Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Vasilis Petralwna

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    63
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Vasilis Petralwna

  1. Έχετε δίκιο, το ερώτημα δεν ήταν σαφές ... μιλάμε για μονοκατοικία εκτός σχεδίου. Το μπάζωμα είναι μπάζωμα, βεβαιωμένο και μετρημένο καθώς είναι ''διακριτός'' όγκος και ακουμπά σε εξωτερικό τοίχο της οικοδομής....το γιατί έγινε ίσως ερμηνεύεται (θέλει φαντασία και είναι μεγάλη ιστορία χωρίς να είμαι σίγουρος γιατί δεν έχω τις γνώσεις) αλλά για κάποιο λόγο στα χαρτιά (εμβαδό, περίγραμμα) έχει περιληφθεί ως λειτουργικό τμήμα της αποθήκης. Σήμερα είναι το θέμα τι γίνεται ? Θεωρούμε το εμβαδο του μπαζώματος ως τμήμα του εμβαδού της αποθήκης ? ή το αφαιρούμε ? πρέπει κάτι να τακτοποιηθεί ?
  2. Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες ... έχετε δίκιο στη διάκριση μεταξύ νόμιμων και νομιμοποιημένων. Μια νόμιμη λοιπόν περίφραξη με τι άδεια ανακατασκευάζεται αν πχ πέσει ένα τμήμα της ? Αυτό που με ξενίζει στις περιφράξεις είναι οτι δεν κρίνονται απο την κατασκευή και τα υλικά τους αλλά απο τη θέση τους ...δηλαδή μια πεζούλα πενήντα πόντους ύψος αλλά 20 πόντους μέσα απο το όριο φτιάχνεται χωρίς καμία άδεια (αν δεν κάνω λάθος) και πάνω στο όριο θέλει οικοδομική άδεια (ή δε γίνεται καθόλου). Στο ίδιο πλαίσιο και επειδή αυτό κυρίως με αφορά, η απλή ξύλινη περίφραξη της φωτογραφίας αλλά τοποθετημένη σαφώς εντός του γηπέδου μεν, περιμετρικά δε, θεωρείται περίφραξη ή απλά ξύλα τοποθετημένα στο έδαφος ?
  3. Σχετικά απλό το ερώτημα γιατί είτε σε όλα τα περίεργα πέφτω ή όλα περίεργα είναι : μπαίνετε να μετρήσετε υπόγεια αποθήκη 15 τμ και τη βρίσκετε 10 τμ καθώς τα 5 τμ της είναι μπαζωμένα απο δάπεδο μέχρι οροφή (μασιφ, χτισμενα κανονικά με τσιμεντολιθους) . Αν δεν υπήρχε το μπάζωμα (έχει περίγραμμα καθώς ακουμπα σε εξωτερικό τοίχο) , ο χώρος θα ήταν 15 τμ αλλά τώρα μετράς μικρότερο εμβαδό ... υφίσταται αυθαιρεσία ? δίδεται βεβαίωση και αν ναι, για ποιά τμ ?
