Μετάβαση στο περιεχόμενο

feim

Members
  • Περιεχόμενα

    95
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by feim

  1. Το κεντρικό ΤΕΕ τι λέει σήμερα; Eίχε κάποιος επικοινωνία; To να μην κλειδώνει τις δηλώσεις, δεν σημαίνει κατι. Την ευθυνη την έχει ο διαχειριστής της δήλωσης.
  2. Το ΤΕΕ , οι Μηχανικοί έχουμε τεράστια δύναμη. Μόνο που δεν την χρησιμοποιούμε για τα δικαιωματα μας. Οργανωμένες και συντονισμένες κινητοποιήσεις όλοι μαζί, αποτελεσματικές χρησιμοποιώντας τη δύναμή μας, δεν έχουμε κάνει. Και δεν εννοώ πορείες. Αλλά πραγματική Αποχή απο το επαγγελμα μας , όχι σε βεβαίωσεις, οχι σε μελέτες, οχι σε διαγωνισμούς για ένα διαστημα ταυτοχρονα και σταματάνε τα πάνττα η οικονομία. Αλλά και με τις πορείες, οπως λες και ο ίδιος πολλοι αδιαφορούσαν. Οι δικηγόροι όταν αποφασίζουν αποχή από το επάγγελμα το τηρούν όλοι διαφορετικά υπάρχουν επιπτώσεις. Σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη, γιατί το αντιμετώπιζα και εγώ, ιατρική περίθαλψη είχα μόνο όταν αλλαξε κυβέρνηση. Τα χρόνια 2012-2015 που όφειλα όχι μόνο δεν είχα καμία καλυψη ιατρική αλλά ετρεχαν οι εισφορές με τόκους και για την ιατοφαρμακευτικη περιθαλψη. Και ταυτόχρονα είχαμε τις απειλές για το ΚΕΑΟ. Μόνο πορείες δεν αρκούσε . Ο αγώνας και οι προσπάθειες επίσης από λιγους. Είχαμε και έχουμε πολύ πιο δυνατά μέσα πιεσης, αλλά δεν τα εφαρμόζουμε.
  3. Ποια συναδελφική αλληλεγγύη; Eδώ το 2013-2014 την πιο δύσκολη οικονομική περίοδο για την Ελλάδα και την χειρότερη τα τελευταία πενήντα χρόνια για την οικοδομή, μετά την αρπαγή των αποθεμάτων του ΤΣΜΕΔΕ των δικών μας χρημάτων που με κόπο προσπαθουσαμε να ανταπεξέλθουμε στα υπερογκα ποσά του ΤΣΜΕΔΕ, θυμήθηκαν να εφαρμόσουν την ασφαλιστική ενημερότητα στην έκδοση οικοδομικών αδειών! Προφανώς βόλευε κάποιους του κλαδου μας να εξοντώσουν και τον τελευταίο μηχανικό που προσπαθούσε να εργαστεί. Ηταν η κατάλληλη ευκαιρία. Τι εγινε γιαυτό; Εγινε κάποια κινητοποίηση; Και το ακόμα πιο θλιβερό, να ακούω απο άλλους ¨"συναδέλφους", γύρω μου ότι σωστά εφαρμόζεται αυτό, με το επιχείρημα οτι οι ίδιοι πληρώνουν. Μάλιστα με μένος υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Δεν τους αρκούσαν ότι η πλειοψηφία των μηχανικών με τα παιδιά τους ήταν ασφαλιστικά ακάλυπτοι, ότι κινδύνευε η ακίνητη περιουσία τους απο κατάσχεση, ότι δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τις καθημερινές ανάγκες, οτι είχαν τελματώσει ψυχολογικά από τα χρέη και την ανεργία, ήθελαν και τη στέρηση της οποιασδήποτε εργασίας.
