Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΚΑΝΑ

Core Members
  • Περιεχόμενα

    11.464
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    78

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από ΚΑΝΑ

  1. Σ' ευχαριστώ tettris για την ανταπόκρισή σου και συμφωνώ με την απάντησή σου, αλλά το πρόβλημα μου είναι ότι δεν τηρώ τον ορισμό της διαμερισμάτωσης (καθώς πρέπει να τη συγκρίνω με τα εγκεκριμένα σχέδια Ο.Α)

    BAS

    Εσύ σύμφωνα με τον ορισμό,   επειδή το υπόγειο δεν φαίνεται στην Ο.Α, δεν έχεις διαμερισμάτωηση

  2. καλημέρα σε όλους

    Έχω την εξής περίπτωση. Σε ένα οικόπεδο όπου κτίστηκαν  3 συγκροτήματα, εξετάζω το διαμέρισμα Δ-7, το οποίο ναι μεν μεγάλωσε, αλλά συγχρόνως όλα τα άλλα διαμερίσματα και τα κλιμ/σια, μετακινήθηκαν σε σχέση με  ότι προβλέπονταν στην οικ άδεια και το ερώτημα μου είναι πρέπει να βάλω διαμερισμάτωση ή όχι, με δεδομένο τον ορισμό της κατά το άρθρο 100 

    8. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος. Ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος, υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Στην περίπτωση αυτήν, ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το παράβολο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά όροφο.

    image.png.91ba8e51251e4b8777e853b5db40d9ef.png 

     

  3. ίσως μπορείς να κάνεις αυτό

    image.png.b4bbfa2d4b36fe84092004a56cb7cc4f.png

    να δημιουργήσεις μια νέα διαδρομή με εύκαμπτο σπιράλ με κρέμασμα του από την οροφή - μόνωση με αφρό -να δεις αν έχει κάποιο αποτέλεσμα και αν έχει βάζεις και μια ψευδοροφή με τσιμεντοσανίδα (υ,γ με μόνωση από πάνω της) 

  4. που πήγε η παλιά 10/μετρη απόσταση??

    παλιό άρθρο 6

    Άρθρο 6

    Δόμηση κοντά σε ρέματα

              1. Στα ρέματα των οποίων οι οριογραμμές, έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 880/1979 (ΦΕΚ 58/Α), όπως ισχύει η ανέγερση κτιρίων, εγκαταστάσεων ή περιτοιχισμάτων και γενικά η δόμηση ρυθμίζεται ως εξής:

              1.1. Απαγορεύεται απολύτως η δόμηση μέσα στην έκταση που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος.

              1.2. Επιτρέπεται η δόμηση έξω από την έκταση της προηγουμένης περίπτωσης σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, μόνο εφόσον έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος.

              Εάν δεν έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μ. από την οριογραμμή.

              Βάσει  Ν 4258 14-4-14  ΦΕΚ 94 Α άρθρο 10 καταργείται η παράγραφος 2        2. Στα ρέματα των οποίων οι οριογραμμές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση από την οριογραμμή, που ορίζεται προσωρινά από την πολεοδομική υπηρεσία:

              2.1. Μεγαλύτερη των 20 μ. σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, χωρίς άλλους πρόσθετους περιορισμούς.

              2.2. Μικρότερη των 20 μ. μόνον εφόσον προηγουμένως έχουν εκτελεστεί τα τεχνικά έργα, που τυχόν απαιτούνται κάθε φορά για την ελεύθερη ροή των νερών και την ασφάλεια του κτιρίου και των λοιπών δομικών έργων, που πρόκειται να ανεγερθούν. Τα έργα αυτά πρέπει να έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον σε όλο το πρόσωπο που έχει προς το ρέμα το υπόψη οικόπεδο.

              2.2.1. Τα παραπάνω απαιτούμενα τεχνικά έργα καθορίζονται από την αρμόδια κάθε φορά υπηρεσία και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τη μελλοντική εκτέλεση των έργων διευθέτησης του ρέματος που τυχόν προβλέπονται σε σχετικές εγκεκριμένες μελέτες.

