Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

dadabook

Core Members
  • Περιεχόμενα

    245
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

3.455 profile views

dadabook's Achievements

Apprentice

Apprentice (2/15)

  • Conversation Starter Rare
  • Dedicated Rare
  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

5

Φήμη στην κοινότητα

  1. Στον Ν. 4178/2013, το συγκεκριμένο κλιμακοστάσιο και οι ισόγειοι βοηθητικοί χώροι δηλώνονται ως υπέρβαση δόμησης κύριων χώρων ή μπορούν να δηλωθούν με μειωτικό?
  2. Καλησπέρα, υπάρχει η παρακάτω εξωτερική σκάλα η οποία οδηγεί στον όροφο διώροφου κτιρίου. Στο Ν.4178/2013 είχε δηλωθεί ως υπέρβαση δόμησης κύριων χώρων, επειδή περιμετρικά κατασκευάστηκαν οι τοίχοι που φαίνονται στην εικόνα, ενώ δεν προβλέπονταν με βάση την άδεια. Η εν λόγω δήλωση αυθαιρέτων Ν.4178 μου μεταφέρθηκε και ήθελα να ρωτήσω το εξής. Αυτή η κατασκευή δεν έχει οροφή, εκτός από ένα μικρό τμήμα που καλύπτεται από τον εξώστη του πάνω ορόφου και το οποίο έχω βάλει μέσα σε περίγραμμα, συνεπώς δε θα μπορούσε να δηλωθεί με αναλυτικό προϋπολογισμό ? Αν παραμείνει ως υπέρβαση δόμησης, δηλώνεται ως υπέρβαση κύριων χώρων και όχι με μειωτικό συντελεστή γιατί στον Ν.4178 με μειωτικό δηλώνονται μόνο υπόγεια, πατάρια και σοφίτες? Παρεμπιπτόντως, οι ισόγειοι βοηθητικοί χώροι στο Ν.4178 δηλώνονται ως υπέρβαση δόμησης κύριων χώρων και όχι με μειωτικό?
  3. Ολόκληρη η ιστορία της πιο πάνω περίπτωσης είναι η εξής, την οποία δεν ανέφερα προηγουμένως για μην φορτώσω το μήνυμά μου με περισσότερες πληροφορίες. Η περιοχή είναι εκτός Αττικής. Με άδεια του 1978, έγινε ισόγειο κτίριο που περιλάμβανε κατοικία-κατάστημα. (δηλαδή κτίριο προϋφιστάμενο του Ν. 960/1979) Το 2008 έγινε αναθεώρηση της άδειας ως προς την αλλαγή χρήσης του καταστήματος σε κατοικία. Έγινε έλεγχος στο Δ.Κ. [(κατοικία + κατάστημα προς αλλαγή χρήσης) /250] και προέκυψαν 0 θέσεις στάθμευσης. Το 2011 βγήκε άδεια προσθήκης κατοικίας α' ορόφου 123 τ.μ. και παράλληλα αλλαγής χρήσης τμήματος της ισόγειας κατοικίας σε θέση στάθμευσης, επειδή στο Δ.Κ. έγινε υπολογισμός [(ισόγειο + α' όροφος) /250] και προέκυψε 1 θέση στάθμευσης και επειδή το κτίριο είναι χτισμένο σε όλο το μήκος προσώπου του οικοπέδου, οπότε δεν υπήρχε δίοδος προς τον ακάλυπτο ώστε να δεσμευτεί εκεί η 1 θέση στάθμευσης. Ένα ερώτημα που δημιουργήθηκε και σε εμένα είναι γιατί δεν έγινε τότε εξαγορά θέσης στάθμευσης αντί για αλλαγή χρήσης τμήματος κατοικίας σε υποχρεωτικό γκαράζ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και στον όροφο έχει υλοποιηθεί μόνο ο φέρων οργανισμός. Η θέση στάθμευσης συνεχίζει έως τώρα να έχει αυτή τη χρήση βάσει άδειας παρόλο που δε χρησιμοποιείται για στάθμευση. Είναι δηλαδή ένας κενός χώρος. Συνεπώς εκτός από το δίλημμα Ο.Α. ή ΕΕΔΜΚ για την αλλαγή χρήσης, σίγουρα ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι αν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης της δεσμευμένης με συμβολαιογραφική πράξη θέσης στάθμευσης, σε κατοικία, όπου η θέση στάθμευσης θα εξασφαλιστεί με εξαγορά. Αυτή η σκέψη δική μου είναι την οποία δεν έχω επιβεβαιώσει στην Πολεοδομία.