  4. Δεν είναι δυνατόν☹️ κάπου ... κάτι θα υπάρχει .... δε μπορεί☹️!!! Η είναι όλα της φαντασίας μας; Mήπως έχουμε μείνει τελικά από λίγοι έως ελάχιστοι που δεν έχουμε διεκπεραιώσει;
  5. ☺️ ☺️Με αυτή την απειλή είχα μείνει και δεν τολμούσα να διορθώσω οριστική δήλωση του 4178/13 κατηγ. 5!!!! Είχα μείνει με την εντύπωση ότι οι νέες προθεσμίες αφορούσαν τις υπόλοιπες κατηγορίες γιατί το 2020 είχε γίνει αυστηρός διαχωρισμός στην υποβολή δικαιολογητικών κατηγορίας 5, με τον Ν. 4178/13. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα έβγαινε διαβάζοντας το νόμο. Είμαστε εδώ που είμαστε κυρίως, λόγω των απειλών απο το ΥΠΕΚΑ με κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων και των προθεσμιών ανα δίμηνο, εάν θυμάστε με το Ν.4014. Όλοι πανικόβλητοι έτρεχαν να το δηλώσουν το ακίνητο αρων αρων μην τυχόν και τους κατεδαφίσουν το κτίριο καθώς ήταν η μοναδική ευκαιρία να νομιμοποιήσουν τα πάντα. Και μες στην κρίση!
  6. Πόσο έχουν αυξηθεί τα πρόστιμα; Οι λοιπές κατηγορίες εξακολουθούν να είναι 250 ή έχει αλλάξει;
  7. Και από το ΤΕΕ μου είπαν ότι φημολογείται παράταση χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο. Οπότε αντιμετωπίζουν την αυριανή ημέρα ως λήξη των δικαιολογητικών. Ισως οι μηχανικοί των Περιφερειακών τμημάτων που έχουν λάβει τα σχετικά email με τις διαβεβαιώσεις για παράταση, γνωρίζουν περισσότερα.
  8. Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών 4178/13 για την κατηγορία 5 είχε λήξει 30 Σεπτεμβρίου το 2020 με την λήξη της δήλωσης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 στο 4495/17. Ειχαν διαχωριστεί οι προθεσμίες για τα υπόλοιπα αυθαιρετα κατηγοριας 1,2,3,4. Εκεί έχω μείνει.
  9. Συνάδελφοι αυθαίρετα με τον Ν. 4178 κατηγορίας 5 δεν έχουν λήξει; Θα ήθελα να ανεβάσω συμπληρωματικά ενα έγγραφο σε ένα., αλλα δεν το κάνω για να μην συμπαρασύρει τη δήλωση και βγει εκπρόθεσμη.
  10. https://news.b2green.gr/15421/στη-βουλή-οι-παρατάσεις-για-ταυτότητ Στη Βουλή οι παρατάσεις για “Ταυτότητα κτιρίου”, δικαιολογητικά του Ν 4178/13 & έργα “Εξοικονομώ” Με αυτό τι έγινε; Γνωρίζετε;
  11. Δεν τα συγχέω. Και το έρκερ με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζεται εάν δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις της απαγόρευσης υπαγωγής του άρ. 89. Υποχρεωτική Αποξήλωση πριν την υπαγωγή γιατί; Aπλα την συγκεκριμένη κατασκευή την εξαιρείς. Αυτή την απάντηση μου είχε δώσει και HelpDesk για τις κατασκευές πάνω σε κοινόχρηστο. Βέβαια με την αποξήλωση λύνεις το προβλημα. Τα ερωτήματα είναι εάν Α. Δίνεται βεβαίωση για το κτίριο; Β. Στην περίπτωση έκδοσης οποιασδήποτε άδειας για το κτίριο αυτό θα πρέπει να κατεδαφιστεί και με ποια διαδικασία; Θα πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης διατήρησης εξ αρχής; και Γ εάν προβλέπεται κάτι που δεν το έχω διαβάσει, επειδή πρόκειται για στεγαστρο του εξώστη χωρίς να δημιουργείται κλειστός χώρος. Και αναρωτιέμαι για τις περιπτώσεις ακόμα των απολήξεων στεγών και αρχιτεκτονικών στοιχείων πάνω από τους κοινόχρηστους.
