Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Omega

Members
  • Περιεχόμενα

    10
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ.Μηχ/ος Παραγωγής και Δ/σης

Omega's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Νομίζω ότι όντως είναι καλύτερα στη ΣΑ από ότι πολλοί πιστεύουν, ειδικά αν είσαι κοντα στις δύο ακτές, Jeddah (πιο liberal) και Eastern Province (λόγω Bahrain).
  2. Δεν έχω εύκολη κ κυρίως ξεκάθαρη απάντηση. Στη Σ. Αραβία πρέπει πρώτα να κάνεις εγγραφή στο Saudi Council of Engineers (SCE) υποχρεωτικά (για να βγει η άδεια παραμονής στη χώρα). Για να γίνει αυτό πρέπει να τους πας μεταφρασμένο (από το ΥΠΕΞ) και επικυρωμένο (από την πρεσβεία της ΣΑ στην Αθήνα) το πτυχίο σου. Νομίζω ότι θα το δεχτούν. Μία άλλη λύση είναι να δουλέψεις ως Μηχανικός (δηλ. να προσφέρεις της υπηρεσίες ενός Μηχανικού), αλλά να μην βγει η βίζα σου ως Μηχανικού γιατί τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις την εγγραφή σου στο SCE, και αν για κάποιο λόγο αυτή δεν γίνει τότε γυρίζεις πίσω. Επί της ουσίας, η εταιρία που θα σε προσλάβει δεν κερδίζει απαραίτητα κάτι αν σε προσλάβει ως Μηχανικό (αν δηλ. στη βίζα σου θα αναφέρεται ότι είσαι Μηχανικός), άρα για να μην το ρισκάρεις βγάζεις βίζα με άλλο τίτλο εργασίας.
  3. Τα τρία χρόνια είναι σχήμα λόγου. Μπορεί να είναι κ λιγότερα, μπορεί κ περισσότερα. Η επιστροφή από το εξωτερικό (για τους περισσότερους) δεν έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα ή μη ενός ασφαλιστικού ταμείου, αλλά με μία προσωπική επιλογή η οποία θα επηρεαστεί (ουσιαστικά) από άλλους παράγοντες. Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής Didonis
  4. @topap Θα ζητήσω διευκρινήσεις την Παρασκευή. Πάντως ήταν σαφές ότι τους μίλαγα για ΣΑ. Δεν μου είπαν για εξαίρεση, αλλά για διακοπή (ορολογία που χρησιμοποιείται και για όσους δουλεύουν στην ΕΕ). Για τον κλάδο Υγείας είναι όπως τα λες (κάνεις μία αίτηση και έχεις την διακοπή). Σε ότι αφορά το τί θα συμβεί με τη σύνταξη, είναι αδύνατο να σου πουν. Είναι ένα ρίσκο να μειώσεις τα χρόνια ασφάλισης, αλλά το θεωρώ λελογισμένο. @engmech Σε ευχαριστώ για το Νόμο. Το άρθρο 5 (όπως το διαβάζω, αλλά φυσικά μπορεί να κάνω κ λάθος) λέει ότι έχω τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρεώση της αυτασφάλισης με τις διπλάσιες εισφορές κτλ. Θεωρώ ότι εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό γιατί φαίνεται να δίνεται η δυνατότητα διακοπής ασφάλισης εφόσον πας στη ΣΑ η οποία είναι χώρα με την οποία δεν έχουμε υπογράψει σύμβαση (άρα και δεν - φαίνεται τουλάχιστον να - εμπίπτουν οι διατάξεις που ανέφερες). Επίσης από τότε που γράφτηκε ο νόμος πολλά (πρέπει να) έχουν αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση θα ξαναρωτήσω στο ΤΣΜΕΔΕ. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε αφήνουν να 'γλιτώσεις' τις εισφορές, απλά και μόνο για να σου τις πάρουν στο διπλάσιο αμέσως μετά.
  5. Δεν ρώτησα γιατί το θεώρησα αυτονόητο ότι η διακοπή συνεπάγεται απαλλαγή καταβολής εισφορών (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) και όχι απλά αναβολή καταβολής αυτών. Θα τσεκάρω, αλλά θεωρώ ότι αν επρόκειτο απλά για αναβολή (δηλ. ότι θα τις πληρώσεις έτσι και αλλιώς), α) κάποιος στο ΤΣΜΕΔΕ σήμερα θα μου το έλεγε (κ συνάντησα πολλούς) και β) δεν θα υπήρχε (ιδιαίτερο) ενδιαφέρον από κάποιον για να το κάνει.