  4. Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω αν μία αλλαγή χρήσης μπορεί να γίνει με ΕΕΔΜΚ αντί για Ο.Α. Αλλαγή χρήσης ισόγειας υποχρεωτικής θέσης στάθμευσης σε κατοικία. Αρχικά υπήρχε ισόγεια κατοικία που κτίστηκε σε όλο το μήκος προσώπου του οικοπέδου. Κατά την έκδοση άδειας για προσθήκη α' ορόφου, προέκυψε η υποχρέωση για μια θέση στάθμευσης η οποία δεσμεύτηκε στο ισόγειο με αλλαγή χρήσης τμήματος της κατοικίας σε γκαράζ. Αυτό έγινε γιατί όπως προανέφερα, το κτίριο καλύπτει όλο το πρόσωπο του οικοπέδου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δίοδος προς τον ακάλυπτο του οικοπέδου ώστε να δεσμευτεί εκεί το γκαράζ. Υπάρχει η επιθυμία για αλλαγή χρήσης αυτού του γκαράζ σε κατοικία και ήθελα να δω αν μπορεί να γίνει με ΕΕΔΜΚ αφού κατά τα φαινόμενα τηρούνται οι προϋποθέσεις: α) Ο φέρων οργανισμός δε θα επηρεαστεί. β) Τα η/μ δε θα διέλθουν από κοινόχρηστο χώρο. γ) Τα στοιχεία του Δ. Κ. (δόμηση, κάλυψη, ύψος, απόσταση από όρια, θέση στάθμευσης) δε θα αλλάξουν. Όσον αφορά τη θέση στάθμευσης, επειδή αυτό το γκαράζ που θα αλλάξει χρήση είναι το ένα και μοναδικό του οικοπέδου και υποχρεωτικό όπως προκύπτει από το Δ.Κ., για να συνεχίσει να υπάρχει μία θέση στάθμευσης μετά την αλλαγή χρήσης, θα γίνει εξαγορά πριν την έκδοση της ΕΕΔΜΚ. Με την εξαγορά λοιπόν θα εξακολουθήσει να υπάρχει μία θέση στάθμευσης, άρα δεν μεταβάλλεται το Δ.Κ. ως προς το στοιχείο των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης ? δ) Η κατηγορία σπουδαιότητας ήταν και παραμένει Σ2. ε) Τα φορτία σχεδιασμού δεν μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο αφού από 2,5 ΚN/m2 πάμε σε 2 KN/m2. Σε αυτήν την περίπτωση ως φορτία λαμβάνουμε μόνο τα μεταβλητά φορτία ή και τα μόνιμα ? Γιατί αν λαμβάνουμε υπ' όψιν και τα μόνιμα, τότε τα φορτία αλλάζουν προς το δυσμενέστερο μιας και θα γίνουν ορισμένες οικοδομικές εργασίες στην πρόσοψη και το δάπεδο του γκαράζ που θα αυξήσουν τα μόνιμα φορτία.
  5. @dimitris GM Υπάρχει μια Αποδοχή Κληρονομιάς που είναι σε εξέλιξη και στην οποία έχουν αναγραφεί λανθασμένα τα στοιχεία των κτιρίων του οικοπέδου. Αντί για δύο κτίρια με χρήση κατοικία και αποθήκη αντίστοιχα, έχει αναγραφεί ένα ενιαίο κτίριο με χρήση κατοικία. Υποθέτω ότι και στη δήλωση φόρου κληρονομιάς είχαν δηλωθεί τα κτίρια με τον ίδιο λανθασμένο τρόπο. Αν στο μέλλον γίνει κάποια μεταβίβαση του ακινήτου, θα προσκομιστούν νομιμοποιητικά έγγραφα που δείχνουν την πραγματικότητα, οπότε τα κτίρια θα αναγραφούν στη μεταβίβαση με το σωστό τρόπο. Θα είναι όμως τότε υποχρεωτικό να γίνει και διόρθωση του προηγούμενου συμβολαίου της μεταβίβασης, που είναι η Αποδοχή Κληρονομιάς ? Το ρωτάω γιατί αν δεν είναι υποχρεωτικό κάτι τέτοιο στο μελλοντικό σενάριο, τότε η Αποδοχή μπορεί να προχωρήσει ως έχει χωρίς να μπουν σε διαδικασία διορθώσεων.
