Jump to content

domerg87

Members
 • Content Count

  140
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Ουδέτερη

About domerg87

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Αυτό είδα κι εγώ και γι' αυτό το ανέφερα αλλά ο μοναδικός μου ενδοιασμός είναι πως ο νόμος αναφέρει "αα) μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή που ανήκει σε μία από τις κατωτέρω περιπτώσεις, εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1, 2 και 3 του άρθρου 96 και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό ( ΕΑΚ): ααα) κάθε ανεξάρτητη κατασκευή που είναι εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετη" Κι εγώ έχω εξ' ολοκλήρου αυθαίρετη κατασκευή! Οπότε και πάλι πιστεύεις πως αρκούμαι στην ΤΕΣΕ;
 2. Καλησπέρα σας! Έχω τακτοποίηση πλήρως αυθαιρέτου ισογείου κτίσματος 55τμ. Τα 40τμ είναι δηλωμένα με τον νόμο του Τρίτση και το περνάω κατηγορία 2 ως πριν το 1982... Τα υπόλοιπα 15τμ είναι μεταγενέστερα και τα περνάω κατηγορία 4... Μπορώ να απαλλαχθώ από μελέτη στατικής επάρκειας ως αυθαιρεσίες κάτω των 25τμ ανά ιδιοκτησία; Ευχαριστώ!
 3. Δεν έχω την δεύτερη φάση και δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα... Το ερώτημά μου είναι ως προς την απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας για τα επιπλέον 15τμ.
 4. Καλησπέρα! Έχω τακτοποίηση πλήρως αυθαιρέτου ισογείου κτίσματος 55τμ. Τα 40τμ είναι δηλωμένα με τον νόμο του Τρίτση και το περνάω κατηγορία 2 ως πριν το 1982... Τα υπόλοιπα 15τμ είναι μεταγενέστερα και τα περνάω κατηγορία 4... Μπορώ να απαλλαχθώ από μελέτη στατικής επάρκειας ως αυθαιρεσίες κάτω των 25τμ ανά ιδιοκτησία; Ευχαριστώ!
 5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα, Έχω οικοδομή στα μπετά που έχει κατασκευαστεί πριν το 2011... Το ακίνητο συνεχίζει και βρίσκεται στα μπετά... Το υπόγειο έχει ξεμπαζωθεί και δεν κατασκευάστηκαν τα περιμετρικά τοιχεία του αλλά απλά τα υποστηλώματα και οι δοκοί όπως και στο ισόγειο... Μπορώ να τακτοποιήσω μετατροπή χώρου βοηθητικής χρήσης σε κύρια; Η εγκύκλιος 2 αναφέρει: Υπενθυμίζεται πως η υπαγωγή αυθαιρέτων μπορεί να αφορά υπερβάσεις δόμησης (δηλαδή προσθήκες νέων τμημάτων, επεκτάσεις του κτιρίου εκτός του περιγράμματός του, μετατροπή χώρων βοηθητικής χρήσης σε χώρους κύριας χρήσης, κ.λ.π), αλλαγή χρήσης χώρων (από κύρια χρήση σε άλλη κύρια χρήση) ή και υπερβάσεις που δεν δημιουργούν χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης (όπως στέγαστρα, εξώστες, τροποποιήσεις στη διαμόρφωση των ακαλύπτων χώρων, κ.λ.π). Για τις περιπτώσεις υπερβάσεων δόμησης, προϋπόθεση για την υπαγωγή είναι η ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού του κτιρίου (ο όγκος του οποίου ορίζεται από κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία όπως υποστυλώματα και δοκούς) έως την 28.07.2011. Για τις περιπτώσεις αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, προϋπόθεση για την υπαγωγή είναι η εγκατάσταση της χρήσης να έχει συντελεστεί προ της 28.07.2011. Συνεπώς, δεν μπορούν να γίνουν υπαγωγές για αλλαγή χρήσης σε ημιτελείς οικοδομές, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να θεωρηθεί μια χρήση εγκαταστημένη σε μία μη αποπερατωμένη οικοδομή. Αφού ανήκω στην πρώτη περίπτωση, θεωρώ πως μπορώ να τακτοποιήσω και μου αρκεί η αποπεράτωση του φέροντα οργανισμού. Αν δεν μπορώ, μπορώ να βασιστώ στην κατασκευή (ξεμπάζωμα υπογείου και μη κατασκευή των περιμετρικών τοιχείων του); Να σημειώσω πως το ακίνητο έχει υπαχθεί και στον Ν3893 χωρίς να έχει αποπληρώσει πλήρως το πρόστιμο. Την γνώμη σας συνάδελφοι! Ευχαριστώ προκαταβολικά! Δεν επιτρέπεται η ίδια δημοσίευση σε διαφορετικά θέματα. Παραμένει η παρούσα δημοσίευση. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