  4. Να κάνω δύο ερωτήσεις για το παραπάνω θέμα και μία καινουργία : 1) εφόσον η περίφραξη είναι νομιμοποιημένη, η αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων γιατί είναι τόσο σύνθετη ? (εφόσον το ύψος τηρείται) . Δηλαδή αν είχε κάγκελα πάνω στο τοιχίο της περίφραξης που σάπισαν και θέλουμε να τα αλλάξουμε με καινούργια κάγκελα, τι άδεια πρέπει να βγεί ? 2) το ύψος της τρέχουσας νομιμοποιήμενης περίφραξης που πρέπει να αναφέρεται ως μπούσουλας για τον επόμενο μηχανικό που ίσως ελέγξει το ακίνητο ? πχ στην παραπάνω τεχνική έκθεση δεν αναφέρεται ... Τέλος : 3) μια τέτοια περίφραξη (χωρίς τσιμέντα πουθενά, όπως υπάρχει σε όλα τα δημόσια άλση κλπ) είναι κάτι που ελέγχεται πολεοδομικά ? :
  5. Καλησπέρα, Είχαμε συζητήσει και παλιότερα για το τι θα συμβεί όταν ακίνητο που μεταβιβάστηκε με καθαρή βεβαίωση του 4178/13 , πρέπει τώρα να μεταβιβαστεί εκ νέου υπο τον 4495/17 και αποκαλύπτονται αυθαιρεσίες Κατ 3 που δεν είχαν τακτοποιηθεί νωρίτερα . Σε πρόσφατη online συζήτηση με επαγγελματία των ακινήτων, αναφέρθηκε τρέχουσα περίπτωσης άρνησης Υποθηκοφυλακείου της Αττικής να δεχθεί συμβόλαιο όπου η σημερινή βεβαίωση του 4495/17 ανέφερε παραβάσεις Κατ 3 (κουφώματα, ερκερ που δεν υλοποιήθηκε - καμία αλλαγή σε τμ) ενώ η βεβαίωση του 4178/13 που είχε προηγηθεί, ήταν καθαρή. Εγώ συμμετείχα στη συζήτηση με όσα έχω διαβάσει λέγοντας πως είναι απαράδεκτο κάτι τέτοιο (υποθέτω πως το υποθηκοφυλάκειο θεωρεί την προηγούμενη μεταβίβαση άκυρη άρα δε μεταγράφει τη νέα), είτε μιλάμε για 4178+4495 ή μιλάμε για 4495+4495 μόνο . Απο ότι κατάλαβα, η πρόθεση των συμβαλλομένων είναι να το κυνηγήσουν το θέμα και ορθά κατα τη γνώμη μου. Κρατάω επαφή με το θέμα και θα σας πω πως τελεσιδίκησε όλο αύτο.
  6. Η ιστορία αυτής της διαμερισμάτωσης είναι εντελώς βλακώδης και η πρόσφατη νομοθετική διευθέτηση την έκανε ακόμη χειρότερη. Ας μπούν σε πρώτη φάση λογικά όρια (πχ 5% με κάποιο εύλογο όριο τμ) και ας πάνε παρακάτω αυτά τα ακίνητα τουλαχιστον (μα είναι εγκληματική σπατάλη πόρων να ασχολούμαστε με τα 1-2 τμ που έφαγε ο ένας απο τον άλλο αφού ούτε το περιβάλλον υποφέρει απο αυτό, ούτε το κράτος χάνει κάτι ουσιαστικό - θα ρεφάρει με το ΦΜΑ ή με το πρόστιμο). Ας γίνει και ένα γενναίο reset των προβληματικών βεβαιώσεων μεταβίβασης της τελευταίας δεκαετίας εκτος κατ. 5 (πχ μέσω αυτοσύμβασης που θα φέρει στην ουσία νέα έσοδα στο κράτος-τεχνικό κόσμο για την ίδια δουλειά) αφου προφανώς έγιναν και πολλά λάθη μηχανικών κατα την ερμηνεία κακογραμμένων νόμων... εδώ ανοίγουν δρόμοι σαν τριαντάφυλλα, ρέματα εκδικούνται, τα σίδερα του Καλατράβα δεν μινιαρίστικαν, τα μισά λιμάνια της χώρας είναι αυθαίρετα και ασχολούμαστε με χαζομαρες ...Ας κάτσουν μηχανικοί-συμβολαιογράφοι-κτηματολόγιο να βρούν μια λύση ...
  7. Στην πράξη θα συμφωνήσω μαζί σου (καθώς την έχω πατήσει) και σίγουρα όταν κάποιος επαγγελματίας λειτουργεί για λογαριασμό σου, καλό είναι να τον επιλέγεις εσυ ... Αν πχ θές να χτίσεις ένα σπίτι, καλό είναι να αποτανθείς σε κάποιον που γνωρίζεις (χωρίς αυτό σημαίνει πως δε θα την πατήσεις καθώς για όλους έρχεται η πρώτη φορά που συνεργάζονται με κάποιον που δε γνωρίζουν) . Στον έλεγχο νομιμότητας κτιρίων κλπ όμως όπου ο μηχανικός λειτουργεί τυπικά για λογαριασμό του κράτους, δε θα έπρεπε να κάνει καμία διαφορά και το παραγόμενο ''προιόν'' θα έπρεπε να είναι ενιαίο ανεξάρτητα απο το ποιός πληρώνει ... Μπορεί να είναι ευχολόγιο αλλά έτσι θα έπρεπε να είναι ...