  6. @cienΠρος το παρόν λύση δεν έχω βρει. Τελευταία δεν απαντάνε καθόλου στα τηλεφωνήματα που τους κάνω ενώ παλαιότερα απαντούσαν. Υπάρχει και το email [email protected]. Τους είχα στείλει ερώτημα για ένα άλλο θέμα, μου απάντησαν μετά από 1,5 μήνα ζητώντας να τους γράψω ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, όπως και έκανα. Από τότε έχουν περάσει 2 εβδομάδες και ακόμα δεν με πήραν. Η λύση που σκέφτομαι είναι να γίνουν τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο ''IV.2.1.2 Άδεια Επισκευής - Χορήγηση Σ.Σ. βάσει Τιμολογίου Επισκευών'' της Απόφασης Β' 1577/24.04.2020 και προαιρετικά να γίνουν κάποια από τα βασικά δικαιολογητικά της Απόφασης Β' 1894/08.09.2015, όπως προμέτρηση-προϋπολογισμός, τεχνική έκθεση, και να τα σταλούν όλα αυτά με φάκελο στην Αρμόδια Υπηρεσία . Τότε ο μηχανικός της Υπηρεσίας που θα χρεωθεί τον έλεγχο του φακέλου θα στείλει παρατήρηση με τα επιπλέον δικαιολογητικά που τυχόν υπολείπονται.
  7. Καλησπέρα, υπάρχει πολυκατοικία της οποίας η Άδεια εκδόθηκε σύμφωνα με το από 8-7-1993 Π.Δ. Σε οριζόντιο ιδιοκτησία του πρώτου ορόφου της πολυκατοικίας, υπάρχει 'βεράντα σε εσοχή', γιατί ακριβώς από κάτω της υφίσταται ισόγειο κατάστημα. Σε κάποιο σημείο αυτής της 'βεράντας σε εσοχή', προβλεπόταν να γίνει ένα στηθαίο με κιγκλίδωμα, το οποίο δεν έγινε ποτέ. Από ότι βρήκα, η ισχύς των Αδειών που εκδόθηκαν σύμφωνα με το από 8-7-1993 Π.Δ., έχει πάρει παράταση έως τις 31/12/2024. Συνεπώς, αφού η Ο.Α. είναι ακόμα σε ισχύ λόγω παράτασης, για να γίνει γίνει τώρα αυτό το στηθαίο χωρίς κιγκλίδωμα, δεν πιστεύω να χρειάζεται νέα Ο.Α./Ε.Ε.Δ.Μ.Κ. ή ενημέρωση/αναθεώρηση της Ο.Α., έτσι? Απαιτείται κάποιου είδους έγγραφη ενημέρωση της Πολεοδομίας με τυχόν ανάληψη της επίβλεψης, ή κάποια παραπλήσια διαδικασία?
  8. Οπότε εγώ θα δηλώσω στην ΗΤΚ γήπεδο επιφάνειας 29,5 στ. όπως αναγράφει και η τελευταία Αποδοχή Κληρονομιάς, όμως η Βεβαίωση δασικού χαρακτήρα και το Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου θα εκδοθούν αναγκαστικά για γήπεδο επιφάνειας 24,5 στ., γιατί έτσι φαίνεται καταχωρισμένο στην Ανάρτηση Κτηματολογίου. Αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη συμ/φο ή στην Υποθηκοφύλακα θα φανεί.
  9. @Pavlos33Αυτή η κατάτμηση έγινε επειδή έτσι δηλώθηκαν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων στο Κτηματολόγιο. Βάσει συμβολαίων, ο ένας έπρεπε να δηλώσει 5 στ. εξ αδιαιρέτου από ολικό αγρό 29,5 στ, και ο άλλος έπρεπε να δηλώσει 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από ολικό αγρό 29,5 στ. Ωστόσο, στον ένα δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο 5 στ. ως αυτόνομο αγροτεμάχιο με δικό του ΚΑΕΚ, και στον άλλο δηλώθηκε 24,5 στ. αυτόνομο αγροτεμάχιο με δικό του ΚΑΕΚ. Συνοψίζοντας, στα συμβόλαια των ανθρώπων εμφανίζονται δύο ιδιοκτησίες 24,5 στ. και 5 στ. εξ αδιαιρέτου από ένα αγροτεμάχιο ολικής έκτασης 29,5 στ., ωστόσο στην Ανάρτηση Κτηματολογίου έχουν καταχωριστεί δύο αυτόνομα