Jump to content

persepolis88

Core Members
 • Posts

  335
 • Joined

 • Last visited

3 Followers

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Recent Profile Visitors

2,747 profile views

persepolis88's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Conversation Starter Rare
 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare

Recent Badges

49

Reputation

 1. Γειά σου Άκη και ευχαριστώ. Και εμένα μου φαίνεται λογικό να μην τίθεται θέμα εφόσον η ενεργειακή κατηγορία είναι η προβλεπόμενη. Με προβληματίζει όμως αυτό που σου απαντάει ο @hkampστη συζήτηση που με παρέπεμψες για την παρ. 4 του Αρ. 21 του Ν. 4122/2013. Η παρ. 5 του ίδιου άρθρου από την άλλη παραπέμπει στην παρ. 2.9 Αρ. 15 της ΚΥΑ οικ. 5825/2010 στην οποία γίνεται λόγος μόνο για την τήρηση της ενεργειακής κατηγορίας Β (αφορά τον παλιό κενακ) και όχι για τις προδιαγραφές κελύφους και συστημάτων της ΜΕΑ. Στην αντίστοιχη ΚΥΑ του νέου κενακ (οικ. 178581/2017) και στο αντίστοιχο άρθρο δεν αναφέρεται κάτι σχετικά. Ας μας πει και κάποιος άλλος συνάδελφος την άποψή του καθώς είναι ένα ζήτημα που συναντάται συχνά. Υ.Γ. @akis73νομίζω θα ταίριαζε καλύτερα το ερώτημά μου στη συζήτηση που αναφέρεις οπότε αν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησέ το, ευχαριστώ.
 2. Καλησπέρα, Αν σε ΜΕΑ έχουν προβλεφθεί α/θ αέρος-νερού π.χ. και τελικά στο αποπερατωμένο κτίριο τοποθετηθούν τοπικές α/θ απευθείας εκτόνωσης, χωρίς όμως επίπτωση στην ενεργειακή κατάταξη υπάρχει πρόβλημα κατά την έκδοση του ΠΕΑ ολοκλήρωσης? ευχαριστώ μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα - akis73
 3. Καλημέρα, Έχω ένα κατάστημα που εμπίπτει στην ΠΔ 8/2017 (οικοδομική άδεια πριν το ΠΔ 71/88) που συγκεκριμένα εμπορεύεται λιπάσματα και αγροχημικά προϊόντα. Απαιτείται πιστοποιητικό πυροπροστασίας; Διαβάζοντας Αρ. 1, παρ. 1 της ΠΔ 13/2013 σε συνδυασμό με το Έχοντας υπόψη (ιβ) καταλαβαίνω πως ναι, επιβεβαιώνετε; Μπερδεύομαι γιατί αφενός δεν μου έχει ξανατύχει, και αφετέρου το κατάστημα-μη έχοντας μόνιμα συστήματα-δεν έχει καν μελέτη (τεύχος) παρά μόνο εγκεκριμένη κάτοψη πυροπροστασίας (από άλλον μηχανικό). ευχαριστώ
 4. Στην ουσία προφανώς αυτός φέρει μεγάλη ευθύνη μαζί με τον εγκαταστάτη της ταμπέλας φυσικά ο οποίος δεν το υποψιάστηκε, μιας και αν σήκωνε το κεφάλι ψηλά να κοιτάξει θα έβλεπε ότι εξέρχονται διαφορά από την ψευδό κολώνα. Το θέμα είναι αν και σε ποιον θα αποδώσει ευθύνη ο ΔΕΔΔΗΕ. Γενικά, ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητά ευθύνες σε περιπτώσεις βλαβών του δικτύου του με ευθύνη τρίτου; Τέτοια περιστατικά λογικά δεν θα είναι τόσο πολύ σπάνια. Ο υπάλληλος του συνεργείου είπε πως είναι κάποιου είδους καλώδιο του ΔΕΔΔΗΕ για τα κτίρια της ‘από εκεί μεριάς’. Η πρόσφατη υπογειοποίηση σε συνδυασμό με το ότι οι πολυκατοικίες είναι πολύ παλιές, χωρίς ιδιαίτερους χώρους τοποθέτησης των μετρητών και χωρίς υπόγεια σίγουρα θα οδήγησαν σε διάφορες ‘πατέντες’.