  8. Ευχαριστώ tetris ...το αγροτεμάχιο έχει χτιστεί κατα παρέκλιση ήδη με ΟΑ του 2005 (ως γήπεδο 1930 τμ , προ του 12/09/1964 και με 20-35-1200) και δε χτίζει κάτι άλλο πλέον (βασικά είναι το κτίριο που φαίνεται στο χάρτη της ανάρτησης ενώ η χωροθέτησή του ως περίγραμμα φαίνεται και στο απόσπασμα του τοπογραφικού της άδειας που παρέθεσα παραπάνω).Το γήπεδο δεν είναι περιφραγμένο εκτός της πλευράς του νεκροταφείου και προτιμώ να παραμείνει έτσι, χωρίς μάντρες.
  9. Σε ευχαριστώ πολύ Didonis ! (ναι για δεξια του νεκροταφείου ενδιαφέρομαι ) ...ξαναμίλησα χθες με τον πωλητή και το νέο τοπογραφικό θα είναι έτοιμο μέσα στη βδομάδα οπότε ας δω τι θα καταγραφεί εκεί ως όρια/κορυφές και θα σας ενοχλήσω εκ νέου αν κάτι δεν καταλαβαίνω . Μπορώ να καταλάβω διαφορές συνολικού εμβαδού σε ένα γήπεδο λογω ΕΓΣΑ , εξοπλισμού κλπ (υποθέτω πως γιαυτο υπάρχουν και οι ανοχές εμβαδού του κτηματολογίου), αλλά δε μπορώ να καταλάβω με ποιο κριτήριο το Κτηματολόγιο ''εξαφανίζει'' (ή μετά απο νέο τοπογραφικό να ξαναεμφανίζει ?) μια κορυφή αλλάζοντας εμφανώς το περίγραμμα στο συγκεκριμένο σημείο (αρα και όρια των όμορων?) . Ξαναβάζω αποσπάσμα τοπογραφικού και ανάρτησης για να γίνω πιο κατανοητός ... . Ζητώ τη γνώμη σας για να καταλάβω πως δουλευούν αυτά καθώς εγώ ως αγοραστής, δεν έχω τη δυνατότητα να ορίσω δικό μου τοπογράφο (πως θα του υποδείξω εγώ όρια ?)
  10. Καλημέρα Didonis και ευχαριστώ για την απάντησή σου ...ο τίτλος, η άδεια οικοδομής , η πράξη χαρακτηρισμού και το τοπογραφικό που τα συνόδευε είναι του 2005 ... αναμένω το νέο τοπογραφικό απο τον πωλητή που ίσως ξεκαθαρίσει τη διαφορά μεταξύ τίτλων και κτηματολογίου (το οποίο και θα δώσω στο μηχανικό μου για τα περαιτέρω) . Αυτό που εγώ παρατηρώ απο την οθόνη του υπολογιστή είναι πως τα όρια του γηπέδου απο το υπάρχον τοπογραφικό , σε μια συγκεκριμένη πλευρά του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα όρια του Κτηματολογίου στο σημείο αυτό (μιλάμε για εντελώς άλλο σχήμα όπου το κτηματολόγιο σχεδόν επεκτείνει το γήπεδο μέσα σε δρόμο (το τσιμέντο που φαίνεται στο φόντο του χάρτη) ...δηλαδή απο το Ε23 του τοπογραφικού και κάτω δε βρίσκω ''αντιστοιχίες'' με το χάρτη του κτηματολογίου (πχ το Ε22 απέχει απο το Ε23 5,47 μέτρα ενώ στο κτηματολόγιο φαίνεται σαφώς μικρότερο και μετά ξεκινάει η αναρχία μέχρι το Ε16 όπου αποκαθίσταται το φαινόμενο περίγραμμα σε συμφωνία με το κτηματολόγιο . Κατανοώ πως θα υπάρχουν αποκλίσεις λόγω διαφορετικής μεθόδου/ακρίβειας μέτρησης αλλά θεωρούσα πως οι κορυφές θα εξάγουν παρόμοιο σχήμα γηπέδου .