              2.2.2. Η οικοδομική άδεια χορηγείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, ύστερα από έγκριση των τεχνικών έργων από την αρμόδια υπηρεσία και με την προϋπόθεση ότι θα εκτελεσθούν πριν η παράλληλα με την ανέγερση του φέροντα οργανισμού του κτιρίου ή της εγκατάστασης που προβλέπεται στην άδεια αυτή.

              3. Στα ρέματα που διαπιστώνεται ότι έχουν καταργηθεί, αλλά απεικονίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, η δόμηση επιτρέπεται ύστερα από σχετική βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας.

              Αν το ρέμα έχει αντικατασταθεί με άλλον αποδέκτη (αγωγό αποχέτευσης ή απορροής των νερών), η δόμηση επιτρέπεται μόνον εφ’ όσον διαπιστωθεί κατά τον

    έλεγχο της μελέτης από την πολεοδομική υπηρεσία ότι δεν παραβλέπονται οι κοινόχρηστοι αγωγοί, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της αρμόδιας για τα ρέματα υπηρεσίας.

              4. Για προσθήκες κατ’ επέκταση και ύψος σε κτίρια που η ανέγερση τους είχε εγκριθεί από την αρμόδια για τα ρέματα υπηρεσία και σε αποστάσεις από τις οριογραμμές του ρέματος τουλάχιστο ίσες με αυτές των κτισμάτων που υπάρχουν, η οικοδομική άδεια μπορεί να χορηγείται ύστερα από βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας ότι έχει λάβει γνώση της προσθήκης που ζητείται χωρίς να απαιτείται οπωσδήποτε νέα έγκριση.

              5. Όλες οι πιο πάνω διατάξεις έχουν εφαρμογή για κάθε περίπτωση ρέματος, ανεξάρτητα αν αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου ή οικισμού ή εκτός σχεδίου και οικισμού.

  5. αν είσαι σίγουρη ότι δεν θίγονται οι κοινόχρηστοι χώροι και με δεδομένο ότι δεν επηρεάζεις  όψεις και κοινόκτητα,  τότε ίσως  μπορείς να κάνεις χρήση του άρθρο 30 

    β) μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου

    και ας σε κάνουν μήνυση  

  6. On 27/6/2022 at 3:52 ΜΜ, Engineer said:

    Kοινό αίτημα με πρόταση νομοθετικών ρυθμίσεων απεστάλη από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ).   

    1. Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζόντιας ιδιοκτησίας...

    Γι' αυτό προτείνουμε να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 που να ορίζει ότι:

    "Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα νόμο, (σ.σ ή από μόνος του ή από κοινού ..) χωρίς την συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών όταν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται"».

    View full είδηση

    Έτσι τη ζήτησαν και έτσι την ενέκρινε το ΥΠΕΝ 

    και ο σκοπός της ήταν, να μπορούν οι 2 ή οι Χ επηρεαζόμενοι συν/τες,  να προβαίνουν σε μια μονομερή,  αντί σε  μονομερή έκαστος

  7. On 27/3/2023 at 12:50 ΜΜ, dimitris GM said:

      Σωστα, αλλά εχει και την  προηγουμενη παραγραφο που  ορίζει οτι:

    9Α. Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής.

       Αλλά, εκεινο το  "με τον ίδιο τρόπο" και το  "στον παροντα" μοιαζει σαν "ξεκαρφωτο" ως προς το   "τί υποννοει"   

    Δημήτρη καλησπέρα

    Και μένα μου φαινόταν παράξενο, (αλλά αν δεις την αρχή του παρόντος θέματος -έτσι "παράξενα" το πρότεινε ο Σύλλογος  συμβολαιογράφων) και μάλλον συνδέεται με το παρακάτω του άρθρο 100 παρ 8

    8. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος. Ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος, υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Στην περίπτωση αυτήν, ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το παράβολο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά όροφο.

