Jump to content

Rumpelstiltskin

Members
 • Posts

  85
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Rumpelstiltskin last won the day on March 3 2018

Rumpelstiltskin had the most liked content!

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

420 profile views

Rumpelstiltskin's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Week One Done

Recent Badges

43

Reputation

 1. Κύριοι και κυρίες όσοι είχαν επιφυλάξεις επιβεβαιώνονται. Αν και προσωπικά είμαι σχετικά χαρούμενος, είδα κάτι 60,65,70,75 μόρια ανά την Ελλάδα. Τί είναι αυτά ρε? Για φυλακή.. (όχι ότι θα θιχτεί κανένας γατούλης από αυτό..) Τα μόρια αυτά δεν πιάνονται σε ΠΕΑ. Όσοι έχουν εμπειρία καταλαβαίνουν. Τι Φ/Β, τι ΑΜΕΑ, τι πολύτεκνοι, τι άσπρα, τί μαύρα, ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΜΟΡΙΑ. Τα πολύ βαθιά Η κατηγορία δεν πάνε πάνω από 60-65 μόρια με υπερφουλ αναβαθμιση και πολύ βοήθεια.. Αν βέβαια "λέμε" ότι ανεβαίνουμε 5-6 κατηγορίες με 5χιλ-10χιλ ευρώ τότε ίσως.. Ε ρε γλέντια στα Β ΠΕΑ.. (αν φτάσουμε ποτέ εκεί)
 2. Αυτό ακριβώς εννοούσα. Και η γνώμη μου είναι ότι άλλο είναι αντί για 6άρα μόνωση βάζω 8άρα ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΙΧΟ, και άλλο βάζω και σε άλλο τοίχο έξτρα που δεν έχω προδιαγράψει μόνωση, καθότι ο Β΄ Επιθεωρητής δεν ξεχωρίζει τι είναι από εξοικονομώ και τί δεν είναι, και πόσο αναβαθμίζει το καθένα. Άρα μπορώ να "κλέψω" γιατί οι 3 κατηγορίες μίνιμουμ ή 30% εξοικονόμηση δεν είναι αποκομμένες στο Β' ΠΕΑ. Άρα η επιδότηση του ΕΣΠΑ που δόθηκε στον πελάτη δεν έφερε τα αποτελέσματα που ζητήθηκαν. Ακριβώς. Λέμε τα ίδια και καλύτερα υλικά, όχι άλλα και αλλού. Βάζουμε μίνιμουμ ό,τι ζητάει ο Α' επιθεωρητής επομένως. Επίσης στο τρέχον Εξοικονομώ σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις και έξτρα εργασίες αν δεν έπιασες το στόχο άρα δεν κόβεσαι έτσι εύκολα..
 3. Κύριοι και κυρίες ομολογώ ότι δεν βρήκα στα γρήγορα κάτι τέτοιο μέσα στον οδηγό. Μπορεί να με απατά η μνήμη μου, να ίσχυε σε κάποιο από τα παλαιότερα εξοικονομώ ή να μην το βρήκα τώρα στα γρήγορα. Μου φαίνεται δύσκολο να το έβγαλα από το κεφάλι μου αλλά μπορεί. Ίσως. Από την άλλη θυμάμαι και ότι δεν μπορείς να αλλάξεις το κτίριο αναφοράς μεταξύ Α' και Β' ΠΕΑ. Για αυτό είπα τηλέφωνο και ψάξιμο και τηλέφωνο στο helpdesk για σιγουριά. Επίσης δεν υπήρχαν πριν τα 90%-100%, 70%-90% μείωση επιδότησης, κάτω του 70% απαιτούνται έξτρα εργασίες κλπ κλπ. Ίσως να υπήρχε στα αντίστοιχα εδάφια πέρσι. Τεσπα.
 4. Θέλει ερώτημα νομίζω το περί θερμομόνωσης και σε άλλους τοίχους. Αν προδιαγραφούν εξαρχής σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα ανεξαρτήτως κόστους (άσπρα μαύρα κλπ κλπ). ΤΟ να κάνεις όμως ΕΞΤΡΑ (άρα και ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ) σηκώνει κουβέντα, γιατί τα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ πάντα έλεγαν ότι δεν επιτρέπεται να κάνεις ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εργασιες που αναβαθμιζουν την ενεργειακή κατάταξη. Με απλά λόγια, δεν μπορείς να πεις ζητάω τόσο λεφτά να κάνω αυτές τις αλλάγές και κάνω και ΑΣΧΕΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και μια Αντλία ΘΕρμότητας πχ. , γιατί θεωρείται ότι μπορεί να υποκλέπτεις το πρόγραμμα και τους στόχους του, αφού αναβαθμίζεις ενεργειακά με άλλο τρόπο εκτός. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ. Αλλά ένα διάβασμα του οδηγού ή καλύτερα τηλέφωνο θα το ξεδιαλύνει. Είναι σαν να δηλώνω στο Α' ΠΕΑ ότι με 5000ευρώ και μόνο κουφώματα θα πιάσω 3 κατηγορίες. Και άρα με 5000 πιάνω φουλ μόρια ενώ δεν γίνεται... Και μετα βάζω και μια αντλία εκτός προγράμματος κι ανεβαίνει άλλες 2 κατηγορίες. Αποτέλεσμα; Έχω πιάσει φουλ μόρια με μόνο κουφώματα και έχω ενταχθεί με "πειραγμένο Α' πιστοποιητικό". Στο Β' "σωστό" ΠΕΑ όλα καλά.. Όμως κλέβω.. ΤΟ Α' ΠΕΑ είναι λάθος υπολογισμένο αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί. Για αυτό το λόγο νομίζω το έχουν έτσι. (αν κάποιος το έχει κάνει ΣΤΑΝΤΑΡ και έχει περάσει πάω πάσο..το 10% μεταξύ Α' και Β΄ΠΕΑ ισχύει σαν τρόπος ελέγχου-εξ ου και άλλος επιθεωρητής αναγκαστικά, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει και στο προς τα πάνω - προς τα κάτω ισχύει σίγουρα πλέον στο παρόν εξοικονομώ..) εξάλλου επηρεάζει εν δυνάμει και το ΤΕΛΙΚΟ ποσοστό επιδότησης αν δεν είσαι συνεπής..)
 5. Επειδή παρά-ασχολήθηκα(με) με τεχνικά θέματα τις τελευταίες βδομάδες, (εξάλλου ποιον ενδιαφέρουν στην "πραγματική" πιάτσα της χώρας? εμείς απλά μηχανικοί με μια υπογραφή είμαστε) ας επανέλθω στα κακώς(?!) κείμενα του νέου ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Κάνοντας κάποιες συζητήσεις με συναδέλφους τις προηγούμενες μέρες απ' όλη την Ελλάδα, συνειδητοποίησα ότι τελικά μάλλον επετεύχθη αυτό που φοβόμουν και έκραζα πριν την έναρξη του προγράμματος, δηλαδή: Εκτός από τους συναδέλφους που ΟΝΤΩΣ δεν πρόλαβαν να τελειώσουν τις αιτήσεις λόγω φόρτου εργασίας ή buildingcert, και οι οποίοι ρίσκαραν και λίγο βέβαια τελευταίες μέρες, ξέρετε τι ωραία είναι να πάρεις έναν απλό αριθμό πρωτοκόλλου σε 2 λεπτά και μετά να μπορείς να τελειώσεις την αιτησούλα σου ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 2-3 ΜΗΝΕΣ που τρέχει το πρόγραμμα και που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΛΕΟΝ? Αφού δεν προλάβαινες ρε παιδί μου, τι να κάνουμε τώρα? Κινδυνολογώ όπως πάντα εκτός πραγματικότητας. Ως φύσει κακεντρεχής και συνωμοσιολόγος.
 6. Πολύ καλές συνεισφορές, ευχαριστώ. Όντως όπως μας έλεγαν και παλαιότερα μέχρι Β χοντρικά πας με κέλυφος, για παραπάνω πας μόνο με πολύ καλά μηχανολικά/ψύξη-θέρμανση/ΖΝΧ. Και Φ/Β βεβαίως βεβαίως. Α/Θ και για ΖΝΧ έχω δει ότι όντως βοηθάει και το έψαχνα τις προηγούμενες μέρες, όπως και ασφαλώς Χαμηλών Θερμοκρασιών Α/Θ με ενδοδαπέδια. Οι ηλεκτρικές αντιστάσεις γενικά δεν βοηθούν σε οποιαδήποτε μορφή. Επίσης τα κόστη ανεβαίνουν αρκετά και όπως πάντα η εξοικονόμηση ενέργειας σε βάθος χρόνου κοστίζει (πολύ) σε αρχική επένδυση. Εξ' ου και επιδοτείται ενίοτε (βλέπε εξοικονομώ)..
 7. Ευχαριστώ αμφότερους. Στα ίδια συμπεράσματα είμαι κι εγώ μέχρι στιγμής. Όντως τα split σαν μόνη πηγή θέρμανσης "πριμοδοτούνται" και "κλέβουν" όπως γίνονται οι υπολογισμοί. Και για κάποιους γλιτώνουν και κόστος εννοείται. Το διαπίστωσα και σε 1-2 μελέτες που είδα, αν και όπως οι περισσότεροι δεν το προτείνουμε σαν μόνιμη "σταθερή" λύση. Από πλευράς θερμικής άνεσης κλπ κλπ και μόνο είναι αμφίβολο. Οι συνάδελφοι μηχαανολόγοι το ξέρουν καλύτερα. Το είδα και στο εξοικονομώ φέτος σε κάποιες περιπτώσεις (και ως προς το "κλέψιμο" και ως προς το μειωμένο κόστος). Πάντως από δοκιμές μου έχω δει ότι το Α ακόμα και με τα σπλιτ δεν έρχεται πάντα αλλά είναι πιθανό. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι η ΜΕΑ με το ΠΕΑ έχουν και κάποιες διαφορές στους υπολογισμούς.. Η ΜΕΑ νομίζω είναι πιο αυστηρή στις κατατάξεις..