  11. Καλησπέρα παιδιά, Όταν τα συνολικά τμ ενός αγροτεμαχίου (συμβολαίου, τοπογραφικού συμβολαίου/Οικ. Αδείας κλπ) είναι λιγότερα απο τα τμ που φαίνονται στο κτηματολόγιο αλλά εντός της επιτρεπτής απόκλισης (7% την υπολογίζει στο Κτηματολόγιο) , ποιά μεταβιβάζονται σε περίπτωση πώλησής του ? Τα πολλά ή τα λίγα ? Και αν εκπονηθεί νέο σύγχρονο τοπογραφικό και βρεθεί κάπου ανάμεσα στα τμ του τίτλου και του Κτηματολογίου ?
  12. Οι προκαταβολές αυτές των ιδιωτικών συμφωνητικών επιστρέφονται χωρίς πρόβλημα ...και δε νομίζω να ρισκάρει κάποιος μια τέτοια αγωγή και να μπλέξει το πράγμα περαιτέρω...
  13. Η προκαταβολή που έχετε δώσει έγινε με συμβολαιογραφικό τύπο ?
  14. Αν συμφωνούνε τα πράγματα είναι σχετικά απλά ... εδω υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τη νομιμοποίηση για να μην πληρώνουν πλέον παραπάνω ΕΝΦΙΑ+ ΤΑΠ για τα εξτρα 3-4 τμ της νομιμοποίησης ....ρε, εδω θα σου νομιμοποιήσω το σπίτι δωρεάν, ποιον ΕΝΦΙΑ μου λες ...
  15. Σχήμα λόγου είναι ... μα είναι τρελό να ζητάς στον όποιο διπλανό σου τη σύμπραξή του για τη νομιμοποίηση μιας αυθαιρεσίας...
  16. Ναί , ρώτησα σε έναν και μου είπε για απαιτήσεις κανονικού συμβολαίου (ταυτότητες, καθολικές νομιμοποιήσεις, ΤΑΠ κλπ ) .Αντε δηλαδή ο όμορος να μην ασχολείται, να δηλώνει αδυναμία τακτοποίησης και για να τον δελεάσεις, να πρέπει να του νομιμοποιήσεις και όλο του το ακίνητο ώστε να νομιμοποιήσεις και τη ''διαμερισμάτωση'' που σε αφορά (συν τις προφανείς δυσκολίες τύπου ''άγνωστος όμορος, πολλαπλοί όμοροι-κληρονόμοι, όμορος με άλλες σοβαρές εώς μη τακτοποιούμενες αυθαιρεσίες που ούτε συζητά να μπεί ξένος σπίτι του να μετρήσει'').Επίσης, θα έπρεπε να υπήρχαν απλές αλλά συγκεκριμένες ποσοστιαίες ανοχές επιφάνειας στο όλο θέμα (οπως ζητά η ΠΟΜΙΔΑ) και να μην κάνουμε ολόκληρα συμβόλαια για 0,5 τμ ή για το 2% της επιφάνειας ... Και φυσικά, ποτέ δεν κατάλαβα πως πούλαγες ένα σπίτι τόσες δεκαετίες πριν απο αυτό το νόμο. Το να λέμε οτι τώρα αναδεικνύεται το θέμα επειδή πρέπει να υποβληθεί αληθή και τρέχουσα κάτοψη στην ταυτότητα και θα φαίνονται οι παραβιάσεις του περιγράμματος, είναι λίγο αστείο. Αυτό που κοίταζα πριν την ψήφιση του νόμου αυτού αλλά απάντηση δε βρήκα είναι στο τι απαιτείται γενικώς απο χαρτούρα για να αλλάξει ο κανονισμός μιας πολυκατοικίας (όχι τροποποίηση σύστασης, αλλά τροποποίηση κανονισμού και μόνο) . Γιατί απο οτι καταλαβαίνω, η διευκόλυνση που παρέχει ο νέος νόμος, θα μπορούσε να δοθεί και ως γενικό άρθρο στον κανονισμό της πολυκατοικίας (οτι όμοροι ιδιοκτήτες κλπ μπορούν να κάνουν αυτοσύμβαση σε τέτοιες περιπτώσεις). Γιατί άλλο να ζητήσεις απο τη συνιδιοκτησία να συμμετάσχει σε μια τροποποίηση σύστασης που αφορά μόνο εσένα και τον όμορο και άλλο σε μια συμπλήρωση κανονισμού που η λογική θα έλεγε πως η μόνη μέριμνα του σχετικού συμβολαίου θα ήταν η ταυτοποίηση των συνιδιοκτητών με τον εκάστοτε τίτλο και την ταυτότητά τους. Μετά ψηφίστηκε ο νόμος και το παράτησα ...
  17. Το ''απο κοινού'' και το ''μονομερώς'' δεν το κατάλαβα ... επίσης ακατανόητα, οι συμβολαιογράφοι θα ζητούν πλήρη νομιμότητα, ΤΑΠ κλπ στους μονομερώς τροποποιούντες τη σύσταση, βάζοντας εμπόδια στη συμφωνία των όμορων , λες και δε ξέρουν οτι είναι τροποποίηση σύστασης ειδικού σκοπού . Απο εκεί και πέρα, θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε και τίποτε αυτοκαταγγελίες απο όμορους που θέλουν ώστε να αναγκάσουν αυτούς που δε θέλουν ....
  18. Έχεις δίκιο, αλλά δυστυχώς έτσι είναι ...στο τέλος βέβαια γίνεται δουλεια .Βασικα έχω ήδη ταλαιπωρηθεί δύο φορές σε πέντε χρόνια με προβληματικές βεβαιώσεις σε αγοραπωλησίες (και οι δύο χωρίς κανένα δολο ή όφελος) που έχω γίνει αναίτια καχύποπτος ...και σίγουρα θα χρησιμοποιώ και μηχανικό από την πλευρά μου ως αγοραστής . Αυτό το πλαίσιο συνεργασίας ρωτάω εδώ
  19. Βρίσκεται σε οριστική ανάρτηση ... στη ΣΥΑΔΧ μου είπαν οτι μπορεί να γίνει αναμόρφωση κατόπιν θετικής εισήγησης απο την πλευρά τους (αφού είναι εμφανώς λάθος ο σχεδιασμός των πολυγώνων ενω το δασικό τμήμα είναι κάτω απο 100 τμ) αλλά επειδή η αναμόρφωση ολοκληρώνεται με δημοσίευση σε ΦΕΚ και αφού περάσει απο κανα δυο επιτροπές πρώτα, το χρονοδιάγραμμα είναι άγνωστο (υπάρχουν ήδη 2500 αιτήσεις σε εκκρεμότητα) . Πάντως, πέρα απο το θέμα της ράμπας εισόδου που θα το κοιταξω, δε νιώθω πως με ενοχλεί σε κάτι η αφαίρεση του δασικού τμήματος . ''Δικό'' μου μηχανικό που να ξέρει τις τοπικές συνθήκες, δε γνωρίζω ...οπότε θα διαλέξω έναν απο εκεί με τις όποιες συστάσεις θα βρώ . Και ναι, δυστυχώς (για μένα) δεν εμπιστεύομαι τυφλά κανένα επαγγελματία πλέον και θέλω να διατηρώ τον έλεγχο της όποιας ανάθεσης στην οποία προχωράω (τουλαχιστον έτσι κάτι θα μάθω κάθε φορά) ... Λάθη όλοι κάνουμε άλλωστε (και έμενα μου έχει τύχει να μετράω με τα μάτια μου 132 εκατ και το χέρι στο χαρτί να μεταφέρει και να γράφει 123 εκατ. )
