Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

tromoskaifobos

Members
  • Περιεχόμενα

    13
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

tromoskaifobos's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα. Γνωρίζει κάποιος αν η "... απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός (1,00) μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς που στερούνται σχέδιο πόλης..." επιτρέπεται και σε μη άρτια γήπεδα ή εκεί πάμε με το ΦΕΚ 270/Δ/85 και επιτρέπεται μόνο η περίφραξη με πρόχειρο κατασκευή (συρματόπλεγμα κλπ.); Ευχαριστώ.
  2. Καλησπέρα συνάδελφοι. Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει περιορισμός στο να βγει ΕΕΔΜΚ για εσωτερικές διαρυθμίσεις (χωρίς να θίγεται ο Φ.Ο.), επένδυση όψεων και τροποποίηση ανοιγμάτων, σε κτίσμα το οποίο είναι ημιτελές (ολοκληρωμένες τοιχοποιίες προ του 2011) και ταυτόχρονα έχει υπαχθεί στο Ν.4495/17 λόγω υπερβάσεων δόμησης σε ένα τμήμα της (το υπόλοιπο και ο Φ.Ο. είναι βάσει της Ο.Α.); Εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές, δυνάμεθα να εκδώσουμε βεβαίωση σύνδεσης με δίκτυα ή χρειάζεται να βγει Ο.Α. κατ. 1 για αποπεράτωσης αυθαιρέτου βάσει Άρθρου 107 (5α) του Ν.4495/17 και να πάρουμε το σχετικό ΠΕΚ;
  3. Νομίζω ότι το θέμα με τον ανελκυστήρα έχει πλέον να κάνει με τις απαιτούμενες διαστάσεις θαλάμου κτιρίων κατοικίας, καθώς θεωρώ ότι σε όσα κτίρια δεν εξαιρούνταν από το άρθρο 26 του ΝΟΚ, αλλά είχαν στάθμη εισόδου τελευταίου ορόφου <9μ. μπορούσε να μπει και ο μικρότερος ανελκυστήρας προσώπων (με προδιαγραφές ΕΛΟΤ-ΕΝ 81-70) και να αφαιρεθεί απο το ΣΔ, βάσει άρθρου 11.κζ. Σε αυτή την περίπτωση η κάθετη προσπέλαση μπορούσε να γίνει με άλλα μέσα π.χ. αναβατόρια κλίμακας, όπως προέκυπτε και από την εγκύκλιο ΑΜΕΑ 42382/13. Πλεόν αντιλαμβάνομαι ότι ως ελάχιστες διαστάσεις θαλάμου επιβάλλεται το 1.10Χ1.40 του "Σχεδιάζοντας για όλους" σε όποιο κτίριο δεν εξαιρείται του άρθρου 26 ΝΟΚ. Διορθώστε με αν κάνω λάθος στο συλλογισμό. Ευχαριστώ.
  4. Καλησπέρα συνάδελφοι. Ως προς το τμήμα της προηγουμένως παρατεθημένη παρουσίασης της κας. Λεμπέση όπου αναφέρεται σε εσοχές του κτιρίου όταν εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου, μήπως πλέον αφαιρούνται από την κάλυψη όταν είναι σε όλο το ύψος του κτιρίου με το συλλογιστικό της παρ. 4ε του άρθρου 12, εφόσον και στο άρθρο 17 παρ. 2α φαίνεται ότι μετρούν στη φύτευση; άρθρο 17 παρ. 2α "Κάθε επιφάνεια που φυτεύεται σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών συμμετέχει στον υπολογισμό της απαιτούμενης φύτευσης. Στις παραπάνω επιφάνειες συμπεριλαμβάνονται: φυτεμένα στεγασμένα κεκλιμένα επίπεδα ράμπες, φυτεμένοι ενιαίοι χώροι στάθμευσης, σύμφωνα με την περ. ιγ’ της παρ. 6 του άρθρου 11, φυτεμένοι υπαίθριοι χώροι, φυτεμένες εσοχές στο σώμα του κτιρίου, φυτεμένα δώματα ορόφων (που προκύπτουν από υποχώρηση ορόφων) και φυτεμένοι ανοικτοί εξώστες σε οποιοδήποτε επίπεδο." Ευχαριστώ.
  5. Συνάδελφοι καλησπέρα. Ως προς του κλειστούς χώρους που επιτρέπονται σε εσωτερικό εξώστη και την απαίτηση για ελάχιστη απόσταση 1μ από τα ανοιχτά όριά του, σε περίπτωση που η κλίμακα ανόδου είναι παράλλλη με το ανοιχτό όριο και εσωτερικά αυτού, η απόσταση του 1μ μετράει όπως στα συνημμένα σκαριφήματα (κάτοψη/τομή) ή πρέπει να μετακινηθεί ο τοίχος; Ευχαριστώ!