  12. Kαταρχήν σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και τους δύο συναδέλφους. Στην περίπτωση αυτή δείχνουμε ότι εξαιρείται το τμήμα του στέγαστρου-ημ. χώρου ή του έρκερ (εάν πρόκειται για κλειστό χώρο) από την τακτοποίηση. Ετσι δεν είναι; Όμως ποιες είναι οι συνέπειες μετά; α. Mπορεί να εκδοθεί βεβαίωση νομιμότητας; Θεωρώ πως μπορούμε γιατί αναφερόμαστε στο τμήμα εντός του οικοπέδου. β. Στην περίπτωση άδειας το αφήνουμε ως έχει και η Πολεοδομία πως το αντιμετωπίζει; Κανονικά δεν μπορεί να εκδοθεί καμία Ο.Α. εάν δεν κατεδαφιστεί-αποξηλωθεί και με όλα τα πρόστιμα ανέγερσης -διατήρησης. Στην περίπτωση που έχουμε προεξοχές στέγης, προστεγάσματα επάνω σε κοινόχρηστο έχουν και αυτά την ίδια τύχη; Δεν βλέπω κάπου να εντάσσονται στο νόμο. Απαράδεκτο που δεν έχουν προβλεφτεί τέτοιες περιπτώσεις. Επειδή έχω πολύ καιρό να ασχοληθώ με Αυθαίρετα οποιαδήποτε βοήθεια μου είναι χρήσιμη.
  13. Στέγαστρο (ή Ημ. χ.ωρο) πάνω σε μεταλλικά υποστυλώματα σε εξώστη εντός δρόμου επιτρέπεται η τακτοποίηση;
  14. Συνάδελφε, ότι 1. το κράτος όλα τα χρόνια τον εμπαίζει και έχει χάσει ο πελάτης σου την εμπιστοσύνη του, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει; 2. Το ότι έχει κουραστεί με τις συνεχόμενες ασφυκτικές προθεσμίες στα πάντα, εδώ και μια δεκαετία , και προσπαθεί όσο μπορεί να καθυστερήσει κάποιες ώστε να ανασάνει, ούτε αυτό παίζει; 3. Το ότι μας έχουν έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο εδώ και μια δεκαετία, εν μέσω κρίσης, να πληρώνουμε συνεχώς, και πάντα υπό την απειλή της κατάσχεσης χωρίς να έχουμε ή τη ν απειλή της κατεδάφισης, ούτε αυτό μπορείς να το σκεφτείς; Αν θυμάσαι, (ίσως να είσαι μικρός και να μην γνωρίζεις) όταν ξεκίνησε ο ν.4014/11 η προθεσμία ήταν 2 μήνες!!!! Με απειλές από το ΥΠΕΚΑ για κατεδαφίσεις!!! Χωρίς σαφές θεσμικό πλαίσιο!!! Απειλούσαν τον κόσμο με έναν αντισυνταγματικό νόμο!!! Και ολα αυτά εν μέσω κρίσης, χωρίς να υπάρχουν χρήματα!!!. ''Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας'' Για ποια δικαιοσύνη μιλούν; Είναι πραγματικά εξοργιστικό! Το 2019, μετά από 2 χρόνια βγήκε η ερμηνευτικ;H εγκύκλιος του Ν. 4495/17.. Ακόμα μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν ξεκαθαριστεί πολλά, για τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου και την κατηγορία 4 ΄η 5. Άδικο, είναι αυτό που γίνεται και δεν νομίζω να συμβαίνει σε κανένα πολιτισμένο κράτος που σέβεται τον πολίτη. Να τον απειλεί με τις ασφυκτικές προθεσμίες για να εισπράξει! Μάλιστα σε ένα ασαφές νομικό πλαίσιο. Και όσοι έχουμε ασχοληθεί με τα πρόστιμα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ύπαρξη Ο.Α., πολλές φορές οδηγούσε σε υψηλότερα πρόστιμα λόγω των αυξητικών συντελεστών!!! Π.χ. Στον 4178/13 η αύξηση ύψους σε σχέση με την Ο.Α. , εντός επιτρεπόμενου ύψους, τιμωρούταν με αυξητικό συντελεστή. Ενώ για αυτόν που δεν είχε Ο.