 5. Γειά σου Κωνσταντίνε, Βεβαίωση μηχανικού τι εννοείς? Άδεια μικρής κλίμακας για την τοποθέτηση του σταυρού?? Ότι τι επέμβαση σε όψη π.χ. ? Το κάνει κανένας αυτό? Ποιος θα είχε την ευθύνη σε πρίπτωση που είχε βγει μικρής κλίμακας?
 6. Καλησπέρα, Νωρίτερα σήμερα έγινε το εξής περιστατικό: Γείτονάς μου φαρμακοποιός είχε προγραμματίσει την αντικατάσταση του φωτεινού σταυρού του φαρμακείου του. Εκεί που ο εγκαταστάτης του προμηθευτή του σταυρού τρυπούσε την εξωτερική ψευδοκολώνα από γυψοσανίδα προκειμένου να βρει τοίχο και να τοποθετήσει τη βάση του σταυρού τρύπησε σωλήνα με καλώδιο παροχής του ΔΕΔΔΗΕ που τροφοδοτούσε αρκετές πολυκατοικίες του οικοδομικού τετραγώνου. Ο άνθρωπος ευτυχώς ήταν εξαιρετικά τυχερός και δεν έπαθε τίποτα. Για την επισκευή της βλάβης διακόπηκε το ρεύμα σε όλον τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ 8 ατόμων αποσχολήθηκε όλη τη μέρα μαζί με εκσκαφέα και φορτηγό καθώς τα καλώδια υπογειοποιήθηκαν πριν μερικά χρόνια. Μιλάμε για κάποιες χιλιάδες ευρώ κόστος σίγουρα. Ποιόν βαραίνει αυτή η δαπάνη? Τον φαρμακοποιό, τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ή τον εγκαταστάτη του σταυρού? ευχαριστώ
 7. Καλησπέρα, ΚΥΑ 31856/11-8-2003 Ενδεχόμενη ανίχνευση υγραερίου πρέπει αυτόματα να ενεργοποιεί την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα διακοπής παροχής υγραερίου σε κάθε περίπτωση, πέρα από την οπτικοακουστική ειδοποίηση, ώστε η συγκέντρωσή του να μειωθεί μέσω του εξαερισμού του χώρου και να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκρηξης. Δες και τη συνημμένη εικόνα
 8. Η μικρότερη διατομή θα οδηγήσει τα καυσαέρια ταχύτερα στην απόρριψη και αυτά δεν θα προλάβουν να κρυώσουν και να υγροποιηθούν οι ατμοί που εμπεριέχονται. Τόσο η τοποθέτηση μόνωσης όσο και η αύξηση της θερμοκρασίας των καυσαερίων μειώνουν την πιθανότητα υγροποίησης. Φροντίστε μόνο η θερμοκρασία καυσαερίων που μετράτε κοντά στο λέβητα και με παραγόμενο νερό γύρω στους 80 να μην ξεπερνάει τους 210-230oC καθώς η λειτουργία γίνεται αντιοικονομική.
 9. Καλησπέρα, Δείτε τις υπ'Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017 και υπ'Αριθμ. Δ1γ/Γ.Π/38282/2020 για τις υγειονομικές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ο χώρος σας. Χρειάζεστε είτε 3 λάντζες (γούρνες) είτε 2 λάντζες και ένα πλυντήριο, το ποδοκίνητο που σας είπαν αφορά το νιπτήρα που θα πρέπει να υπάρχει στο χώρο της κουζίνας για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού. Οι λάντζες (και ο νιπτήρας) πρέπει να είναι εφοδιασμένες με παροχή ζεστού και κρύου νερού και σε κατάλληλο σημείο του δαπέδου κοντά σε αυτές να δημιουργηθεί κανάλι απορροής με σιφώνι και σχάρα που θα συνδέεται με την αποχέτευση του κτιρίου για την απομάκρυνση των νερών. Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε κάποιον μηχανικό που ασχολείται με αδειοδοτήσεις τέτοιου είδους. Χρήσιμο θα ήταν - αν δεν έχετε "κλείσει" ήδη το μαγαζί - να αναθέσετε σε πολ. μηχανικό να κάνει έναν έλεγχο νομιμότητας του κτιρίου για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.
