Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

tonyd

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by tonyd

  1. Καταρχάς για να απαντήσω στο φίλο Leonardo, για να εγγραφείς στο ΗΜΑ πρέπει να έχεις περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ ή ΠΠΔ). Τα ξενοδοχεία είναι υπόχρεα σε περιβαλλοντική αδειοδότηση? Τους ΕΚΑ ή εγγράφονται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση ή τους επιλέγεις εσύ. Πολλές από τις ερωτήσεις σου είναι στις ερωτοαπαντήσεις του ΗΜΑ. Για το φίλο Thanz, σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω αν το νούμερο 17 στις ερωτοαπαντήσεις σε καλύπτει. Γενικά ο κανόνας είναι να κλείνει ο κύκλος παραγωγός, μεταφορέας και εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτου.
  2. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να κλείσει ο κύκλος παραγωγού, μεταφορέα και τελικού αποδέκτη για όλα τα απόβλητα. Δεν το καταλαβαίνει αυτό η εταιρία που μας παίρνει τις μπαταρίες, ότι δημιουργείται κάποιο κενό και σε αυτή και στον μεταφορέα της? Μιλάμε για σχετικά μικρή ποσότητα (40 kg σε δύο χρόνια) αλλά γιατί όχι? Πολύ εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν θέματα σε πολλές εταιρίες ανάλογα με το πως θα το χειριστεί το υπουργείο αλλά η ενημέρωση είναι ελλειπής. Μια ενημέρωση την οποία θα έπρεπε να έχει ήδη αναλάβει το κράτος ή όποιος φορέας το έχει αναλάβει. Πολύ σωστό για εμένα το ΗΜΑ αλλά η οργάνωση είναι τραγική. Εγώ θα ξαναρωτήσω στην εταιρία με τις μπαταρίες να δω τι θα μου πουν. (πολύ καλή η παρατήρηση που δεν ήξερα **Ως παραγωγοί ορίζονται ΚΑΙ αυτοί οι οποίοι διαθέτουν το προϊόν στην αγορά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (www.eoan.gr)) Εκτός από το helpdesk του υπουργείου για τα διάφορα θέματα που προκύπτουν, που αλλού μπορώ να απευθυνθώ? Υ.Γ: Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα δώσουν παράταση
  3. Πολύ απλά μπέρδεμα η όλη διαδικασία. Πρέπει να παρακαλάς τους προμηθευτές να σου πουν τον μεταφορέα καθώς και το τι επεξεργασία γίνεται μετά την απόθεση. Αν είναι έτσι ας πάρουν τα στοιχεία κατευθείαν από αυτούς. Για την παραπάνω ερώτηση εγώ αυτούς που μου παίρνουν τα απόβλητα θα ρώταγα... Εν τω μεταξύ ζήτησα από την εταιρία που μας παίρνει τις μπαταρίες να μου πει τον μεταφορέα μας και μου είπε ότι δεν χρειάζεται καν να γίνει η εγγραφή για τις μπαταρίες αφού δεν είμαστε 'παραγωγοί' αποβλήτων μπαταριών. Αλλιώς θα έπρεπε ακόμη και τα σχολεία ή τα supermarket να εγγραφούν στο ΗΜΑ (για τα supermarket δεν είμαι σίγουρος). Ξέρει κανείς τι γίνεται με αυτό? Για να μη μιλήσω για το helpdesk που πάλι δεν σηκώνει τηλέφωνα...(τα έχουν αυξήσει σε τρία)
  4. Πάρε στο helpdesk μήπως και σε κατατοπίσουν.
  5. Πέραν της εγγραφής δεν χρειάζεται κάποια άλλη μελέτη. (ότι χρειάζεσαι, είναι ήδη εκπονημένες) Κατεβάζεις τις οδηγίες για το πως θα κάνεις την εγγραφή από το http://wrm.ypeka.gr/. Απ'ότι βλέπω έχουν ανεβάσει και ένα αρχείο με ερωτήσεις - απαντήσεις (faq) που του έριξα μια ματιά και βοηθάει. Δες το πριν ξεκινήσεις την εγγραφή. Για να κάνεις την εγγραφή πρέπει να έχεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την άδεια λειτουργίας, την ΑΕΠΟ ή την ΠΠΔ και να ψάξεις στο ιντερνετ για NACE και EKA κλπ. Ελπίζω να βοήθησα. Για τους παλιούς συμμετέχοντες στην συζήτηση μια ερώτηση: Ανέβασαν το αρχείο faq και αναφέρει στην ερώτηση 19: Στο ΗΜΑ καταχωρίζονται τα υγρά απόβλητα? Και η απάντηση: Σε αυτή τη φάση όχι Σε ποιά φάση θα γίνει η καταχώρηση - θα γίνει? Πρέπει να κάνεις πρώτα την καταχώρηση ΕΚΑ και μετά την δήλωση της ΕΕΠΑ όπως λένε. πχ. λάδια μηχανής ή σαπουνέλαια αραιωμένα με νερό δεν καταχωρούνται? Καμιά ιδέα ή να προσπαθήσω να πιάσω γραμμή?