αγροτεμάχια 24,5 στ. και 5 στ., με ξεχωριστό ΚΑΕΚ το καθένα. Μία εύλογη απορία είναι πως γίνεται οι ιδιοκτησίες να καταχωρίστηκαν στην Ανάρτηση Κτηματολογίου ως διαιρετές, ενώ στα συμβόλαια φαίνονται εξ αδιαιρέτου. Και όμως έγινε. Με αυτήν την αναντιστοιχία να υφίσταται από την Ανάρτηση Κτηματολογίου που έγινε πριν 2-3 χρόνια, πριν λίγους μήνες ο πελάτης έκανε μία Αποδοχή κληρονομιάς όπου η ιδιοκτησία αναγράφηκε ως 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από αγρό ολικής έκτασης 29,5 στ. Στην Αποδοχή Κληρονομιάς αναγράφηκε επίσης ο ΚΑΕΚ. Αυτόν τον ΚΑΕΚ όμως όταν το ψάχνω στο χάρτη του Κτηματολογίου, μου βγάζει ένα αυτόνομο τεμάχιο 24,5 στ. Πως γίνεται το Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο να μετέγραψε ένα τέτοιο συμβόλαιο όπου τα εμβαδόν του γηπέδου δεν είναι το ίδιο σε Συμβόλαιο και Ανάρτηση Κτηματολογίου, είναι επίσης άξιο απορίας. Οπότε με αυτά τα δεδομένα εγώ πρέπει στην ΗΤΚ να δηλώσω επιφάνεια γηπέδου είτε 24,5 στ., όπως έχει καταχωριστεί στην Ανάρτηση Κτηματολογίου και προαιρετικά να γράψω πχ. μία παρατήρηση ότι στον Τίτλο ιδιοκτησίας αναγράφεται εμβαδό γηπέδου 29,5 στ., είτε να βασιστώ στον Τίτλο ιδιοκτησίας και να δηλώσω επιφάνεια γηπέδου 29,5 στ.
  10. Καλησπέρα και καλή Χρονιά, Θέλω να κάνω τα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση ενός αδόμητου αγροτεμαχίου και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα σχετικά με τη δήλωση της επιφάνειας του αγροτεμαχίου στην Ταυτότητα. Στον τίτλο ιδιοκτησίας, ο ενδιαφερόμενος κατέχει έκταση 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από αγρό ολικής έκτασης 29,5 στ. Ωστόσο στην Ανάρτηση του Κτηματολογίου το ακίνητο είναι δηλωμένο ως ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 24,5 στ. Από ότι έχω συμπεράνει αυτό συμβαίνει γιατί ο ενδιαφερόμενος είχε αρχικά 29,5 στ., από τα οποία πούλησε τα 5 στ. ως εξ αδιαιρέτου. Ωστόσο ο αγοραστής τα 5 στ. τα δήλωσε στο Κτηματολόγιο ως ένα αυτόνομο, ξεχωριστό αγροτεμάχιο με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η δήλωση του δικού μου ενδιαφερόμενου και αντί να του καταχωριστούν στην Ανάρτηση Κτηματολογίου 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από αγρό ολικής έκτασης 29,5 στ., του δηλώθηκαν τα 24,5 στ. επίσης ως ένα αυτόνομο, ξεχωριστό αγροτεμάχιο. Δικαιολογητικά όπως το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου και η Βεβαίωση για τα δασικά, αναγκαστικά θα εκδοθούν για επιφάνεια 24,5 στ, επειδή έτσι είναι καταχωρισμένη η επιφάνεια στο απόσπασμα κτημ. διαγράμματος της Ανάρτησης Κτηματολογίου. Το θέμα μετά είναι τι επιφάνεια ολικού αγροτεμαχίου βάζω στην Ταυτότητα. Βάζω 29,5 στ. που αναγράφει ο Τίτλος ιδιοκτησίας ή βάζω επιφάνεια 24,5 στ. που έχει καταχωριστεί στην Ανάρτηση Κτηματολογίου και έχει ΚΑΕΚ ? Aνοίχτηκε νέο θέμα. Pavlos 33
