Μετάβαση στο περιεχόμενο

klouvman

Members
  • Περιεχόμενα

    23
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.286 profile views

klouvman's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Dedicated Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα σε όλους.! Πελάτης θέλει να καθαρίσει το οικόπεδο του στην περιοχή της Αθήνας. Το οικόπεδο έχει μέσα ένα ερείπιο - 2 εγκάρσιους τοίχους πετρινους (το οποίο έτσι δηλώνεται και στο τοπογραφικό του 2020) καθώς και κάποια δέντρα (ευτυχώς όχι ελιές) αλλά και χόρτα και σκουπίδια κ.ο.κ. Κοιτώντας επίσης, το Ε9, το Ενφια και το συμβόλαιο ακινήτου, το κτίριο-ερείπιο δεν αναφέρεται πουθενά. Επίσης το "ερείπιο" αναφέρει ο πελάτης ότι είναι προ του 1965.. Που πρέπει να απευθυνθώ για να βγάλω άδεια αποψίλωσης? Επικοινωνώ με το δήμο ή με την πολεοδομία? Επίσης για να καθαιρεθει η τοιχοποιία θα χρειαστεί άδεια κατεδάφισης?? Ευχαριστώ.!
  2. Καλησπέρα σας, Διπλωματούχος Πολιτικός μηχανικός (ατομικής επιχείρησης) με 4-ετή εμπειρία στον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα, σκέφτομαι να φτιάξω τη δικη μου εργοληπτικη επιχειρηση με εγγραφη στο ΜΕΕΠ. Οι ερωτήσεις είναι οι εξής: 1. Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η εγγραφή της ατομικής μου επιχείρησης στο ΜΕΕΠ, θα συνεχίσω να έχω δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ή κατασκευής έργων στον ιδιωτικό τομέα? 2. Ως διπλωματούχος μηχανικός έχω δυνατότητα επιλογής σε 5 κατηγορίες έργων στο ΜΕΚ. (ΟΔΟΠ. - ΥΔΡΑΥΛ.- ΟΙΚΟΔ. κ.τ.λ). Οι κατηγορίες αυτές συνδέονται άμεσα με τα επιλεγμένα ΚΑΔ που έχω στην εφορία για να ασκήσω την αντίστοιχη δραστηριότητα? Θα πρέπει δλδ να προσθέσω κάποια (π.χ. για υδραυλικά έργα), και εάν ναι, ποια είναι τα ΚΑΔ που απαιτούνται. Ευχαριστώ.
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ, Η ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΑΚΙΡΒΩΣ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο @Overseer, ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΨΑΞΕ ΠΡΩΤΑ.. @SOTHRIS ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ?
  4. Καλησπέρα συνάδελφοι.! Ασκώ το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού για πρώτη φορά ως αυτοαπασχολούμενος τους τελευταίους 5 μήνες. Θα ήθελα λοιπόν κάποιες διευκρινήσεις (δεδομένου ότι η λογιστρια μου ψάχνετε και ίδια): Πρόκειται να ασχοληθώ (εαν όλα πανε καλά) με την ανακαίνιση - επισκευή κάποιων bungalows σε νησί των Κυκλάδων. Ο πελάτης (ξενοδόχος) συνεργάζεται με αρχιτεκτονικό γραφείο και έχει στα χέρια του την μελέτη. Μου ζητήθηκε λοιπόν να εφαρμόσω τη μελετη και να εκτελέσω το ρόλο του κατασκευαστη. Εγώ λοιπόν δουλεύοντας κάποια χρόνια σε κατασκευαστική εταιρεία, έχω οργανώσει τα δικα μου συνεργεία (για πρώτη φορά) και είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε. Πέραν των στεγασμένων επαγγελμάτων (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κ.ο.κ) θα έχω στο έργο και 4-5 μάστορες (με ΙΚΑ) οι οποίοι θα υπόκεινται στη δικαιοδοσία μου (πληρωμές κτλ) και οι οποίοι θα μου κάνουν γενικές οικοδομικές εργασίες. Το ερώτημα μου είναι αν στα τιμολόγια που θα κοπούν θα παρακρατηθεί Φόρος 20% ή φόρος 3%? Σημαντική σημείωση: Οι ΚΑΔ που επέλεξα κατά την έναρξη της ατομικής επιχείρησης εμπεριέχουν και καποιους 'εργολαβικούς' (όπως κάποιοι γραφουν στο φόρουμ) και είναι οι εξής: 41201000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ 41202000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ 41203000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) 41204000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) 43120000 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ
  5. Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή σου και καλά κάνεις και το αναφέρεις. Υ.Γ. Ξεκίνησα συνεργασία με κάποιον λογιστή αλλά μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος για νέο ελεύθερο επαγγελματία.