 8. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ δεν αναφερόμουν σε σένα..
 9. Μεταξύ μας, που δεν είναι τόσο μεταξύ μας, αν ξανανοίξει αιτήσεις σε συνδυασμό με τις παρατάσεις, πάλι θα κυνηγιόμαστε (ή θα μας κυνηγάνε..) Αν είναι ας ανοίξει όλες τις αιτήσεις να επαναυποβληθούν με ό,τι αλλαγές θέλει ο καθένας ώστε να είναι όλοι στο ίδιο στάδιο. Όσο έδινε παρατάσεις α λά γκρέκ παρατραβήχτηκε όντως κι οι πρώτες αιτήσεις θα δυσκολευτούν περισσότερο στατιστικά και μόνο. Από την άλλη αναβάθμιση buildingcert και άλλων συστημάτων του δημοσίου (κτηματολογόγια, τάξις, διασύνδεση κλπ κλπ) ουσιαστικά πότε θα γίνει??? Όταν όλα γίνονται ηλεκτρονικά πλέον οι server πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Στο τέλος θα γίνεται και επίθεση και χάκινγκ να πέφτει το σύστημα και να μην γίνονται περαιτέρω αιτήσεις. Και με τα μυαλά και τις τσέπες που υπάρχουν μπορεί να γίνεται ήδη αυτό. Τεχνητή υπερτροφοδότηση. Θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό είναι το κόλπο όμως για να μην ξεχωρίζει ο τυπικός από τον αλεξιπτωτιστή σε όλα τα επίπεδα. Και όπως πάντα όσο ακουγόταν για έξτρα παράταση κάποιοι συσσώρευαν πελάτες με απλό αριθμό πρωτοκόλου και δουλειά μετάαααααααα.
 10. Στην πραγματικότητα όλα όσα λέτε ισχύουν όπως και ότι πολλοί πελάτες της τελευταίας στιγμής (δε μιλάω για τελευταίες μέρες και ΠΕΑ στο φτερό) είναι πιο συνειδητοποιημένοι από άλλους όπως και οι Μηχανικοί που τους κάνουν τις αιτήσεις (με την καλή έννοια), γιατί με τα μόρια όλοι φαντάζομαι είδαμε διαφορές από αίτηση σε αίτηση συγκρίνοντας μόρια, προυπολογισμούς, παρεμβάσεις, κριτήρια κλπ κλπ. Και η εμπειρία συσσωρεύεται. Από την άλλη προφανώς οι παρατάσεις δίνουν παραπάνω αιτήσεις άρα και μικρότερη πιθανότητα ένταξης αν δεν αυξηθουν οι διατιθέμενοι πόροι. Άρα καίγονται αιτήσεις που θα περνούσαν και εμείς θα τα ακούμε πάλι. Το χειρότερο πάντως κατά τη γνώμη μου είναι όπως είπατε κάποιοι οι ενδεχόμενες καθυστερήσεις γιατί το πρόγραμμα αυτό έχει πάρα πολλά στάδια. Όλοι μπαίνουν για να έχουν έτοιμο σπίτι το φθινόπωρο και να προλάβουν το χειμώνα.
 11. Σε ευχαριστώ για την ειλικρινή σου απάντηση. Προσωπικά, να ξέρεις πάντως ούτε ουδέποτε θέλησα να κάνω ΠΕΑ με θερμοκάμερα και να το πληρωθώ αδρά σαν διδακτορικό, ούτε με το κιλό στο τζάμπα. Γιατί πρέπει να ανήκω σε μια από τις δύο κατηγορίες πάλι δεν καταλαβαίνω, αλλά αυτό είναι προσωπικό μου πρόβλημα .Τσακώνομαι κατά καιρούς και με τις δύο απόψεις. Ούτε τους διαπιστευμένους ανήκω ούτε στους αλεξιπτωτιστές. Όπως εσύ με καταλαβαίνεις καλά σε καταλαβαίνω κι εγώ, και τις ευκολίες και τις δυσκολίες και τις μεγάλες πόλεις και τις μικρές. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έχεις μεγαλύτερη εμπειρία από μένα αλλά όχι κατά πολύ. Έγώ είπα αυτά που ήθελα, το ίδιο έκανες κι εσύ νομίζω. Απόφαση δική μου και την πληρώνω καθημερινά και με τα καλά και με τα κακά. Κι εσύ το ίδιο προφανώς. Είσαι όντως υπερεαλιστής κι εγώ πιο φευγάτος. Είμαι εντός πιάτσας πάντως με πάνω από εναν τρόπους. Εκαστος εφ ω ετάχθει. Να είσαι καλά.