 10. Καλησπέρα, μετά την αναθεώρηση του 2017, νομίζω για ένα διάστημα η υποχρέωση ήταν Β+. Εδώ και κανένα χρόνο η υποχρέωση είναι για Α.
 11. Κατηγορία Α2 είναι και ναι απαιτείται πιστοποιητικό. Τελικά εξετάζεται με την ΚΥΑ 136860/2018 των μεταποιητικών σύμφωνα με την τοπική Πυροσβεστική παρά τις ενστάσεις μου περί της δραστηριότητας της επιπλοποιίας της οποίας οι ΚΑΔ εμπίπτουν στο παράρτημα της ΚΥΑ οικ. 1589/2006. Η διαφορά στην περίπτωσή μου είναι μόνο η επιπλέον απαίτηση για τροχήλατο πυροσβεστήρα.
 12. Καλησπέρα, Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την 2η πρόταση του β) του κεφ. 11 της εγκυκλίου? β) Τα νέα κτίρια κατοικιών, για τα οποία εκδίδεται οικοδομική άδεια μετά τη 31η Μαΐου 2021 πρέπει να είναι ΚΣΜΚΕ (παρ. 1 του άρθρου 21 του σχετ. α’), συνεπώς να κατατάσσονται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Α. Η προσθήκη κτιριακής μονάδας (όπως και η ριζική ανακαίνιση) σε αυτά τα κτίρια, θα πρέπει να κατατάσσεται στην ίδια ενεργειακή κατηγορία. Ριζική ανακαίνιση σε νέο κτίριο θέλει να πει ή είναι λάθος η διατύπωση? Έστω ένα παλιό κτίριο (προ ΚΕΝΑΚ) που ανακαινίζεται τώρα ριζικά με Ο.Α., χωρίς προσθήκη νέου. Πρέπει να είναι Α ή Β?? Σύμφωνα με τον Πίν. της σελ. 15 Β, σωστά?
 13. Καλησπέρα μετά από 9 χρόνια σε όσους ακολουθούν αυτό το θέμα, Στη φάση έκδοσης της Ο.Α. για νέο βιοτεχνικό κτίριο (ξυλουργείο) πως ακριβώς αντιμετωπίζουμε την ενεργητική πυροπροστασία? Κάνουμε κανονικά τη μελέτη-σχέδια λες και πρόκειται να εκδώσουμε Πιστοποιητικό για την εν λόγω δραστηριότητα? Και μετά την κατασκευή του κτιρίου και την έναρξη της δραστηριότητας υποθέτω πως δεν χρειάζεται να ξαναγίνει η ενεργητική, σωστά? Επίσης με ποιά Νομοθεσία θεωρείτε πως μελετάται το ξυλουργείο, με την ΚΥΑ οικ. 1589/2006 (βιομηχανικές-βιοτεχνικές) ή με την ΚΥΑ 136860/2018 (μεταποιητικές)? Στο παράρτημα της 2ης αναφέρει κάποιους ΚΑΔ που αφορούν την επεξεργασία ξύλου και στο Σχεδιάγραμμα νομοθεσίας από το site της ΠΥ λέει πως οι δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα της 136860 εξετάζονται με την 1589. θα με ενδιέφερε να ακούσω τις απόψεις σας ευχαριστώ
 14. *για προδιαγραφές υγειονομικού νομίζω κοιτάς την υγειονομική διάταξη 47829
 15. Καλησπέρα, Νομιζω τα καφενεία θεωρούνται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προχείρου γεύματος σε ότι αφορά τα υγειονομικά. Σίγουρα χρειάζεται μεταβολή της γνωστοποίησης με τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη και ίσως παράβολο από τον Δήμο. Εφόσον δεν είχε γίνει το 2003 πυρασφάλεια ή αν είχε γίνει αλλα έχουν υπάρξει μεταβολές θα πρέπει να γίνει τώρα. Προσοχή στο αν υπάρχει ΣΤΕ ή και πυρανίχνευση, νομίζω πως θα πρέπει να βρεις μηχανολόγο να υπογράψει καθώς θεωρείται μόνιμο σύστημα.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.