Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

chridimi1

Members
  • Περιεχόμενα

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by chridimi1

  1. Καλημέρα, για ενεργειακές επιθεωρήσεις και μελέτες χρησιμοποιώ το epa cad της Ti soft. Το πήρα χωρίς να έχω καμία εμπειρικά από ενεργειακά και με βοήθησε πολύ, είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα και κάνει παραπομπές στη νομοθεσία για να σε βοηθήσει. Επίσης το διαθέτουν και δωρεάν για ένα μήνα. Δυστυχώς στην αρχή τα πράγματα είναι δύσκολα, σπάνια θα βρεθεί κάποιος με διάθεση να βοηθήσει. Μην απογοητευτείς, αν σου αρέσει η δουλεία μας και αντέχεις το "ξύλο" θα τα καταφέρεις και μόνος σου. Οτιδήποτε χρειαστείς και μπορώ να βοηθήσω θα χαρώ πολύ.
  2. Καλησπέρα, με την αγορά κάθε υπολογιστικού πακέτου έχεις κάποια υποστήριξη και έντυπα manual. Καλό είναι όμως να έχεις στο μυαλό σου πως τα προγράμματα αυτά είναι κυρίως υπολογιστικά, πχ σε μια μελέτη πυροπροστασίας το πρόγραμμα έχει την ικανότητα να υπολογίσει την πίεση στην δυσμενέστερη φωλιά, αν όμως απαιτείται ΜΥΠΔ ή σε τι αποστάσεις θα τοποθετήσεις τις φωλιές έχει να κάνει με τη νομοθεσία.
  3. Ο φάκελος που θα υποβάλεις στην πυροσβεστική υπηρεσία πρέπει να περιέχει σίγουρα το στέλεχος της αδείας που εκδόθηκε από το σύστημα, και όλα τα απαιτούμενα σχέδια με barcode και υδατογράφημα, όπως επίσης και οι μελέτες σου μαζί με τις τεχνικές περιγραφές. Συνεπώς τα σχέδια και οι μελέτες πρέπει να υποβληθούν πρώτα στο e adeies. Σε περίπτωση παρατηρήσεων και κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία συνεχίζεις να υποβάλεις χωρίς να περνάς κάθε φορά την μελέτη απο το σύστημα. Όταν η μελέτη δεν θα έχει πλέον παρατηρήσεις θα γίνει εκ νέου μια ενημέρωση στο σύστημα και θα πας απλά την μελέτη στην υπηρεσία για θεώρηση. Μετά την έγκριση της μελέτης ο πελάτης πρέπει να περάσει στην υλοποίηση της. Αφου υλοποιηθεί η μελέτη καταθέτεις δικαιολογητικά για πιστοποιητικό πυροπροστασίας με τα δικαιολογητικά της 13ης πυροσβεστικής διάταξης.
  4. Δεν είναι αναγκαίο να ξοδέψεις χρήματα. Μπες στη σελίδα της tisoft πήγαινε στην κατηγορία μελέτης που σε ενδιαφέρει και θα δείς βίντεο όπου βήμα προς βήμα γίνονται οι υπολογισμοί. Επιπλέον μπορείς να κατεβάσεις το πρόγραμμα (δωρεάν) και να κανείς ταυτόχρονα μια μελέτη. Στην τεχνική περιγραφή που θα εκδοθεί μέσω του προγράμματος αναφέρονται οι τύποι από τους οποίους προκύπτουν τα αποτελέσματα. Μετά φτιάχνεις ότι θέλεις. Δυστυχώς η 4Μ δεν μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.
  5. Καλησπέρα, η άποψη μου είναι οτι στο 2020 είναι απαραίτητη η χρήση λογισμικού. Προσκοπικά χρησιμοποιώ τα προγράμματα και των 2 εταιριών. 4Μ χρησιμοποιώ : ψυκτικά φορτία, θερμομονωτική επάρκεια , θερμικές απώλειες πυρασφάλεια και ηλεκτρολογικά Τi Soft Χρησιμοποιώ : epa cad για ενεργειακή μελέτη και επιθεώρηση και aerion cad για μελέτες φυσικού αερίου. Η Τi Soft είναι πιο εκπαιδευτική στα προγράμματα της και επίσης τα διαθέτει για 1 μήνα δωρεάν προκειμένου να τα δοκιμάσεις. Τα αποτελέσματα τους θεωρώ πως είναι αξιόπιστά χωρίς όμως να τα εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια. Γενικά ότι λογισμικό και να αγοράσεις πρέπει να αφιερώσεις χρόνο να το μάθεις.