  6. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Μία ακόμα ερώτηση.. Εάν το ποσό που θα συμφωνήσουμε είναι άνω των 6.000ευρώ θα χρειαστεί το συμφωνητικό να κατατεθεί στην αρμόφια ΔΟΥ?? Η διαδικασία αυτή γίνεται και ηλεκτρονικός??
  7. Συνεργάτης χωματουργός, ανέλαβε την αποπεράτωση τμήματος ενός δύσκολου έργου, καθαίρεσης φ.ο. - εκσκαφής υπογείου, ως υπεργολάβος. Λόγω λοιπόν, της ιδιαιτερότητας του έργου και του αυξημένου φόρτου εργασίας που έχει αυτή τη στιγμή, μου πρότεινε να κάνω επίβλεψη (ως εργοδηγός) στο συνεργείο του και στις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν. Η ερώτηση είναι αν μπορώ (ως Πολ. Μηχ. , ελεύθερος επαγγελματίας) να συνάψω ιδιωτικό συμφωνητικό απευθείας με τον υπεργολάβο χωματουργό και να πληρωθώ από αυτόν με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Η' διαφορετικά πως πρέπει να κινηθώ για να πραγματοποιηθεί σε νόμιμα πλαίσια η συνεργασία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων..
  8. Οκ θενκς..το κατάλαβα.! Με τη προϋπόθεση ότι πληρώ το άρθρο 12 Παρ.2, αυτό που σκεφτόμουν κ γι αυτό επανήλθα είναι ότι στην περίπτωση που εγώ εξασφαλίσω τα 1750 ευρώ/μηνα μπλοκακι που σημαίνει 21.000 ετησίως, αλλαζω φορολογική κλίμακα;; Η απάντηση είναι Ναι (φορο γτ οι εισφορές μου είναι άνω τον 1001 ευρώ (~3400€) επομένως πέφτω στην κλίμακα έως 20.000€ ανεξαρτήτως εξόδων (που ούτως ή άλλως στην περίπτωση αυτή δεν καταχωρούνται).
  9. Δε θα ενταχθω στο άρθρο 39, απλώς θα πληρώ τις προϋποθέσεις του άρθρου 12. Δηλαδή μισθωτός φορολογικά, ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλιστικά. Δε γίνεται??
  10. Παίδες επειδή πραγματικά εκτιμώ το χρόνο που αφιερώσατε για να μου απαντήσετε θα σας πω το εξής: Είμαι ασφαλισμένος στην εταιρεία ως ανειδίκευτος εργάτης με μισθό 1000€ καθαρά, δίχως να εχω το παραμικρό προνόμιο υπαλλήλου.. Εργάζομαι κανονικά σαν ελεύθερος επαγγελματίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό προέκυψε διότι την εργασία την βρήκα πρωτού γίνω μέλος ΤΕΕ και η αρχική συμφωνία ήταν 1000€ μπλοκακι. Ωστόσο επειδή ήθελα τη δουλειά κ με ήθελαν κ οι εργοδότες μου, βρήκαμε μια φόρμουλα πρόσληψης. Μετά από λίγους μήνες γράφτηκα στο ΤΕΕ, αλλά προφανώς δε με συνέφερε το μπλοκακι, οπότε κ έκανα υπομονή. Ήρθε η ώρα όμως για μία αύξηση κ ο όρος ήταν να αυτός (να ανοίξω βιβλία).. διαφορετικά δεν παίζει. Αυτά κατά βάση..για αυτό επέμενα στο σενάριο αυτό.. προφανών κ συζήτησα να συνεχίσω σαν μισθωτός αλλά ως μηχανικός πλέον αλλά δε δέχτηκαν καθώς το καθεστώς για όλους τους μηχανικούς στην εταιρεία είναι το ίδιο. Το γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να το υπολογίσεις ακριβώς, απλώς ήθελα μια τάξη μεγέθους του τιμολογίου ως προς τις δεκάδες των ευρώ. Οπότε έχω σχεδόν καλυφθεί. Σε ευχαριστώ για την ανάλυση πραγματικά. Νομίζω σου έλυσα την περιέργεια σου στο παραπάνω post. Καλημέρα σας, @georgegaleos ια ερώτηση ακόμα, αν το μικτό μου εισόδημα (από το μπλοκακι) φτάσει τα 21.000€ ευρώ ετησίως αλλά ωστόσο φανερώσω έξοδα (χαρτικά, είδη γραφείου κτλ) 1.200€ ...θα φορολογηθω με κλίμακα έως 20.000€ ή άνω των 20.000€.. Ευχαριστώ.. Μην κάνεις διαδοχικές δημοσιεύσεις-παραθέσεις. Τα μηνύματά σου έχουν συγχωνευτεί. Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής Pavlos33
  11. Ρωτάω πάντα με την έως τώρα κατάσταση και νομοθεσία.. Αν μπορεί κάποιος μου απαντάει.. ευχαριστώ.
  12. Συμφωνώ, αλλά τα γεγονότα έτσι έχουν κ ειδικά στις περισσότερες κατασκευαστικές.. οπότε δεν με βοηθάει κ πολυ η απάντηση σου. Ευχαριστώ πάντως. Πρέπει να τους δώσω ένα νούμερο.. Μπορεί κάποιος παρακαλώ να μου δώσει μια πιο σαφή απάντηση?? Πχ. πόσο είναι ο φόρος μου επί του μικτού?? Πόση είναι η παρακράτηση και πως θα υπολογίσω τον συμψηφισμό προκαταβολής φόρου με το φόρο εισοδήματος??
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.