Α. δεν υπήρχε επιβάρυνση εντός επιτρεπόμενου ύψους. Η κατηγορία 5 και τα αυθαίρετα πριν την εφαρμογή κατά τη γνώμη μου του Ν. 4030 και του θεσμού του ελεγκτή Δόμησης θα πρέπει να είναι πάντα ανοικτά, χωρίς προσαυξήσεις, χωρίς απειλές, με έναν νόμο δίκαιο, μελετημένο με άμεσα ερμηνευτικές εγκυκλίους και πολλά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα εντός των εγκυκλίων, όπως υπήρχαν στον Ν. 4014/11. Όχι help desk, με συμβουλές ανώνυμες χωρίς υπογραφή ή ερωτο-απαντήσεις του ΤΕΕ χωρίς καμία ισχύ. Και αυτά περί σιωπηρής παράτασης, είναι για μια άλλη φορά, ανεύθυνα λόγια χωρίς σοβαρότητα και μετάθεση ευθυνών στους υπογράφοντες. Τα αυθαίρετα δημιουργηθήκαν με την ανοχή της πολιτείας και του κράτους. Και οι ίδιοι που τα γράφουν αυτά είναι συνυπεύθυνοι γιατί και αυτοί κυβερνούσαν, πριν το 2011΄!
  15. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο στο άρθρο 102 και το 96 ή 98 (αν δεν κάνω λάθος τον αριθμό) , ισχύει η 18 μηνη παράταση για την υποβολή των σχεδίων με μέγιστη παράταση σε κάθε περίπτωση την 30-06-2020 για τη κατηγορία 5. Αλλά και πάλι αναρωτιέμαι εάν υπάρχει κάτι διαφορετικό στην εγκύκλιο που δεν έχω διαβάσει.
  16. Συνάδελφε το ερώτημα ήταν πραγματικό και όχι ειρωνικό. Από την αρχή που διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο κατάλαβα για ολοκληρωμένη δήλωση, όμως προβληματίζομαι όταν άλλοι συνάδελφοι το ερμηνεύουν διαφορετικά, ίσως να υπάρχει κάποια ερμηνεία που δε τη γνωρίζω και αυτός ήταν ο λόγος του ερωτήματος. Και μία παρένθεση για αποφυγή παρεξηγήσεων. Downvote δεν σου έχω κάνει εγώ, δεν το συνηθίζω να μειώνω τους άλλους για να ενισχύω την άποψή μου. Τώρα μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να έχω κάνει άλλες αναρτήσεις εδώ και πολύ καιρό πως βρέθηκα με 15 Downvote είναι λίγο παράξενο.😉
  17. 102 «1. Για τις αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις του άρθρου 96 του παρόντος νόμου που υπάγονται στις διατάξεις για την αναστολή επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97 του παρόντος, η αίτηση υπαγωγής μαζί με τα συνοδευτικά της στοιχεία και δικαιολογητικά μπορεί να υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Δεν εννοεί να εχουν υποβληθεί ολα στο σύστημα του ΤΕΕ;
  18. Το άρθρο γράφει να έχει περαιωθεί η δηλωση, όχι απλά να έχει υποβληθεί η να έχει γινει υπαγωγή. Και ο Θεός Βοηθός!
  19. Επειδή το ΤΕΕ έχει ζητήσει πολλές παρατάσεις, ταυτόχρονα εγγράφως, πιστευω, οτι ακόμα δεν εχουν αποφασίσει. Παράταση στην λήξη της κατηγορίας 5, παρατάσεις στις κατηγορίες 1-4, παρατάσεις στο 4178/13, παρατάσεις στη λήξη αδειων, παράταση στη λήξη αποπεράτωσης κτιρίων με Ο.Α. του ΠΔ του 93 κτλ
  20. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στα αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους και στην αδεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Δεν προβλέπεται κατι για παραταση Αυθαιρέτων σε αυτό το άρθρο.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.