Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

MarKanELE

Members
  • Περιεχόμενα

    11
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

MarKanELE's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχω έναν υποψήφιο ενδιαφερόμενο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη αγροτικής αποθήκης. Η αποθήκη είναι περίπου 280τ.μ.. Βρίσκεται σε αγροτεμάχιο περίπου 40 στρέμματα. Χρησιμοποιείται για αποθήκευση τριφυλλιού και φύλαξη γεωργικών μηχανημάτων. Στη μία γωνία, εντός της αποθήκης, υπάρχει διαμορφωμένο "σπιτάκι" περίπου 30τ.μ., με ένα δωμάτιο, λουτρό και κουζινίτσα (το χρησιμοποιούν στα διαλείματα των αγροτικών εργασιών). Χτίστηκε μάλλον το 1995 (προηγουμένως υπήρχε μια πλίθινη αποθήκη, πολύ μικρότερη, στην ίδια θέση, καθώς και ένα μαντρί, που τώρα έχουν γκρεμιστεί). Το μαντρί είχε ηλεκτροδοτηθεί, οπότε όταν χτίστηκε η νέα αποθήκη, "κληρονόμησε" τη σύνδεση της ΔΕΗ. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει οικοδομική άδεια (οπότε δεν μπορώ να πάρω και άδεια εργασιών μικρής κλίμακας που απαιτείται για τα φωτοβολταϊκά). Ο ιδιοκτήτης λέει ότι δεν ενδιαφέρεται να νομιμοποιήσει την αποθήκη (που βρίσκεται στη μέση του πουθενά), εκτός αν τον συμφέρει για να γίνει η επένδυση με τα φωτοβολταϊκά. Διαβάζοντας εν συντομία παρόμοια θέματα, καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνει (1) εξαίρεση από κατεδάφιση (2) νομιμοποίηση; Μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση ή/και εκτίμηση κόστους, ώστε να καταλάβω λίγο τη διαδικασία και να πάω προετοιμασμένη στον πολιτικό μηχανικό που συνεργάζομαι; Ευχαριστώ πολύ.
  2. Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι μετά από τόση αναμονή, με παλινωδίες και καθυστερήσεις, αξίζει τον κόπο να το κάνω 28 κορνίζες (μία για κάθε σελ.)
  3. Χθες ημέρα Παρασκευή δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος (επιτέλους)! Είναι πλέον Ν 3851/2010, στο ΦΕΚ A 85/04.06.2010 . Αν κάποιος έχει την καλοσύνη να τον ανεβάσει, θα εκτιμηθεί δεόντως.
  4. Η απάντησή σου βρίσκεται στην ΚΥΑ Αρ. 29116 (ΦΕΚ 344, 20.07.2009) με τίτλο "έγκριση ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης...". Αν δεν μπορείς να το βρεις, στείλε pm να το ανεβάσω. Λοιπόν, στην Απόφαση αυτή, Άρθρο 1 εξηγεί ότι: εγκατάσταση <20kW εκτός σχεδίου ==> ΔΕΝ απαιτείται άρτιο+οικοδομήσιμο εγκατάσταση >=20kW εκτός σχεδίου == ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ άρτιο+οικοδομήσιμο Συνεπώς, η εγκατάσταση 100kW δεν είναι δυνατή σε αγροτεμάχιο του εμβαδού που αναφέρεις.
  5. Πριν από λίγο δημοσιεύτηκε από το ΤΕΜΠΜΕ ο οδηγός προγράμματος για τον "χαμηλότοκο δανεισμό για κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών ....". Γενικά, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως εξής: Πηγαίνεις στη συνεργαζόμενη τράπεζα, υποβάλλεις τα προς εξόφληση τιμολόγια, και εφόσον εγκριθεί το δάνειο, ο προμηθευτής πληρώνεται απευθείας από την τράπεζα με δίγραμμη επιταγή. Σημαντικό είναι ότι το ΦΠΑ πρέπει να το εξοφλήσει ο δανειολήπτης επιτόπου μέσω της τράπεζας. Το επιτόκιο είναι max 6% + euribor 6 μηνών. Μέχρι 40000 ευρώ δε θέλει εγγύηση, αρκεί η κρατική εγγύηση του 80% του δανείου. Το δάνειο έχει 6 έτη διάρκεια. Μπορεί να επαναληφθεί η διαδικασία όσο διαρκεί το πρόγραμμα μέχρι το ποσό των 300.000 ευρώ. ***Και, δυστυχώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκλείονται, προφανώς με το σκεπτικό ότι πρόσφατα υπήρξε πρόγραμμα επιδότησης.*** Πάντως, στο πρόγραμμα αυτό του ΤΕΜΠΜΕ γίνονται δεκτές και νεοσύστατες επιχειρήσεις (αρκεί να έχουν κάνει έναρξη στην εφορία και να έχουν ΑΦΜ). Σπεύδψ να δω πώς γίνεται μια Ο.Ε.!
