Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

topothan

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

topothan last won the day on Απρίλιος 12 2012

topothan had the most liked content!

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    θεσσαλονίκη
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

topothan's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

4

Φήμη στην κοινότητα

  1. όχι. Είναι καθορισμένη η ημερομηνία αυτοψίας. Μπορεί να αλλάξει μετά από συνεννόηση αλλά πρέπει να ενημερωθεί το ΥΠΕΚΑ
  2. αν δεν έχει τις ελάχιστες αποστάσεις από τα όρια είναι αυθαίρετο. η αλλαγή θέσης του κτιρίου χωρίς παραβίαση των ελάχιστων αποστάσεων χρήζει τροποποίησης αδείας. ναι
  3. τα επισυναπτόμενα αρχεία μου τα έστειλαν μαζί με τον ορισμό ως ελεγκτή από ΕΥΕΔ Eρωτησεις-Απαντήσεις.doc 8.ΠΟΡΙΣΜΑ Β-ΑΡΧΙΚΟΣ.doc
  4. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με ΕΥΕΔ σχετικά με το θέμα μου είπαν ότι "....καλά είναι να μην έχει σκυροδετηθεί τίποτα πριν την διενέργεια του ελέγχου...." τους επεσήμανα ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε εύκολο και μερικές φορές επικίνδυνο. Μου απάντησαν ότι δεν είναι υποχρεωτικό για τον κατασκευαστή αλλά έτσι είναι εύκολο να διορθωθούν τα λάθη στην εφαρμογή της μελέτης που τυχόν θα διαπιστωθούν στον έλεγχο. Έτσι όμως υπάρχει περίπτωση να μεταβληθεί ο ξυλότυπος μετά την διενέργεια του ελέγχου - αυτοψίας..... Μου είπαν ότι ο ελεγκτής κατοχυρώνεται με φωτογραφική αποτύπωση του έργου και μέτρηση εξασφαλίσεων....καθώς και ότι μάλλον δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο γιατί θα ακολουθήσει ο τελικός έλεγχος από άλλον ελεγκτή. Επίσης υπάρχει ένα θέμα για το οποίο δεν έχουν ακόμα απάντηση: σε περίπτωση επώνυμης καταγγελίας ποιος καταθέτει την αμοιβή του ελεγκτή? (προβλέπεται έκδοση σχετικής απόφασης)
  5. ο έλεγχος - αυτοψία γίνεται μία φορά. ελέγχονται: α) το περίγραμμα του κτιρίου, η θέση του στο οικόπεδο και οι διαστάσεις του β) οι πλάγιες αποστάσεις γ) Η στάθμη θεμελίωσης δ) θέσεις και διαστάσεις θεμελίων και υποστυλωμάτων ε) θέσεις και διαστάσεις τοιχίων υπογείου ζ) θέση και εύρος αντισεισμικού αρμού Άρα πρέπει να υπάρχουν υλοποιημένα όλα αυτά κατά την ημέρα του ελέγχου είναι δυνατόν να καλουπώσεις όλα αυτά μαζί και να μη σκυροδετήσεις τίποτα πριν τον έλεγχο?
  6. Άρα κάτι δεν πάει καλά λοιπόν! εάν δεν έχει γίνει σκυροδέτηση πως θα ελεγχθεί η θέση και οι διαστάσεις των θεμελίων, των υποστυλωμάτων και των τοιχίων του υπογείου?
  7. συμφωνώ αλλά έτσι κι αλλιώς εμένα μου φάνηκαν αφενός ευέλικτοι σχετικά με το πρόβλημα και αφετέρου όλοι οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν 8 μέρες πριν την καθορισμένη ημερομηνία αυτοψίας.
  8. έχω και μια απορία σχετικά με τους απαιτούμενους ελέγχους: 465β/24-2-12 άρθρο 4 παρ.γ : "ο αρχικός έλεγχος διενεργείται μετά την ολοκλήρωση των ξυλοτύπων, του οπλισμού θεμελίωσης και των τοιχίων του υπογείου αν υπάρχουν και αφορά στην τήρηση της θέσης........." Δηλαδή απ΄ότι συμπεραίνω ο ελεγκτής πρέπει να πάει στο έργο αφού ολοκληρωθούν τα παρακάτω: εκσκαφή, θεμελίωση, τοιχία - υποστυλώματα και ξεκαλούπωμα όλων αυτών. Στο υπόδειγμα πορίσματος ελέγχου που μου έστειλαν (ομοίως και στο παραπάνω ΦΕΚ ) ορίζει ότι ένας από τους απαιτούμενους ελέγχους είναι: "οι θέσεις και διαστάσεις των θεμελίων, των υποστυλωμάτων και των τοιχίων του υπογείου" Δηλαδή δεν πρέπει να σκυροδετηθεί εδαφόπλακα πριν γίνει ο έλεγχος? ούτε να μπαζωθούν τα θεμέλια. Αλλιώς πως θα ελεγχθούν η θέση και οι διαστάσεις των θεμελίων? είναι συνηθισμένο κάτι τέτοιο στην πορεία της κατασκευής ή εγώ δεν κατάλαβα κάτι σωστά?