  11. Η Απόφαση Β' 1577/24.04.2020 ''Προθεσμίες και διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυστοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτηρίων που έχουν πληγεί από πλημμύρες'' αναφέρει ότι η μελέτη επισκευής που συντάσσεται από ιδιώτη μηχανικό πρέπει να είναι σύμφωνη με όσα ορίζονται στη σχετική απόφαση περί Καθορισμού Ελαχίστων Υποχρεωτικών Απαιτήσεων για τη κατάθεση φακέλων επισκευής κτηρίων που έχουν υποστεί λάβες από πλημμύρα. Αυτή η απόφαση είναι η Β' 1894/08.09.2015 η οποία στο άρθρο 2 αναφέρει το εξής: 'Η παρούσα δεν ισχύει για την έκδοση Αδειών Επισκευής Μικρής Κλίμακας. Εγώ θέλω να κάνω μία μελέτη επισκευής για πλημμυρόπληκτο κτίριο το οποίο έχει υποστεί ζημιές στο δάπεδο, στις εσωτερικές πόρτες, σε επιχρίσματα και χρωματισμό, δηλαδή χρειάζεται να γίνουν εργασίες επισκευής που εμπίπτουν στην Άδεια Μικρής Κλίμακας. Από τη στιγμή λοιπόν που η Απόφαση που αναφέρω πιο πάνω δεν ισχύει για έκδοση Αδειών Επισκευής Μικρής Κλίμακας, που μπορώ να βρω τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αυτήν την περίπτωση?
  12. Καλησπέρα, μία γνωστή μου θέλει πάνω στο μπαλκόνι της να κάνει ένα 'τοιχάκι' ύψους περίπου 30 εκ. από τούβλο, το οποίο δε θα τοποθετηθεί στο περίγραμμα που είναι το στηθαίο, αλλά πιο μέσα, καθώς στο μπαλκόνι δεν υπάρχει κατάλληλη κλίση με αποτέλεσμα όταν έχει πλημμύρες όπως πρόσφατα, τα νερά να κατευθύνονται προς το διαμέρισμα και όχι προς το σιφώνι. Αυτή η κατασκευή χρειάζεται κάποια άδεια?
  13. Καλημέρα, υπάρχει άδεια του 2011 η οποία εκδόθηκε με βάση το Π.Δ. του '93. Η αναθεώρησή της για αλλαγή του επιβλέποντα μηχανικού ή/και παράταση της ισχύος της, γίνεται με βάση το Π.Δ. του '93 ή το Ν. 4030/2011?
  14. Στα εγκεκριμένα σχέδια μιας ισόγειας οικίας, η πλάκα δαπέδου, τα υποστυλώματα και τα δοκάρια είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ωστόσο πλάκα οροφής δεν υπάρχει, συνεπώς ο ξύλινος φορέας της στέγης εδράζεται στα δοκάρια. Στην πραγματικότητα η στέγη δεν έχει γίνει, έχει κατασκευαστεί όμως πλάκα οροφής από οπλισμένο σκυρόδεμα. Χρειάζεται Μ.Σ.Ε ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί η περίπτωση απαλλαγής ια) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο δεν επιφέρει αύξηση των κατακόρυφων φορτίων άνω του 20% για κατηγορία σπουδαιότητας Σ2 ?
  15. Καλημέρα, σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων ισχύει Δ=2,50. Στο εγκεκριμένο Διάγραμμα Κάλυψης Ο.Α. του 2005 που επισυνάπτω, η απόσταση του Η.Χ. της κατοικίας από την Ο.Γ-Ρ.Γ. είναι 2,50μ. Στην πραγματικότητα, η κατοικία χτίστηκε με περιστροφή, οπότε μία γωνία της έχει απόσταση από την Ο.Γ-Ρ.Γ. 2 μ. περίπου. α) Ισχύει μήπως το αρ.89/2/δ όπου και με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της Άδειας, δεν απαγορεύεται η υπαγωγή αν το κτίριο έχει απόσταση από Ο.Γ-Ρ.Γ. τουλάχιστον 50% των 2,50μ., δηλαδή 1,25 ? β) Χρειάζεται να δηλωθεί παρ' όλα αυτά ως παραβίαση 'πλάγιας' απόστασης ή όχι? γ)Στο ενδεχόμενο όμως που το κτίριο είχε απόσταση από την Ο.Γ-Ρ.Γ. κάτω από 1,25μ., τι θα μπορούσε να γίνει τότε?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.