  6. Συνάδελφοι, Το καθαρό ελέυθερο ύψος 2,00μ κάτω από δοκούς που ορίζεται στον ΚΚ, ισχύει και για τους χώρους της Pilotis και των εσωτερικών εξωστών, που έχουν απαίτηση ελάχιστου ύψους χώρου κύριας χρήσης; Ευχαριστώ.
  7. Συνάδελφοι, έχει ακούσει κάποιος αν τελικά θα προχωρήσει η έκδοση νέα διευκρινιστικής εγκυκλίου για το θέμα της μη ή της προσμέτρησης των θερμομονωτικών λιθοσωμάτων πλήρωσης στον όγκο και υπό ποιες προϋποθέσεις; Κάτι τέτοιο μου αναφέρθηκε σε πολεοδομία, αλλά χωρίς περισσότερα στοιχεία. Θεωρώ ότι το "κενό" έχει δημιουργηθεί από την προσήκη της λέξης "πλήρωσης" καθώς και της έκφρασης "Τα θερμομονωτικά στοιχεία πλήρωσης (θερμομονωτικά λιθοσώματα) είναι δομικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται για την πλήρωση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου..." της εγκυκλίου. Επίσης, πάλι στην εγκύκλιο, αναφέρει "οι επιφάνειες των οριζοντίων στοιχείων του φέροντος οργανισμού που αυτά πληρούν". Η πλήρωση του φέροντος οργανισμού προφανώς αναφέρεται και στα κατακόρυφα στοιχεία (στύλους/τοιχώματα) αλλά και στα οριζόντια (πλάκες/δοκοί). Ουσιαστικά, το "μπόνους" που δίδεται ίσως είναι στη λογική του "μπόνους" για κτίρια ανώτερης κατηγορίας ενεργειακης απόδοσης.
  8. Ευχαριστώ. Θεωρείτε ότι η υποχρεώτικότητα ανελκυστήρα έχει, πλέον, να κάνει με το 9μετρο του ΚΚ ή με το πλήθος των ορόφων; Βάσει της Εγκυκλίου ΑΜΕΑ, η κατακόρυφη προσπέλαση στους ορόφους πιστεύω ότι δύναται να γίνεται και με αναβατόρια στο κλιμακοστάσιο. Ευχαριστώ.
  9. Καλησπέρα. Σε κτίριο σε μεσαίο οικόπεδο που λαμβάνει, βάσει του άρθρου 14 παρ. 1στ τη διάσταση των 9μ ως προς τη διεύθυνση του προσώπου του, αφήνοντας >1μ και <δ απόσταση από τα όμορα, το πάχος της θερμομόνωσης μετράει στη διάσταση των 9μ; Απ'όσο αντιλαμβάνομαι, ο ορισμός της διάστασης κτιρίου με βάσει τις Τ.Ο. αναφέρει ότι η μετράει η θερμομόνωση μέχρι πάχους 6εκ.. Ωστόσο, στο άρθρο 11 παρ. 6ιθ πλέον, μετά τον 4759/2020, η επιφάνεια θερμομόνωσης αφαιρείται στο σύνολό της και μπορεί να εισέρχεται εντός των πλαγίων αποστάσεων. Οπότε, θεωρώ τα 9μ μετράν στο εσωτερικό της θερμομόνωσης. Ευχαριστώ.
  10. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο (αφαίρεση επιφάνειας μικρότερης του 1,60Χ1,90 για τοποθέτηση ανελκυστήρα διάστασης θαλάμου 1,00μ Χ 1,30μ βάσει ΕΛΟΤ 81-70) μπορεί να εφαρμοσθεί και σε νέο κτίριο κατοικίας με 2 Οριζόντιες Ιδιοκτησίες και πρόσβαση στον τελευταίο όροφο <9,00μ; Ευχαριστώ.
  11. Μήπως τελικά γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν σε άδεια νεου διωροφου κατοικίας, με πυλωτή +2 ΟΙ και με σταθμη εισοδου <9μ. στο 2ο, μπορούμε αντί ανελκυστήρα διαστάσεων ΑΜΕΑ να εχουμε αναβατορια για τις κατακόρυφες οδεύσεις?
  12. Καλησπέρα, Γνωρίζει κάποιος αν μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ 5045Β_2021 με τις Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας, για νέα κτίρια µε χρήση κατοικίας και παραπάνω από µια οριζόντιες ιδιοκτησίες, που δεν έχουν από τον Κτιριοδοµικό Κανονισµό (άρθρο 29 – Αποφ. 3046/89 ΦΕΚ 59∆΄/89) υποχρέωση ανελκυστήρα (ύψος στάθμης πρόσβασης ορόφου <9μ), πλέον αυτός επιβάλλεται; Ή συνεχίζει να ισχύουν οι οδηγίες τις εγκυκλίου ΑΜΕΑ όπου η "...κατακόρυφη προσπέλαση ΑµεΑ/ εµποδιζόµενων ατόµων, µε στοιχεία κατάλληλων προδιαγραφών, όπως ράµπες, αναβατόρια, ανελκυστήρες, κλπ, σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων κατοικίας." και μπορούν να χρησιμοποιούνται αναβατόρια; Ευχαριστώ,
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.