 6. Καλησπέρα σας! Έχω μία περίπλοκη περίπτωση: Ακίνητο στα μπετά με οικοδομική άδεια που έχει λήξει. Τα μπετά έπεσαν μέσα στην πρώτη 3ετία. Το ακίνητο βρίσκεται εντός Natura αλλά και η άδεια και τα μπετά έγιναν προγενέστερα. Το ακίνητο τακτοποιήθηκε για τις επεκτάσεις του και την μετατροπή των υπόγειων βοηθητικών χώρων σε κύριους. Θέλω να πάρω παράταση επ' αόριστον για το εν λόγω ακίνητο που συνεχίζει να βρίσκεται στα μπετά και αργότερα να κάνω αναθεώρηση της άδειας με νέα σχέδια μαζί με την αποπεράτωση αυθαιρέτου. Ποια κατηγορία επιλέγω; Ευχαριστώ προκαταβολικά!
 7. Μπορώ να τα ανεβάσω έστω και με μικρή καθυστέρηση ενός μηνός για παράδειγμα; Ή θα μου έχει κλειδώσει το σύστημα;
 8. Καλησπέρα συνάδελφοι, Γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν κάνεις περαίωση της διαδικασίας στο 12μηνο από την πληρωμή του παραβόλου; Ευχαριστώ προκαταβολικά!
 9. Καλημέρα σας! Έχω υπόγειο που ξεμπαζώθηκε σε οικοδομή που βρίσκεται ακόμα στα σκυροδέματα και βάσει οικοδομικής άδειας ήταν 200τμ. Στην πραγματικότητα το εμβαδόν είναι 250τμ. Να τονίσω πως συνεχίζει να παραμένει υπόγειο (τηρήθηκαν τα υψόμετρα της αδείας). Όλα τα παραπάνω προορίζονται για διαμερίσματα. Μπορώ να τα εντάξω στον Ν4495 αφού ο φέρων οργανισμός είχε ολοκληρωθεί το 2011, σωστά; Επίσης, για τα 200τμ περνάω μειωτικό συντελεστή 0,5 αφού τηρήθηκαν τα υψόμετρα της αδείας. Για τα υπόλοιπα 50 που έχουν γίνει πέραν της οικοδομικής άδειας, μπορώ να περάσω κι εκεί τον μειωτικό 0,5; Από την μία, ναι είναι υπόγειοι χώροι αλλά δεν εμφανίζονταν στην οικοδομική άδεια και έγιναν πέραν αυτού. Τέλος, γι' αυτά τα επιπλέον 50τμ περνάω υπέρβαση κάλυψης; Ευχαριστώ προκαταβολικά!
 10. Η "μερίδα" είναι κτηματολογική... Ρόδος γαρ οπότε ξέχασα να το διευκρινίσω λόγω ταχύτητας... Βγήκε οικοδομική άδεια στο όνομα του πατέρα στο οικόπεδο Α για δύο διπλοκατοικίες με μεσοτοιχία... Απόλυτα όμοιες στα μέτρα και στο σχήμα και στα πάντα! Mirror! Κατασκευάζονται οι διπλοκατοικίες και το περίγραμμα παραμένει ίδιο απλά έχουν κλείσει ΗΧ και ξεμπάζωσαν υπόγεια... Γονικές παροχές στις δύο κόρες με σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας... 100% έκαστη στην κάθε κατοικία... Πρόσφατα διαπιστώσαμε πως οι παραπάνω οριζόντιες ιδιοκτησίες κάθονται στο οικόπεδο Α και το οικόπεδο Β... Το οικόπεδο Β ανήκει στην μία κόρη από τις δύο μετά από εξαγορά που έκανε από το δημόσιο... Δηλαδή η άλλη κόρη έχει μία δική της οριζόντια ιδιοκτησία η οποία κατά μεγάλο ποσοστό κάθεται στο οικόπεδο της άλλης κόρης και κατά μικρό ποσοστό σε αυτό που έχουν βάσει οριζόντιας ιδιοκτησίας 50-50 με την άλλη κόρη... Η δε άλλη κόρη έχει πάλι την δική της οριζόντια ιδιοκτησία η οποία πάλι κατά μεγάλο ποσοστό κάθεται στο οικόπεδο που έχει η ίδια από την εξαγορά από το δημόσιο και κατά μικρό ποσοστό σε αυτό που έχουν βάσει οριζόντιας ιδιοκτησίας 50-50 με την άλλη κόρη... Το μοναδικό προκειμένου να μπορέσουν να συνενωθούν τα οικόπεδα και να μπορέσει να ξεμπλέξει η όλη υπόθεση είναι να κάνω τακτοποίηση ως οριζόντιες ιδιοκτησίες όπου να περιγράφω πως κάθεται σε δύο γειτονικα οικόπεδο και με ένορκη βεβαίωση η κόρη που έχει το οικόπεδο από την εξαγορά επιτρέπει στην άλλη κόρη που δεν έχει κανένα ποσοστό τα τακτοποιήσει την οριζόντια ιδιοκτησία της που κάθεται κατά μεγάλο ποσοστό στο οικόπεδό της που εξαγόρασε. Το άλλο που σκέφτηκα αλλά δεν είμαι νομικός και δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό είναι διόρθωση στο συμβόλαιο εξαγοράς για να μπει και η άλλη κόρη κατά 50% και να λυθεί το ζήτημα... Αλλά ξαναλέω, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό... Πολύ μπερδεμένη κατάσταση! Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και πάλι!