    που μας λέει ότι: η διαμεσριμάτωση μπορεί να γίνει με "αίτηση οποιοδήποτε ενδιαφερομένου" δηλαδή μπορώ να την υποβάλλω ή μόνος μου ή  εγώ και εσύ ή και όλοι οι συνιδιοκτήτες του ορόφου-

    οπότε ανάλογα και αντίστοιχα

    μπορώ  ή να κάνω μονομερή μόνος μου ή μαζί με σένα ή με όλους τους συνιδιοκτήτες του ορόφου

  8. Έλεγξε αν υπάγεσαι ή όχι εδώ (αυτά ισχύουν για εκτός σχεδίου)

    ια) το άρθρο 17 εκτός

    από τις περ. α΄, β΄ και στ΄ της παρ. 2,

    την περ. β΄ της παρ. 3,

    τις περ. ζ΄ και ια΄ της παρ. 4,

    την περ. β΄ της παρ. 6,

    τις περ. ιγ΄ και ιζ΄ της παρ. 7

    και την παρ. 8,

  9. 58 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

    τελικά με το άρθρο 112 ρυθμίζονται μόνο οι κατοικίες με μειωμένα πρόστιμα ή όλες οι χρήσεις??

    Γεια σου Παύλο

    τελικά με το άρθρο 112, με μειωμένα πρόστιμα, ρυθμίζονται μόνο οι κατοικίες,  ή (με μειωμένα πρόστιμα) ρυθμίζονται και όλες  οι λοιπές χρήσεις (π.χ αποθήκες) ??

    Δηλαδή αν ισχύει μόνο για τις κατοικίες, τότε για τις λοιπές χρήσεις, πρέπει να συνταχθεί άλλο Φ.Κ με απενεργοποίηση της επιλογής "στάσιμος οικισμός"

     

  10. Τα όσα ανέφερα ισχύουν σίγουρα για υπόγεια κατοικίας -Για τις πισίνες και δεξαμενές νερού εφόσον δεν κατασκευάζονται εντός του υπογείου πρέπει να δεις άλλες ειδικές για αυτές διατάξεις. 

  11. ναι το 1,0μ (που σημαίνει ότι η πλάγια πλευρά του έρκερ -των 30-40 ..<80εκ- δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια ευθεία του περιγράμματος του κτιρίου) αλλά να απέχει αυτής 1.0μ

    -------------------- !   <80

                                      !-----! 

                                              !  έρκερ

  12. 19 ώρες πριν, OLINAPAL said:

    Τώρα ελεγκτής του αναπτυξιακού ζητάει την άδεια σφραγισμένη πίσω για αυτοψία.

    και γιατί δεν τον ρωτάς από ποια νομοθεσία προβλέπεται να του προσκομίσεις την Ο.Α με σφραγίδα αυτοψίας (εν έτη 2024-μετά από νόμους αυθαιρέτων κλπ κλπ)!!

     

    • Like 1
  13. 4495 Άρθρο 107/Ενέργειες αρμόδιων υπηρεσιών

    2. Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τις 28.7.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.

    • Upvote 3
  14. Για να βγει οικ. άδεια νομιμοποίησης πρέπει να υπάρχει υπόλοιπο σ/δ. Αν δεν υπάρχει πληρώνεις Τ.Μ*Τ.Ζ ως ανέγερσης και το μισό κάθε έτος μέχρι να το κατεδαφίσεις. Άλλως το κατεδαφίζεις μέσα σε ένα μήνα από την κοιν/ση της τελικής απόφασης ΥΔΟΜ (όχι της της Αρχής-καμία αρμοδιότητα δεν έχει να κρίνει και να επιβάλει πρόστιμα αυθαιρέτων)  Αν υπάρχει σ/δ θέλει συζήτηση με συν/τες-αλλαγή σύστασης  κλπ -πάει πολύ ...μακρυά 

  15. Ρε συν/φοι μέσα σε ένα κομφούζιο τι ψάχνετε! Ο μηχανικός έχει την ευθύνη μέχρι αν ελεγχθεί το 30% των δηλώσεων (αν ποτέ ελεγχθεί??) Μετά τον έλεγχο την ευθύνη την έχει αποκλειστικά το ΥΠΕΝ (ακόμη και για τον μη έλεγχο όλων -βάση Ν-απόφασής του ιδίου)

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.