχ) λάβω απάντηση ,θα την αναρτήσω
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.