  6. Σήμερα πήγα στο ΤΣΜΕΔΕ. Εν συντομία και με επιφύλαξη (γιατί στην Ελλάδα ζούμε), συμβαίνουν τα εξής (για μετακίνηση στη ΣΑ): - Τις εισφορές μπορείς να τις αποφύγεις μέσω διακοπής καταβολής των εισφορών (Υγείας και Σύνταξης) - Για το κλάδο Υγείας αρκεί μία αίτηση (3ος όροφος στο νέο κτίριο στην Κλαθμώνος) και να επισυνάπτεται το συμβόλαιό σου (κυρίως το πότε ξεκινάς και αν πχ είναι αορίστου χρόνου). Προτιμούν μεταφρασμένο στα Ελληνικά αλλά αν το πας και Αγγλικά (μάλλον) το δέχονται. - Για τον κλάδο Σύνταξης αρκεί μία αίτηση (2ος όροφος στο νέο κτίριο στην Κλαθμώνος) με επιβεβαίωση του (εκεί) προξενείου ότι ζεις και εργάζεσαι στη ΣΑ. Η διακοπή των εισφορών του κλάδου Σύνταξης ισχύει από την ημερομηνία που καταθέτεις την αίτηση (συνεπώς κάποιες εισφορές θα αναγκαστείς να τις δώσεις). @georgios_m Γνώμη μου είναι ότι τις 15,000 ευρώ σήμερα (αν υποθέσουμε ότι κάποιος πάει για 3 χρόνια στη ΣΑ) είναι καλύτερα να τις έχεις μετρητά παρά να τις δώσεις στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα (όπως είναι σήμερα). Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά με τα δεδομένα του σήμερα έτσι το βλέπω. @ikaros13 Πρόκειται για διακοπή καταβολής εισφορών. Όταν γυρίσεις, τους το κοινοποιείς και ξεκινάς να δίνεις πάλι τις εισφορές.
  7. Δε διαφωνώ, αλλά επειδή σκοπεύω να πάω για 3 χρόνια, αυτές τις ~15,000 ευρώ που θα είναι οι εισφορές μου θα προσπαθήσω να τις αποφύγω (με δεδομένο ότι θα συνεχίσω να πληρώνω μόλις επιστρέψω, άρα και χωρίς αυτά τα 3 χρόνια θα συμπληρώσω - λογικά και πρώτα ο Θεός - τα απαιτούμενα χρόνια συνταξιοδήτησης). Το ερώτημα βέβαια είναι αν όντως μπορώ να τις αποφύγω, ή αν αδιαφορήσω, απλά θα βρω αυτές τις εισφορές (με τις προσαυξήσεις τους) μπροστά μου.
  8. @ikaros13 Με δεδομένο (αν κατάλαβα καλά) ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα με χρεώνει εισφορές αν αδιαφορήσω, υπάρχει κάτι που μπορώ να πετύχω αν δεν αδιαφορήσω; Το λέω γιατί για τις χώρες της ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα της διακοπής. Για τη ΣΑ υπάρχει κάποια εναλλακτική για να γλιτώσω ή να μειώσω τις εισφορές; @lefe Συνταξιοδοτικό δεν υπάρχει. Σου δίνουν κάποια λεφτά, και καλά έξτρα, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η πρόνοια της σύνταξης, αλλά επί της ουσίας αυτό είναι επιπλέον μισθός. Ιατροφαρμακευτικά είσαι καλυμμένος (εντός ΣΑ).
  9. Ένας συνάδελφος (ο AAlex) είχε γράψει πιο πάνω (σελ. 12), ότι όσο ήταν στη ΣΑ δεν πλήρωσε το ΤΣΜΕΔΕ. Επειδή, φεύγω κ εγώ για ΣΑ άμεσα, θα ήθελα ρωτήσω τι εναλλακτικές έχω. Μέχρι πριν λίγο εργαζόμουν σαν μισθωτός και δεν έχω κάνει ποτέ έναρξη επαγγέλματος. Οπότε οι εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ μέχρι τώρα ήταν όσα έδινα εγώ και εργοδότης μου ως κρατήσεις από τα μεικτά μου σε μηνιαία βάση. Μπορώ να 'αδιαφορήσω' και να μην κάνω τίποτα; Θα με κυνηγάει το ΤΣΜΕΔΕ για εισφορές, έστω όταν γυρίσω και ξαναεργαστώ ως μισθωτός;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.