  6. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας στο γραφείο πυρασφάλειας της περιοχής που είναι η εγκατάσταση. Εκεί θα υπάρχει αρχείο της υπόθεσης σου. Γενικά στα εμπορικά καταστήματα δεν απαιτείται πιστοποιητικό πυροπροστασίας ούτε εγκεκριμένη μελέτη. Πηγαίνεις με υπόδειξη μέτρων. Αν το κτίριο σου είναι μετά το 1988 γενικά κοιτάς το ΠΔ 71/88, Αν είσαι μετά το 2018 γενικά κοιτάς το ΠΔ41/2018. Αν είσαι πρίν το 88 πηγαίνεις με κάποια πυροσβεστική διάταξη. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όμως είναι να πας στο σχετικό γραφείο πυρασφάλειας ή να τους πάρεις κάποιο τηλέφωνο. Οι δικές μου υποθέσεις είναι κατά βάση στη Θεσσαλονίκη και στα 2 γραφεία πυρασφάλειάς της πόλης, οι αξιωματικοί της υπηρεσίας είναι σχετικά πρόθυμοι να βοηθήσουν.
  7. Καλησπέρα, αν οι εγκαταστάσεις που μελετάς είναι υφιστάμενες και δεν υπάρχει απαίτηση να εκδοθεί κάποια νέα πολεοδομική πράξη δεν χρειάζεσαι ΤΕΕ. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο FireService. Καταθέτεις την μελέτη στο γραφείο πυρασφάλειας που ανήκει η υπόθεση που χειρίζεσαι. Όταν εγκριθεί η μελέτη σου ο πελάτης προχωράει στην υλοποίηση της μελέτης. Μετά την υλοποίηση της μελέτης καταθέτεις δικαιολογητικά για πιστοποιητικό πυροπροστασίας και κόκκινο βιβλίο. Το κόκκινο βιβλίο και η εγκεκριμένη μελέτη μένουν στην εγκατάσταση του πελάτη. Στο κόκκινο βιβλίο πρέπει να βάζεις σφραγίδες κάθε χρόνο (στα πεδία που σε αφορούν). Το πιστοποιητικό για τα πρατήρια αν δεν κάνω λάθος έχει ισχύει 3 έτη και εκδίδεται κατόπιν αυτοψίας. Μετά το πέρας των 3 χρόνων καταθέτεις δικαιολογητικά για ανανέωση.
  8. Καλησπέρα, τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξεις στην κλασική πυρανίχνευση (καπνού) είναι ότι: Η απόσταση μεταξύ δύο ανιχνευτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7,5μ. Ο ανιχνευτής καπνού ενεργοποιείται όταν η σκίαση από καπνό υπερβεί το 3% ανά μέτρο. Ο ανιχνευτής τοποθετείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 0,15m από τους παρακείμενους τοίχους. Το κρίσιμο θέμα με τους ανιχνευτές υγραερίου είναι ότι επιβάλλεται να τοποθετηθούν περίπου στο δάπεδο (0,15μ), για τον τρόπο ανίχνευσης όμως και την επιφάνεια που καλύπτουν καλό είναι να μιλήσεις με κάποιον κατασκευαστή. Για να δεις αν έχεις απαίτηση σε πυρανίχνευση πρέπει να δεις την ΟΑ του Κτίριου και αντίστοιχα να ανατρέξεις στην σχετική νομοθεσία. Ναι χρειάζεται ανεξάρτητος πίνακας πυρανίχνευσης με τις παρακάτω προδιαγραφές: Να είναι κατασκευασμένοι από μεταλλικό ερμάριο και πόρτα με κλειδί για ασφάλεια .Οι πίνακες τροφοδοτούνται από μόνιμη και εφεδρική πηγή χαμηλής τάσης. Η εφεδρική τροφοδοσία πρέπει να επαρκεί για συναγερμό 30 λεπτών. Κατά την κανονική λειτουργία από την μόνιμη πηγή υπάρχει διάταξη που φορτίζει αυτόματα την εφεδρική πηγή. Ισάριθμες ενδείξεις περιοχών του προστατευόμενου χώρου. Στον πίνακα υπάρχει σύστημα επιτήρησης των γραμμών με επιλογικό διακόπτη εντοπισμού βλαβών.
  9. Ναι φίλε μου κανονικά, στα επι μέρους τμήματα του ΤΕΕ, πηγαίνεις μια φωτοτυπία της αναγγελλία σου ως ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης, κάνεις αίτηση (την επισυνάπτω) και την θεωρούν χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις κάτι επιπλέον όπως στην ΕΕΤΕΜ. ΥΔΕ.pdf
  10. Καλησπέρα συνάδελφε όπως τα λέει ο 4442 είναι, τα συνεργεία κάτω των 2500 τ.μ. απαλλάσσονται από μελέτη και πιστοποιητικό. Επίσης τα πιστοποιητικά που λήγουν δεν χρειάζονται ανανέωση.