 11. Κατάλαβα το σκεπτικό σου αλλά έχουμε δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες (100% πλήρη κυριότητα η μία αδερφή στην μία και 100% η άλλη αδερφή στην άλλη) που η κάθε μία από αυτές πατάει και στα δύο οικόπεδα... Το ένα είναι 50%-50% όπως είπες και το άλλο είναι 100% στην μία...
 12. Καλησπέρα σας! Έχω δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες (μεσοτοιχεία) στο οικόπεδο Α εκτός σχεδίου όπου ιδιοκτήτριες είναι δύο αδερφές... Μετράω το ακίνητο και το περίγραμμα είναι ίδιο με αυτό της οικοδομικής άδειας, οπότε έχω μόνο ημιυπαίθριους χώρους που έκλεισαν και υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν... Μέχρι εδώ όλα καλά... Ο τοπογράφος στο ΕΓΣΑ ανακαλύπτει πως το κτήριο με τις δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες κάθεται σε διπλανή μερίδα!!!!!!!!!! Για καλή μας τύχη η διπλανή μερίδα ανήκει στην μία από τις δύο αδερφές... Σκέφτηκα χρησικτησία και μετά τακτοποίηση αλλά η δίπλα μερίδα ανήκει που ανήκει στην μία αδερφή έχει γίνει εξαγορά από το Δημόσιο η οποία ολοκληρώθηκε το 2015... Άρα άκυρο... Παρένθεση: Τις διαδικασίες της κίνησε ο πατέρας τους και έκανε το λάθος να βάλει στην μερίδα της εξαγοράς μόνο την μία από τις κόρες... Όπως μου είπε ο συμβολαιογράφος αν ήταν και οι δύο, προχωρούσαμε σε αναθεώρηση της άδειας και όλα μέλι-γάλα... Τώρα εγώ η μοναδική λύση που σκέφτηκα είναι να προχωρήσω τις δύο τακτοποιήσεις δείχνοντας και τα δύο οικόπεδα λαμβάνοντας υπόψιν πως όλη η κατάσταση έγινε εκ κατασκευής και να ζητήσω και ένορκη βεβαίωση της μίας αδερφής που της ανήκει το δεύτερο οικόπεδο ότι επιτρέπει στην αδερφή της να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες της οριζόντιας ιδιοκτησίας της παρόλο που κάθεται σε οικόπεδο που ανήκει μόνο σε εκείνη και όχι στο άλλο που είναι 50/50 εξ αδιαιρέτου... Τι λέτε; Μπορώ; Έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη λύση; Ευχαριστώ προκαταβολικά!
 13. Έχει παραιτηθεί από την δήλωση και δεν έχει πάει σε οριστική υπαγωγή άρα δεν έχει εκδοθεί βεβαίωση. Στα υπόλοιπα ερωτήματά μου κάποια απάντηση;
 14. Καλησπέρα σας! Έχω μία περίπτωση πελάτη που έκανε τακτοποίηση με τον νόμο των ημιυπαίθριων για τους ημιυπαίθριους του νόμιμου κτίσματος και άλλη τακτοποίηση με τον Ν4495 για άλλο κτίσμα εντός του ίδιου οικοπέδου. Η πρώτη τακτοποίηση με έναν μηχανικό και η δεύτερη με δεύτερο! Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα προβλήματα είναι ότι ο μηχανικός που έκανε την δήλωση στον Ν4495 δεν πέρασε τους ημιυπαίθριους του προηγούμενου μηχανικού που δεν είχαν περαιωθεί και τακτοποιεί το άλλο κτίσμα εντός του οικοπέδου. Μάλιστα η δήλωσή του αναφέρει χωρίς οικοδομική άδεια. Με οικοδομική άδεια δεν είναι αφού στο οικόπεδο υπάρχει οικοδομική άδεια κι ας μην αφορά το εν λόγω αυθαίρετο κτίσμα εντός του οικοπέδου; Όπως καταλάβατε είμαι ο 3ος μηχανικός που αναλαμβάνω την ρύθμιση όλων των παραπάνω. Οπότε συνεχίζω την δήλωση του μηχανικού που ξεκίνησε με τον Ν4495 και περνάω με οικοδομική άδεια και προφανώς και όλους τους χώρους που ρυθμίστηκαν αλλά δεν αποπληρώθηκαν με τον πρώτο μηχανικό και τον πρώτο νόμο των ημιυπαίθριων. Σωστά;
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.