 12. Σε ευχαριστώ συνάδελφε, κάποιες φορές πρέπει να τα λέμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.. Μετα από τόσα χρόνια κρίση πάμε να χτίσουμε ξανά πάνω σε σάπια θεμέλια νομίζω.. Όχι σε όλα, αλλά σε οθκ ολίγα..
 13. Με κάποια από αυτά που διαβάζω, και όποιος κατάλαβε κατάλαβε, (και δεν εννοώ το συνάδελφο ακριβώς από πάνω) αρχίζω να συμπαθώ όσους λένε ότι το Β' ΠΕΑ θα είναι ξεκαθάρισμα στην πιάτσα (με τους οποίους συχνά διαφωνώ κάπως). Εκτός αν τα Α' ΠΕΑ τα υπογράφουν νέα παιδιά χωρίς αίσθηση του κινδύνου εν αγνοία τους, γεγονός το οποίο με λυπεί ιδιαίτερα, αλλά που έχει ηθικούς αυτουργούς τα αφεντικά/μεντορές τους (γνωστούς και ως "επιχειρηματίες" στον κλάδο των μηχανικών).. Επίσης αν και από τους πρώτους που παρακολούθησαν (ακριβοπλήρωσαν) σεμινάρια στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ στην Αθήνα, ήμουνα κατά των εξετάσεων. Αλλά από την άλλη εξοικονομώ με συναδέλφους που δεν ξέρουν να κάνουν ΠΕΑ ή τα εκτελούν σε 20λεπτά, είναι κακό και για την ποιότητα του εξοικονομώ και για τις αμοιβές και για πολλά άλλα. Αλλά όταν κάποιος γίνεται επιθεωρητής με μηδέν επαγγελματική εμπερία εκεί καταλήγουμε μάλλον. Και καλά αυτός δεν ξέρει που μπλέκει (δεν θα κατηγορήσω ποτέ νέους συναδέλφους που προσπαθόύν να βρουν ένα μπούσουλα στο επάγγελμα δουλεύοντας αλλού), ο άλλος που τον βάζει και του κάνει και το αφεντικό, ξέρει ή δεν ξέρει τι κάνει?. Ο πελάτης άλλο φρούτο λες και καταλαβαίνει τι γίνεται. Και τώρα αλλά και προ δεκαετίας δίνονταν άδειες με βάση τα χρόνια εμπειρίας σε άσχετα αντικείμενα, προσπαθώντας κυρίως το ΤΕΕ να κρατήσει το αντικείμενο του ενεργειακού επιθεωρητή εντός των τειχών και αρμοδιοτήτων αποκλειστικά μηχανικών. Οι ποστοποιήσεις και πάλι δεν έιναι λύση αλλά οι αιτήσεις με το κιλό και ταχύτητα εξπρές θεωρούνται μάλλον "υγιής επιχειρματικότητα" πλέον.. Γι' αυτό στραβώνουν πελάτες που δεν τους κάνουμε τζάμπα "εξοικονομώ" τις τελευταίες 2 μέρες των αίτήσεων και βαράνε τηλέφωνα σε όλους μας. Ασε που πολλοί "συνάδελφοι" δε δίνουν κατόψεις τακτοποίησης ούτε στους πελάτες που τιε έχουν πληρώσει.. Πόσο μάλλον σε ανταγωνιστές.. Ελεύθερη οικονομία δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε, σοσιαλισμό δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε, κομμουνισμό δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε, αλλά πάντα ξέρουμε να επιβιώνουμε για την παρτη μας.. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη από τους moderators..
 14. Ναι, όπως σου είπε και ο συνάδελφος παραπάνω, πάτησες αναποδα τα δύο πρώτα bullet στην εισαγωγή στοιχείων, μου είχε τυχει και εμένα στις πρώτες αιτήσεις και το είχα ρωτήσει στο helpdesk και εξαφανίστηκε μετά αφού ΑΚΥΡΩΣΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΑΛΛΗ. Στο πρώτο μπούλετ λέει "δεν έχω λάβει επιδοτήσεις", στο δεύτεορ μπούλετ λέει "έχω λάβει κάτω από 200.000" άρα αν το τικάρεις το δεύτερο αντί του πρώτου παραδέχεσαι ότι έχεις πάρει και συμπληρώνεις de minimis. (το γράφει με πολύ περίεργη διατύπωση έχεις δίκιο κι εγώ την πάτησα στην αρχή)
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.