  20. Καλημέρα σε όλους, Ενδιαφέρομαι για αγορά μονοκατοικίας εκτός σχεδίου σε οικισμό με ειδικό ΠΔ για τη δόμηση, εντός Natura κλπ το οποίο με βάση τους τίτλους του αγροτεμαχίου/τοπογραφικό της άδειας οικοδομής (2005) είναι 1930 τμ. Το ΚΑΕΚ στο Κτηματολόγιο βγαίνει 1999 τμ ενώ οι δασικοί χάρτες βγάζουν ως δασικό ένα τμήμα 50-55 τμ (το υπολογίζω μπακαλίστικα) . Είναι σαφέστατα λάθος του δασικού χάρτη αλλά ο ιδιοκτήτης δεν άσκησε αντιρρήσεις εμπρόθεσμα και πλέον μπορεί να γίνει μόνο αναμόρφωση του χάρτη με άγνωστη χρονικά διαδικασία (μίλησα τηλεφωνικά με την τοπική ΣΥΑΔΧ και δίνοντας το ΚΑΕΚ , μου επιβεβαίωσαν άτυπα πως μάλλον είναι λάθος του προγράμματος, ειδικά εφόσον υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού για το αγροτεμάχιο με αναμφισβήτο όριο - πρόσοψη 50 μέτρων σε επαρχιακή οδό απο την οποία μια λωρίδα της πρόσοψης 20 μέτρων επι 1-2,5 μέτρα εφαπτόμενη του επαρχιακού δρόμου βγαίνει τώρα δασικό) . Το τμήμα αυτό (σαν ακανόνιστου πλάτους πεζοδρόμιο φαίνεται στο χάρτη) είναι άχτιστο, χωρίς μάντρες αλλά έχω ένα προβληματισμό ώς προς το αν βρίσκονται εντός ή εκτός του ''δασικού'' τμήματος η τσιμεντένια ράμπα εισόδου στο αγροτεμάχιο και η γκαραζόπορτα με τις κολώνες της και τι θα σήμαινε αυτό αν τελικά αγοράσω το ακίνητο (αφού προφανώς το δασικό κομμάτι των 55 τμ θα μείνει εκτός συμβολαίων) . Δυστυχώς οι αεροφωτογραφίες δεν είναι ξεκάθαρες καθώς η ράμπα / γκαραζόπορτα βρίσκονται κάτω απο δέντρα. Απο οτι καταλαβαίνω, θέματα απώλειας αρτιότητας/οικοδομησιμότητας μετά την απώλεια του δασικού τμήματος της πρόσοψης σε δρόμο δεν τίθεται αφού με την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας του 2005, έχει εξαντληθεί η δόμηση ενώ ούτως ή αλλιως το αγροτεμάχιο, ακόμα και άχτιστο, είναι μη οικοδομήσιμο πλέον , είτε χάσει πρόσοψη λόγω δασικού τμήματος ή όχι . Αν βλέπετε εσείς κάποιο δυνητικό πρόβλημα απο την απώλεια του δασικού τμήματος (περα απο το θεμα της ράμπας/γκαραζόπορτας που δικαίως ή αδίκως με προβληματίζει) , μπορώ να γίνω πιο αναλυτικός. Προφανώς θα αναθέσω τον έλεγχο της οικοδομής σε τοπικο γραφείο μηχανικών/τοπογράφων που θα ελέγξει το ακίνητο και για λογαριασμό μου (πέρα απο την ταυτότητα που υποχρεωτικά θα εκδόσει ο πωλητής κλπ) . Όμως δε γνωρίζω προσωπικά τους μηχανικούς που θα εμπλακούν ώστε να τους εμπιστευομαι τυφλά (υποψήφιους δικούς μου και του πωλητή) και θέλω να ρωτήσω ποιός είναι ο βέλτιστος τρόπος συνεργασίας. 