  6. Εγώ έπιασα γραμμή μετά από τρεις ημέρες συνεχών τηλεφωνημάτων, την τρίτη ημέρα κατα τις 8:45. Σίγουρα το περιβάλλον δεν είναι φιλικό για το χρήστη και όλος ο κόσμος σε πανικό να ρωτάει όποιον μπορεί για να βγάλει άκρη. Ο κόσμος έχει τρομάξει λόγω πιθανού προστίμου και αφαίρεσης άδειας λειτουργίας. Το γέλιο θα πέσει με τις ετήσιες εκθέσεις. Να δω τι στοιχεία θα δώσουν...
  7. Εγγραφή επιχείρησης και εγκατάστασης πάνε μαζί. Επομένως και τα δυο θα είναι ακόμη ανοικτά και μετά τις 28 Φεβρουαρίου αλλά το πόσο άγνωστο. Λογικά θα βγάλουν και άλλη ανακοίνωση.
  8. Απ' ότι έχω καταλάβει η προσθαφαίρεση ΕΚΑ θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 31/5 που είναι και η καταληκτική ημ/νια για την Ετήσια Έκθεση. Επίσης έβγαλαν ανακοίνωση: 'Η διαδικασία εγγραφής και καταχώρισης θα είναι διαθέσιμη και μετά το πέρας της 28ης Φεβρουαρίου 2017.' Όσον αφορά τους ΕΚΑ, θα υπάρξει σίγουρα μπέρδεμα. Το καλύτερο θεωρώ είναι να έρθεις σε συνεννόηση με τους συλλέκτεςσου και να δηλώσετε τον ίδιο ΕΚΑ (αν δεν τους έχεις στην άδειά σου) και τις ίδιες ποσότητες. Φιλικά
  9. Ευχαριστώ για την απάντηση. Έπιασα τελικά γραμμή στο τηλεφωνικό κέντρο και μου είπαν ότι στο πεδίο 'Επωνυμία' όταν κάνεις την της καταχώρηση εγκατάστασης, αλλάζεις κατάντι την 'Επωνυμία΄ που έχεις βάλει στο αντίστοιχο πεδίο κατά την καταχώρηση της επιχείρησης. Οπότε στο αρχικό παράδειγμα, εαν έχεις βάλει 'ΜΗΧΑΝΙΚΗ' στην καταχώρηση της επιχείρησης, στην καταχώρηση της εγκατάστασης μπορείς να βάλεις 'ΜΗΧΑΝΙΚΗ - Μηχανουργείο'. Προφανώς αν έχεις περισσότερες εγκαταστάσεις (πχ. δύο) μπορείς να βάλεις: 'ΜΗΧΑΝΙΚΗ - Μηχανουργείο_1' και 'ΜΗΧΑΝΙΚΗ - Μηχανουργείο_2'. Στη συνέχεια πηγαίνεις και κάνεις σύνδεση της επιχείρησης και της εγκατάστασης. Η εφαρμογή για την ετήσια έκθεση θα ανοίξει σε περίπου 20 ημέρες.
  10. Για την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, αρχικά γίνεται η Εγγραφή της Επιχείρησης/Οργανισμού και στη συνέχεια γίνεται η Καταχώρηση της Εγκατάστασης που παράγει τα απόβλητα και ανήκει στην εκάστοτε Επιχείρηση/Οργανισμό. Για την Εγγραφή της Επιχείρησης/Οργανισμού απαιτείται Επωνυμία, ΑΦΜ, κλπ. Για τα στοιχεία της Εγκατάστασης επιλέγεται η Επιχείρηση/ Οργανισμός και στη συνέχεια η Επωνυμία (προφανώς της Εγκατάστασης). Μήπως γνωριζει κάποιος τι γίνεται αν η επωνυμία της εγκατάστασης είναι ίδια με την επωνυμία του οργανισμού? Το σίγουρο είναι ότι δεν δέχεται το σύστημα την ίδια περιγραφή (το λένε και οι οδηγίες) άρα τι συμπληρώνουμε? πχ, ένα μηχανουργείο (σαπουνέλαια, γρέζια κλπ) κάνει την αρχική εγγραφή με την επωνυμία ΜΗΧΑΝΙΚΗ και στη συνέχεια που θέλει να κάνει την καταχώρηση της εγκατάστασης, επιλέγει στα στοιχεία εγκατάστασης ΜΗΧΑΝΙΚΗ αλλά την επωνυμία δεν μπορεί να την καταχωρήσει πάλι με το ίδιο όνομα ΜΗΧΑΝΙΚΗ αφού δεν το δέχεται το σύστημα. Μήπως χάνω κάτι? Τι περιγραφή πρέπει να δοθεί?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.