  9. γεια σας συνάδελφοι να καταθέσω και γω την εμπειρία μου σχετικά με το θέμα.... στις 9 Απριλίου έλαβα mail από ΕΥΕΔ σύμφωνα με το οποίο έχω κληρωθεί για αρχικό έλεγχο Β κατηγορίας τον οποίο έπρεπε να πραγματοποιήσω στις 17-4-12 (εκτός εάν ζητούσα απαλλαγή εντός 2 ημερών) να σημειώσω ότι ο έλεγχος είναι στην Κατερίνη και εγώ έχω έδρα Θεσσαλονίκη (περίπου 150 χιλ. πάνε - έλα και 4 διόδια). Η αμοιβή είναι 200 ευρώ.... δεν αρνήθηκα.....και στις 11-4-12 έλαβα δεύτερο mail το οποίο με ορίζει τελεσίδικα ελεγκτή γι αυτό το έργο, καθώς και υπόδειγμα του πορίσματος που θα πρέπει να στείλω συμπληρωμένο μετά τον έλεγχο. Από την πρώτη στιγμή επικοινώνησα με τον επιβλέποντα του έργου. Ο συνάδελφος εξεπλάγη γιατί όπως μου είπε δεν περίμενε τόσο γρήγορα να ορίσουν ελεγκτή. Η αίτηση για ελεγκτή είχε υποβληθεί στις 30-3-12. Το ωραίο είναι ότι δεν ξεκίνησε καν το έργο!!! Οπότε συζητήσαμε το ενδεχόμενο να μετατεθεί ο έλεγχος για αργότερα. Σε επικοινωνία δικιά του και δικιά μου με το ΥΠΕΚΑ μας ενημέρωσαν ότι: "τώρα που είμαστε ακόμα στην αρχή, εάν συμφωνώ με την μετάθεση της ημερομηνίας, αυτό μπορεί να γίνει με ενημερωτικό mail δικό μου προς αυτούς, όπου θα δηλώσω την νέα συμφωνηθείσα ημερομηνία αυτοψίας...." Μου επεσήμαναν ότι αυτό δεν προβλέπεται σαν διαδικασία κανονικά, αλλά είχαν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις οπότε για την ώρα το αντιμετωπίζουν μ' αυτόν τον τρόπο. Επίσης η νέα ημερομηνία δεν θα πρέπει να είναι και πολύ μακρυά από την αρχική. (1 βδομάδα έως 2 το πολύ) Τους έστειλα mail για 23 Απριλίου.....
  10. συνάδελφε όλοι μηχανικοί είμαστε εδώ σ αυτό το φόρουμ. Πολλοί με παιδιά όπως εσύ. Εδώ λοιπόν λέμε τον πόνο μας...(κατά τη γνώμη μου δεν λύνουμε κάποιο από τα προβλήματά μας...τα οποία είναι πολύ πιο "βαθιά". Οι απορίες που εκφράζονται εδώ λύνονται μόνο με κάποια διευκρινιστική εγκύκλιο από το ΥΠΕΚΑ) Απλά με τον νόμο αυτόν για τα αυθαίρετα βρήκαμε κάτι να συζητάμε και να μην καθόμαστε στο γραφείο χωρίς να κάνουμε τίποτα και το τηλέφωνο να μη χτυπάει. Δεν ξέρω αν με τα 200 ευρώ για τους ημιυπαίθριους ή τα 500 ευρώ για τα αυθαίρετα (προσοχή: οι τιμές πέφτουν καθημερινά.....το επάγγελμα απελευθερώθηκε) κατάφερες να ταΐσεις τα παιδιά σου για ένα διάστημα, όμως γινόμαστε συνένοχοι και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας! Συνένοχοι στις παρανομίες των επίδοξων πελατών μας, στην ανοχή του κράτους και στον τωρινό εκβιασμό του, στην απαξίωση του επαγγέλματός μας.
  11. πες τα συνάδελφε!!!! μπράβο και πάλι μπράβο για την ειλικρίνεια και το θάρρος της τοποθέτησής σου!
  12. μαζί με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα γίνεται ταυτόχρονα και τακτοποίηση συνειδήσεων (μηχανικών και ιδιοκτητών).... Αφού οι ιδιοκτήτες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια 10άδες νόμους και διατάξεις (με την ανοχή όλων μας..... και του κράτους πολλές φορές), στέρησαν το κράτος (όλους εμάς δηλαδή) από έσοδα, αλλά και τον κλάδο μας από αμοιβές υπηρεσιών οι οποίες τώρα - μέσα στην κρίση του επαγγέλματός μας - φαντάζουν ακόμα πιο τεράστιες....., αφού απαξίωσαν το επάγγελμά μας-την επιστήμη-την εμπειρία μας κλπ έρχονται να μας χλευάσουν για άλλη μια φορά βασιζόμενοι στην παράνομη προστασία που τους παρέχει επίσημα τώρα πια το ίδιο το κράτος. Εμείς οι μηχανικοί από την άλλη είμαστε πρόθυμοι να τα παραβλέψουμε όλα αυτά, και να δεχθούμε με κατεβασμένο το κεφάλι να πάρουμε λίγα ψίχουλα από όλους αυτούς (εύχομαι να είναι πολύ λίγα μια που τώρα απελευθερώθηκε το επάγγελμα). Λίγα ψίχουλα για να παραδεχθούμε επίσημα, ότι τελικά δεν είμαστε καθόλου απαραίτητοι στην όλη διαδικασία. Όσο πιο λίγα τόσο μεγαλύτερη η ξεφτίλα!!! Όλα αυτά ίσως καθυστερήσουν - αναβάλλουν για λίγο τον επερχόμενο επαγγελματικό μας θάνατο. ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ!!!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.