1) θα απαιτηθεί νέο τοπογραφικό για τα συμβόλαια απο τον ιδιοκτήτη. Μπορώ να επέμβω με το δικό μου τοπογράφο ώστε να βεβαιωθώ πως το νέο τοπογραφικό των συμβολαίων θα είναι σωστό ? (ειδικά ως προς τις δασικές πληροφορίες που θα πρέπει να αναφερθούν και ότι άλλο σχετικό πχ πλάγιες αποστάσεις, βάθος κλπ ). Προφανώς δε γνωρίζω ώστε να υποδείξω υπεύθυνα τα όρια του αγροτεμαχίου σε οποιονδήποτε τοπογράφο (υπάρχει βέβαια τοπογραφικό του 2005 όταν εκδόθηκε η άδεια οικοδομής) . Απο την άλλη, θεωρώ άκομψο να στείλω τοπογράφο την ίδια μέρα που θα πάει ο τοπογράφος του πωλητή ώστε να επιβεβαιώνει τις μετρήσεις άρα και το τελικό σχέδιο του άλλου. 2) αναφορικά με τα λοιπά πολεοδομικά θέματα εκτός τοπογραφικού, αναθέτω στο μηχανικό μου την ''προσομοίωση'' έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας/υπαγωγών/τακτοποιήσεων που ίσως απαιτηθούν κλπ τα οποία και θα συγκρίνει με αυτά που σκοπευεί να καταθέσει ο μηχανικός του πωλητή ? Προφανώς θέλω να διασφαλίσω ένα απολύτως νόμιμο ακίνητο και δε ξέρω πως θα χειριστώ διαφωνίες μεταξύ των μηχανικών τύπου ''αυτή η μέτρηση ήταν εκτός ορίων και όχι εντός'' . Παρότι φαντάζομαι πως ένας μηχανικός που ξέρει οτι θα ελεγχθεί απο άλλο μηχανικό για την ίδια δουλειά, θα είναι πιο προσεκτικός ώς προς τα όποια ''ηθελημένα λάθη'' αλλά δε μπορώ να μη λάβω υπόψη είτε άγνοια ή απλά ανθρώπινο λάθος ή αβλεψία ... (ναί, θεωρώ πως δεν έχουν όλοι οι μηχανικοί τις ίδιες γνώσεις ή οίστρο και τα όποια λάθη γίνονται δεν οφείλονται πάντα σε δόλο). Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρώ πως η άκομψη λύση (ταυτόχρονη αυτοψία απο δύο μηχανικούς διαφορετικών συμφερόντων που ότι μετράει ο ένας, θα το επιβεβαιώνει ταυτόχρονα και ο άλλος) θα ήταν και η καλύτερη για μένα αφού θα γλύτωνα ένα τρίτο γύρο αυτοψίας σε περίπτωση αγεφύρωτων διαφωνιών (η απόσταση απο την Αθήνα δε βοηθάει ...). Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
  21. Ευχαριστώ αλλά δε μπορώ να το αντιληφθώ : 1) αρχικά, δύο μηχανικοί το ονομάζουν διαμερισμάτωση ως παράβαση (και φυσικά συμφωνούν οτι τακτοποιείται αλλά προκύπτει νομικό θέμα στα όποια συμβόλαια μετά) . Κατανοώ τη διαφορά που αναφέρεις εσύ και απλά μεταφέρω πως ίσως δεν είναι ο κανόνας. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα απο το μετέπειτα νομικό χειρισμό , θα ήθελα να ξέρω τι ακριβώς παράβαση έχει το διαμέρισμα, τι κατηγορίας, τι προστίμου κλπ. Αυτό το διαμέρισμα πορεύτηκε μέσα στο χρόνο ώς έχει και τώρα δε μπορεί να πορευτεί προφανώς απο το λάθος ένος μηχανικού πριν 40 χρόνια. 2) πως και απο ποιόν διασταυρώνεται πως μιλάμε για είσοδο μιας ΟΙ σε μία άλλη ? Η απώλεια του ενός δεν πρέπει να αντιστοιχηθεί με το κέρδος του άλλου ? ο συμβολαιογράφος θα ζητήσει μια υπαγωγή ...