  6. Ειδικά για το π.χ. 2 που αναφέρεις (σχετικά με trackers φ/β): Με βάση την εμπειρία μου, δεν έχω συναντήσει tracker που το ακραίο σημείο των "φορτωμένων" φ/β πλαισίων να μην υπερβαίνει τη στάθμη 2.5μ (στο συνολικό εύρος της κίνησης). Επομένως δεν αρκεί η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Ήθελα να προσθέσω σε όσα πολύ σωστά ανέφερε η zena13 (#126), ότι χρήσιμο είναι στο διάγραμμα κάλυψης να αναφέρεις την ΚΥΑ 29116/ΦΕΚ 344/20.07.09 (η οποία επιτρέπει μέγιστο ποσοστό κάλυψης 80%). Καλό είναι επίσης στο διάγραμμα κάλυψης να φαίνεται η ελάχιστη απόσταση από τα όρια που ορίζεται στην ίδια ΚΥΑ. Υποθέτω ότι ο πελάτης ήδη έχει αναθέσει σε κάποιον την μελέτη του έργου (οπότε και η τοποθέτηση των βάσεων αλλά και -σημαντικό- οι αποστάσεις μεταξύ των βάσεων για αποφυγή σκιάσεων είναι γνωστά).
  7. Έχω την εξής περίπτωση: Επενδυτής (Ο.Ε.) επιθυμεί να εγκαταστήσει φ/β 20kWp σε έκταση περίπου 800τ.μ.. Η έκταση αυτή είναι τμήμα μεγαλύτερης ενιαίας ιδιοκτησίας (αγροτεμάχιο περίπου 12 στρέμματα - εκτός σχεδίου πόλεως). Να σημειώσω ότι ο ιδιοκτήτης είναι και μέτοχος στην Ο.Ε.. Ερώτηση: Για να μισθώσει η Ο.Ε. από τον ιδιοκτήτη τα 800τ.μ. αρκεί ιδιωτικό συμφωνητικό και θεώρησή του από τη ΔΟΥ; Ή επιβάλλεται να γίνει συμβολαιογραφική πράξη για τη μίσθωση; Ρωτάω διότι, στην πολεοδομία που είναι αρμόδια να εκδώσει την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, μου είπαν ότι χρειάζεται συμβολαιογραφική πράξη. Αλλά δε μου έδωσαν αιτιολόγηση (ή μάλλον, η αιτιολόγηση ήταν "έτσι γίνεται", και δεν μπόρεσα να επιμείνω). Θα μπορούσε κάποιος να με παραπέμψει σε κάποιο ΦΕΚ / ΚΥΑ / ΥΑ / εγκύκλιο που να αιτιολογεί γιατί απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη;
  8. Καλημέρα, Γνωρίζετε γιατί δε λειτουργεί η ιστοσελίδα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού; Και πότε πρόκειται να επανέλθει; Θυμάμαι ότι ήταν πιλοτική η λειτουργία της, αλλά σίγουρα πολύ εξυπηρετική! Χρειάζομαι επειγόντως ένα διάγραμμα 1:5000, και είχα βασιστεί στη δυνατότητα να το προμηθευτώ μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος! Επίσης, γνωρίζετε εάν υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτεί κανείς διαγράμματα 1:5000 στην επαρχία, μέσω π.χ. κάποιας υπηρεσίας της Νομαρχίας; Ευχαριστώ!
  9. [ckiriako] Ευχαριστώ: Δεν γνώριζα καν ότι πρέπει να κάνω τη διαδικασία για να λάβω αριθμό μητρώου εγκαταστάτη. Ωστόσο, φρόντισα και ενημερώθηκα μόλις διάβασα την απάντησή σου. Ελπίζω η διαδικασία να γίνεται και μέσω ΚΕΠ.
  10. Ναι, εγώ *θα* το εγκαταστήσω. Από συναρμολόγηση βάσεων έως και τοποθέτηση γειώσεων έως και κατασκευή των κουτιών διακλάδωσης. Δεν έχω ρευστότητα για ανάθεση σε υπεργολάβο, αφενός, αφετέρου θα ήθελα να υλοποιήσω τη μελέτη μου με τα χέρια μου! [panos1966], ευχαριστώ. Φυσικά θα εξακριβώσω αύριο με ένα τηλεφώνημα στη ΔΕΗ!
  11. Αυτή τη στιγμή επεξεργάζομαι το έντυπο της ΔΕΗ για "ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ" (σημ.: πρόκειται για φβ σταθμό 20kWp). Στην ενότητα "Στοιχεία Εγκατάστασης" ζητούνται τα "Στοιχεία αδειούχου εγκαταστάτη". Μπορώ να συμπληρώσω τα στοιχεία του μελετητή (διπλωματούχου) ηλεκτρολόγου μηχανικού (δηλαδή τα δικά μου); Ποτέ δε μου είχε χρειαστεί να διερευνήσω τα ακριβή μου επαγγελματικά δικαιώματα έως τώρα! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.