  11. Καλησπέρα συνάδελφε, πιστεύω πως με την ίδια λογική που γίνονται αποδεκτές οι δεξαμενές μειωμένης χωρητικότητας με δεδομένο πως μπορείς να εξασφαλίσεις την απαιτούμενη παροχή στην δυσμενέστερη κεφαλή, ίσως να μπορείς και να αποφύγεις την δεξαμενή. Κοίταξε την Παρ. 9.2. της οδηγίας που αναφέρεις( EN12845). Αναφέρει για συνδέσεις με το δίκτυο πόλης καθώς και επιπρόσθετα μέτρα.
  12. Αυτό έχω σκοπό να κάνω, πριν το πιστοποιητικό όμως πρέπει να προχωρήσω στην άδεια μικρής κλίμακας και μετά στην αλλαγή χρήσης. Η πυροσβεστική δεν θα μου δώσει πιστοποιητικό για ΚΑΔ ενώ το κτίριο έχει χρήση βιομηχανίας.
  13. Η ΟΑ έχει εκδοθεί το 2006 και αυθαιρεσίες έγιναν το ίδιο έτος.
  14. Στο όνομα του ιδιοκτήτη θα γίνει και η τακτοποίηση και όλες οι διοικητικές πράξεις που αφορούν την υπηρεσία δόμησης, έχω την σύμφωνη γνώμη του.
  15. Καλησπέρα συνάδελφοι, έχω μια περίπτωση στη ΒΙΠΕ της Σίνδου αρκετά σύνθετη και πιστεύω πως είναι καλό να παρατεθεί εδώ προκειμένου να ξεκαθαριστεί το θέμα μεταξύ πυροσβεστικής και πολεοδομίας σε όλους τους συναδέλφους (ανάμεσα τους και εγώ βέβαια). Το κτίριο είναι υφιστάμενο, έχει αυθαιρεσίες και έχει χρήση βιομηχανίας. Ο ιδιοκτήτης το ενοικίασε και μου ανέθεσε την διεκπεραίωση της υπόθεσης προκειμένου να γνωστοποιηθεί μια δραστηριότητα ΚΑΔ. Εγώ ξεκίνησα να συντάσσω τις μελέτες με το ΠΔ 41 και πρέπει να κάνω τροποποιήσεις στην όψη του κτιρίου για να ανοίξω μια δεύτερη θύρα που να ικανοποιεί την απόσταση d/2 και εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την δημιουργία ενός χώρου που θα φορτίζει το ηλεκτροκίνητο κλάρκ. Σκέφτομαι να χειριστώ την υπόθεση ως εξής : 1. Ρύθμιση αυθαιρέτου. 2. Άδεια μικρής κλίμακας για τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην όψη του κτιρίου που θα προκύψουν από την παθητική πυροπροστασία. 3. Θα υποβάλω την μελέτη προς έλεγχο στην υπηρεσία με το υδατογράφημα στις κατόψεις και τα τεύχη. 4. Όταν η μελέτη έχει συνταχθεί σωστά θα κάνω ενημέρωση της αδείας ( προκειμένου να γίνει η αλλαγή χρήσης από βιομηχανία σε ΚΑΔ) περνώντας στο e adeies τις μελέτες συνταγμένες σωστά. 5. Υποβολή μελέτης εκ νέου στην υπηρεσία με μόνη εκκρεμότητα πλέον την θεώρηση και την έκδοση του πιστοποιητικού. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις απόψεις σας.
  16. Αν βρισκόμαστε σε καθεστώς τακτοποίησης δεν απαιτείται να κάνουμε ενημέρωση. Εγώ σε παρόμοια περίπτωση πήγα τις κατόψεις της τακτοποίησης με ΥΔ μηχανικού που βεβαιώνει πως έχει όλα να νόμιμα δικαιολογητικά κτλ. θεωρήθηκε κανονικά η μελέτη και μετά προχώρησα τις διαδικασίες για την έκδοση πιστοποιητικού. Αν όμως στην περίπτωση που είχα π.χ. και αλλαγή χρήσης από βιομηχανία σε ΚΑΔ θα έπρεπε να κάνω ενημέρωση της αδείας να τυπώσω κατόψεις και τεύχη με το υδατογράφημα και το barcode και να τα υποβάλω στην υπηρεσία.
  17. Η άμεση απόσταση είναι η διαδρομή χωρίς εμπόδια, δεν λαμβάνεις υπόψιν σου κατά την όδευση διαφυγής τυχόν έπιπλα ή μηχανήματα ανάλογα με την περίπτωση. Ναι το κλιμακοστάσιο πρέπει να επικαλυφθεί με πυροβαφή εξασφαλίζοντας τον αντίστοιχο ΔΠ για την κατηγορία του κτιρίου.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.