κάτι ... δηλαδή τα δικά μου χιλιοστά που πήγαν ? είτε πήγαν σε ΟΙ ή πήγαν στα κοινόχρηστα (μπαζωμένος χώρος) ή κάποιος προηγούμενος ιδιοκτήτης του Α2 αποφάσισε να μπαζώσει την ''ντουλάπα'' της κάτοψης διαστάσεων 0,8χ0,6 εντός του περιγράμματός του σπιτιού του επειδή έτσι ήθελε ... το βρίσκω δηλαδή λίγο χύμα για ένα τόσο δυσεπίλυτο θέμα. 3) ο ''μικρότερος'' έχει πρόβλημα επειδή παραβιάστηκε το περίγραμμα ή επειδή ο μηχανικός -θα- μετρήσει λογικά λιγότερα τμ ? Αν δηλαδή ο μηχανικός μετρήσει πραγματικά 41,5 (αντί για 41 της άδειας/σύστασης) , μείον 0,5 που λείπει λόγω της κατάληψης = 41 τμ είναι οκ με τη σύσταση ? Ο μηχανικός που έφτιαξε τον πίνακα χιλιοστών της οικοδομής κατα τη σύσταση, αναφέρει στο Υπόμνημα πως τα εμβαδά μπορεί να παίζουν +-3% . Προφανώς, λόγω της θέσης και του όγκου της ''κατάληψης'' προσπαθώ να πείσω το γείτονα να αποκαταστήσω τη νομιμότητα με τεχνικό τρόπο (αποκατάσταση περιγράμματος) αλλά δεν τα έχω καταφέρει ακόμα γιατί αυτός ούτε έχει σκοπό να πουλήσει ποτέ, ούτε έχει παιδιά να το γράψει (ίσως κάποιος τον πονήρεψε κιόλας λέγοντας του ότι με ένα απλό μπάζωμα, αν ποτέ τελικά χρειαστεί, είναι οκ ...)
  22. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση, είναι πως ο γείτονας δεν ''υποφέρει'' απο κάτι αν απλά κολλήσει 40 αλφα μπλοκ στο κενό που του προκάλεσε η ''κλοπή'' ... δηλαδή πως τεκμηριώνεται πως η απώλεια του ενός είναι κέρδος του άλλου και άρα έχουν διαταραχθεί τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας ? Οκ , το Α2 είναι μικρότερο γιατί κάτι λείπει ενώ το Α1 δεν είναι απαραίτητα μεγαλύτερο αν δεν εμφανίζεται η αντίστοιχη εσοχή :
  23. Το δεύτερο ΟΧΙ σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία πολεοδομική παράβαση προς τακτοποίηση ? ... αλλά το θέμα θα λυθεί με την ίδια νομοθετική παρέμβαση που θα λύσει τις διαμερισματώσεις ? (μονομερής τροποποίηση σύστασης)
  24. Όταν κάτοψη άδειας ταυτίζεται με την κάτοψη της σύστασης αλλά όχι με την πραγματικότητα αφού δεν εμφανίζεται μια απο κατασκευής ''κατάληψη'' τμήματος μιας ΟΙ απο μια άλλη, είναι διαμερισμάτωση, άλλη ή καμμία πολεοδομική παράβαση ? Αν έχει διαφορά, ρωτώ απο την πλευρά που ''χαμένου'' γείτονα (που σίγουρα δεν έχει υπέρβαση δόμησης αλλά έχει παραβιαστεί μειωτικά το περίγραμμα της ΟΙ του σε σχέση με την άδεια/σύσταση). Υπάρχουν όρια αποκλίσεων αν τελικά είναι παράβαση ? (μιλάμε για σκάρτο 0,5 τμ στα 41 τμ αλλά με ''διακριτό'' όγκο διαστάσεων 0,6 x 0,8 m) .
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.